ένας ο εχθρός της Προόδου, η ανομία

En folkefiende

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.(‘Ένας εχθρός του λαού –En folkefiende-IBSEN HENRIK-1882)

Στη Σοβιετική Ένωση γινόταν εκτεταμένη χρήση του όρου ‘’Εχθρός του Λαού’’ (Враг Народа, Βραγκ Ναρόντα), καθώς ταιριάζει τέλεια με την ιδέα ότι στην εξουσία είναι ο Λαός. Ο Λένιν στο Διάταγμα της 28/11/1917 έλεγε: ‘’Όλοι οι ηγέτες του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενός κόμματος που βρίθει από Εχθρούς του Λαού, είναι παράνομοι και πρέπει να συλληφθούν άμεσα και να παραπεμφθούν στο Επαναστατικό Δικαστήριο’’.

Και ό συγγραφέας του πασίγνωστου James Bond με τις εξωπραγματικές κατασκοπικές περιπέτειες του, έχει πεί:

“Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action” Τη πρώτη φορά είναι τυχαίο, τη δεύτερη σύμπτωση, τη τρίτη εχθρική ενέργεια.

Και τι είναι η ανομία; ο όρος έχει διττή έννοια στα ελληνικά:

 1. η πράξη που παραβιάζει έναν ηθικό νόμο, το αμάρτημα
 2. η έλλειψη νόμων ή η κατάσταση κατά την οποία οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

 Οι Νόμοι

Οι θεσπισθέντες νόμοι αποτελούν υποχρεωτικούς, δεσμευτικούς κανόνες που θέτουν τα όρια, τους όρους και τις συνθήκες στην συμπεριφορά μας ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις, να υπάρχει γενική πρόοδος και να παραλείπονται οι αυτοδικίες.

Εχθρική ενέργεια, λοιπόν η επιβολή της ΑΝΟΜΙΑΣ.

[Aθηναίος:] Σ’ όποια δηλαδή πόλη ο νόμος υποτάσσεται και ακυρώνεται από τους άρχοντες, βλέπω πολύ γρήγορη την καταστροφή της. Σ’ όποια όμως πόλη ο νόμος είναι απόλυτος κυρίαρχος των αρχόντων και οι άρχοντες δούλοι του νόμου, βλέπω καθαρά ότι υπάρχει σωτηρία κι όλα τα καλά που έχουν δώσει οι θεοί στις πόλεις.

(Πλάτων, Nόμοι, Δ, 715d)

Ο όρος ανομία εισάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Γάλλο κοινωνιολόγο Emile Durkheim και αφορά την κατάρρευση των κανόνων που διέπουν την καθημερινή συμβίωση

Είναι η αιτία που η κοινή λογική χάθηκε από τη πόλη μας.

Η ανομία σαν ιός εξαπλώθηκε μέσα σε σχολεία,  γραφεία , κατοικίες, λεωφορεία, καφετέριες, καταστήματα.  Η αγένεια, η αδιαφορία για τον διπλανό μας, παραβίαση απλών κανόνων κοινωνικής παιδείας, περιφρόνηση των ηθικών συμπεριφορών, άγνωστοι ανάμεσα σε αγνώστους.

Τώρα οι ίδιοι οι πολιτικοί δίνουν το έναυσμα. Παιχνίδι επιρροής η επιβολή της ανομίας.  Από τον πολιτικό λόγο, ακραία προσβλητικό, χυδαίο, υβριστικό. Τα μέσα επικοινωνίας  και κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν  αλλά και διαπαιδαγωγούν. Εκπαιδεύουν, γίνεται συνήθεια η λεκτική χυδαιότητα. Ο τρόπος έκφρασης αντιπροσωπεύει τον καθένα και καθεμία,” χυδαίο λεκτικό, χαμηλό νοητικό ” έλεγε ο μεγάλος διδάσκαλος Εμμανουήλ Κριαράς.

 Σεβασμός στον συνάνθρωπο, ισονομία και  υγιής διάλογος ….

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας 29/1/2020, ακούστηκαν ύβρεις. Συγκεκριμένα ο αρχηγός της “λαϊκής συσπείρωσης” κίνησε μια επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά κατά του Δημάρχου.
Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Σελέκο να συντομεύει για να μην καθυστερούμε τους κατοίκους που περίμεναν. Με αποτέλεσμα την επιθετική αντίδραση από τον κ. Σελέκο και την δημιουργία κλίματος έντασης στο ΔΣ. (ανάρτηση απο το facebook του κ. Καρατζαφέρη)

Γιατί  προκαλεί έκπληξη,  δεν καταλαβαίνω μόνο. Επανειλημμένα έχω αποδείξει ότι οι άνθρωποι ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς. Και όταν τα άρθρα μου με συγκεκριμένες αποφάσεις απο το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και φωτογραφίες από την επικίνδυνη καθημερινότητα, κατέγραφαν αδιαμφισβήτητα, τότε δεν δίστασαν να προβούν δημόσια σε απειλές   και προσωπικές επιθέσεις μέχρι “δολοφονία χαρακτήρων”. Εκεί απέτυχε πρωτίστως η πρώην δημοτική αρχή, απέτυχε παταγωδώς στην καλή ηγεσία******

“Για να είναι κάποιος αποτελεσματικός, σε οποιαδήποτε ηγετική θέση  κι αν βρίσκεται, πρέπει ο ίδιος να είναι πρώτα – πρώτα καλός ακροατής, πρέπει ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο σωστός ηγέτης πρέπει να τολμά, αλλά και να υποχωρεί, όταν είναι ανάγκη. Να θυσιάζει το «εγώ» μπροστά στο κοινό όφελος. Να είναι ηγέτης όλων χωρίς διακρίσεις. Ο ηγέτης ασκεί εξουσία με αγάπη και δικαιοσύνη χωρίς απειλές και εκφοβιστικά μηνύματα.” γράφει η κυρία Αγγελική Γκανά-Ρηγάκη.

Ποιός φοβάται την νέα Δημοτική Αρχή;

Μα η ανεπαρκής πρώην δημοτική αρχή. Είναι η μόνη που έχει συμφέρον να μην αφήσει να διοικήσει η νέα δημοκρατικά εκλεγμένη. Γιατί; Γιατί έτσι θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι επί πέντε χρόνια, απλά σπατάλαγε τον πολύτιμο  χρόνο και το ελάχιστο χρήμα του Δήμου μας.

Επειδή οι αποφάσεις που φέρνει προς συζήτηση η νέα δημοτική αρχή, είναι εντάξεις σε χρηματοδοτημένα προγράμματα που αφορούν την

α. Καθαριότητα με προμήθεια απορριμματοφόρων χωρίς να χρεωθούμε, διαχείριση βιοαποβλήτων που θα μειώσουν την χρέωση μας στο ΧΥΤΑ( Aποδοχή της υπ΄ αριθμ. 83448/22-11-2019 (ΑΔΑ: ΨΔΛΨ46ΜΤΛ6-0Υ6) Συνολικό κόστος προμήθειας 195.000€ πλέον Φ.Π.Α (24%) 46.800€ ήτοι σύνολον 241.800€ ευρώ.**Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών περί επιχορήγησης των Δήμων της χώρας από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ).

β. έγκριση ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού σε επιλεγμένα σημεία στο Δήμο μας, σχολεία και δημοτικά κτήρια, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ.(ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΣ) ***

γ. την Δημοτική Συγκοινωνία, προμήθεια τριών λεωφορείων, από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», συνολικού ποσού ύψους 330.600€ (το πενήντα τοις εκατό (50%) που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση έχει αποδοθεί στο Δήμο, ενώ το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) θα αποδοθεί μετά την δημοπράτηση) σύμφωνα με την 30292/19.04.2019 (ΑΔΑ: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, το άρθρο 5 της υπ΄ αριθμ. 4748/20.02.2018 υπουργικής απόφασης και τα αναφερόμενα στο εισηγητικό μέρος της παρούσας. ****

δ. αποφάσεις για απαγόρευση στάθμευσης, κοντά σε παιδικό  σταθμό (οδός Δωδεκανήσου) αλλά και στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. Ενίσχυση απαγορευτικής σήμανση.

ε. και άλλες όπως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (πάλι απών το μέλος της κος Σελέκος)Την έγκριση για το έργο : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ).

Δυσανεξία στις  Δημοκρατικές  Διαδικασίες

Γιατί λοιπόν μιλάει εκτός διαδικασίας, ακατάπαυστα  και συνοδεύεται από μεγάλο πλήθος ακολούθων με ανάλογη συμπεριφορά;

Γιατί ο λόγος του είναι σε τόνους υψηλούς, επιθετικός και εμπρηστικός;

Επειδή, δεν μπορεί λοιπόν να  καταψηφίσει, γιατί αυτό θα είναι η απόλυτα έμπρακτη παραδοχή της ανεπάρκειας και της εχθρότητας , προς το σύνολο του λαού της πόλης μας. Αντί λοιπόν για αυτό προσπαθεί να κωλύει συστηματικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή, έφυγαν απο τη συνεδρίαση, μόλις στο δεύτερο θέμα. Ποιό ήταν αυτό;, το θέμα που εισήγαγε ο ίδιος  (Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου) κ. Μ. Σελέκο με θέμα: «Ψήφισμα ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για
τις βάσεις».*

Επειδή, μόνο αυτό τους ενδιαφέρει και όχι η πόλη μας, τα παιδιά μας, οι ζωές και η καθημερινότητά μας.

Αυτή είναι η  αδιαπραγμάτευτη και μοναδική αλήθεια τους. Τοξικότητα και μένος εναντίον όσων δεν είναι μαζί τους.

Οι αποφάσεις τελικά ψηφίστηκαν ομόφωνα, από τους 16 εναπομείναντες Συμβούλους.

Περί Κανονισμών και Κανονιστικών Αποφάσεων

Αγαπητές και Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, που τώρα δίκαια ζητάτε την εφαρμογή του Κανονισμού, αργήσατε πολύ.

Η ευθύνη είναι κυρίως δική σας και όχι μόνο  του Προέδρου, ή της σημερινής  δημοτικής αρχής.

Όσοι και όσες ήσασταν  μέλη, τα προηγούμενα χρόνια, ανεχθήκατε  την μη εφαρμογή των Γενικών Κανονιστικών Αποφάσεων. Κανονισμός Καθαριότητας, Κοινοχρήστων Χώρων και Κανονισμό Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Τα ξεχάσατε βολικά ,  μια ένσταση δεν υποβάλλατε για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, κατάληψης κοινοχρήστου χώρου,  έκδοσης αδειών και σύννομης διαχείρισης αποβλήτων, καθυστέρηση για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης σε προγράμματα ΠΕΠ, ΕΣΠΑ κλπ.

Success Just Ahead road sign – Success and successful life concept

Όσο για τα νέα μέλη, δεν είδαμε κάποια αντίρρηση ή κάποια έστω διαμαρτυρία για την μη εφαρμογή των  Κανονισμών.   Γνωρίζετε τη νομοθεσία και τις κανονιστικές αποφάσεις, σαν δημότες και πολίτες αλλά και σαν αντιπρόσωποι μας, στο ανώτατο θεσμοθετημένο όργανο αποφασιστικής αρμοδιότητας της Πόλης μας;

Ξέρετε ότι δεν είστε στο δημοτικό συμβούλιο, απλές παρουσίες, αλλά έχετε λόγο και γνωμοδοτική ή και αποφασιστική αρμοδιότητα;

Η Γραμματέας του Δημοτικού μας Συμβουλίου κα ‘Αλκηστις Βίτσα, επισημαίνει σε άρθρο της “Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοείται επιδεικτικά και όποιος αναφέρεται σε αυτόν κινδυνεύει να θεωρηθεί γραφικός. Ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός υπάρχει για να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να λύνει ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και να επισφραγίζει τη σημασία του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ως το υπέρτατο όργανο για τη λήψη αποφάσεων”.*******

Δεν είναι ad hoc η διοίκηση της πόλης. Κατά Νόμον είναι. Ενημερωθείτε τι ισχύει, σύμφωνα με τον Νόμο, όχι για εξυπηρέτηση κατά περίπτωση (ad hoc). Το Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση της Πόλης δεν είναι Παιδική χαρά, ούτε κοινωνική εκδήλωση. Σοβαρότητα..αν δεν είναι ήδη αργά.

Είναι ο Κανονισμός …stupid

O Kανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου. Απόφαση 131/2011,ΑΔΑ: 4Α39ΩΗ3-Θ. Τι λέει;*****

Άρθρο 5 Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου “Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο Συμβούλιο.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο…….
Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα τρία λεπτά.
Οι προτάσεις που τυχόν υποβλήθηκαν δεν επιτρέπεται να συζητηθούν, εκτός αν κάποιες από αυτές, χαρακτηρισθούν ως κατεπείγον θέμα, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και η συζήτηση προηγείται των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 6
Δημοσιότητα των συνεδριάσεων – Αναφορές – Προτάσεις – Πληροφόρηση Πολιτών

 1. 1. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες.
  Συνέπεια του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η παρουσία ων φορέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και των πολιτών στις συνεδριάσεις του.
  Οι ενδιαφερόμενοι για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ενημερώνονται από τον ίδιο τον Πρόεδρο.
  2. Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι.
  Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.
  Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθέναν, που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει τη συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο.
  3. Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  4.. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων, αρμοδιότητάς του, που υποβάλλονται σε αυτό από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση τους.
  8. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζει στους δημότες πλήρη πληροφόρηση για τα κάθε είδους, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, καθώς και για τη δραστηριότητά του, αναφορικά με την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων.

ΥΓ  Ακόμα και αυτή την κανονιστική απόφαση -για τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου-δεν την ψήφισε η παράταξη του κ. Σελέκου ….Πως λοιπόν τώρα  περιμένετε να σεβαστεί τη διαδικασία;

https://tvxs.gr/webtv/reportaz-xoris-synora/o-ios-tis-anomias

*https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%A9%CE%973-%CE%A8%CE%92%CE%A6?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΒΓ2ΩΗ3-ΤΣΞ?inline=true

*** https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%97%CE%9C%CE%A8%CE%A9%CE%973-1%CE%9E%CE%96?inline=true

****https://diavgeia.gov.gr/doc/60%CE%943%CE%A9%CE%973-989?inline=true

*****   https://diavgeia.gov.gr/doc/4Α39ΩΗ3-Θ?inline=true

******https://elizabethboura.gr/%ce%bf-%ce%b

*******https://xaidarisimera.gr/oyk-en-to-pollo-to-ey/?fbclid=IwAR2Luy9SaJQCawABeptc5ciPywRhvps337Rs4KZB059SvcYkyCMZ1eZ3zLE