Πάμε πλατεία; (μόνο με 1.068.342,00 ευρώ!)

0

Όταν οι  άλλοι Δήμοι …

Όταν οι άλλοι δήμοι, προχωρούν σε πεζοδρομήσεις. Σε μονοδρομήσεις, σε αναπλάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χωροθετήσεις, νόμιμων χώρων στάθμευσης για επισκέπτες και κατοίκους.

Στην Καλαμάτα, με συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για εκπόνηση μελέτης ( από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, για την προσαρμογή και πιθανή αναδιαμόρφωση δημόσιων χώρων της πόλης, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία και να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας) -(1)

Στη Θεσσαλονίκη, η παραλιακή λεωφόρος έμεινε  ανοιχτή για τους πεζούς και απαγορευτική για τα αυτοκίνητα,  το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Ιουνίου. Με σκοπό να καθίσταται σταδιακά και πάλι ένας τόπος αναψυχής και διασκέδασης -(2)

Στο Δήμο Αγρινίου, από τις 31 Μαΐου 2020, έχουν ξεκινήσει πεζοδρομήσεις.

Στο Δήμο μας, η παλιά τακτική, αποφασίζουμε και περιμένουμε….

Από τις 2/12/2019, το Πράσινο Ταμείο, κοινοποίησε Πρόσκληση  στους ΟΤΑ Α’βαθμού. Για χρηματοδότηση, για έργα. Μεταξύ άλλων, με κύριο στόχο ιδίως την συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση αστικού εξοπλισμού, την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας και της παρανομίας στο οικιστικό περιβάλλον,  την αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική, βιοκλιματική αναβάθμιση των πόλεων, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων  ήταν η 8η  Μαϊου, 2020. Αλλά με τον κορωνοϊό, παρατάθηκε έως 26/6/2020.*

Μεταξύ των Επιλέξιμων  Δράσεων (στο Μέτρο 1:0) ήταν :
1.1. Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου

1.2. α. Αποκατάσταση /επανάχρηση δημόσιων κτιρίων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα, μνημεία ή έργα τέχνης.

και Συνδυασμός των δράσεων 2.6 και 2.7 του Μέτρου 2 (τις παραθέτω στο τέλος του αρθρου κάτω από τις ΠΗΓΕΣ, για όποιον-α θέλει να ενημερωθεί)

Και εκεί, στις 23/6/2020 αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση  ένταξης για το πρόγραμμα ** συγκεκριμένα:

«ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ»

και αποφάσισαν  ομόφωνα (οι παρόντες), την έγκριση της υπ΄αριθ. 6/2020 μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, για το έργο με τίτλο «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» προϋπολογισμού 1.068.342,00 €. με ΦΠΑ.

Στο Σώμα της Απόφασης, αναφέρεται συγκεκριμενα “Ειδικότερα και στο πλαίσιο του Μέτρου 1 «Σύνθετες Αστικές Αναπλάσεις», προβλέπεται η υποβολή προτάσεων
για την υλοποίηση Ολοκληρωμένων Έργων Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων, τα οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και να έχουν ως στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας των κοινόχρηστων χώρων παρέμβασης, αυξάνοντας παράλληλα τις αστικές ροές χωρίς να περιορίζονται οι δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης και αναψυχής.

Καλαμαριά -πεζοδρόμηση εν μέσω κορωνοϊού

Για γέλια και για κλάματα

Θέλει να αυξήσει τιs ροές ο Δήμος μας, χωρίς να έχει χώρους στάθμευσης και δίχως  πεζοδρόμια προσβάσιμα.

Ακόμα και οι διαγραμμίσεις, απλές κίτρινες οριζόντιες χωροθετήσεις σύμφωνα με τον  πρόσφατο νόμο 4530/2018-άρθρο 24. Άγνωστες στο Δήμο μας. Υπερτερεί η οριζόντια σήμανση, των πινακίδων  για στάση -στάθμευση. Ακούει κανείς στο Δήμο;

Σε έναν δήμο με φθορές σε όλους του δρόμους. Οδοστρώματα για σκότωμα, κυριολεκτικά.

Σε ένα δήμο, με άθλιες στάσεις λεωφορείων  και κλειστές ή επικίνδυνες παιδικές χαρές.

Σε έναν δήμο με άθλιες-μουτζουρωμένες, ξηλωμένες, επικίνδυνες πινακίδες. Με χωροθέτηση αστικού εξοπλισμού, όπου ναναι. Χωρίς μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Σε έναν δήμο, στον οποίο δεν υπήρχε προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, ακόμα και στο Δημαρχείο είχε αποκλεισθεί η ράμπα, από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Σε έναν δήμο, στον οποίο η παράνομη στάθμευση είναι ο κανόνας.

Σε έναν δήμο, στον οποίο δεν υπάρχει οδηγός όδευσης τυφλών σε πεζοδρόμιο, ούτε για δείγμα. Διαβάσεις, οριζόντια σήμανση, ελάχιστες(εκτός της πλατείας  Δημαρχείου και  δυό πεζοδρόμια για λίγα μέτρα).

Στο δρόμο για το σχολείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες  σε συνεχή κίνδυνο.

22.655 μ2 είναι η συνολική έκταση του Δήμου μας!

Σε έναν δήμο, που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ ο Κανονισμός Κοινοχρήστων Χώρων και η κατάληψη από επαγγελματική δραστηριότητα είναι η  προσφιλής συνήθεια, σχεδόν όλων.

Σε έναν δήμο, στον οποίο αυθαιρετούν συστηματικά, οι ίδιες οι υπηρεσίες του. (Λίαν προσεχώς αυτό το άρθρο, με τις επισημάνσεις  από Τροχαία και ΣτΠ.)

Σε έναν δήμο, στον οποίο το δίκιο του φωνακλά, από το δημοτικό συμβούλιο έως την πιο μακρινή γειτονιά, είναι το εθιμικό δίκαιο (!!).

Σε έναν δήμο, στον οποίο το διαίρει και βασίλευε και ο Μακιαβέλι, ζει και βασιλεύει.

Για γέλια

Ναι, για την υποβολή της πρότασης ένταξης, για 1.068,342,00 ευρώ-θυμίζω ξανά-, συμφώνησε και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο αξιότιμος κ. Σελέκος ψήφισε υπέρ. Απόντες ήταν οι κ.κ. Θεοφίλης και Σπηλιόπουλος.

Ενώ, για την απόφαση σχετικά  με  την κατάρτιση των Όρων Δημοπράτησης με συνοπτικό διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου : «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΦΘΟΡΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» 70.000 ευρώ ψήφισε λευκό!*****

Κανένας δεν είπε το αυτονόητο….. Που θα τα βρεις τα χρήματα Δήμε;

Μια μας λες το Ταμείον είναι μείον *******και μετά  αποφασίζεις να δώσεις 600.000 ευρώ περίπου, πλέον της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Και γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα της χρηματοδότησης; 447.000 είναι πολλά χρήματα για δύο μη πεζόδρομους και μία  μη πλατεία. Ναι χωρίς τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, έχεις αποκλείσει τον δρόμο και έχεις δημιουργήσει πλατεία.

Η πλατεία είναι μόνο στο σημείο που κατεβαίνει ο πεζόδρομος απο την Αγίας Παρασκευής -εκεί όπου είναι το πέτρινο περίπτερο, στο  Οικοδομικό Τετράγωνο 196 (ΦΕΚ 67Δ/1961). Κατάληψη της πλατείας αγαπητέ δήμε μου, από το περίπτερο που έχεις επιτρέψει  να καταλαμβάνει τον χώρο χωρίς να έχεις επικαιροποιήσει απόφαση για τα περίπτερα, χωρίς  κανονισμό περιπτέρων,  από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και από τις κατασκευές που έχεις  τοποθετήσει, με ΑΤΜ και κάγκελα κλπ,  χωρίς ράμπα για ΑμεΑ. Και χωρίς να τηρείς το 1,50 μέτρο για τις οδεύσεις πεζών.

Με Τελικό σύνολο Αποθεματικού μετά την αναμόρφωση : € 294.906,51 (€ 756.724,53 – € 461.818,02).Αυτά είναι τα χρήματα, τα οποία έχει ο Δήμος μας, στο Ταμείο του.*******

(τα 4.000 ευρώ, τι έξοδα οδοιπορικά αιρετών και Δημάρχου είναι;  Που πήγαν και γιατί  πληρώνουμε όλοι; με ετήσιο  180.000 ευρώ,  μισθολογικό κόστος αιρετών και συμβούλων δεν φτάνουν για να πληρώσουν τις μετακινήσεις τους;)

Όταν οι άλλοι Δήμοι αποφασίζουν πεζοδρομήσεις και εκπονούν μελέτες

Όπως στο Δήμο Αμυνταίου *****

Με συγκεκριμένους κανόνες για πεζόδρομους και ώρες τροφοδοσίας. Με συγκεκριμένες πινακίδες για όρια ταχυτήτων κλπ. Διαβάστε παρακάτω, πως ένας μικρός δήμος θέτει κανόνες  συγκεκριμένους και φροντίζει να οριοθετηθούν συγκεκριμένα οι δραστηριότητες μιας πόλης . Με όρια και ώρες, απλά πράγματα. Βέβαια κάποιοι αφιέρωσαν  χρόνο και μελέτη πρώτα. Έκαναν την δουλειά τους, έτσι απλά.

(Η διέλευση των ποδηλάτων και των δικύκλων επιτρέπεται από τους πεζοδρόμους με
ταχύτητα που δεν θα ξεπερνά την ταχύτητα κίνησης των πεζών. Η ταχύτητα θα
καθορίζεται σε κάθε πεζόδρομο με πινακίδα Ρ-32 (μέγιστη ταχύτητα). Τα ποδήλατα
και οι μηχανές θα μπορούν να σταθμεύουν στους πεζοδρόμους σε προκαθορισμένους
χώρους, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των πεζών ή των οχημάτων που κατ΄
εξαίρεση διέρχονται από τους πεζόδρομους.
Καθορισμένες ώρες με ειδική άδεια ισχύος ενός (1) έτους
Κατά τις ώρες 14:30 – 17:00 μμ και 24:00 – 08:00 πμ επιτρέπεται η κίνηση
οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων, εξυπηρέτησης κατοικιών κλπ. Το ωράριο αυτό μπορεί να τροποποιηθεί με κοινή συμφωνία του Δήμου Αμυνταίου, του
Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου και κάθε άλλου εμπλεκόμενου Φορέα.
Η κίνηση στους πεζοδρόμους γίνεται με τους ακόλουθους όρους και περιορισμούς:
Η ταχύτητα κίνησης των αυτοκινήτων Δεν θα υπερβαίνει την ταχύτητα κίνησης των
πεζών, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση έχουν την προτεραιότητα.
Απαγορεύεται η όπισθεν κίνηση των αυτοκινήτων εκτός αν καθοδηγούνται από πεζό.
Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η μόνιμη στάθμευση όλων των οχημάτων σε όλες
της ώρες του 24ώρου.
Απαγορεύονται οι επί τόπου στροφές.
Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων μικτού βάρους άνω των 7,5 τόννων εκτός των
αυτοκινήτων έτοιμου σκυροδέματος και των φορτηγών τροφοδοσίας καταστημάτων,
εφόσον έχει εκδοθεί η σχετική άδεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου
Αμυνταίου.)

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ ****

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ, υπέβαλλε πρόταση για τη  Δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών 154.240,00 € . Πολύ νωρίτερα και ήδη έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση. Από το Πράσινο Ταμείο, ζητηθηκαν επιπλέον επεξηγήσεις για το ποσόν σε σχέση με το έργο. Για  αυτό και χρειάσθηκε να  προϋπολογίσει ακόμα 38.560  ευρώ απο το ταμείο του ο Δήμος Αλίμου.********Και έγινε δεκτό το αίτημα, εγκρίθηκε η χρηματοδότηαη από το Πράσινο Ταμείο. ΜΕ 192.800 ΕΥΡΏ ΣΥΝΟΛΙΚΆ.

*https://www.eetaa.gr/fundings/main.php?tag=view_prosklisis_details&prosklisis_id=176

**https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9E%CE%A3%CE%9B%CE%A9%CE%973-30%CE%94?

***inline=truehttps://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%92%CE%9D%CE%9B%CE%A9%CE%A86-3%CE%98%CE%91?inline=true

****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A1%CE%A7%CE%92446%CE%A8844-%CE%929%CE%98?inline=true

*****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%95%CE%9D%CE%A1%CE%A9%CE%A8%CE%9B-3%CE%92%CE%97?inline=true

******https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9E%CE%91%CE%9B%CE%A9%CE%973-%CE%946%CE%93?inline=true

*******https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A7%CE%9F%CE%A4%CE%A9%CE%973-%CE%A3%CE%94%CE%98?inline=true

********https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A84%CE%9D%CE%99%CE%A9%CE%A8%CE%92-7%CE%9A8?inline=true

Πηγή (1) https://notospress.gr/article.php?id=51323

(2) http://www.thestival.gr/culture/actions/item/528989-thessaloniki-pezodromeitai-pilotika-i-paraliaki-n-plastira-stin-kalamaria

(3)https://agriniovoice.gr/agrinio-xekinoun-oi-pezodromiseis-kikloforiakes-rithmiseis-sto-kentro/

Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο
2.1. Αναδιαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
2.2. Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
2.3. Δημιουργία ή αναβάθμιση παιδικών χαρών.
2.4. Βελτίωση και συμπλήρωση υφιστάμενων δικτύων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, κυρίως μέσω φυτεύσεων και βελτίωσης των σχετικών υποδομών.
2.5. Αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική αναβάθμιση, διεύρυνση, ανακατασκευή, πεζοδρόµων ή και πεζοδροµίων και επιµέρους υποδοµών τους, για τη δηµιουργία δικτύου κίνησης πεζών µε πρόνοια και για εµποδιζόµενα άτοµα, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
2.6. Αναβάθµιση ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική σχολικών κτιρίων και των υπαίθριων χώρων αυτών. Η επέκταση της δομημένης επιφάνειας δεν θεωρείται επιλέξιμη δράση.
2.7. Ανακαίνιση και διαμόρφωση κτιρίων ιδιοκτησίας Ο.Τ.Α. με στόχο την επανάχρησή τους για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών ή εν γένει αναπτυξιακών δραστηριοτήτων
2.8. Αισθητική αναβάθμιση όψεων κτιρίων ιδιοκτησίας Ο.Τ.Α. σε αξιόλογα τουριστικά, κοινωνικά ή πολιτιστικά σημεία της πόλης ή του δήμου (πχ κεντρικές πλατείες), καθώς και κτιρίων κεντρικών αξόνων και παραλιακών μετώπων
2.9. Διαμόρφωση θεσμοθετημένων χώρων στάθμευσης οχημάτων, υπαίθριων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και υλικά καθώς και υπόγειων.
2.10. Απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων (π.χ. αμιάντου) από σχολικές εγκαταστάσεις και δημόσια κτίρια σε πολεοδομικά ευαίσθητες περιοχές.

ένας ο εχθρός της Προόδου, η ανομία

0

En folkefiende

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.(‘Ένας εχθρός του λαού –En folkefiende-IBSEN HENRIK-1882)

Στη Σοβιετική Ένωση γινόταν εκτεταμένη χρήση του όρου ‘’Εχθρός του Λαού’’ (Враг Народа, Βραγκ Ναρόντα), καθώς ταιριάζει τέλεια με την ιδέα ότι στην εξουσία είναι ο Λαός. Ο Λένιν στο Διάταγμα της 28/11/1917 έλεγε: ‘’Όλοι οι ηγέτες του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενός κόμματος που βρίθει από Εχθρούς του Λαού, είναι παράνομοι και πρέπει να συλληφθούν άμεσα και να παραπεμφθούν στο Επαναστατικό Δικαστήριο’’.

Και ό συγγραφέας του πασίγνωστου James Bond με τις εξωπραγματικές κατασκοπικές περιπέτειες του, έχει πεί:

“Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action” Τη πρώτη φορά είναι τυχαίο, τη δεύτερη σύμπτωση, τη τρίτη εχθρική ενέργεια.

Και τι είναι η ανομία; ο όρος έχει διττή έννοια στα ελληνικά:

 1. η πράξη που παραβιάζει έναν ηθικό νόμο, το αμάρτημα
 2. η έλλειψη νόμων ή η κατάσταση κατά την οποία οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

 Οι Νόμοι

Οι θεσπισθέντες νόμοι αποτελούν υποχρεωτικούς, δεσμευτικούς κανόνες που θέτουν τα όρια, τους όρους και τις συνθήκες στην συμπεριφορά μας ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις, να υπάρχει γενική πρόοδος και να παραλείπονται οι αυτοδικίες.

Εχθρική ενέργεια, λοιπόν η επιβολή της ΑΝΟΜΙΑΣ.

[Aθηναίος:] Σ’ όποια δηλαδή πόλη ο νόμος υποτάσσεται και ακυρώνεται από τους άρχοντες, βλέπω πολύ γρήγορη την καταστροφή της. Σ’ όποια όμως πόλη ο νόμος είναι απόλυτος κυρίαρχος των αρχόντων και οι άρχοντες δούλοι του νόμου, βλέπω καθαρά ότι υπάρχει σωτηρία κι όλα τα καλά που έχουν δώσει οι θεοί στις πόλεις.

(Πλάτων, Nόμοι, Δ, 715d)

Ο όρος ανομία εισάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Γάλλο κοινωνιολόγο Emile Durkheim και αφορά την κατάρρευση των κανόνων που διέπουν την καθημερινή συμβίωση

Είναι η αιτία που η κοινή λογική χάθηκε από τη πόλη μας.

Η ανομία σαν ιός εξαπλώθηκε μέσα σε σχολεία,  γραφεία , κατοικίες, λεωφορεία, καφετέριες, καταστήματα.  Η αγένεια, η αδιαφορία για τον διπλανό μας, παραβίαση απλών κανόνων κοινωνικής παιδείας, περιφρόνηση των ηθικών συμπεριφορών, άγνωστοι ανάμεσα σε αγνώστους.

Τώρα οι ίδιοι οι πολιτικοί δίνουν το έναυσμα. Παιχνίδι επιρροής η επιβολή της ανομίας.  Από τον πολιτικό λόγο, ακραία προσβλητικό, χυδαίο, υβριστικό. Τα μέσα επικοινωνίας  και κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν  αλλά και διαπαιδαγωγούν. Εκπαιδεύουν, γίνεται συνήθεια η λεκτική χυδαιότητα. Ο τρόπος έκφρασης αντιπροσωπεύει τον καθένα και καθεμία,” χυδαίο λεκτικό, χαμηλό νοητικό ” έλεγε ο μεγάλος διδάσκαλος Εμμανουήλ Κριαράς.

 Σεβασμός στον συνάνθρωπο, ισονομία και  υγιής διάλογος ….

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας 29/1/2020, ακούστηκαν ύβρεις. Συγκεκριμένα ο αρχηγός της “λαϊκής συσπείρωσης” κίνησε μια επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά κατά του Δημάρχου.
Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Σελέκο να συντομεύει για να μην καθυστερούμε τους κατοίκους που περίμεναν. Με αποτέλεσμα την επιθετική αντίδραση από τον κ. Σελέκο και την δημιουργία κλίματος έντασης στο ΔΣ. (ανάρτηση απο το facebook του κ. Καρατζαφέρη)

Γιατί  προκαλεί έκπληξη,  δεν καταλαβαίνω μόνο. Επανειλημμένα έχω αποδείξει ότι οι άνθρωποι ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς. Και όταν τα άρθρα μου με συγκεκριμένες αποφάσεις απο το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και φωτογραφίες από την επικίνδυνη καθημερινότητα, κατέγραφαν αδιαμφισβήτητα, τότε δεν δίστασαν να προβούν δημόσια σε απειλές   και προσωπικές επιθέσεις μέχρι “δολοφονία χαρακτήρων”. Εκεί απέτυχε πρωτίστως η πρώην δημοτική αρχή, απέτυχε παταγωδώς στην καλή ηγεσία******

“Για να είναι κάποιος αποτελεσματικός, σε οποιαδήποτε ηγετική θέση  κι αν βρίσκεται, πρέπει ο ίδιος να είναι πρώτα – πρώτα καλός ακροατής, πρέπει ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο σωστός ηγέτης πρέπει να τολμά, αλλά και να υποχωρεί, όταν είναι ανάγκη. Να θυσιάζει το «εγώ» μπροστά στο κοινό όφελος. Να είναι ηγέτης όλων χωρίς διακρίσεις. Ο ηγέτης ασκεί εξουσία με αγάπη και δικαιοσύνη χωρίς απειλές και εκφοβιστικά μηνύματα.” γράφει η κυρία Αγγελική Γκανά-Ρηγάκη.

Ποιός φοβάται την νέα Δημοτική Αρχή;

Μα η ανεπαρκής πρώην δημοτική αρχή. Είναι η μόνη που έχει συμφέρον να μην αφήσει να διοικήσει η νέα δημοκρατικά εκλεγμένη. Γιατί; Γιατί έτσι θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι επί πέντε χρόνια, απλά σπατάλαγε τον πολύτιμο  χρόνο και το ελάχιστο χρήμα του Δήμου μας.

Επειδή οι αποφάσεις που φέρνει προς συζήτηση η νέα δημοτική αρχή, είναι εντάξεις σε χρηματοδοτημένα προγράμματα που αφορούν την

α. Καθαριότητα με προμήθεια απορριμματοφόρων χωρίς να χρεωθούμε, διαχείριση βιοαποβλήτων που θα μειώσουν την χρέωση μας στο ΧΥΤΑ( Aποδοχή της υπ΄ αριθμ. 83448/22-11-2019 (ΑΔΑ: ΨΔΛΨ46ΜΤΛ6-0Υ6) Συνολικό κόστος προμήθειας 195.000€ πλέον Φ.Π.Α (24%) 46.800€ ήτοι σύνολον 241.800€ ευρώ.**Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών περί επιχορήγησης των Δήμων της χώρας από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ).

β. έγκριση ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού σε επιλεγμένα σημεία στο Δήμο μας, σχολεία και δημοτικά κτήρια, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ.(ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΣ) ***

γ. την Δημοτική Συγκοινωνία, προμήθεια τριών λεωφορείων, από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», συνολικού ποσού ύψους 330.600€ (το πενήντα τοις εκατό (50%) που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση έχει αποδοθεί στο Δήμο, ενώ το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) θα αποδοθεί μετά την δημοπράτηση) σύμφωνα με την 30292/19.04.2019 (ΑΔΑ: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, το άρθρο 5 της υπ΄ αριθμ. 4748/20.02.2018 υπουργικής απόφασης και τα αναφερόμενα στο εισηγητικό μέρος της παρούσας. ****

δ. αποφάσεις για απαγόρευση στάθμευσης, κοντά σε παιδικό  σταθμό (οδός Δωδεκανήσου) αλλά και στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. Ενίσχυση απαγορευτικής σήμανση.

ε. και άλλες όπως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (πάλι απών το μέλος της κος Σελέκος)Την έγκριση για το έργο : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ).

Δυσανεξία στις  Δημοκρατικές  Διαδικασίες

Γιατί λοιπόν μιλάει εκτός διαδικασίας, ακατάπαυστα  και συνοδεύεται από μεγάλο πλήθος ακολούθων με ανάλογη συμπεριφορά;

Γιατί ο λόγος του είναι σε τόνους υψηλούς, επιθετικός και εμπρηστικός;

Επειδή, δεν μπορεί λοιπόν να  καταψηφίσει, γιατί αυτό θα είναι η απόλυτα έμπρακτη παραδοχή της ανεπάρκειας και της εχθρότητας , προς το σύνολο του λαού της πόλης μας. Αντί λοιπόν για αυτό προσπαθεί να κωλύει συστηματικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή, έφυγαν απο τη συνεδρίαση, μόλις στο δεύτερο θέμα. Ποιό ήταν αυτό;, το θέμα που εισήγαγε ο ίδιος  (Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου) κ. Μ. Σελέκο με θέμα: «Ψήφισμα ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για
τις βάσεις».*

Επειδή, μόνο αυτό τους ενδιαφέρει και όχι η πόλη μας, τα παιδιά μας, οι ζωές και η καθημερινότητά μας.

Αυτή είναι η  αδιαπραγμάτευτη και μοναδική αλήθεια τους. Τοξικότητα και μένος εναντίον όσων δεν είναι μαζί τους.

Οι αποφάσεις τελικά ψηφίστηκαν ομόφωνα, από τους 16 εναπομείναντες Συμβούλους.

Περί Κανονισμών και Κανονιστικών Αποφάσεων

Αγαπητές και Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, που τώρα δίκαια ζητάτε την εφαρμογή του Κανονισμού, αργήσατε πολύ.

Η ευθύνη είναι κυρίως δική σας και όχι μόνο  του Προέδρου, ή της σημερινής  δημοτικής αρχής.

Όσοι και όσες ήσασταν  μέλη, τα προηγούμενα χρόνια, ανεχθήκατε  την μη εφαρμογή των Γενικών Κανονιστικών Αποφάσεων. Κανονισμός Καθαριότητας, Κοινοχρήστων Χώρων και Κανονισμό Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Τα ξεχάσατε βολικά ,  μια ένσταση δεν υποβάλλατε για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, κατάληψης κοινοχρήστου χώρου,  έκδοσης αδειών και σύννομης διαχείρισης αποβλήτων, καθυστέρηση για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης σε προγράμματα ΠΕΠ, ΕΣΠΑ κλπ.

Success Just Ahead road sign – Success and successful life concept

Όσο για τα νέα μέλη, δεν είδαμε κάποια αντίρρηση ή κάποια έστω διαμαρτυρία για την μη εφαρμογή των  Κανονισμών.   Γνωρίζετε τη νομοθεσία και τις κανονιστικές αποφάσεις, σαν δημότες και πολίτες αλλά και σαν αντιπρόσωποι μας, στο ανώτατο θεσμοθετημένο όργανο αποφασιστικής αρμοδιότητας της Πόλης μας;

Ξέρετε ότι δεν είστε στο δημοτικό συμβούλιο, απλές παρουσίες, αλλά έχετε λόγο και γνωμοδοτική ή και αποφασιστική αρμοδιότητα;

Η Γραμματέας του Δημοτικού μας Συμβουλίου κα ‘Αλκηστις Βίτσα, επισημαίνει σε άρθρο της “Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοείται επιδεικτικά και όποιος αναφέρεται σε αυτόν κινδυνεύει να θεωρηθεί γραφικός. Ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός υπάρχει για να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να λύνει ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και να επισφραγίζει τη σημασία του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ως το υπέρτατο όργανο για τη λήψη αποφάσεων”.*******

Δεν είναι ad hoc η διοίκηση της πόλης. Κατά Νόμον είναι. Ενημερωθείτε τι ισχύει, σύμφωνα με τον Νόμο, όχι για εξυπηρέτηση κατά περίπτωση (ad hoc). Το Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση της Πόλης δεν είναι Παιδική χαρά, ούτε κοινωνική εκδήλωση. Σοβαρότητα..αν δεν είναι ήδη αργά.

Είναι ο Κανονισμός …stupid

O Kανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου. Απόφαση 131/2011,ΑΔΑ: 4Α39ΩΗ3-Θ. Τι λέει;*****

Άρθρο 5 Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου “Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο Συμβούλιο.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο…….
Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα τρία λεπτά.
Οι προτάσεις που τυχόν υποβλήθηκαν δεν επιτρέπεται να συζητηθούν, εκτός αν κάποιες από αυτές, χαρακτηρισθούν ως κατεπείγον θέμα, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και η συζήτηση προηγείται των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 6
Δημοσιότητα των συνεδριάσεων – Αναφορές – Προτάσεις – Πληροφόρηση Πολιτών

 1. 1. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες.
  Συνέπεια του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η παρουσία ων φορέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και των πολιτών στις συνεδριάσεις του.
  Οι ενδιαφερόμενοι για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ενημερώνονται από τον ίδιο τον Πρόεδρο.
  2. Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι.
  Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.
  Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθέναν, που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει τη συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο.
  3. Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  4.. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων, αρμοδιότητάς του, που υποβάλλονται σε αυτό από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση τους.
  8. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζει στους δημότες πλήρη πληροφόρηση για τα κάθε είδους, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, καθώς και για τη δραστηριότητά του, αναφορικά με την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων.

ΥΓ  Ακόμα και αυτή την κανονιστική απόφαση -για τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου-δεν την ψήφισε η παράταξη του κ. Σελέκου ….Πως λοιπόν τώρα  περιμένετε να σεβαστεί τη διαδικασία;

https://tvxs.gr/webtv/reportaz-xoris-synora/o-ios-tis-anomias

*https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%A9%CE%973-%CE%A8%CE%92%CE%A6?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΒΓ2ΩΗ3-ΤΣΞ?inline=true

*** https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%97%CE%9C%CE%A8%CE%A9%CE%973-1%CE%9E%CE%96?inline=true

****https://diavgeia.gov.gr/doc/60%CE%943%CE%A9%CE%973-989?inline=true

*****   https://diavgeia.gov.gr/doc/4Α39ΩΗ3-Θ?inline=true

******https://elizabethboura.gr/%ce%bf-%ce%b

*******https://xaidarisimera.gr/oyk-en-to-pollo-to-ey/?fbclid=IwAR2Luy9SaJQCawABeptc5ciPywRhvps337Rs4KZB059SvcYkyCMZ1eZ3zLE

“Την κύρια ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή και πρωτίστως ο ίδιος ο δήμαρχος”

Για τα ανίψια και όλα τα παιδιά μας στο Χαϊδάρι

το θαύμα των Χριστουγέννων του 2019

0

Αστυνομικό Δελτίο 18/12/2019

ένα νεογέννητο αγοράκι ηλικίας μεταξύ 5-10 ημερών

Τετάρτη 18/12/2019 και ώρα 7:50 π.μ. προσκομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας.Eνα νεογέννητο αγοράκι ηλικίας μεταξύ 5-10 ημερών σε καλή γενική κατάσταση με ίκτερο χωρίς εμφανή εξωτερικά στοιχεία κακοποίησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα το μόλις λίγων ημερών βρέφος εντοπίστηκε σε υπόγειο κάδο στη συμβολή των οδών Κανάρη και Αριστοτέλους από μία γυναίκα που πήγε σήμερα το πρωί περί τις 6:40 να πετάξει τα σκουπίδια της.

Τυχερό μέσα στην “ατυχία” του

Mία κυρία, άνοιξε το κάδο να πετάξει τα σκουπίδια στις 6.40,  άκουσε το κλάμα του μωρού που βρισκόταν μέσα σε μια κλειστή χάρτινη σακούλα καταστήματος βρεφικών ειδών και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία.Όπως έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο κάδος δεν ήταν γεμάτος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα που μένει στην περιοχή άκουσε δυο γυναίκες δίπλα στον κάδο να συνομιλούν, με τη μια όπως είπε να λέει«δε μπορώ να το κάνω, δε μπορώ να το κάνω».

Το βρέφος πλέον βρίσκεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ η Αστυνομία έχει αναλάβει να εντοπίσει τους γονείς.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας στον Alpha, τόνισε πως το βρέφος στάθηκε τυχερό μέσα στην ατυχία του καθώς σήμερα το απορριμματοφόρο  άργησε να περάσει από το σημείο λόγω βλάβης!

«Ήταν τυχερό στην ατυχία του. Η συγκεκριμένη περιοχή “σηκώνεται”από τις 5 το πρωί. Το απορριμματοφόρο καθυστέρησε να φτάσει λόγω μιας βλάβης και να ξέρετε ότι αν έφτανε δίπλα στονκάδο το κλάμα του μωρού δεν θα ακουγόταν.Επίσης να πω ότι τα απορριμματοφόρα δεν μεταφέρουν, συμπιέζουν τα απορρίμματα» δήλωσε.*

Στην οδό Πειραιώς και στον Αγ. Στυλιανό Θεσ/νίκης

Στην μεταπολεμική και κυρίως μετεμφυλιακή Ελλάδα, τα πράγματα από κάθε άποψη δεν ήταν καλά. Μια χώρα προσπαθούσε μέσα από τεράστια οικονομικά προβλήματα να ορθοποδήσει. Ο συντηρητισμός, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, οξυνόταν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, υπήρχαν οι νεαρές γυναίκες που γεννούσαν και ερχόντουσαν αντιμέτωπες είτε με την κοινωνική κατακραυγή, είτε με τις οικονομικές δυσκολίες που ήταν εμπόδιο ακόμα και για το να βρεθεί η καθημερινή τροφή για το βρέφος.

Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, είχε αυξηθεί δραματικά το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών. Έξω από εκκλησίες, ιδρύματα ή νοσοκομεία.

Το τραγικό είναι πως πολλές φορές τα βρέφη έμειναν απροστάτευτα στο κρύο με τις συνέπειες για την υγείας τους να είναι ολέθριες. Μέχρι που βρέθηκε μια λύση η οποία όσο σωτήρια κι αν φαίνεται άλλο τόσο προκαλεί θλίψη.

 

Πράξιν της εγκαταλείψεως

Η βρεφοδόχος ήταν ένα κιβώτιο που χωρούσε μέχρι και δύο βρέφη, ξαπλωμένα. Στην οδό Πειραιώς.

Βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο βρεφοκομείων, για να μπορούν να αφήνουν κρυφά τα «απορριπτόμενα» μωράΌταν τοποθετούσαν το μωρό στο κιβώτιο, ένα ηλεκτρικό κουδούνι ανήγγειλλε στο προσωπικό του βρεφοκομείου την «πράξιν της εγκαταλείψεως».

Υιοθεσία και Αναδοχή

Το 2015, πάνω απο 50 παιδιά έμειναν μέχρι και ένα χρόνο στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. “Τα παιδιά αυτά δεν έχουν την ηρεμία να κοιμηθούν. Έχουν συνέχεια ένα φως από πάνω τους, δεν αναγνωρίζουν αν είναι μέρα ή νύχτα. Δεν έχουν βγει ποτέ έξω από τον θάλαμο”.Αναφέρει μία απο τις Μαίες του νοσοκομείου. Οι Μαίες, αντικαθιστούν  το χάδι και την στοργή της μητέρας, προσφέρουν στα παιδιά τη θαλπωρή της μητρικής φροντίδας και αγκαλιάς.

Τα μωρά μπορεί να  παραμένουν στο μαιευτήριο, για πολλούς λόγους, είτε γιατί η φυσική μητέρα δεν μπορεί να τα φροντίσει, είτε γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον, είτε γιατί είναι ανεπιθύμητα.

Όμως την  ίδια στιγμή υπήρχαν το 2015, 300 αιτήσεις για υιοθεσία, τουλάχιστον.

 

Τα παιδιά κάθε στιγμή, μεγαλώνουν. Αναπτύσσονται και σωματικά και πνευματικά. Χρειάζονται συνεχώς φροντίδα, προσοχή, συζήτηση, σωματική και οπτική επαφή. Ερεθίσματα και  ποιoτικό χρόνο. Χρειάζονται αποκλειστική αγάπη από  ανθρώπους, που θα τα στηρίξουν και θα νοιώσουν την βεβαιότητα και την σταθερότητα της προσωπικής και αμέριστης φροντίδας. Αυτά έχει ανάγκη το παιδί, ειδικά στην αρχή της ζωής του.

30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των  Δικαιωμάτων του Παιδιού και ακόμα υστερούμε στα βασικά.

Συζητάμε ακόμα για θέματα αναδοχής και υιοθεσίας, τις προϋποθέσεις και ελέγχους πραγματοποίησης της πράξης. Θέματα που έχουν λυθεί σε άλλες κοινωνίες, όπως και άλλα πολλά, εμείς ακόμα ομφαλοσκοπούμε. Η χώρα της αέναης ακινησίας.

Σε δημοκρατικά καθεστώτα ο νομοθέτης προηγείται και ευτυχώς. Δείχνει τον δρόμο των δικαιωμάτων, γιατί περί αυτού πρόκειται στην πραγματικότητα: τα δικαιώματα των παιδιών. Η αναδοχή και η υιοθεσία είναι μια πράξη αγάπης που έχει σχέση με την επιθυμία, το κουράγιο και τα ψυχικά αποθέματα και όχι με το πορτοφόλι, τη μονογονεϊκή οικογένεια , τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ζευγαριών ή ακόμη και με την ηλικία.

Εκτρώσεις το 2015

Οι Πανεπιστημιακές Μαιευτικές-Γυναικολογικές Κλινικές του University of London απεικονίζουν την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των νεαρών κοριτσιών για την αντισύλληψη, με μόλις το 3% των Ελληνίδων να προτιμά το χάπι όταν στη γειτονική (και οπισθοδρομική σε πολλά γυναικεία ζητήματα) Τουρκία το 9% των γυναικών προτιμά την αντισύλληψη με χάπι και στην Ευρώπη μία στις δύο γυναίκες επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.*****

80.000 εκτρώσεις  πραγματοποίηθηκαν  στη χώρα μας, όσες και οι γεννήσεις δηλαδή.  Από αυτές, οι  40.000 έγιναν σε ανήλικα κορίτσια!

 

 Από  Το  1964 ..ακόμα περιμένουμε  το μάθημα σεξουαλικής αγωγής

Το 1964 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ευάγγελος Παπανούτσος μίλησε για ένταξη του αντικειμένου στο σχολικό πρόγραμμα. Εκτοτε έγιναν αρκετές προσπάθειες να διδαχθεί αυτόνομα σε Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και Δημοτικά, σταμάτησαν όμως όλες στις αντιδράσεις της Εκκλησίας.

Η σεξουαλική αγωγή προσεγγίζεται, έστω αποσπασματικά, σε δύο ενότητες: «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα», με έμφαση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τις εφηβικές ταυτότητες φύλου, την ισότητα, και με εκπαιδευτικό υλικό από φορείς όπως το Κέντρο Ερευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), το Πολύχρωμο Σχολείο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου κ.ά.Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Αντίθετα, στη Γαλλία το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κάθε χρόνο για μία εβδομάδα διοργανώνεται το Spring Fever, που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών.

Ποιος είναι  ο στόχος της σεξουαλικής αγωγής;

Nα προσεγγίσει όλες αυτές τις διαστάσεις και να συμβάλει στην ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του εφήβου. Να συμβάλει στην πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και στη μελλοντική δημιουργία μιας υγιούς και υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Όλα αυτά μαζί και κυρίως να καταρρίψει τους μύθους και τις στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από το σεξ, να ενημερώσει σωστά και να ευαισθητοποιήσει για θέματα που αφορούν άμεσα όλους.

Στη Φινλανδία αναζητούν περισσότερους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν το μάθημα «Οι πολιτικοί ποτέ δεν κατάλαβαν τη σημασία της σεξουαλικότητας για την ευτυχή ζωή. Ένα κεντρικό εργαλείο για να επιτύχουμε σε αυτό είναι η υψηλού επιπέδου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», εξηγεί η Φόρστρομ όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο Yle.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε σημαίνει να εξηγούμε στους μαθητές πώς να κάνουν σεξ. Σημαίνει να ταυτοποιείς και να σέβεσαι όριά σου και τα όρια των άλλων», εξηγεί η Θεσλέφ.

Σύμφωνα με το Sexpo, οι σεξουαλικοί παιδαγωγοί μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα και χωρίς υψηλό κόστος, είτε είναι δάσκαλοι στα σχολεία, είτε ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΛΛΑΔΑ 2019 υπογεννητικότητα και δημογραφικό πρόβλημα

H Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη (9 τις χιλίοις) μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία (8,4 και 8,5 τις χιλίοις αντίστοιχα). Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι σταθερά στο 1,26, όταν για να διατηρηθεί αμετάβλητος ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά –με τις αισιόδοξες προβλέψεις– τα 10 εκατομμύρια ή –με βάση το κακό σενάριο– τα 8,3 εκατομμύρια.

 

Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, σε ένα νοσοκομείο του Τέξας στέλνουν τα νεογέννητα σπίτι τους μέσα σε κόκκινες κάλτσες Χριστουγέννων

Τόσο οι κάλτσες όσο και τα σκουφάκια φτιάχνονται από μια ομάδα εθελοντών, γνωστοί ως οι Bluebirds του νοσοκομείου, που εκτός από τα μωρά του Δεκεμβρίου, βοηθούν γενικότερα το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Καλά  Χριστούγεννα για όλα τα παιδιά, να έχουν όλα μια ζεστή αγκαλιά! Μια οικογένεια που τα αγαπά!

Πηγή* https://www.protothema.gr/greece/article/956627/kalamata-apo-thauma-sothike-to-moro-pou-vrethike-se-kado-aporrimmaton/

 

ΠΗΓΗ **.https://www.alphafreepress.gr/2019/10/02/ellada/ypogennitikotita-stin-ellada-2019-xora-geronton-i-xora-mas-to-2050/

Πηγή:*** www.lifo.gr

https://www.lifo.gr/now/world/261189/se-ayto-to-nosokomeio-stelnoyn-ta-neogennita-spiti-mesa-se-xristoygenniatikes-kaltses

****https://parallaximag.gr/parallax-view/yiothesia-kai-anadochi-einai-prakseis-agapis

*****Πηγή: :www.iefimerida.gr/news/213712/stoiheia-sok-kathe-hrono-40000-anilikes-stin-ellada-kanoyn-amvlosi

 

Οι Πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια φτιάχνονται για τους Πεζούς, είναι ο Νόμος…Δήμαρχε

0

Και οι Δήμοι οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον

Το δημόσιο συμφέρον είναι νομική έννοια, διότι καθορίζεται από τους κανόνες δικαίου και μόνο μέσω αυτών μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει εντός της έννομης τάξης, παράγοντας τις αντίστοιχες έννομες συνέπειες. Κατ’ αρχάς, αποτελεί τον σκοπό των νομικών πράξεων ή υλικών ενεργειών των δημόσιων νομικών προσώπων.(Γενικό Διοικητικό Δίκαιο , καθ. Ευγενία Πρεβεδούρου).

Δηλαδή με απλά λόγια, επειδή το δημόσιο συμφέρον είναι μια έννοια εντελώς γενική και αόριστη, δεχόμαστε ότι είναι συνυφασμένο με το Κοινό Καλό. Αυτό που ωφελεί το σύνολο με έμφαση στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Πάνω από θρησκείες, φυλές και επαγγελματικά συμφέροντα. Στο βαθμό λοιπόν, που το δημόσιο συμφέρον είναι αποκομμένο από το Κοινό Καλό, τότε εξ ‘ορισμού εμπεριέχει την έννοια του ανταγωνισμού που αποσκοπεί στην τελική κατάργηση του ανταγωνισμού με την υπερίσχυση λίγων ή ενός. Για αυτό υπάρχουν όμως, οι υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την εξουσία να επιβάλλουν τον Νόμο. Για το Κοινό Καλό, επειδή ο Νόμος , πάντα προστατεύει τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι σε δυσμενέστερη θέση για διάφορους λόγους.

Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους

Ειδικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία είναι αρμόδια για την διοίκηση εντός των ορίων τους. Σε περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού (περιφέρειες),συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ των ΟΤΑ. Δηλαδή σε τοπικό επίπεδο, αν έχεις παράπονα, αν έχεις αίτημα, αν οτιδήποτε ζητάς στο Δήμαρχο πρέπει να πας.

Μην απορείτε γιατί κάποιοι δήμοι, στη κρίσιμη δεκαετία 2010-2020.Με οικονομική κρίση και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο λειτουργίας του Κράτους. Μια δεκαετία αβεβαιότητας και κοινωνικής απορρύθμισης και για το τέλος της, μία πανδημία. Υλοποίησαν Έργο για το κοινό όφελος. Δημιούργησαν ασφαλείς διαδρομές για πεζούς. Διαφύλαξαν τους κοινόχρηστους χώρους . Τους βελτίωσαν με έργα υποδομής. Δημιούργησαν πεζόδρομους , απαγόρευσαν την στάθμευση και πειθάρχησαν τους παραβάτες.

Πολιτική Βούληση για το κοινό όφελος ή Τακτοποίηση Ημετέρων;

Στο μέτρο του δυνατού ή απλά στο μέτρο της δικαιολογίας την οποία χρησιμοποιεί η εκάστοτε διοίκηση. Δηλαδή όπως υπάρχουν δήμοι και υπηρεσίες οι οποίες αποφασίζουν με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος υπέρ της ασφάλειας όλων, όπως ορίζει ο νομοθέτης . Ένα παράδειγμα, θα δείτε παρακάτω είναι ο Δήμος Αιγάλεω, παράδειγμα προς μίμηση. Κι ένα αρνητικό παράδειγμα ο Δήμος Ηλιούπολης. Πως; Με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων. Αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Δημοτικού Συμβουλίου. Πολιτική βούληση λέγεται.

Εφόσον το πολιτικό μας σύστημα όσον αφορά τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, είναι δημαρχοκεντρικό. Όμως, για την χάραξη πολιτικής και προσανατολισμό στο δημόσιο συμφέρον στο Κοινό Καλό. Όχι στο προσωπικό συμφέρον του ψηφοφόρου, όπου τα θεσμικά όργανα και οι υπηρεσίες, υποτάσσονται στη βούληση των αιρετών και μοιραία ανατρέπεται το κοινό καλό.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΠΙΚΙΩΝΗ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Το Αιγάλεω από το 2011, με πολιτική βούληση για τήρηση νομοθεσίας

Ορίστε γιατί στο Αιγάλεω, δημιουργήθηκαν υποδομές για τους πεζούς. Δείτε πως η Τεχνική Υπηρεσία εκπληρώνει το υπηρεσιακό καθήκον. Εφαρμογή νομοθεσίας και εξυπηρέτηση αυστηρά του δημόσιου συμφέροντος με αυστηρή προσήλωση στην ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών των οδών , των μαθητών και μαθητριών.Με την ακύρωση προηγούμενης απόφασης η οποία αν και ήταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία, είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

ΑΛΣΟΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ -ΑΙΓΑΛΕΩ

–Η από 16/5/2011 Τεχνική Έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών
του Δήμου, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των δημοτών μας δεν συμφωνεί με τη στάθμευση των Ι.Χ. (κατοίκων) στον πεζόδρομο της οδού: ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΩΝ (Κωνσταντινουπόλεως – Ανδριανουπόλεως). Συμφωνεί στην απαγόρευση στάθμευσης όλων των οχημάτων επί του πεζόδρομου και μόνο όσοι έχουν ιδιωτικά πάρκινγκ να
εισέρχονται με τη δέουσα προσοχή. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τους πεζούς και μαθητές των παρακείμενων σχολείων. Επίσης δεν θα παρεμποδίζεται η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης. ΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ. Να καταργηθεί η απόφαση 160/1999 γιατί έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία περί πεζόδρομων και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πεζών και ευάλωτων χρηστών (ΑΜΕΑ – ηλικιωμένους – παιδιά – μαθητές).”

2020 ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης , με εισήγηση του ίδιου του Δημάρχου

“έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος είπε ότι για τον έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, προτείνεται η σύσταση επιτροπής,
αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους υπεύθυνους για τα καταστήματα.”

Και συστήνει επιτροπή αποτελούμενη από Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας. **

Οδηγός όδευσης τυφλών περνά μέσα από περίπτερο!Και αντί να περιοριστεί το περίπτερο , το οποίο επεκτάθηκε μετά το έργο, μετακίνησαν τις κίτρινες πλάκες. Εργατοοώρες υπαλλήλων και υλικά , σπατάλη για εξυπηρέτηση ημετέρου .το δημόσιο συμφέρον πήγε περίπατο στην Ηλιούπολη

Στην Ηλιούπολη, καμία μέριμνα ακόμη και για οδηγούς όδευσης τυφλών

(από την ανάρτηση του ενεργού δημότη Ηλιούπολης κ . Αλέξη Σπυρόπουλου)

Το ελάχιστο πλάτος του οδηγού όδευσης τυφλών είναι 40cm και βρίσκεται πάντα εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

Όχι μόνο ο τυφλός αλλά και ο χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου και ο οποιοσδήποτε συμπολίτης πεζός ή με καροτσάκι μωρού ( πλην των πελατών ) πρέπει να χρησιμοποιεί την εξωτερική πλευρά της τέντας γιατί απλά δεν μπορεί να περάσει ανάμεσα στο περίπτερο και τους πάγκους του!!καλά τα Μεγάλα Έργα αλλά είναι μεγάλα μόνο αν ακολουθούνται οι νόμιμες τεχνικές προδιαγραφές και η παραλαβή τους γίνεται ύστερα από έλεγχο.Φυσικά πρώτο ρόλο παίζει ο σεβασμός στον πολίτη, αλλά στην πόλη μας αυτό μάλλον δεν μετράει!ΕΚΤΟΣ αν τελικά – θα το πω ξανά – οι εργολάβοι στην πόλη μας, ανεξέλεγκτα κάνουν ότι τους καπνίσει***

Στον Δήμο Αθηναίων, μέριμνα και προστασία για τους Οδηγούς Όδευσης Τυφλών

(απόσπασμα από τη συνεδρίαση της 2ης Κοινότητας Δήμου Αθηναίων απόφαση1/2017)

” Σύμφωνα με την πρόταση πoυ κάνει η Υπηρεσία, τα άτομα που κάνουν χρήση της
όδευσης θα υποχρεώνονται δύo φoρές σε αλλαγή κατεύθυνσης, δηλαδή πρώτα στηv
αρχή της oδoύ Αρχιμήδoυς μετά τη συμβολή με την οδό Πρόκλου και ξαvά αμέσως
μετά τo υπόγειο. Κάτι τέτοιο δυσχεραίvει περισσότερo απo ότι διευκoλύvει.
Κατά τη γνώμη μας, o στόχoς θα έπρεπε vα είvαι η στρoφή vα γίvεται μία φoρά και
όχι δύο, εφόσον στην περίπτωση που εξετάζουμε σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Εξυπηρετεί καλύτερα τους τυφλούς να υπάρχουν όσo τo δυvατόv λιγότερες αλλαγές
κατεύθυνσης και για όσo τo δυvατόv μεγαλύτερη απόσταση η όδευση να συνεχίζει σε
ευθεία γραμμή.Η αλλαγή κατεύθυνσης μετά το υπόγειο, πράγματι, θα πρέπει να διαμορφωθεί με καλύτερο τρόπο.

Τέλος, προφανώς και διαφωνούμε και απορρίπτουμε ως επιχειρήματα για την
αναγκαιότητα μετατόπισης της όδευσης, τη διευκόλυνση της ανάπτυξης
τραπεζοκαθισμάτων και της στάσης των πελατών του καταστήματος επί του
πεζοδρομίου.

Ο σκοπός της ύπαρξης των πεζοδρομίων είναι να εξυπηρετούν την μετακίνηση των πεζών και των ΑΜΕΑ.”****

ΧΑΙΔΑΡΙ -ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ -ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Δήμοι, φύλακες νομιμότητας ή συνένοχοι στην παρανομία;

Το μικρό βασίλειο της ασυδοσίας καθενός εκάστου. Τα αίτια είναι πάντα, πολιτισμικά και, κυρίως, πολιτικά. Εκπαίδευση στην παρανομία. Με την άδεια των καθ’ύλην και τόπο, αρμοδίων υπηρεσιών. Πληρώνονται για να υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον και ορκίστηκαν να είναι υπηρέτες του λαού. Κάποιοι Δήμοι όμως, ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους. Πληρώνονται από όλους εμάς, αλλά τελικά εξυπηρετούν κάποιους, δικούς τους, εκλεκτούς.

Προτεραιότητα και Προστασία για την Υγεία και το Περιβάλλον, Ποιότητα Ζωής

“Ερευνητές στο Ινστιτούτο Πολιτικής Μεταφορών και Ανάπτυξης (ITDP) δήλωσαν ότι η μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο ήταν ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας, τη μείωση των εκπομπών αερίων και τη δημιουργία ισχυρότερων τοπικών κοινοτήτων και οικονομιών. Ωστόσο, είπαν ότι πολύ λίγες πόλεις συνολικά δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς.

Η Alexandra Gomes, του London School of Economic, επαίνεσε την έκθεση και είπε: «Το περπάτημα είναι ζωτικής σημασίας για βιώσιμες πόλεις και βασικό δικαίωμα για κάθε κάτοικο της πόλης. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα η δυνατότητα πεζοπορίας ήταν μια μελετημένη σχεδίαση σε πολλά μέρη του κόσμου. Σε πόλεις όπως το Λονδίνο, αν και σίγουρα χρειάζεται βελτίωση, υπάρχει η υποδομή. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές του κόσμου δεν υπάρχουν πεζόδρομοι ή σχεδόν καταλαμβάνονται πλήρως από αυτοκίνητα»” “Πηγή: www.lifo.gr

*https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%913%CE%A8%CE%A96%CE%9D-%CE%A7?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9F%CE%9F%CE%92%CE%A9%CE%9E%CE%A0-%CE%9B%CE%95%CE%91?inline=truehttps://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9F%CE%9F%CE%92%CE%A9%CE%9E%CE%A0-%CE%9B%CE%95%CE%91?inline=true

***http://energospolitisilioupolis.blogspot.com/2019/05/blog-post_21.html

****https://diavgeia.gov.gr/doc/70%CE%A8%CE%A5%CE%A96%CE%9C-%CE%94%CE%9B%CE%9C?inline=true

Στραβοί Προϊστάμενοι και Αιρετοί, σε F (φιλόδημο) ΙΙ

0
A young boy wearing flying goggles and flight cap has packed his suitcase and has placed it on a skateboard. He is ready to fly away with arms outstretched to the destination of his dreams. Image taken in Utah, USA.

Συγχωρείστε μου τον τίτλο, αλλά o ελληνικός τίτλος της ταινίας “στραβοί πιλότοι σε F16” , ήταν ο συνειρμός. Όταν διάβασα την Μελέτη Βιωσιμότητας για τη Δημοτική Συγκοινωνία. Συνειρμός και γέλια, αλλά όταν διάβασα και την Συγκοινωνιακή Μελέτη, αποφάσισα να σας ενημερώσω. Επειδή τα πράγματα είναι σοβαρά και αφορούν την ασφάλεια και την Ποιότητα της Ζωής μας . Επειδή θέλουμε οπωσδήποτε τη Δημοτική Συγκοινωνία. Είναι βασική προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση όλων των δημοτών, ειδικά στην πόλη μας η οποία χωρίζεται από την Λεωφόρο Αθηνών, για την οποία επιμένω, πρέπει να υπογειοποιηθεί.

Αλλά και για το Σκαραμαγκά, την Αφαία,το Δαφνί και το άνω Δάσος. Για την Γρηγορούσα. Σύνδεση και Δημοτική Συγκοινωνία σε πραγματικό χρόνο για πραγματικούς ανθρώπους ****και τις ανάγκες τους. Επειδή από τα χρήματα όλων μας θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα της. Ειδικά για την γραμμή ΔΑΣΟΥΣ-ΚΕΝΤΡΟ, σχετικά με την δεύτερη γραμμή , για την οποία συντάχθηκαν οι δυο Μελέτες (βιωσιμότητας και Συγκοινωνιακή). Απαραίτητες μελέτες, για την αδειοδότηση με τά την υποβολή στον ΟΑΣΑ και αδειοδότηση στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Θα υποβληθούν αφού γνωμοδοτήσει- εγκρίνει η ΕΠΖ του δήμου και έπειτα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιατί ο Δήμος μας θα επιτελεί Συγκοινωνιακό Έργο.

η γωνία του πεζοδρομίου στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στο 8ο δημοτικό.Που θα περπατήσουν τα παιδιά;

Βιωσιμότητα για τους δημότες και τις δημότισσες;

Στο δεύτερο μέρος (Μελέτη Βιωσιμότητας) αναφέρεται ειδικά για τη γραμμή ΔΑΣΟΥΣ-ΚΕΝΤΡΟ, “θα μειώνεται αισθητά ο χρόνος αναμονής των επιβατών και επομένως θα υπάρχει σαφής εξυπηρέτησή του..Ενισχύονται τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για αλλαγή προτίμησης μέσου μεταφοράς και μετάβαση από το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο στη Δημόσια και Δημοτική συγκοινωνία …..γνώμονα την συμπληρωματικότητα, ως προς τις
υπάρχουσες γραμμές της ΟΣΥ, καθώς και την κάλυψη των ενδοδημοτικών αναγκών μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Με λειτουργία τις καθημερινές από 7.00 έως 22.00 (13 ώρες λειτουργίας) και τις Κυριακές 9.00 έως 16.00 (7 ώρες λειτουργίας). Με ένα λεωφορείο και τρείς οδηγούς (2 + 1 εφεδρικό) .

Και τις αργίες; Δεν προβλέπεται πουθενά η ειδική μνεία για αργίες, εορτές κλπ. Θα βάζει χειρόφρενο, επειδή δεν προβλέφθηκε στη μελέτη; Γιατί οι μελέτες δεν είναι μόνο μπούσουλας, είναι τα τυπικά έγγραφα βάσει των οποίων δίνεται η άδεια.

Μετά θα μας λέτε δεν έχει συγκοινωνία, γιατί δεν έχει άδεια;

Η γραμμή θα ξεκινά από 25ης Μαρτίου (Δάσος), θα κατεβαίνει Γ. Παπανδρέου, θα περνά απέναντι, στη Κύπρου, μετά Ανθέων, Χίου, Καραϊσκάκη, Πλαστήρα , Ανθέων, Κύπρου, Λ. Αθηνών, Ηρώων Πολυτεχνείου,25ης Μαρτίου. Και τους μήνες της λαϊκής αγοράς; Στην Πλαστήρα διεξάγεται από 1/9 έως 15/1 κάθε έτους. Στην Χίου τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες 1/6 έως 31/8. Αλλά και στο Δάσος, από Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι Αφροδίτης(ανά εξάμηνο) και η αφετηρία είναι δίπλα στη λαϊκή*

Μετά θα μας λέτε, δεν περνά το λεωφορείο γιατί είναι η λαϊκή; Επειδή,όλη η διαδρομή της Γραμμής 2, έχει σχεδιασθεί σε δρόμους τους οποίους διεξάγεται η Λαϊκή Αγορά. Το Σάββατο στο Κέντρο και την Πέμπτη στο Δάσος.

Οδός Ανθέων-δύο στάσεις ΟΣΥ και Δημοτική, όδευση πεζών πουθενά.

Λεφτά και Κρατικά Προγράμματα Υπάρχουν για τον Δήμο Χαϊδαρίου

Η συνέχεια είναι αποκαρδιωτική, όχι για τη δημοτική συγκοινωνία. Αλλά για την μελέτη η οποία αφορά και τα οικονομικά του δήμου, τα χρήματά μας. Συγκεκριμένα:

-Mίσθωση οχήματος από τον ΟΣΥ, με μηνιαίο τίμημα 1.100 € και άρα ετήσιο κόστος μίσθωσης 1.100,00×12=13.200,00 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

-για την εγκατάσταση εξοπλισμού νέων στάσεων, υπολογίζουν ότι απαιτείται η τοποθέτηση είκοσι δύο (22) νέων στάσεων (εξοπλισμός -αγορά και τοποθέτηση), το κόστος των οποίων, ανά στάση, ανέρχεται σε 1.000,00€ μαζί με το ΦΠΑ.
Άρα, το συνολικό κόστος των στάσεων είναι: 1.000,00×22= 22.000,00 €, μαζί με ΦΠΑ… και παρακάτω …. 5.3. Χρηματοδότηση λειτουργίας Δημοτικής Συγκοινωνίας Η κάλυψη του κόστους θα γίνεται από τον Προϋπολογισμό του Δήμου.
Στην κάλυψη του κόστους μπορούν να συμβάλλουν έσοδα από την εκμετάλλευση της Δημοτικής Συγκοινωνίας και ειδικότερα από τις διαφημίσεις που μπορεί να τοποθετηθούν στα στέγαστρα των στάσεων της δημοτικής συγκοινωνίας ή εντός του λεωφορείου. Μπορεί επίσης να διερευνηθεί η επιδότηση (τμήματος) της λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας από σχετικά κρατικά ή κοινοτικά προγράμματα, εφόσον υπάρξουν οι ανάλογες προσκλήσεις.

οδός Ανθέων και στάθμευση, χώρος για ένα λεωφορείο μόνο μένει, σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης

Λοιπόν, μυρουδιά δεν έχουν πάρει ότι υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου και χρηματοδότηαη από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, ειδικά για την αγορά τριών -3- λεωφορείων για τη Δημοτική Συγκοινωνία Συνολικά 330.600 ευρώ, το 50% του ποσού έχει κατατεθεί από τον Γενάρη του 2020 στο Δήμο μας και το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί με τη δημοπράτηση του έργου. Περιμένετε έχει κι άλλο .

.Για τις Στάσεις *****έχω αναφερθεί και πάλι συγκεκριμένα, αλλά…φωνή βοώντος..και για τη δυνατότητα διαφημιστικής εκμετάλλευσης.. .

Και πάλι από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, το ποσόν των 50.000 ευρώ. Ναι εδώ μπορεί να μην έχει εγκριθεί ακόμα το αίτημα το οποίο έχει υποβάλλει ο δήμος μας με επιχορήγηση 50.000 ευρώ. Αλλά γιατί; Μήπως επειδή το Τεχνικό Δελτίο που πρέπει να συνοδεύει το αίτημα, δεν έχει συμπληρωθεί; Ένα Τεχνικό Δελτίο χρειάζεται παιδιά και τα χρήματα θα είναι πλέον του δήμου.Για τις ήδη υπάρχουσες στάσεις; τι θα τις κάνετε; Για να αντικατασταθούν (χρήματα επιπλέον για απομάκρυνσή τους) για τις νέες θα πρέπει να υπάρξει μελέτη γιατί σύμφωνα με τον ΝΟΚ 4067/2012, άρθρο 20 κατασκευές σε κοινόχρηστο χώρο, ισχύει η 52716/2001 εγκύκλιος, η οποία προϋποθέτει ύπαρξη μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία.

Πάλι στην ΑΝΘΕΩΝ, δύο στάσεις ΟΣΥ και Δημοτικής Συγκοινωνίας, στάσεις υπάρχουν..

Και πως θα χωροθετήσετε -με μελέτη πάλι!! κατασκευές σε πεζοδρόμια μικρότερα ή ίσα του 1,50 μέτρου; Επειδή δεν χρειάζονται άδεια δόμησης οι συγκεκριμένες κατασκευές, θα κάνετε πάλι τις αυθαιρεσίες σας; Κατά παράβαση της ΥΑ 52907/2009 και των σχετικών εγκυκλίων..Αλλά η προσβασιμότητα προβλέπεται στον ΝΟΚ 4067/2012, το ξεχάσατε αυτό.

Μετά θα λένε δεν υπάρχουν πεζοδρόμια…

–Για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ,έχει ορισθεί υπεύθυνος υπάλληλος -συντονιστής. Είναι η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας η οποία προσυπογράφει την μελέτη!******

Tην δυνατότητα για Leasing; (1)Για διαδημοτική συνεργασία; Για προμήθεια Minibus, μικρότερα και ευέλικτα λεωφορεία;Me 63.000 ευρώ και το minibus είναι δικό μας, 38 θέσεων, οικονομικότερη συντήρηση και ανταλλακτικά και ευέλικτο. Μισή τιμή αγοράς σε σχέση με τα λεωφορεία τα αστικά.

Ανταπόκριση με την πραγματικότητα δεν υπάρχει

‘Οπως λοιπόν δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τα προγράμματα τα κρατικά, έτσι δεν γνωρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης μας. Ή πάλι γνωρίζουν και απλά δεν τους νοιάζει; Υπολογίζουν λοιπόν “Χρόνος της διαδρομής τα 30 λεπτά. 22 στάσεις, συν την αφετηρία.”

Από την 25ης Μαρτίου στο Δάσος,μέχρι την Καραϊσκάκη, γύρω από όλους τους δρόμους του Χαϊδαρίου, παράνομη στάθμευση παντού. Με αποκλεισμό στις γωνίες -πλήρης έλλειψη ορατότητας για οδηγούς και πεζούς. Με απομείωση οδοστρώματος παντού, σε οδούς με δύο λωρίδες αντίθετης κυκλοφορίας. Όπως η Κύπρου, η Ανθέων, η Καραϊσκάκη. Και όταν το λεωφορείο,θα ακινητοποιείται από τα εμπόδια; Όπως συμβαίνει συνέχεια στα λεωφορεία του ΟΣΥ.

Ηρώων Πολυτεχνείου απέναντι από το 8ο Δημοτικό , κάδοι,εμπόδιο ορατότητας και απομείωση οδοστρώματος. Τεχνική Υπηρεσία και Καθαριότητα σε αγαστή σύμπραξη δημιουργίας επικινδυνότητας για όλους και ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Έκθεση πεζού σε κίνδυνο…

Σοβαρά τώρα; Που θα βάλετε κι άλλες στάσεις, στα πεζοδρόμια τα ήδη αποκλεισμένα από τις κατασκευές παροδίων, κολονάκια, φύτευση, σκαλοπάτια, ζαρντινιέρες, επέκταση και κλείσιμο προβολών καταστημάτων με δικαιολογία την πρασιά; Κατάληψη από τα συνεργεία τα οποία έχουν μεταφέρει μόνιμα τις εργασίες τους στα πεζοδρόμια (Κύπρου-Πλαστήρα-Λ. Αθηνών-Ιερά Οδός).Την σήμανση τους καθρέπτες και τους κάδους τους οποίους η ίδια υπηρεσία έχει νομική υποχρέωση να χωροθετεί με μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες και πραγματικές μελέτες.Αληθινές!!για αληθινούς ανθρώπους και τις πραγματικές ανάγκες για την ασφαλή διέλευση και απρόσκοπτη πρόσβαση. Και σύμφωνα με οδηγίες Σχεδιασμού για όλους και Εγκυκλίους. Για τους ευάλωτους στο δρόμο δημότες. Παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένους, άτομα με πρόσκαιρα κινητικά προβλήματα, γονείς με καροτσάκια.

Ηρώων Πολυτεχνείου, 8ο δημοτικό σχολείο και απέναντι ακριβώς κατάστημα -φούρνος. Δρόμος διπλής κυκλοφορίας.Σε πραγματικές συνθήκες, μόνο ένα λεωφορείο χωρά, να περάσει. Και στο πεζοδρόμιο , κανένας δεν χωρά…

Βγείτε από τα Γραφεία, δείτε την πραγματικότητα και δουλέψτε για το κοινό καλό

Όλα είναι δυνατά και η εκπόνηση και εφαρμογή μελετών, με απομάκρυνση εμποδίων και πειθάρχηση των παραβατών. Αλλά αν οι Αντουανέτες εκπονούν μελέτες, τότε ναι, τίποτα δεν είναι εφικτό.

οδος Πλαστήρα, η παράνομη στάθμευση παντού αλλά η Τεχνική Υπηρεσία θεωρεί ότι οι δρόμοι επαρκούν για τη διέλευση των λεωφορείων…στα χαρτιά ναι….

Όσο ξέρετε από μελέτες τόσα ξέρετε για την πόλη και την χωροθέτηση σύμφωνα με τον Νόμο. Και για την χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ πάλι “Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες»***, Κάποιο νέο; ή πάλι ξεχαστήκαμε για τα Τεχνικά Δελτία; ε, πως έχουμε και δουλειές, διανομή καθρεπτών σε ιθαγενείς, είπαμε…Και δείτε πόσα παιδιά χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους. Βγείτε και δείτα και τα πατίνια μέσα στο δρόμο , δείτε το οδόστρωμα το οποίο είναι παντού φθαρμένο και επικίνδυνο. Βγείτε επιτέλους από τα γραφεία σας. Δείτε, με μάτια ανοικτά και μυαλά ..καθαρά!

Και επί πλέον, χωρίς την μελέτη για Βιώσιμη Κινητικότητα ή την υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη την οποία έχετε κρύψει, όλες οι άλλες μελέτες είναι ελλιπείς. Γιατί δεν γίνεται να εκπονείς μελέτη χωρίς σύνδεση και αναφορά, βάσει μελέτης κυκλοφοριακής η οποία αφορά ολόκληρη την πόλη, την οποία έπρεπε να λαμβάνετε υπόψιν για την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών. Δεν γίνεται να βάζεις σε μια οικοδομή οτιδήποτε χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν τα αρχικά σχέδια, τις βάσεις, την στήριξη.

Η όραση είναι το πρόβλημα, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κος Κίμων Φουντούλης, έχει επισημάνει. Και βέβαια ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να εγκρίνουν τις μελέτες. Ποιος-α τις διαβάζει ; Ποιος -α ξέρει και θέλει να υπερασπιστεί την Ποιότητα Ζωής και την Ασφάλεια όλων; Την αρχή της νομιμότητας; Την ισότιμη πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο;Η αρχή της Ισότητας όλων των πολιτών; άρθρο 25 του Συντάγματος κυρίες και κύριοι για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Στάση αλά Χαϊδάρι-λεωφόρος Αθηνών

Δήμος Αλίμου 2020

Ναι, ο Δήμος Αλίμου έχει αποφασίσει για την διαφημιστική εκμετάλλευση των στάσεων και έχει και δημοτική συγκοινωνία. Έχει έσοδα γιατί θέλει να προοδεύει η πόλη. Και κάνει οικονομία, μέσω ηλεκτροκίνησης.

Συγκεκριμένα με την απόφαση 4/2019 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έχει ορίσει συγκεκριμένα τις στάσεις λεωφορείων, μετά από μελέτη “” Οι προτεινόμενες θέσεις των στεγάστρων αστικής συγκοινωνίας εντός των ορίων του Δήμου Αλίμου επί των κοινοχρήστων χώρων των στάσεων αναμονής επιβατών που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων, περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα. Στον πίνακα αυτόν αναγράφεται η διεύθυνση του κοινοχρήστου χώρου, η ονομασία της στάσης (όπως αυτή έχει καθοριστεί από τον ΟΑΣΑ) και η ζώνη στην οποία αυτή ανήκει βάσει του συντελεστή της εμπορικότητας του κοινοχρήστου χώρου.”*******

Συγχαρητήρια Δήμαρχε και Αντιδήμαρχε, για την νέα Δημοτική Συγκοινωνία. Με γεια μας. Στα χαρτιά μας……………

*https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A52%CE%92%CE%A9%CE%973-%CE%9C%CE%9B9?inline=true

** https://diavgeia.gov.gr/doc/60%CE%943%CE%A9%CE%973-989?inline=true

**https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2019/05/apof30292-19042019.pdf

**https://www.e-nomothesia.gr/autodioikese-demoi/upourgike-apophase-4748-2018-fek-612b-22-2-2018.html

***https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2019/04/pros29878-18042019.pdf ραμπεσ αμεα σε σχολεια 18

****https://elizabethboura.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bb/

*****https://elizabethboura.gr/%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%8a%ce%b4%ce%ac%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82/

******https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A84%CE%A0%CE%99%CE%A9%CE%973-%CE%A306?inline=true

*******https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9D%CE%A4%CE%A6%CE%A9%CE%A8%CE%92-%CE%9D%CE%973?inline=true

Για το σχέδιο ΟΕΥ του Δήμου Χαϊδαρίου, σκοπός μονότονος από το παρελθόν

0

Τι είναι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας

Με αφορμή το νέο σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Μια Τροποποίηση αναγκαία, για κάθε Δήμο. Για την αποτελεσματική λειτουργικότητα του. Είναι εργαλείο διοίκησης το οποίο κατα κύριο λόγο στοχεύει σε

α.     Αποτελεσματικότατα β.  Αποδοτικότητα γ.  Οικονομία δ.  Ποιότητα ε.  Ανάπτυξη

 • ο Δήμος, είναι ένας ζωντανός οργανισμός επομένως και ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, αλλάζει όσο συχνά απαιτείται ώστε να προσαρμόζεται στις de facto αλλαγές που επέρχονται στον οργανισμό
 • περιγράφει θέσεις που καλύπτονται από πραγματικούς ανθρώπους και πρέπει να μπορούν να τις υποστηρίξουν. Επομένως δεν μπορεί να είναι πνευματική άσκηση γραφείου, αλλά πρέπει κατά την κατάρτιση / τροποποίηση του ΟΕΥ να έχουμε εικόνα των δεξιοτήτων/ ικανοτήτων ακόμη και φιλοδοξιών του ανθρώπινου δυναμικού.
 • οι αρμοδιότητες που αποδίδονται στα γραφεία και τμήματα καθρεφτίζουν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, των δημοτών, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι ο απόλυτος στόχος.

Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υπηρεσίας

Στο σχέδιο λοιπόν, πρώτο αναφέρεται το Νομικό Τμήμα. Και σωστά γιατί το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί για κάθε δήμο, τη βάση. Παρέχοντας νομική υποστήριξη προς αιρετά όργανα του Δήμου και τις δημοτικές υπηρεσίες για την προώθηση των επιδιώξεων/στόχων/συμφερόντων του Δήμου.

Στο σχέδιο λοιπόν, προβλέπονται δύο θέσεις δικηγόρων ως “ειδικών θέσεων”.

Γιατί λοιπόν δεν προβλέφθηκε η σύσταση Οργανικής θέσης για τους δυο δικηγόρους; Ναι, πληρώνονται με πάγια αντιμισθία γιατί διέπεται βασικά από τον Κώδικα περί Δικηγόρων ( ΓνΝΣΚ 98/14).( Ο Νομοθέτης δηλαδή, προσδίδει στον δικηγόρο την ιδιότητα του δημοσίου λειτουργού και όχι του υπαλλήλου, δηλαδή του απασχολούμενου με σχέση εξαρτημένης εργασίας και αυτό για να διατηρεί την ανεξαρτησία της γνώμης του, μη υπαγόμενος σε κάποια υπαλληλική ιεραρχία.  Αντίκειται δε στην δια του Κώδικα Δικηγόρων επιδιωκόμενη και με πολλές διατάξεις περιφρουρούμενη αξιοπρέπεια και ιδιάζουσα ανεξαρτησία του δικηγορικού λειτουργήματος η επιβολή στον δικηγόρο και η αποδοχή από αυτόν υποχρεωτικού ωραρίου απασχόλησης και μάλιστα εκείνου που ισχύει για το υπαλληλικό προσωπικό του εντολέα, έστω και αν παρέχει τις υπηρεσίες του με πάγια ετήσια ή μηνιαία αντιμισθία (ΕφΑΘ 2402/1987 ΝΟΜΟΣ, ΕφΘεσ 871/1970 Αρμεν. ΚΔ’ 794 επ.). 

Αυτό όμως δεν αναιρεί την πρόβλεψη ύπαρξης θέσεων στις Οργανικές θέσεις υπαλλήλων. Πάλι ως Ειδικές θέσεις αλλά με πρόβλεψη και στον προϋπολογισμό, γιατί πάγια αντιμισθία σημαίνει ότι πληρώνονται όπως στον ιδιωτικό τομέα, δώρα εορτών και αδειών.

Αλλά επίσης ο δικηγόρος με πρόσληψη σύμφωνα με  τις νόμιμες προϋποθέσεις και διαδικασίες που τίθενται από τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.1649/1986,” περί προσλήψεων δικηγόρων στους Ο.Τ.Α. κ.λ.π. και μετά από απόφαση της οικείας πενταμελούς επιτροπής και απόφασης του Δήμαρχου”.

Πρόσληψη λοιπόν σε μόνιμη οργανική θέση δικηγόρου με έμμισθη εντολή, μπορεί να υπάρξει και να απασχολείται κανονικά στο δήμο, με πλήρες ωράριο ακόμα και χωρίς να διατηρεί ιδιωτική πελατεία. Για να δύναται να παρακολουθεί όλα τα θέματα του δήμου από την δημοτική περιουσία μέχρι την γνωμοδότηση ή ενημέρωση νέων αντιδημάρχων για την άσκηση καθηκόντων τους κτλπ.

Γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για νέους δικηγόρους, για άσκηση έστω και 6μήνου ; Γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη μόνιμου Νομικού Συμβούλου; όχι στην υπηρεσία του Δημάρχου. Στην υπηρεσία της Πόλης μας, στην προάσπιση των συμφερόντων, της δημοτικής περιουσίας, του κοινόχρηστου χώρου, όλων των δημοτών. Την παρακολούθηση και συμπαράσταση σε όλα τα θέματα νομικής φύσεως τα οποία ανακύπτουν και όσα από το παρελθόν έχουν μείνει ανοικτά. Η Διοίκηση έχει συνέχεια.

Για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης;

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4623/2019 (Α΄134) επανήλθε σε ισχύ το άρθρο 77 του ν.3852/20101 (Α΄87), με το οποίο θεσπίστηκε και εξειδικεύτηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης (εφεξής Συμπαραστάτης).Ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου.

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 77 § 5 εδ. γ’ επ. του ν. 3852/2010, ο Συμπαραστάτης δύναται να καταθέτει ειδικές προτάσεις βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης. Οι ειδικές προτάσεις αποσκοπούν, κατά κανόνα, στη βελτίωση των σχέσεων της δημοτικής διοίκησης με τους διοικουμένους, ενώ εκδίδονται επ’ ευκαιρία σημαντικών φαινομένων κακοδιοίκησης που εντοπίζονται από τον Συμπαραστάτη, συνήθως μέσω των αναφορών που υποβάλλονται αλλά και με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Τίποτα. Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο της νομιμότητας. Αντ’ αυτού ένα παλαιάς κοπής, “τμήμα επικοινωνίας πολιτών “και ευτυχώς εντελώς εξαλειφθέν από άλλους δήμους.

Τμήμα Επικοινωνίας Πολιτών

Μετά τη Νομική Υπηρεσία, συνεχίζει που λέτε το Τμήμα Επικοινωνίας Πολιτών. Τα σχέδια ΟΕΥ του Υπουργείου, αλλά και ο ισχύων ΟΕΥ του δήμου μας, προβλέπουν Τμήμα Επικοινωνιών και Δημοσίων Σχέσεων απευθείας υπαγόμενο στο Γραφείο Δημάρχου. Αυτά τα τμήματα έχουν και την ευθύνη επικοινωνίας με τους πολίτες αλλά και για πολλά άλλα θέματα . ” Μεταξύ αυτών Θέματα Τύπου και δημοσιεύσεων, τηρεί αρχείο και ενημερώνει σχετικά. Οργάνωση, Υποστήριξη Ενημερωτικών συνεδρίων, συνελεύσεων,τελετών, εθνικών επετείων, εορτών, δεξιώσεων, και γενικά εκδηλώσεων του Δήμου.Επιμελείται της διοργάνωσης, της υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης προσωπικοτήτων και επισκεπτών.
Επιμελείται της διαδικασίας μετάβασης στο εξωτερικό δημοτικής αντιπροσωπείας.
Επικοινωνεί και συνεργάζεται με φορείς του εξωτερικού που ενδιαφέρουν το Δήμο.
Τηρεί πληροφοριακό αρχείο τοπικών, διεθνών και ξένων φορέων (Αρχές, Δημόσιες Υπηρεσίες,Σωματεία, Προξενεία, Ιδρύματα, Δήμοι άλλων Χωρών κ.λπ.).
Τηρεί φωτογραφικό αρχείο και άλλο υλικό που αφορά την ιστορική διαδρομή του Δήμου, τις εκδηλώσεις του καθώς και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύονται από αυτόν.
Φροντίζει για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων όπως προβλέπονται στο άρθρο 216″.

Ουδέν Γραφείο για την Πόλη, για την Ιστορία.Περιγραφές και Ανάδειξη και Φροντίδα ανά περίπτωση για Διατηρητέα, Μνημεία. Ειδικά Γραφεία για συντήρηση για το Παλατάκι, για ανάδειξη μνημείων όπως την Μονή ΔΑΦΝΙΟΥ και το ιερό της Αφροδίτης. Για ειδική συντήρηση Πρασίνου του Ιστορικού Πεζόδρομου ή του περιβάλλοντος χώρου όπως στο Πάρκο Νεολαίας και στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης. Μια συνολική διοικητική πρόβλεψη για όλον τον περιβαλλοντικό και Ιστορικό θησαυρό δίπλα στον μεγαλύτερο Κήπο, τον Διομήδειο Κήπο.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνει το σχέδιο, ούτε για τον Συμπαραστάτη, αλλά ούτε πρόβλεψη για εθιμοτυπικά, εθνικές εορτές, αλλά και δημοψηφίσματα, ή ιστορικά δημοτικά, μουσεία και λαογραφικά. Σας το έχω πει στο παρελθόν και το ξαναλέω άλλη μια φορά. Ο Δήμος μας διδάσκει τη Λήθη, για οτιδήποτε αφορά την πόλη. Η νομιμότης έχει χαθεί, ο δημότης θα αναγνωρίζεται μόνο αν έχει γνωστό στο δημαρχείο, υπάλληλο ή αιρετό.Από τον κοινόχρηστο χώρο μέχρι την απλή διεκπεραίωση ενός εγγράφου. Ποιος-α θα τολμήσει να παραπονεθεί στο Γραφείο Δημοτών ή πως θα προχωρήσει το παράπονο; Αφού στο συγκεκριμένο γραφείο το οποίο ήδη έχει συσταθεί είναι υπεύθυνη η σύζυγος του ήδη Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου. Και για ποια νομιμότητα να μιλήσουμε όταν το γραφείο του παραπάνω, δεν μπορείς να το πλησιάσεις από την αποπνικτική μυρωδιά του τσιγάρου; όταν υποβάλλεται έγγραφη αναφορά και ο δήμος δεν απαντά έστω και τυπικά. Γιατί είσαι δημότης χωρίς γνωριμία στο γραφείο. Που θα βρεις το δίκιο ή το άδικο σου, μια απάντηση απλή, μια ενημέρωση αν ο γάιδαρος πετά.

Το ΚΕΠ θα ήταν αρκετό για την Επικοινωνία των Πολιτών και “ο Συμπαραστάτης” για τον έλεγχο των Αδικιών

Στο άρθρο 15, αναφέρεται ότι στα Όργανα Διοίκησης συμπεριλαμβάνονται και τα ΚΕΠ

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου συνεργάζονται με τα Κέντρα
Εξυπηρέτησης Πολιτών, προκειμένου αυτά:
α. να ενημερώνουν και πληροφορούν τους πολίτες για τις ενέργειες
που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων
σχετικών με τις κεντρικές δημοτικές υπηρεσίες,
β. να παραλαμβάνουν αιτήσεις πολιτών για τη διεκπεραίωση
υποθέσεών τους από τις κεντρικές υπηρεσίες και να διαβιβάζουν
πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων των πολιτών στην αρμόδια
για τη διεκπεραίωσή τους δημοτική υπηρεσία..

Έλεγχος Κοινοχρήστου Χώρου. Χωρίς Δημοτική Αστυνομία δεν είναι εφικτό.

Στο Άρθρο 8 και II. στη Διεύθυνση Ανάπτυξης – Συντήρησης Πρασίνου & Παιδικών Χαρών και Ειδικά 1. Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων
“Ασχολείται με την τήρηση και εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων
του Δήμου, καθώς και με τον έλεγχο της λειτουργικής κατάστασης
[16] (καθαριότητα, αστικός εξοπλισμός, δίκτυα, κλπ) του συνόλου των
κοινοχρήστων χώρων.” όσα λοιπόν ήταν στην ευθύνη της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία καταργήθηκε το 2013 , αλλά μπορεί πλέον να ανασυσταθεί.

Τώρα μεταφέρονται σε ένα νέο Τμήμα με άγνωστη εξειδίκευση, προσόντα, γνώσεις, επιμόρφωση συγκεκριμένα για πλέγμα διατάξεων και υποχρεώσεων. Τα οποία αλληλοκαλυπτόμενα αποτελούν πονοκέφαλο και για τους ήδη γνωρίζοντες.

Η Δημοτική Αστυνομία ήταν υπάλληλοι οι οποίοι είχαν εκπαιδευθεί, με ανακριτικές ιδιότητες. Δηλαδή, διενέργεια όλων των αστυνομικής και διοικητικής φύσεως ενεργειών (περίπολοι, έρευνες, έλεγχοι, αυτοψίες κ.α.) σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας και στα σχετικά νομοθετήματα (τυπικούς νόμους, Προεδρικά Διατάγματα κ.α.) Και η συμπλήρωση αναφορών και δελτίων συμβάντων για τα αποτελέσματα της αστυνομικής και διοικητικής δράσης και η σχετική ενημέρωση των προϊσταμένων κλιμακίων και σχετιζομένων φορέων.

Αστυνομικό έργο επιτελούσαν οι ένστολοι διοικητικοί υπάλληλοι με βασικές γνώσεις και δεξιότητες για 1 Σύνταξη και έλεγχος νομιμότητας δημοσίων εγγράφων
2 Σύνταξη και επίδοση ανακριτικών πράξεων
3 Γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και κυρίως ανοιχτού λογισμικού επεξεργασίας κειμένου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
4 Γνώση Νομοθεσίας (γενικής διοικητικής φύσεως και ειδικών ανακριτικών διατάξεων)
5 Δίπλωμα Οδήγησης

Άρθρο 7ο Διεύθυνση Καθαριότητας & Βιώσιμης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Είναι η Υπηρεσία η Αρμοδία, για το Περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας. Βλέπετε τα ανταποδοτικά τέλη είναι τα κυρίως έσοδα ενός δήμου και η διαχείριση αποβλήτων και η συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμός είναι η Δέσμια Αρμοδιότητά του. Πως λοιπόν και με τι γνώσεις θα κατανοήσει και θα εργαστεί για την μείωση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και τόσα άλλα; Τα τριτοβάθμια ιδρύματα έχουν επιστήμες Μηχανικών Περιβάλλοντος, Περιβαλλοντολόγους, Χημικούς Μηχανικούς. Μαθήματα όπως η Γεωφυσική, Χημεία, Οικολογία , Γεωεπιστήμες, Υδρολογία, Γεωδαισία, Περιβαλλοντική Υγεία και τόσα άλλα. ΟΧΙ, ΠΟΤΕ στη Καθαριότητα οι επιστήμες για το περιβάλλον και οι προϊστάμενοι με γνώσεις και όρεξη για δουλειά.Βιώσιμη είναι μόνο η ανεπάρκεια τους.

Όπως τόσα χρόνια η υπηρεσία η συγκεκριμένη θεωρείται το λιμάνι όποιου θέλει να πάει να ξεκουραστεί, μακριά από το πολύβουο και ενοχλητικό Δημαρχείο. Να γιατί εξυπηρετεί αυτή η μικρή και άβολη εγκατάσταση στο Θεατράκι. Είναι κρυψώνα της απραξίας. Και ο ναός της αυταρχικότητας προς τους δημότες .

Ο μεγαλύτερος και χειρότερος ανορθολογισμός. Η οπισθοδρόμηση σε όλο το μεγαλείο της. Προϊστάμενοι ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ και ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Ναι , καλά διαβάσατε σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία, ο ΟΕΥ συμπεριλαμβάνει Προϊστάμενο με πτυχίο φυσικής Αγωγής και Κοινωνιολογίας. Γυμναστική για τα σκουπίδια και κοινωνική πολιτική για την ανακύκλωση!! Και το σκουπίδι θέλει φροντίδα και στοργή!

Για τις προαγωγές στην Κοινωνική Υπηρεσία και Παιδικούς Σταθμούς, δεν κατάλαβα . Γιατί να μην γίνονται προϊστάμενες εκεί οι ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ. Επειδή είναι γυναίκες; Δεν φτάνει που δεν προβλέψατε Τμήματα Αστικής Κινητικότητας και θέσεις για ΑμεΑ. Πολιτικές Ισότητας μόνο στα χαρτιά…Δικηγόροι εκεί στο δήμο, παραβαίνετε και τον Ν. 4488/2017 για τα δικαιώματα ΑμεΑ και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Διακήρυξης Δικαιωμάτων ΑμεΑ.

Κανένας από τους Συνδικαλιστές αλλά και από τους δημοτικούς συμβούλους, δεν διαμαρτύρεται.Για την αρχή της Ισότητας.

Βack to the Past, αντίληψη. Ταξίδι στο παρελθόν και επιστροφή στον Μαυρογιαλούρο πολιτικό. Χαϊδάρι Χαμένο, στο πουθενά

Α!! και κύριοι δικηγόροι οι οποίοι εκπονήσατε τον σχετικό ΟΕΥ, να σας θυμίσω, μην μας πείτε Προϊστάμενος και μας θέλετε και επιδόματα κλπ , για τα αυτοτελή Γραφεία. “Στα αυτοτελή Γραφεία, σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 9, του ν. 4024/2011, το οποίο ορίζει ότι «Οργανικές μονάδες είναι η Γενική Διεύθυνση, η Διεύθυνση και το Τμήμα.», δεν κρίνεται Προϊστάμενος αλλά τοποθετείται υπεύθυνος με απόφαση Δημάρχου.

Πάρκο Ιστορικής Αμνησίας και Αθλητικό παραχώρησης Αδιαφανούς Διαδικασίας

0

Ένα διαμάντι για τον Αθλητισμό αλλά και για το Περιβάλλον

“Στο Δήμο φτιάχτηκε πριν χρόνια ένα στολίδι για τον αθλητισμό, το Α’ Αθλητικό Κέντρο στο Δάσος, με γήπεδα καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, ποδοσφαίρου και στίβο, για ομάδες, αθλητές, αλλά και κάθε ένα/μία ή παρέα, απλά να περπατήσει και να θαυμάσει τη θέα”. Το 2018, έγραψα το άρθρο για το Α’ Αθλητικό, με αφορμή την καθυστέρηση του έργου αντικατάστασης χλοοτάπητα.* Αλλά και για την εγκατάλειψη του χώρου γενικότερα. Τώρα, ο χλοοτάπητας έχει πλέον, αντικατασταθεί.

2020 —Α ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΥΣ

Από το μεγαλύτερο πάρκο εντός Αστικού Ιστού

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ 2008-2010. Αναφέρει για Το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης με έκταση 65 στρεμμάτων που, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του (έκταση 50 στρ.) αποτελεί πρώην μέρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) το 1997. Το Πάρκο αυτό ήδη κατασκευάζεται σε συνεργασία της Νομαρχίας Αθηνών και του Δήμου Χαϊδαρίου και εκεί πρόκειται να υπάρχουν εκτεταμένοι χώροι χαμηλού, μεσαίου και ψηλού πρασίνου, λειτουργίες αναψυχής όπως ανοικτό θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, διαδρομές περιπάτου κλπ. Το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης που ήδη κατασκευάζεται, πρόκειται να επεκταθεί προς τη δυτική και βόρεια πλευρά του, αφού από το Τ.Ε.Θ.Α. παραχωρείται επιπλέον συνολική έκταση 66,7 στρεμμάτων που αναπτύσσεται παράλληλα με την οδό Μπουμπουλίνας. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Πάρκο συνολικής έκτασης 132 στρ. περίπου, το μεγαλύτερο Πάρκο εντός αστικού ιστού, ενώ παράλληλα θα ενοποιηθούν όλες σχεδόν οι παραχωρηθείσες μέχρι σήμερα εκτάσεις μέχρι και το Πάρκο Νεολαίας.
Το Πάρκο Νεολαίας το οποίο επίσης αποτελεί μέρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, έχει έκταση 60 περίπου στρεμμάτων και αποδόθηκε στο Δήμο από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) την περίοδο 1988 – 1992. Στο Πάρκο αυτό, έχουν γίνει αρκετά έργα διαμορφώσεων και δημιουργίας εγκαταστάσεων αναψυχής, από τον ΑΣΔΑ αλλά και από το Δήμο Χαϊδαρίου (κυρίως με συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Β΄και το Γ΄Κ.Π.Σ.).
Δίπλα και νότια από το Πάρκο Νεολαίας έχει δημιουργηθεί ο Πυρήνας Αθλητικών
εγκαταστάσεων του Δάσους με γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβο, κλειστό γυμναστήριο,
εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών.

Σε Πάρκο Αστικής Ρύπανσης και Δημοτικής Παρανομίας

Αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για την ασφαλή πρόσβαση στο Α’ Αθλητικό. Υπάρχουν προβλήματα ασφαλούς διέλευσης κοινού από τον δρόμο, την Ηρώων Πολυτεχνείου. Αλλά και από την κεντρική Γ. Παπανδρέου η οποία οδηγεί στην Ηρ. Πολυτεχνείου. Αλλά και τους μικρότερους δρόμους.Με εμπόδια στα ελαχίστου πλάτους πεζοδρόμια, χωρίς διαβάσεις, ελλιπή ή κατεστραμμένη σήμανση, καθρέπτες οδικής κυκλοφορίας μουτζουρωμένους. Σήμανση και εμπόδια τα οποία καταλαμβάνουν παράνομα επιφάνειες και ειδικά τις γωνίες των πεζοδρομίων. Ειδικά για τις γωνίες σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ λογίζονται ως ράμπες ΑμεΑ, ακόμα κι αν δεν έχουν τροποποιηθεί ανάλογα. !!βλέπεις Δήμε μου δεν αρκεί να έχεις πρόσβαση στο ΔΗΜΟΣΝΕΤ αλλά και να έχεις συνείδηση -και αίσθηση καθήκοντος, για να τηρείς αυτά που προβλέπονται ρητά!!(κατά παράβαση ΥΑ 52907/2009 και κτιριοδομικού κανονισμού απόσταση 0.35 εκ από κράσπεδο) . Οδοστρώματα φθαρμένα. Φύτευση απεριποίητη, επίσης κατά παράβαση του κτιριοδομικού κανονισμού(0,60 εκ. από την ρυμοτομική γραμμή).

Μια Τεχνική Υπηρεσία η οποία συστηματικά εκθέτει σε κίνδυνο πεζούς, με μελέτες που δεν τηρούν νόμους και ΥΑ, μόνο εξυπηρετούν τους γνωστούς των υπαλλήλων και δημοτικών συμβούλων. Μην απορείτε για την επικίνδυνη και άσχημη εικόνα της πόλης. Είναι γιατί οι Νόμοι δεν τηρούνται. Με πενιχρό έργο, φέτος έχει εκπονήσει γύρω στις 20 μελέτες περίπου ενώ η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 114 μελέτες μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Do the maths, people!!

Ο περιβάλλων χώρος, είναι χώρος συγκέντρωσης των παλαιών κάδων προς καταστροφή. Μέχρι να συλλεχθούν από την εταιρεία, ξεκουράζονται εκεί μαζί με μπάζα, παλιά λάστιχα, παλιά στρώματα γυμναστικής μέσα στο κοντέϊνερ. Το αυτόματο πότισμα κομμένο και πεταμένο στο χώρο στάθμευσης. Τα φυτά απομένουν μόνο όσα αντέχουν στη ξηρασία και την εγκατάλειψη. Τα δωράκια των αδέσποτων ή και δεσποζόμενων μικρών μας φίλων παντού σκορπισμένα στα παρτέρια.

Ο χώρος στάθμευσης. Διαθέτει πολλές θέσεις στάθμευσης και μένει σχεδόν άδειος ενώ παράνομη στάθμευση επικρατεί σε όλους τους δρόμους γύρω από το αθλητικό κέντρο.

έως την Αδιαφανή παραχώρηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Εκεί λοιπόν, στο Α’ Αθλητικό υπάρχουν και γήπεδα καλαθοσφαίρισης. X. AΓΓΟΥΡΑΚΗΣ” και Γυμναστήριο . Ανοικτά Γήπεδα καλαθοσφαίρισης και βέβαια Αντισφαίρισης.

Πολλά γήπεδα, όχι μόνο ένα ή δυό. Με άδεια λειτουργίας από το δήμο μας. **

Πως παραχωρούνται όμως;

Ιδού η Απορία. Όχι καμία απορία στο δήμο Χαϊδαρίου. Όπως γίνονται και όλα τα άλλα.

Με αδιαφάνεια, με περιφρόνηση στο Νόμο και στην τήρηση Νομιμότητας.

Τι λέει ο Νόμος; ειδικά για παραχώρηση σε αθλητικούς συλλόγους;

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρο 185 του Ν. 3463/06, με απόφαση του Δημοτικού
Συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά
πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή
προάγει τα τοπικά συμφέροντα.

Ειδικά για τα γήπεδα αντισφαίρισης, επειδή υπήρξε δημόσια συζήτηση(1) και απάντηση από το Δήμο, στο Χαϊδάρι Σήμερα***Απάντηση αόριστη αλλά πρωτίστως παραπλανητική. Αφού μας λέει ο δήμος μας (όχι η αρμόδια Αντιδήμαρχος αλλά κάποιος-α από το Δήμο;!!) το Γ γήπεδο Η παραχώρηση για 2 ώρες την ημέρα του συγκεκριμένου γηπέδου στον ΑΟΑΧ είναι προσωρινή και διενεργείται κατόπιν της αδυναμίας χρήσης από τον Σύλλογο των γηπέδων τένις του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρείου λόγω των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Λοιπόν συντάκτη του παραπάνω και παρακάτω μάθε πρώτα από όλα ότι υπάρχει Κανονισμός Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ****Είναι η απόφαση 71/14-3/2014. Και βέβαια εφόσον υπάρχει κανονιστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία τετραμελής επιτροπή αποφασίζει για την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για αργίες και Σαββατοκύριακα . Και αυτό έπρεπε να αναφέρει, ειδικώς.

Σύμφωνα με το άρθρο 3

Συγκεκριμένα στις Αθλητικές Υποδομές του Δήμου Χαϊδαρίου περιλαμβάνονται:
-Το 1ο Αθλητικό Κέντρο το όποιο περιλαμβάνει: 1 (ένα) Γήπεδο Στίβου, 7 (επτά)
Ανοιχτά Γήπεδα τένις, 3 (τρία)Υπαίθρια Γήπεδα Μπάσκετ και 1 (ένα) Ανοιχτό
Γήπεδο beach volley ,πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23
:30

Τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και αργίες, οι δημοτικοί χώροι άθλησης λειτουργούν για τη
διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή και προπονήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των
Αθλητικών Σωματείων. Το ωράριο λειτουργία για τις παραπάνω ημέρες καθορίζεται με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης & Λειτουργίας των Αθλητικών Υποδομών. Η παραπάνω Τετραμελής Επιτροπή στελεχώνεται από τον Αντιδήμαρχο, τον Διευθυντή, τον Προϊστάμενο Αθλητικών Υποδομών και τον Προϊστάμενο Αθλητισμού της Διεύθυνσης Νεολαίας Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 4

-Κάθε υπηρεσία Δημόσια, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, Αθλητικός Φορέας (Ομοσπονδία, Σωματείο),
Ιδιωτικός Φορέας, ή Άτομο που επιθυμεί να κάνει χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων
του Δήμου Χαϊδαρίου απευθύνεται εγγράφως, τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες νωρίτερα,
προς την Διεύθυνση Νεολαίας Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών η οποία και απαντά
σε κάθε αίτημα, μετά από την γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαχείρισης.

Επειδή λοιπόν δεν έχει παραχωρηθεί καμία αθλητική εγκατάσταση σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση χρήσης. Ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει σχετικά εδώ και χρόνια και ειδικά η νέα δημοτική αρχή η οποία από 1-9-2019 έχει αναλάβει διοίκηση. Και δεν τήρησε ούτε τον Κανονισμό αλλά και η αρμόδια Αντιδήμαρχος όπως ορίζει το άρθρο 3, ειδικά για το γήπεδο Γ δεν παραχώρησε ούτε η ίδια ούτε η τετραμελής επιτροπή, την χρήση του. Γιατί αν είχε συμβεί αυτό, έπρεπε να είχε αναφερθεί στο Δελτίο Τύπου του ανώνυμου συντάκτη.

Α1 και κάτι ακόμα. Αγαπητοί δημοτικοί ανώνυμοι συντάκτες, δεν μπορείτε να φέρετε για συζήτηση Κανονισμό Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Μόνο συζήτηση για Τροποποίηση στον ήδη υπάρχοντα.

Α! και δεύτερο μήπως μπορεί η Τεχνική Υπηρεσία (πνίγηκα συγνώμη!!) να δημοσιεύσει το έγγραφο της , αρ. πρωτ. 16713/31.07.2019 Βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, περί τήρησης των προϋποθέσεων αδειοδότησης της εν λόγω αθλητικής εγκατάστασης*****. έχει ενδιαφέρον να μας πει για την άδεια δόμησης των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων και αν τηρήθηκαν όσα απαιτούνται από την Γενικής Γραμματεία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ.******

Ας πούμε για την περίφραξη”Οι πόρτες κατασκευάζονται και αυτές από σωλήνες 2’’ και από γωνίες. κλπ…..

Έγκριση ως προς τη λειτουργικότητα;Σύμφωνα με: α) Το άρθρο 6, παρ. 1, εδάφιο Α-α, του Π.Δ.77/ΦΕΚ28/Α’/1-3-85, και β) Το άρθρο 1, παρ.2.1, εδάφιο ε, της Κ.Υ.Α. αρ.οικ.7533/ΦΕΚ251/Β’/13-2-12, προκειμένου να χορηγηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, Έγκριση Δόμησης για την ανέγερση αθλητικής εγκατάστασης, ζητείται η έγκριση της Γ.Γ.Α. για τη λειτουργικότητα της εγκατάστασης. Η Γ.Γ.Α. εφόσον η εγκατάσταση εμπίπτει στις αρμοδιότητες της, μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Μελετών χορηγεί την Έγκριση αυτή, μετά από έλεγχο της μελέτης που καλείται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει σε δυο αντίγραφα. Ο φάκελος μελέτης θα περιλαμβάνει όλα τα σχέδια που θα υποβληθούν στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για την χορήγηση Άδειας Δόμησης. κλπ………………..

Αχ καλοί μου εκεί στο δήμο, μια ράμπα δεν έχετε φτιάξει σε ένα πεζοδρόμιο, ένα χρόνο τώρα, μια διάβαση δεν σχεδιάσατε, ένα φωτεινό σηματοδότη δεν τοποθετήσατε ούτε καν στο κολυμβητήριο το οποίο είναι απόφαση από το 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου. ‘Ενα λουλουδάκι δεν φυτεύσατε, ένα δένδρο δεν φροντίσατε έξω από ένα σχολείο. Δυό κάδους δεν αφαιρέσατε από μια γωνία σχολείου όπως στο 7ο δημοτικό ή στο 12ο νηπιαγωγείο ή στο 8ο δημοτικό που είναι πάνω στη διάβαση, οι οποίοι είναι εμπόδιο όδευσης και αιτία συνεχούς ρύπανσης. Αλλά για τον Σύλλογο σας πήρε ο πόνος να του δώσετε ώρες και χρόνο λόγω μη χρήσης των γηπέδων στο Δρομοκαϊτειο. Λόγω κορωνοϊού, λέμε.

Μπα σε καλό μου!! πνίγηκα πάλι ….

*https://elizabethboura.gr/tik-tak-roloi-chtypa-gipedo-pai-arga/

**https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A4%CE%A9%CE%96%CE%A9%CE%973-%CE%97%CE%9B%CE%91?inline=true

***https://xaidarisimera.gr/apantisi-toy-dimoy-chaidarioy-schetika/

****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%97%CE%A4%CE%A9%CE%973-%CE%A6%CE%A55?inline=true

*****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A81%CE%A4%CE%A6%CE%A9%CE%973-%CE%91%CE%94%CE%9B?inline=true

******https://gga.gov.gr/athl-egatastaseis/texnika-stoixeia-athli-egkatastaseon

(1) https://xaidarisimera.gr/tenis-sto-chaidari-den-antechoyme-na-pli/

http://www.p-xaidari.gr/nea-xaidariou/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%AE%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CF%82

Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην ζωή και στην ταφή

0

Από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή 

Οι Επτά επί Θήβας του Αισχύλου αφηγούνται την αδελφοκτόνο διαμάχη μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, που ερίζουν για τον θρόνο της Θήβας.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε υπέρ της Θήβας (Κάδμειος Νίκη) αλλά και με τον τραγικό θάνατο των δυο ηρώων στην «έβδομη πύλη», ο νέος άρχοντας, ο Κρέοντας διατάζει τον ενταφιασμό του Ετεοκλή, αλλά απαγορεύει να ταφεί το πτώμα του Πολυνείκη, επειδή ενήργησε ως προδότης.

Η Αντιγόνη ενταφιάζει τον νεκρό αδελφό της, παρακούοντας την σαφή εντολή του βασιλέα Κρέοντα. Η Αντιγόνη, σε αντίθεση με την Ισμήνη, την φοβισμένη αδελφή της, αψηφά τους νόμους του Κρέοντα και ενταφιάζει τον νεκρό αδελφό της σύμφωνα με την θέληση των θεών. Η διαμάχη αυτή περιγράφεται γλαφυρά στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Ένας φρουρός την ανακαλύπτει και την οδηγεί στον Κρέοντα. Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ήταν η τιμωρία της να κλειστεί σε σπήλαιο, χωρίς τροφή και νερό, μέχρι να πεθάνει. Ο αρραβωνιαστικός της Αίμονας, γιος του Κρέοντα, υπερασπίζεται την Αντιγόνη και κατηγορεί τον πατέρα του, ο οποίος και αργότερα μετανοεί αφού ο μάντης Τειρεσίας τον προειδοποιεί ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Μάταια. Η Αντιγόνη αυτοκτονεί. Μαθαίνοντας το γεγονός ο αρραβωνιαστικός της Αίμονας, αυτοκτονεί και αυτός συμπαρασύροντας και τη μητέρα του Ευρυδίκη, που κρεμάστηκε.

 Περιύβρισις Νεκρών

Η προσβολή της σωρού του νεκρού στην αρχαιότητα ήταν συνήθη τακτική,όπως αποδεικνύεται και  μέσα από την πληθώρα πολλών  περιστατικών που συναντούμε στα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, έχοντας ως κύριο σκοπό την εκδίκηση.Στην Ιλιάδα, ο Αχιλλέας εκδικείται το φόνο του Πάτροκλου σκοτώνοντας τον Έκτορα και δεν αρκείται μόνο σ’ αυτό, αλλά δένει το σώμα του στο άρμα και  τρεις φορές γύρω από τα τείχη της Τροίας. Οι Έλληνες πετούν τον Αστυάνακα, το μωρό του Έκτορα, από τα τείχη και ύστερα ο χορός του Αισχύλου φωνάζει στον Ορέστη που διστάζει να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του :« η προσβολή να τιμωρηθεί με προσβολή! Ο φόνος να εκδικήσει το φόνο!»
–Όποιος άφηνε τό νεκρό σώμα του συντρόφου του κέρδιζε την περιφρόνηση και την ντροπή όλων των άλλων πολεμιστών·

Έθιμα Ταφής

 Η κηδεία στους αρχαίους Έλληνες από την ομηρική εποχή περιελάμβανε την πρόθεση, την εκφορά, την ταφή και τον περίδειπνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η διαδικασία ακολουθείται στην Ελλάδα πιστά μέχρι και σήμερα. Πρόθεση ήταν η εναπόθεση του στολισμένου νεκρού στη νεκρική κλίνη και η θρηνωδία των οικείων του. Στην εποχή μας ο νεκρός κείται σε φέρετρο, το οποίο είναι ανοιχτό σύμφωνα με την παράδοση, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν το επιτρέπει η κατάσταση του πτώματος. Ο νεκρός «φυλάσσεται» από τους οικείους όλο το βράδυ πριν την ταφή, ιεροτελεστία που επιβάλλονταν από την λαϊκή σκέψη και διατηρείται ως σήμερα, το λεγόμενο ξενύχτι. Σημαντικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης είναι το μοιρολόι, τα θλιβερά δηλαδή τραγούδια που τραγουδούσαν οι οικείοι του νεκρού μαζί με τη μοιρολογίστρα, επάγγελμα που έχει πια εκλείψει.(2) 

 Ελλάδα σήμερα

Αναθρεμμένοι με την παράδοση της σοφόκλειας Αντιγόνης, θεωρούμε πως ήταν ιερό και απαράβατο καθήκον των ζωντανών να θάβουν τους νεκρούς τους. Ξέρουμε, για παράδειγμα, πως ήταν χρέος των στρατιωτών που επέζησαν σε  μία μάχη να προσφέρουν μια αξιοπρεπή ταφή στους νεκρούς συντρόφους τους και μάλιστα ιδίοις αναλώμασιν (με δικά τους έξοδα). Και μια μου μιλάμε για μάχες, ας θυμηθούμε τις μεταλλικές  ταυτότητες, τις οποίες έχουμε όλοι οι στρατιωτικοί, μόνιμοι και έφεδροι. Μόνιμα στο λαιμό μας με την αναγραφή ονοματεπώνυμου, αριθμού μητρώου και  ομάδος αίματος! 

Χαϊδάρι 2020

Νεκρός Χαϊδαριώτης – 15 ημέρες βρίσκεται άταφη η σορός του στα ψυγεία του νοσοκομείου Νίκαιας – Πλήρη αδιαφορία από την υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής του δ. Χαϊδαρίου. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει στο Χαϊδάρι και κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για να δώσει οριστική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Ένας 60χρόνος άνδρας Χαϊδαριώτης βρέθηκε νεκρός πριν από 15 ημέρες μέσα στό σπίτι του στο κεντρικό Χαϊδάρι. Η αστυνομία που πήγε στο σημείο αρχικά απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια και όλα δείχνουν ότι ο άντρας «έφυγε» από παθολογικά αίτια. Ωστόσο σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνει νεκροψία – νεκροτομή για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου.
Η σωρός του άτυχου 60χρονου Χαϊδαριώτη επί 15 ολόκληρες ημέρες παραμένει στο ψυγείο του νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι να μεταφερθεί στο κοιμητήριο για να ταφεί.(1

Αδιαφορία ή Αναλγησία;

Επειδή δεν υπάρχει θέμα διλήμματος μεταξύ ταφής ή καύσης. Μιας και δεν υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση του θανόντος. Για αυτό και η αναφορά στην Ταφή αποκλειστικά.

Η περιγραφή στο δημοσίευμα (1), είναι εξόχως ακριβής. Για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο μας.

Όπως φέρθηκαν στον νεκρό συνδημότη, ο οποίος είχε την ατυχία να βρεθεί χωρίς οικογένεια, ενήλικας πια, στο Χαϊδάρι.

Όχι σαν τον ήρωα του Μαλρώ στο “Χωρίς Οικογένεια” από μικρός. Μια προέκταση του “Όλιβερ Τουίστ” του Ντίκενς και των “Αθλίων” του Ουγκώ. Και τα τρία αυτά βιβλία, μαζί με τη “Χοντρομπαλού” του Ντε Μωπασάν και τον “Πατέρα Γκοριό” του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, περιγράφουν μια ολόκληρη εποχή. Την εποχή της δυστυχίας του 19ου αιώνα. Σε μία εποχή που οι φτωχοί ήταν καταδικασμένοι να μένουν φτωχοί και δυστυχισμένοι.

Σε αυτήν την εποχή, μας έχουν καταδικάσει και οι δικές μας δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Σελέκος, σε αναφορά του στο δημοτικό συμβούλιο , εξήγησε πως ο ίδιος ζήταγε σε παρόμοιες περιπτώσεις, από το νοσοκομείο να αναλάβει την ταφή του άπορου δημότη. Και το νοσοκομείο πειθήνια εξυπηρετούσε το αίτημά του, να υποθέσουμε. Εμ, δεν είναι λίγο να σου λέει ο πτωχός πλην τίμιος δήμαρχος, δεν έχω λεφτά για την ταφή. Υποκλίνεσαι στο μεγαλείο της προσωπικής παράστασης.

Ο σημερινός δήμαρχος δεν γνωρίζει; Τον Ν. 4483/2017 και άρθρο 78,”Οι δαπάνες για ταφή και ανακομιδή των οστών προσώπων τα οποία εν ζωή βρίσκονταν σε οικονομική αδυναμία ή είχαν την ιδιότητα πρόσφυγα ή είχαν αιτηθεί την αναγνώριση της ιδιότητας αυτής μπορούν να καλυφθούν από το δήμο ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σχετικών πιστώσεων του δήμου, από την περιφέρεια εντός των διοικητικών ορίων των οποίων πραγματοποιείται η ταφή ή ανακομιδή, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και εφόσον υποβληθεί δήλωση των οικείων του θανόντος περί αδυναμίας κάλυψης της σχετικής δαπάνης ή εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υφίστανται ή δεν ανευρίσκονται οικείοι του θανόντος που μπορούν να αναλάβουν τη δαπάνη.”

Δεν έχω λεφτά καρδιά μου, για κοινωνική πολιτική

Πάντως και οι δύο δήμαρχοι, επικαλούνται οικονομική αδυναμία. Το Ταμείον είναι μείον για τον άπορο συνδημότη, για 1.000 ευρώ. Ίσως και λιγότερα.

Βέβαια, τι κι αν μας στοίχιζαν περίπου 800.000 ευρώ ετησίως οι αιρετοί και οι συνεργάτες του κ. Σελέκου. Οι σημερινοί, του κ. Ντηνιακού, περίπου 1.071.000 ευρώ.

Βέβαια, τι κι αν είχε προϋπολογίσει 1.000.000 ευρώ περίπου για έκτακτες προσλήψεις στο 2019, ο κ. Σελέκος (απόφαση εκτελεστικής επιτροπής 2018).****

Βέβαια, τι κι αν ο σημερινός, ο κ. Ντηνιακός πρότεινε την ένταξη χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο (447.000 ευρώ) για την ανάπλαση της πλατείας, με επιπλέον 600.000 ευρώ περίπου, από το ταμείο του δήμου;*****

Βέβαια τι κι αν και οι δυό, δεν επέβαλλαν ποτέ πρόστιμα. Εκτός από μια περίπτωση με 20.000 σε ένα ιδιωτικό παιδικό σταθμό ο επί πέντε έτη πρώην δήμαρχος. Και ο νυν επί ένα έτος, μόνο σε μία επιχείρηση για κατάληψη κοινοχρήστου χώρου.

Βέβαια τι κι αν και οι δύο, πληρώνονται από τα ταμεία του δήμου, έχουν περιουσία ακίνητη, (ιδιόκτητες κατοικίες και καταστήματα), εξασφαλισμένο οικογενειακό εισόδημα. Συζύγους με επαγγελματική δραστηριότητα εντός των ορίων του δήμου μας.

Βέβαια, η πρόσφατη κατάσταση με τις αμοιβές των υπερωριών και τα νυχτερινά συμπεριλαμβάνει και δύο υπαλλήλους από το Τμήμα Εσόδων. Κανένας από την Κοινωνική Υπηρεσία ή παιδικούς σταθμούς, δεν λαμβάνει υπερωρίες για χρόνια. Η Καθαριότητα προνομιούχα πάντα. Πάντα στις υπερωρίες, πρέπει ο στρατός ο προσωπικός να αμείβεται. Το Bullying έχει τίμημα. Κόρακας Κοράκου μάτι…

Υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, δημότες πολλών υπό–ταχυτήτων.

Λεφτά Υπάρχουν

Ντηνιακός αντιμισθία 4.052,63 ευρώ τον Μάρτη του 2020.

Σελέκος αντιμισθία 3.573,65, τον Αύγουστο του 2015.

Από 500 ευρώ να έδινε έκαστος, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αλλά το χέρι στην τσέπη τους δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουν. Ούτε και να συνετίσουν τους απείθαρχους και παραβάτες.

Πρόστιμα αν είχαν επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια, σε καθαριότητα, παράνομη στάθμευση, κατάληψη κοινοχρήστου χώρου, πινακίδες, επιγραφές, κατάληψη από επαγγελματική δραστηριότητα και εργασίες πάνω στα πεζοδρόμια. Παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων με διαφάνεια και αναλογικότητα.

Σε άλλους Δήμους αλλά και στο κοιμητήριο στο Σχιστό, υπάρχει πρόνοια για την αξιοπρέπεια και στην ταφή των απόρων συνανθρώπων.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι…
Υπήρξε δράση για την συγκέντρωση χρημάτων , από συμπολίτες μας
(Φώτης Δημήτρουλας και Αρχή Διαλόγου) και καταστήματα στις 6/9/2020. Απόδειξη ότι κάτι στραβά γίνεται στο Δήμο μας. Δεν μπορεί οι αιρετοί με μισθό να μας λένε δεν έχουμε χρήματα, για το καλό μας…

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με την απευθείας ανάθεση των εργασιών με τίτλο «Ταφή απόρων δημοτών Δήμου», αντί του ποσού των πέντε χιλιάδων ογδόντα (5.080,00) Ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. στην εταιρεία ΡΑΛΛΗ – ΔΟΥΚΑ Ο.Ε., με ΑΦΜ: 998519980 της ΔΟΥ Μυτιλήνης,σύμφωνα με την με αριθμό 5/2020 μελέτη και την εμπρόθεσμα κατατεθειμένη προσφορά της, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης. Η διάρκεια των εργασιών ορίζεται σε δώδεκα ημερολογιακούς μήνες από την υπογραφή της σύμβασης*

Από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Την έγκριση της διενέργειας της ταφής ενός απόρου και χωρίς οικείους,
δημότη, αξίας 1.488,00 € με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Η δαπάνη που προκαλείται από την συγκεκριμένη ανάθεση, θα καλυφθεί από ιδίους πόρους / έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα .**

Από τον Σύνδεσμο Δήμου Πειραιώς και νεκροταφείο Δυτικής Αττικής ΑΠΟΡΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (ΤΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΦΗ) ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ Δ/ΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Ή ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΡΟΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ Δ/ΝΤΗ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΩΡΕΑΝ***

(1)://dikaiosinisimera.gr/2020/08/24/%ce%b5%cf%80%ce%b9-15-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%83

(2) ttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1

*https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A5%CE%9F%CE%A846%CE%9C%CE%93%CE%98%CE%93-%CE%97%CE%97%CE%94?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%95%CE%A3%CE%97%CE%A99%CE%A8-%CE%96%CE%9E8?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A5%CE%A38%CE%9F%CE%A1%CE%A3%CE%92-%CE%9A6%CE%94?inline=true

****https://elizabethboura.gr/fast-and-furious-%ce%bf%ce%b

*****https://elizabethboura.gr/41035-2/

Το μετέωρο βήμα των Σχεδίων Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

0

Σύμφωνα με τις  δ΄και θ΄ του άρθρου 58 του Ν.3852/10 (ΦΕΚ Α.87/7-6-2010)
Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –
Πρόγραμμα Καλλικράτης, ο Δήμαρχος είναι Προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου και συνιστά ομάδες έργου και ομάδες διοίκησης έργου.

Χαϊδάρι 2016


Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου (απόφαση 5/23-1-2017 )ΜΕ την αριθ. πρωτ. Π.Τ. 05813/11-11-2016 Ηλεκτρονική υποβολή, κατατέθηκε η σχετική πρόταση από τον Δήμο Χαϊδαρίου και ο Δήμος εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα για την υλοποίηση της Δράσης«ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ», ποσού 40.000,00 €.
Η εκπόνηση του Σχεδίου, μπορεί να αντιμετωπίζει θέματα όπως:
• Συνολική αντιμετώπιση των αστικών και δημοτικών μετακινήσεων
• Διορθωτικές κινήσεις για τα δίκτυα υποδομών για τη βιωσιμότητα της πόλης
• Εξεύρεση ριζικών λύσεων στο επίπεδο των μετακινήσεων προσώπων και αγαθών
• Αντιμετώπιση ασυνεχειών στο υπάρχον οδικό δίκτυο
• Επιλογές για τη βελτίωση στη χωρική ανάπτυξη της πόλης
• Ανάδειξη νέων πηγών χρηματοδότησης και επακριβούς προγραμματισμού για την υλοποίηση των Δράσεων του ΣΒΑΚ.*

Στρατάρχου Καραΐσκάκη Χαΐδάρι
ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΧΑΙΔΑΡΙ

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ΣΒΑΚ

Είναι ένα στρατηγικό σχέδιο. 

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο πρέπει να παράξει ένα συγκεκριμένο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα σε μία δεδομένη περιοχή μελέτης, με δεδομένους στόχους και αναλυτική περιγραφή πλαισίου μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής. Το όραμα αυτό μπορεί να έχει ορίζοντα 5ετίας, 10ετίας ή 20ετίας και οφείλει να παρακολουθείται και αξιολογείται διαρκώς ως προς το ποσοστό ολοκλήρωσής του.

Ένα ΣΒΑΚ σε γενικές γραμμές πρέπει να περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διαμόρφωση οράματος, στόχου και σκοπού, τη διαμόρφωση συνόλου πολιτικών και μέτρων, την σαφή οριοθέτηση θέσεων ευθύνης και ρόλων και τέλος την αξιολόγηση και παρακολούθησή του. 

Tο σχέδιο αποτυπώνει μια ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών μέτρων, μέτρων υποδομής, μέτρων πολιτικής και ήπιων μέτρων για τη βελτίωση της απόδοσης και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας ως προς τον δεδηλωμένο στόχο και τις επιμέρους επιδιώξεις. Συνήθως, αφορά στα εξής θέματα:
(α) Δημόσια συγκοινωνία
β) Βάδισμα και ποδηλασία
(γ) Διαλειτουργικότητα
(δ) Ασφάλεια αστικών οδών
(ε) Οδικές μεταφορές (ρέουσες και αδρανείς)
(στ) Αστική εφοδιαστική
(ζ) Διαχείριση κινητικότητας
(η) Ευφυή Συστήματα Μεταφορών.

Χαϊδάρι-οδός Ρούμελης

Σύμφωνα με έρευνες, οι αρχές θα πρέπει ασφαλώς να υιοθετήσουν νέους καινοτόμους τρόπους μεταφοράς όπως η ηλεκτροκίνηση, ωστόσο θα πρέπει να μην ξεχνούν να διατηρήσουν τις βασικές υποδομές, όπως τους δρόμους και τις γέφυρες, σε πολύ καλή κατάσταση, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των μεταφορών. Παράλληλα, η ασφάλεια των πολιτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο τηρούνται οι νόμοι, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων. ****

Πόλεις για πεζούς. Όραμα για ασφαλείς, υγιείς πόλεις. Πόλεις που δίνουν προβάδισμα στο περπάτημα, τη ποδηλασία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Προστατεύουν  τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, την ασφαλή μετακίνηση όλων. Μείωση ηχορύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Περισσότερος κοινόχρηστος χώρος και Πράσινο .

Η βιώσιμη μετακίνηση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ευημερία μιας πόλης. Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους, οι πόλεις που δείχνουν το δρόμο για το μέλλον τις μετακίνησης, αποδεικνύουν ότι η εύρεση οικονομικών πόρων από τη καινοτόμα μετακίνηση συνήθως αποτελεί μια άμεσα αποτελεσματική επιλογή, με την επιτυχία τους να αποτελεί έργο της άρτιας εφαρμογής έξυπνων λύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2007

Στην Πράσινη Βίβλο (2007) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για την αστική βιώσιμη κινητικότητα (GREENPAPER – Towards a new culture for urban mobility), στα πλαίσια των στόχων και δράσεων για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων.

Με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εφαρμογή βιώσιμων μεταφορικών συστημάτων, όπως η βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας και η ενθάρρυνση ήπιων μορφών μετακίνησης (πεζή μετακίνηση, ποδήλατο). Σαν αποτέλεσμα, υιοθετήθηκε το 2009 το Σχέδιο Δράσης για την Αστική Κινητικότητα .*

Από το 2011, με τη  Λευκή Βίβλο (1) για τις μεταφορές,έχουν τεθεί  οι στόχοι μέχρι το 2050 για 

α. κατάργηση των συμβατικών καυσίμων για τα οχήματα

β. τουλάχιστον το 40% της αεροπολοϊας και ναυσιπλοϊας, καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

γ. 50% μετατόπιση ταξιδιωτών και εμπορευμάτων από τις οδικές  σε πλωτές και σιδηροδρομικές μεταφορές.  

Στόχος η μείωση στις μεταφορές, κατά 60% των εμπομπών ρύπων. 

Για τα αστικά κέντρα αντίστοιχα, χρειάζεται η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου με  προτάσεις και σχεδιασμό.  Με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων κατοίκων, εργαζομένων, φορέων.

Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα. **

Χαϊδάρι 2013 

Στις 8/7/2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου απεδέχθη, αρ.απόφασης 188, την “Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας, καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης του Υποέργου (5) : Μελέτη Αστικής Κινητικότητας Δήμου Χαϊδαρίου, της πράξης: “Εξοικονόμηση Ενέργειας Δήμου Χαϊδαρίου”   με χρηματοδότηση 50.000 και συγκεκριμένα για¨
• Ανάλυση του καθεστώτος χρήσης μέσων μετακίνησης,
• Χαρακτηριστικά οδικού δικτύου,
• Τεκμηρίωση στάθμης εξυπηρέτησης δικτύων κίνησης Πεζών, Ποδηλάτων,
Συγκοινωνιών.
• Τεκμηριωμένες προτάσεις δικτύου κίνησης Πεζών- Ποδηλάτων, διαδρομών
συγκοινωνιών, Κυκλοφοριακής Οργάνωσης, θέσεων αιχμής και πιθανών χώρων
στάθμευσης,
• Μελέτη και πρόταση ιεράρχησης οδικού δικτύου, οριοθέτηση κεντρικών περιοχών,
καθορισμός ζωνών ήπιας κυκλοφορίας.

Οι  δημοτικοί σύμβουλοι που καταψήφισαν,  κος Τσατσαμπάς και  κος  Σελέκος.

Μετά προχώρησε σε μειοδοτικό διαγωνισμό ο δήμος και ανεδείχθη μειοδότης ο κος Ανδρουλιδάκης Εμμανουήλ.

Χαϊδάρι 2015  

Υπεγράφη η σύμβαση 11138/6-5-2015 . Συγκεκριμένα Ο Δήμος Χαϊδαρίου αναθέτει στο γραφείο μελετών και στον Μελετητή Μηχανικό Ανδρουλιδάκη Εμμανουήλ , που κατέχει Κατηγορία Πτυχίου 10 «Συγκοινωνιακών Μελετών» , την εκπόνηση της μελέτης και όλων όσων αναφέρονται στα Τεύχη Δημοπράτησης (Προκήρυξη , Συγγραφή Υποχρεώσεων , Φάκελο έργου ) και τα οποία έχει αποδεχτεί ο προαναφερθείς Μελετητής με την προσφορά την οποία κατέθεσε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία και η οποία υποβλήθηκε στις 31/3/2014.ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΝ: 8.891,06 € (χωρίς το ΦΠΑ- 23%) ******

Προηγουμένως, μόλις στις 24/3/2015 , η Οικονομική Επιτροπή με την απόφαση αρ. 51. Αποφάσισε την ανάθεση στο μειοδότη ανάδοχο, αν και αποφασίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, να µην υλοποιηθεί το Πρόγραµµα «Εξοικονόµηση Ενέργειας» σε  σαράντα ∆ήµους (µεταξύ των οποίων και το Χαϊδάρι), εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ως εκ τούτου, να µην χρηµατοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η εκπόνηση της εξεταζόµενης κυκλοφοριακής Μελέτης.

Η χρηματοδότηση με  ποσό 3.250,00 € από τη ∆ράση «Τεχνική Βοήθεια ∆ήµου Χαϊδαρίου» και το ποσό των 7.686,00 € να καλυφθεί από τους ίδιους πόρους του ∆ήµου. 

Η παραπάνω απόφαση έγινε αποδεκτή εκτός από τον κο Ντηνιακό, ήταν ο μόνος ο οποίος ψήφισε “λευκό”

Χαϊδάρι 2017 

Ενώ λοιπόν, ήταν σε ισχύ η σύμβαση με τον κο Ανδρουλιδάκη. Και την πληρώσαμε τελικά με χρήματα απο το ταμείο του Δήμου μας. *******

Ο  Δήμος μας, πολύ σωστά  απεδέχθη την  χρηματοδότηση και την  ένταξη  ομόφωνα, όπως περιγράφεται  στην αρχή του άρθρου * για την «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Χαϊδαρίου»

Με την Αρ. Απόφασης 114.6/2016 Πράσινο Ταμείο, μεταξύ των 150 δήμων, ήταν και ο δήμος μας με ποσό 40.000 ευρώ ” ένταξη 150 Δήμων ως δικαιούχων χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 8.991.000 €, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
2016», που έχει εγκριθεί με την 3352/13-7-2016 (ΑΔΑ: 7ΥΩ646Ψ844-ΨΩ6) απόφαση
Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος
και Ενέργειας και έως του ποσού που αναγράφεται για έκαστο Δήμο, σύμφωνα με
τον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ 1.*****

Και μετά σιωπή…Ούτε τη μελέτη του κου Ανδρουλιδάκη, δεν εμφάνισε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ούτε Δημοτικός Σύμβουλος την αναζήτησε. Ποιός νοιάζεται για τα χρήματα των δημοτών; Ποιός νοιάζεται για κυκλοφοριακό και μελέτες για την βελτίωση της καθημερινότητας;

‘Ολο  λόγια πριν τις εκλογές και μετά…..

χαιδάρι
ΟΔΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ-ΧΑΙΔΑΡΙ

Χαϊδάρι 2019 

Το 2019, ανέλαβε την διοίκηση του δήμου μας η νέα δημοτική αρχή. Ο κος Ντηνιακός επικεφαλής του συνδυασμού “Χαιδάρι Ξανά¨και γνώστης όλων των παραπάνω. 

Γιατί καθυστέρησε εναν ολόκληρο χρόνο;********* Να αποφασίσει η Οικονομική επιτροπή για το διαγωνισμό ανάθεσης εκπόνησης της σχετικής μελέτης; Η οποία θα έχει διάρκεια ενός έτους από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο. Πριν βέβαια, πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και οι εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αποφάσεις ξανά από Οικονομική Επιτροπή.

Άλλοι δήμοι, όπως του Ελληνικού-Αργυρούπολης,  έχουν ήδη εκταμιεύσει χρήματα για την πληρωμή από το  δεσμευμένο λογαριασμό(escrow account) . Από το 2018 είχε συστήσει ομάδα Έργου ο δήμος.

Γιατί τώρα τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Αρκεί οι δήμοι να προχωρήσουν σε τεχνικές μελέτες.

Σε έναν δήμο τόσο υπερκορεσμένο από αυτοκίνητα, χωρίς δημοτική συγκοινωνία και προβληματικά αστικά λεωφορεία, χωρίς Μετρό. Σε έναν δήμο  με τόσα προβλήματα και κυκλοφοριακά και φθορές οδοστρώματος και εμπόδια παντού. Με ελάχιστα πεζοδρόμια. Σε έναν δήμο του οποίοι οι υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες. Χωρίς σχεδίαση οδηγού όδευσης τυφλών και χωρίς ράμπες ΑμεΑ σε εισόδους σχολείων και κεντρικούς δρόμους, τουλάχιστον. Εδώ μπροστά στο Δημαρχείο για χρόνια υπήρχε εμπόδιο στη ράμπα του πεζοδρομίου και τα παιδιά κινδυνεύουν συνεχώς, στο δρόμο για το σχολειό.

Από τεχνικές μελέτες μέχρι φροντίδα για αδέσποτα. Κανένα έργο, καμία ομάδα ελέγχου έργου. Και οι ίδιοι προϊστάμενοι,για χρόνια, συνδικαλιστές και μη. Αλλά διαχρονικά ανεπαρκείς.

Σε ένα δήμο που τραυματίσθηκε θανάσιμα μια κοπέλα,από το απορριμματοφόρο. Και μια πολύτεκνη μητέρα,προσπαθώντας να διασχίσει την λεωφόρο. Μέσα στο 2019.

Στην  πόλη μας η οποία  έχει καταστεί ένα σύστημα που σπαταλά ενέργεια, στο οποίο εντείνονται τα φαινόμενα κοινωνικής ανισότητας. Μην τρέφετε αυταπάτες. Όσο η πόλη δεν οργανώνεται με γνώμονα την ανάπτυξη και την δημιουργία όμορφου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους  ευάλωτους χρήστες , τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που είναι σε δυσχερέστερη οικονομική θέση. Όσο κινδυνεύουμε όλοι και όλες στη πόρτα του σπιτιού μας, είναι θέμα χρόνου να κινδυνεύουμε παντού. Το φροντισμένο περιβάλλον προσελκύει ανάλογη συμπεριφορά από τους χρήστες και το αντίθετο.

Κανένας δεν είναι ασφαλής, όσο οι αρχές και οι υπεύθυνοι, οι οποίοι διαχειρίζονται τα χρήματα μας. Ενεργούν για το προσωπικό συμφέρον, αδιαφορώντας  για το κοινό καλό και ταυτόχρονα εξυπηρετούν μεμονωμένες ομάδες και συγκεκριμένα  μέλη της κοινότητας.  Λόγια μπορούμε να λέμε πολλά. Αλλά η καθημερινότητα και η καθυστέρηση, αποδεικνύει ότι υπάρχει αναλγησία. Από τις περίπλοκες διαδικασίες της ανάθεσης μέχρι μια διαγράμμιση έξω από ένα σχολείο.Αν ήταν υπάλληλοι σε ιδιωτική επιχείρηση, θα ήταν ήδη άνεργοι. Τώρα απολαμβάνουν τα πάντα και εμείς κινδυνεύουμε ή ταλαιπωρούμαστε σε κάθε βήμα.

Περιμένοντας να δημιουργηθεί διάβαση και φανάρι στο κολυμβητήριο. Περιμένοντας  τη διάβαση στη πλατεία Ηρώων με διαγράμμιση, αίτημα του 7ου Γυμνασίου, όχι μόνο με τη κάθετη σήμανση η οποία έχει τοποθετηθεί. Περιμένοντας την ενίσχυση της σήμανσης για την απαγόρευση στάθμευσης στην Πλαστήρα. Αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από το 2018, 2017 και 2020 αντίστοιχα.Και μην ξεχνάμε την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την απαγόρευση οχημάτων ορισμένες ώρες και ημέρες, στην πλατεία Ηρώων.H οποία δεν θα υλοποιηθεί αφού μόνο μέχρι 31/11/2020 μπορεί να ισχύει και εφόσον δεν έχει  εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.********

Συγκεκριμένα η απόφαση της ΕΠΖ 22/6/2020 , ψευδώς αναφέρει στο αιτιολογικό ότι επίκειται η έκδοση νόμου. Υπάρχει νόμος  ο 4688/2020 (ΦΕΚ 101/24-5-2020)και το άρθρο 65, το οποίο περιγράφει ακριβώς,  στη παράγραφο 7,  τη διαδικασία  όπως  και η απόφαση του δήμου Χαϊδαρίου (κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας). Νόμος υπάρχει, αιρετοί να εφαρμόσουν για το κοινό καλό;

Κε Καρατζαφέρη είστε ο εισηγητής, μας παραπλανείτε ή έχετε άγνοια;  ή δεν έχετε χρόνο  να ασχοληθείτε σοβαρά με τα καθήκοντά σας;

Βρήκε χρόνο όμως η τεχνική υπηρεσία να εξυπηρετήσει μεμονωμένους δημότες με τα χρήματα όλων και κατά παράβαση ΥΑ.. Η αυτεπιστασία έχει υπαλλήλους όταν θέλει ο καλός μας εντεταλμένος σύμβουλος και οι συμμαθητές του.

..Η συνέχεια μετά την απάντηση των Υπουργών και του ΣτΠ. Αυτά προς το παρόν.

  *https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A5%CE%A9%CE%95%CE%A9%CE%973-231?inline=true

**https://www.svak.gr/sbak

(1) http://www.rupprecht-consult.eu/uploads/tx_rupprecht/SUMP_Brochure_GR_web.pdf

***https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A5%CE%A9%CE%95%CE%A9%CE%973-231?inline=true

****https://www.economistas.gr/tehnologia/9912_deloitte-pos-tha-metakinoyntai-stis-poleis-sto-mellon

*****https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A43546%CE%A8844-%CE%A0%CE%94%CE%98?inline=true

******https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9C%CE%A9%CE%92%CE%A9%CE%973-%CE%9A27?inline=true

*******https://diavgeia.gov.gr/doc/78%CE%958%CE%A9%CE%973-5%CE%A5%CE%A6?inline=true

********https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9C6%CE%A1%CE%A9%CE%973-%CE%998%CE%A0?inline=true

*******https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%977%CE%98%CE%A9%CE%973-0%CE%9C5?inline=true

*********https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9C%CE%936%CE%A9%CE%973-%CE%9A62?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%977%CE%98%CE%A9%CE%973-0%CE%9C5?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%977%CE%98%CE%A9%CE%973-0%CE%9C5?inline=true

Πληρώνουμε για να είμαστε οι βρώμικοι της Ευρώπης

0

 Έγκαιρη προειδοποίηση στην Ελλάδα, από το 2016

Στις 14 χώρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να λείψει ο στόχος ανακύκλωσης της ΕΕ 2020 για τα αστικά απόβλητα. Οι τέσσερις χειρότερες χώρες, με τα μικρότερα ποσοστά ανακύκλωσης είναι η Μάλτα, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Και οι τέσσερις ανακυκλώνοντας λιγότερο από το 20% των συνολικών αποβλήτων τους. Με το στόχο ανακύκλωσης 2020 της ΕΕ που ορίζεται στο 50% των συνολικών αποβλήτων. Κανείς δεν φθάνει σήμερα το στόχο, αλλά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στη χώρα μας.

Πληρώνω όσο πετάω; μάλλον όσο τιμολογεί ο ΕΔΣΝΑ, 2018

Ilmakuva_ammassuo__ppt
Η χωματερή του Ελσίνκι-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Στην παραπάνω φωτό, είναι το Κέντρο Επεξεργασίας αποβλήτων Ämmässuo, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Βορείων Xωρών. Πρόκειται για έναν απέραντο χώρο, με καταπράσινους λόφους, καμία οσμή σκουπιδιών και διάφορα κέντρα επεξεργασίας: από το σημείο όπου γίνεται η διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων, το κέντρο κατεργασίας τέφρας, τη μονάδα παραγωγής αποβλήτων σε ενέργεια και πλήθος άλλων.

Πληρώνουμε  τον ΕΔΣΝΑ και τους οχλούμενους δήμους, για τα σκουπίδια μας, συντηρώντας ένα αποτυχημένο μοντέλο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ με την υπ΄αριθμ. 09/2020 απόφαση του, καθόρισε και επιμέρισε τα ποσά των αντισταθμιστικών οφελών των οχλούμενων δήμων ως εξής: Α) Δήμος Φυλής 39.670.000,00€ Β) Δήμος Ασπροπύργου 2.400.000,00€ Γ) Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας 400.000,00€ Δ) Δήμος Περάματος 400.000,00€ . Κάθε χρόνο,   οι παραπάνω δήμοι  εισπράττουν μέσω ΕΔΣΝΑ, τα χρήματα.  Ποσά τα οποία πληρώνουν οι Δήμοι για την χρήση του ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ και των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ (ΕΜΑ, ΧΥΤΑ).

42 εκ 870 χιλ ευρώ οι τέσσερεις δήμοι θα εισπράξουν για το 2020, μετά από συμψηφισμό  των υποχρεώσεων τους.*

Το 2016, ο ΕΔΣΝΑ είχε συνολικά έσοδα 155.296.327,048 ευρώ, από την συνοπτική οικονομική κατάσταση  εσόδων -εξόδων 2016

 Ένα αποτυχημένο πλήρως μοντέλο, αναφέρει η πρώτη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, του ΕΔΣΝΑ, το 2015. Του μοναδικού χώρου εναπόθεσης αποβλήτων του ΧΥΤΑ Φυλής.

2020 και όχι μόνο συνεχίζουμε να συντηρούμε τον ΧΥΤΑ, αλλά  επεκτείνεται. Στις 14/5/2020, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε επέκταση του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ κατά 49 στρέμματα. Χωρητικότητας  600.000 τόνων σκουπιδιών, για κατεπείγουσες ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής.

Λύση, η Μείωση Αποβλήτων Μέσω Κομποστοποίησης

Μόνη λύση, (αναφέρει το σχετικό άρθρο της κας Μαρίας Λιλιοπούλου από το Μάη του 2019) προς την κατεύθυνση της «απεξάρτησης» από την ταφή των αποβλήτων στην οποία καταλήγουν τα 8 από τα 10 κιλά απορριµµάτων την ώρα που τα ποσοστά ανακύκλωσης των δήµων παραµένουν µονοψήφια, στοχεύει το πρόγραµµα διαλογής στην πηγή και κοµποστοποίησης των βιοαποβλήτων στους έξι δήµους της Δυτικής Αττικής, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία µε την Υπηρεσία Στήριξης ∆ιαρθρωτικών Μεταρρυθµίσεων και χρηµατοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2020,  ο ΕΔΣΝΑ υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων με όλους τους δήμους. Μετά από την δωρεάν χορήγηση απο την Περιφέρεια Αττικής κάδων  και απορριμματοφόρων διαλογής ειδικά για βιοαπόβλητα, κουζίνας κα χώρων ενδιαίτησης. Με ειδικούς σάκους και  σακούλες για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση. 

Για οικιακούς κομποστοποιητές όμως ούτε λόγος. Γιατί; Γιατί Ο ΕΔΣΝΑ  θέλει το κομπόστ μας. Ο ΕΔΣΝΑ θέλει τα σκουπίδια μας. Θέλει να κάνουμε εμείς όλη τη δουλειά. Διαχωρισμό με τη Διαλογή στη Πηγή. Εμείς.  Αυτοί κερδίζουν. ένα σύστημα THEY WIN-WE LOOSE. Και η ρύπανση σε μας. 

  ” Η ονομαστική δυναμικότητα του ΕΜΑ είναι 1.200 τόνους και παράγονται: 100-120 τόνοι κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό), -εκεί γίνεται η κομποστοποίηση- πάνω από 400 τόνοι RDF (πλαστικό, χαρτί, ξύλο, ύφασμα), ανακτώνται περίπου 0,5 τόνοι αλουμινίου και 15-20 τόνοι σιδήρου, ενώ προκύπτουν κατάλοιπα της τάξης των 300 τόνων και άλλες απώλειες (υγρασία και αέρια)” .

Αέρια του θερμοκηπίου και κλιματική αλλαγή

Ορισμένα αέρια της ατμόσφαιρας λειτουργούν όπως το γυαλί των θερμοκηπίων, παγιδεύοντας τη θερμότητα του ήλιου και εμποδίζοντας τη διάχυσή της στο διάστημα.

Το διοξείδιο του άνθρακα CO2 είναι το αέριο του θερμοκηπίου που παράγεται συχνότερα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ευθύνεται για το 63% της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οφείλεται σ’ αυτές τις δραστηριότητες. Η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα κατά 40% υψηλότερη από ό, τι κατά την έναρξη της εκβιομηχάνισης.  

Άλλα αέρια του θερμοκηπίου εκλύονται σε μικρότερες ποσότητες αλλά παγιδεύουν τη θερμότητα πολύ περισσότερο από το CO2, και σε μερικές περιπτώσεις είναι κατά πολύ ισχυρότερα. Το μεθάνιο ευθύνεται για το 19% της υπερθέρμανσης του πλανήτη από ανθρωπογενείς αιτίες και το υποξείδιο του αζώτου για το 6%.

Ο ΕΔΣΝΑ ξεχνά να μας πει, όμως,  πόσο μεθάνιο εκλύεται από τα συνολικά 78.630.913,174 όλων των απορριμμάτων, τα οποία μεταφέρθηκαν το 2018 στο ΧΥΤΑ. Από αυτά τα 74.262.420,228 είναι ανάμικτα αστικά απόβλητα(οι τελείες διαχωρίζουν τους τόνους και τo κόμμα  τα κιλά ).Τα  37.131.210,114 τα μισά περίπου, είναι οργανικά απορρίμματα, σύμφωνα με τις  μετρήσεις.  Πόσο μεθάνιο εκλύει στην ατμόσφαιρα :Το μεθάνιο που εκλύεται  είναι της τάξης του 1/3 της πιο πάνω ποσότητας, δηλ. 12.377.000 περίπου . Διότι ανά 1 κιλό οργανικών απορριμμάτων αντιστοιχεί παραγωγή 350 περίπου γραμμαρίων μεθανίου.  

Το μεθάνιο είναι, 20 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20 φορές περισσότερο απ’ ότι το διοξείδιο του άνθρακα, τότε θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την ποσότητα των 12.377.000  μεθανίου επί το 20.

Σκεφτείτε ότι ένα όχημα εκλύει 150 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Πόση παραπάνω επιβάρυνση από τη λειτουργεία του ΧΥΤΑ, σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο, καθημερινά.

Τι είναι τα βιοαπόβλητα

Οργανικά ή βιοαποδόμησιμα απόβλητα είναι αυτά που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύναται να αποδομούνται από μικροοργανισμούς και άλλα έμβια όντα. Βιοαποδομήσιμα απόβλητα είναι τα πράσινα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα υπολείμματα τροφών και τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά.

Η ορθολογική διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων έχει ως στόχο τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, την ανάκτηση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από αυτά, την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας λιπασματοποίησης, ενώ βελτιώνει ποσοτικά και ποιοτικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Τα οικιακά βιοαπόβλητα αποτελούν το οργανικό κλάσμα των βιοαποικοδομήσιμων από

Α. οικίες:

-Απόβλητα τροφών και Απόβλητα κήπων – πρασίνου

Β. Εμπορικά απόβλητα, από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως για εμπορικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς, δραστηριοποιούνται ως κέντρα διασκέδασης, αναψυχής και εστίασης. Η κατηγορία αυτή εμπεριέχει τα βιοαπόβλητα που προέρχονται από αθλητικές δραστηριότητες, υπηρεσίες αναψυχής, τις υπηρεσίες δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γ. Βιομηχανικά απόβλητα. από τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Στον εν λόγω ορισμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα δασικά ή γεωργικά κατάλοιπα, η κοπριά, η ιλυς επεξεργασίας αστικών λυμάτων καθώς και άλλα βιοαποικοδομήσιμα, όπως οι φυσικές ίνες, το χαρτί ή το κατεργασμένο ξύλο. Επιπλέον και με βάση τον ορισμό για τα βιοαπόβλητα, εξαιρούνται τα παραπροϊόντα της παραγωγής τροφίμων που δεν μετατρέπονται ποτέ σε απόβλητα.

δ) Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΠΕΡΑΑ, ΕΠΕΜ ΑΕ για το έτος 2011, από το σύνολο των αστικών αποβλήτων ποσοστό 67% αντιστοιχεί σε βιο-αποικοδομήσιμα και, από αυτά, το 65% σε βιοαπόβλητα. Από τα βιοαπόβλητα, το 86% είναι οικιακά, το 13% βιοαπόβλητα εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών και μόλις το 1% απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων

Γιατί είναι ασύμφορο να μεταφέρονται τα απόβλητα κήπου

Πίνακας 1.6 Δεδομένα μετατροπής όγκου αποβλήτων κήπου σε βάρος (Πηγή: US.EPA, 2016).
Είδος αποβλήτουΌγκος (yd3)*Βάρος (kg)
Απόβλητα Κήπου
Φύλλα1113-227
Ανάμικτα απόβλητα κήπου
Συμπιεσμένα1290
Ασυμπίεστα1113
Κλαδέματα158
Κλαδιά και κορμοί158

 yd3= * 0.765 m3

Βάσει των υπολογισμών μετατροπής των δεδομένων του Πίνακα 1.6σε μετρικό σύστημα, προκύπτει ότι 1 mκλαδιών έχει βάρος 74.15 kg. Το ποσοτικό χαρακτηριστικό αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα δρομολόγια από τα ανοικτά φορτηγά που πραγματοποιούν την αποκομιδή αφού ένα φορτηγό με ωφέλιμο βάρος φόρτωσης 1500 kg και όγκο καρότσας οκτώ περίπου mδύναται μεταφέρει σε κάθε διαδρομή 500 περίπου kg πράσινων αποβλήτων, υποπολλαπλάσιο δηλαδή της επιχειρησιακής δυνατότητας του.

Κομποστοποίηση και Διαλογή στη Πηγή είναι το οικονομικά συμφέρον για την τσέπη και το περιβάλλον

Σύμφωνα µε την υπ’ αρ. 350/16 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ , “από την 1η Οκτωβρίου του 2016, οι Δήμοι έπρεπε να οδηγούν τα καθαρά κλαδοδέματα ατελώς στο ΕΜΑΚ προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό εδάφους (λίπασμα) και να µην οδηγούνται στον ΧΥΤΑ µε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των οποίων και η μείωση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ. Πολλοί Δήμοι της Αττικής συμμορφώθηκαν µε την απόφαση µε χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, την Πεντέλη, τα Βριλήσσια, κ.ά., ωστόσο αρκετοί Δήμοι υστερούν σημαντικά” .

δωρεάν οικιακοί κομποστοποιητές στο Δήμο Γλυφάδας – Φεβρουάριος 2020

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ (πρόοδος ή στασιμότητα;)

Επειδή η νομοθεσία πλέον λύνει τα χέρια στους δήμους. Επειδή το πλέον αποδοτικό και οικονομικό για εμάς, τους δημότες. Αλλά και για περιβάλλον υγιές . Είναι η κομποστοποίηση σε κάθε κτίριο.Μειώνονται τα οικιακά οργανικά απορρίμματα, γίνονται εδαφοβελτιωτικό για κήπους ιδιωτικούς και δημοτικούς . Υπόθεση WIN-WIN .Και δεν πληρώνουμε κανέναν ΕΔΣΝΑ, μόνο ένα μικρό ποσόν για το υπόλειμμα στο ΧΥΤΥ.

Οι δικαιολογίες τελείωσαν, η νομοθεσία πλέον είναι σαφής Ν. 4685/2020 . Το άρθρο 84 προσθέτει στον Ν. 4042/2011, το άρθρο 35 Α  και τροποποιεί το άρθρο 41 όπως παρακάτω:

1. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 29, τα βιολογικά απόβλητα πρέπει υποχρεωτικά είτε να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται στην πηγή είτε να συλλέγονται χωριστά και να μην αναμιγνύονται με άλλα είδη αποβλήτων προκειμένου να υποβάλλονται σε ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης και της χώνευσης, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και το προϊόν που προκύπτει από αυτή να πληροί τα σχετικά πρότυπα υψηλής ποιότητας. Επιτρέπεται η κοινή με τα βιολογικά απόβλητα συλλογή αποβλήτων με παρόμοιες ιδιότητες βιοαποδόμησης και κομποστοποίησης σύμφωνα με τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα ή ενδεχόμενα ισοδύναμα εθνικά πρότυπα για τις συσκευασίες που μπορούν να ανακτηθούν μέσω κομποστοποίησης και βιοαποδόμησης.

2. Οι φορείς των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, κατά την έννοια των παραγράφων 5Δ, 5Δ1, 5Δ2, 5Δ3 και 5Δ4 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 47829/23.06.2017 (Β’ 2161) απόφασης του Υπουργού Υγείας, υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητά τους, διαθέτοντας εντός της επιχείρησής τους επαρκούς χωρητικότητας περιέκτες. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι φορείς των επιχειρήσεων των υπεραγορών τροφίμων, των παντοπωλείων, των οπωροπωλείων, των πρατηρίων άρτου, των πρατηρίων πώλησης ετοίμων φαγητών, των πρατηρίων ειδών ζαχαροπλαστικής/γαλακτοπωλείων/μπουγατσάδικων με παρασκευαστήριο, των λαϊκών αγορών, εννοουμένων όλων των ανωτέρω ανεξαρτήτως δυναμικότητας. Ως φορέας επιχείρησης νοείται κατά περίπτωση ο κάτοχος της αντίστοιχης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή της γνωστοποίησης της έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης κατά τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 16228/2017 (Β’ 1723).

3. Οι φορείς των επιχειρήσεων της παραγράφου 2 υποχρεούνται να εφαρμόσουν άμεσα τα ανωτέρω υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκκινήσει η υλοποίηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων από τον οικείο Δήμο.

https://diavgeia.gov.gr/doc/64%CE%9A6%CE%9F%CE%A105-%CE%99%CE%98%CE%A9?inline=true

https://www.kathimerini.gr/1078278/article/epikairothta/ellada/epekteinetai-kata-492-stremmata-o-xyta-fylhs

Λύση από σπίτι, η διαλογή βιοαποβλήτων από κάθε κτήριο και νοικοκυριό

0

Λιγότερα απορρίμματα σε ταφή

Οι στόχοι της χώρας μας είναι:

Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων).

• Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια μέχρι το 2022.

Βιοαπόβλητα -λύση από σπίτι

Βασικός πυλώνας επίτευξης των στόχων για την οργανωμένη και σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων είναι η διαλογή στην πηγή. Έτσι, το υπουργείο επεκτείνει το δίκτυο συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών και των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος),
Στοχεύοντας στη δημιουργία επαρκούς εθνικού δικτύου Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε όλη την Ελλάδα (πέραν των ΜΕΑ που ήδη έχουν ξεχωριστό ρεύμα για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων).

Πιλοτικό πρόγραµµα του υπ. Περιβάλλοντος για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, σε Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια-Ρέντη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα και Κορυδαλλό. Οι έξι δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί από το 2019 με χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα.

Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Περιστέρι έχουν ήδη υπογράψει την προγραμματική σύμβαση, μετά την έγκριση. Ο Δήμας Αιγάλεω έχει ήδη χωροθετήσει κάδους βιοαποβλήτων, (καφέ κάδο) από το 2019. Σε υπεραγορές, καταστήματα τροφίμων, εστίασης κλπ. Οδήμος Αγίας Βαρβάρας έχει επικαιροποιήσει τον Κανονισμό Καθαριότητας, συμπεριλαμβάνοντας τις οδηγίες και υποχρεώσεις σχετικά με τα βιοαπόβλητα. Την υποχρέωση των καταστημάτων εστίασης, υπεραγορών, λαϊκών αγορών. Ακόμα κρεοπωλεία, παντοπωλεία κλπ .για τον διαχωρισμό των αποβλήτων τους. Πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν απο τον Κανονισμό.

Κοζάνη-απότο 2016, οικιακοί κάδοι βιοαποβλήτων.Συγκεντρώνουν οι παρόδιοι τους ατομικούς κάδους μια φορά την εβδομάδα σε καθε δρόμο. Περνά το απορριμματοφόρο συγκεκριμένη ώρα, συλλέγει και φεύγει.Ο παρόδιος παίρνει τον κάδο του στο σπίτι του. Την επόμενη βδομάδα , ξανά….

Όσοι δήμοι υστερήσουν, οι δημότες τους θα πληρώσουν “την νύφη”

Με βάση τον νέο κανονισμό τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ, οι δήμοι που σημειώνουν πρόοδο θα επιβραβεύονται με μείωση από 5% έως 25% της εισφοράς τους στον τοπικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ εκείνοι που παραμένουν αδρανείς θα επιβαρύνονται έως και 15%. Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα συμπληρωθεί από την υποκατάσταση του -ανεφάρμοστου έως σήμερα- «τέλους ταφής» για τους δήμους με ένα νέο, φθηνότερο τέλος.

Σύμφωνα με τον Ν. 4685/2020, άρθρο 84 οι φορείς των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, κατά την έννοια των παραγράφων 5Δ, 5Δ1, 5Δ2, 5Δ3 και 5Δ4 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 47829/23.06.2017 (Β’ 2161) απόφασης του Υπουργού Υγείας, υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητά τους, διαθέτοντας εντός της επιχείρησής τους επαρκούς χωρητικότητας περιέκτες. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι φορείς των επιχειρήσεων των υπεραγορών τροφίμων, των παντοπωλείων, των οπωροπωλείων, των πρατηρίων άρτου, των πρατηρίων πώλησης ετοίμων φαγητών, των πρατηρίων ειδών ζαχαροπλαστικής/γαλακτοπωλείων/μπουγατσάδικων με παρασκευαστήριο, των λαϊκών αγορών, εννοουμένων όλων των ανωτέρω ανεξαρτήτως δυναμικότητας. Ως φορέας επιχείρησης νοείται κατά περίπτωση ο κάτοχος της αντίστοιχης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή της γνωστοποίησης της έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης κατά τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 16228/2017 (Β’ 1723).

3. Οι φορείς των επιχειρήσεων της παραγράφου 2 υποχρεούνται να εφαρμόσουν άμεσα τα ανωτέρω υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκκινήσει η υλοποίηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων από τον οικείο Δήμο.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου

Σύμφωνα με την 214/25-6-2020 απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ “Έγκριση σχεδίου προγραµµατικής σύµβασης µε το ∆ήµο Χαϊδαρίου για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του ∆ήµου

–Αντικείµενο της προγραµµατικής σύµβασης είναι η ανάπτυξη δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων στα διοικητικά όρια του ∆ήµου Χαϊδαρίου, η οποία περιλαµβάνει την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισµού για τη συλλογή και τη µεταφορά των βιοαποβλήτων που παράγονται στους χώρους ευθύνης του ∆ήµου Η διάθεση του εξοπλισµού (1 οχήµατος και 90 κάδων) γίνεται από τον Ε∆ΣΝΑ στο ∆ήµο ατελώς. Η διάρκεια της σύµβασης είναι δεκαετής µε δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα
έτη, µε κοινή απόφαση των µερών. Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε το άρθρο 5.1 της προγραµµατικής ύµβασης ο Ε∆ΣΝΑ πρέπει να ορίσει εκπρόσωπο στην επιτροπή παρακολούθησης του άρθρου 9 της προγραµµατικής σύµβασης–

Όχι μόνο έχει καθυστερήσει, να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση συνεργασίας μετον ΕΔΣΝΑ. Το Περιστέρι υπέγραψε εν μέσω κορωνοϊού,Απρίλιο 2020 τη δεκαετή σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ. Το ίδιο και ο Κορυδαλλός, Ιούνιος 2020 εν μέσω καλοκαιριού.

Μετά την αρχική έγκριση, πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την σύναψη των Προγραμματικών συμβάσεων. Γιατί καθυστερούμε στο Χαϊδάρι;

Η Περιφέρεια έχει ήδη προσφέρει το απορριμματοφόρο και τους 90 καφέ κάδους. Από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, χρηματοδότηση απο Υπουργείο Εσωτερικών περιμένουμε και άλλο απορριμματοφόρο.

‘Ομως μαζί με τον εξοπλισμό, πρέπει να επικαιροποιηθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας. Να ορισθούν ακριβώς οι υποχρεώσεις όλων των κατοίκων. Ειδικά οι παραγωγοί βιοαποβλήτων, με τον μεγαλύτερο όγκο. Τα καταστήματα εστίασης, οι υπεραγορές, οι λαϊκές αγορές. Ακόμα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις κάδων. Γιατί πρέπει να έχουν δικούς τους κάδους, εντός των καταστημάτων και μετά απο συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας, οι ώρες αποκομιδής. Η νομοθεσία γενικά ορίζει τα παραπάνω. Ο δήμος πρέπει να εξειδικεύσει.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς, για τα χρήματα μας

Στο Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, με τους σχετικούς πίνακες και τα παραγόμενα απόβλητα ανά δήμο. Βλέπουμε οτι ο δήμος Χαϊδαρίου με συνολικά 19.883,150 τ. . Ανακυκλώσαμε απο αυτά 1.485,840 τον. (ανακύκλωση συσκευασιών και κλαδέματα ). Τα υπόλοιπα 18.397,310 πήγαν για ταφή, στο ΧΥΤΑ.

Στην εκκαθάριση του 2018, τιμολογηθήκαμε με συνολικά 959.487 ευρώ για τα απόβλητα που πήγαν για ταφή (18.607 τον. τελικά ) . Πληρώνουμε επιπλέον 105.000 ευρώ για την μεταφόρτωση στο ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ.

Σας μπέρδεψα ε; Ας ξεμπερδευτούμε λοιπόν.

Ξεχάστε τι πληρώναμε όλα αυτά τα χρόνια. Ας δούμε με τη νέα τιμολόγηση και νομοθεσία. Έχουμε ως δεδομένο όμως την παραγωγή αποβλήτων, αυτό είναι δεδομένο από τις μετρήσεις. Είναι πάνω κάτω στα 20.000 . Στρογγυλοποιούμε λοιπόν και έχουμε και λέμε. Αν μειώσουμε κατά 10% τα απόβλητα μας προς ταφή δηλαδή 2.000 τόνους λογότερους με την προώθηση της ανακύκλωσης βιοαποβλήτων . Και άλλο ένα 10% 2.000 τον μέσω ανακύκλωσης συσκευασιών, γυαλιών, χαρτιού, μετάλλων.

20.000- 4.000 =16.000 τον για ταφή, θα επιβραβευθούμε με 70.000 ευρώ, μείωση εισφορών στον ΕΔΣΝΑ .

Για το 2017 η προσωρινή τιμή ταφής στο ΧΥΤΑ ήταν τα 44 ευρώ ο τόνος για την εκκαθάριση του 2016.

Στην εκκαθάριση του 2017, η προσωρινή τιμή ήταν 49 ευρώ. Με αποτέλεσμα ο δήμος Χαίδαρίου να πληρώσει για απορρίμματα του 2017 συνολικά 911.767 ευρώ. Για συνολικά 18.607 τόνους απορριμμάτων (ταφή) και ακόμα τιμή αντισταθμιστικών και αμιγούς εισφοράς. ‘Ενα σύστημα εισφορών που συνεχώς αυξάνεται και όσοι δήμοι δεν μειώσουν δραστικά τα απορρίμματά τους θα χρεώνονται υπερβολικά.

911.767-70.000 = 841.767 ευρώ. Ίσως, θα μου πείτε, σιγά την μείωση.

Γλυφάδα 2020 —

Οκ ! αλλά πρέπει να ξέρετε ότι αν δεν προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα προς ταφή απόβλητά μας, θα έχουμε ποινή. Γιατί για κάθε δήμο που δεν θα μειώνει- θα υπάρχει ποινή, αντικίνητρο. Γιατί ανάλογα με τους συμμετέχοντες δήμους σε καθε Φορέα διαχείρισης, (εν προκειμένω οι 66 δήμοι της Αττικής) για κάθε δήμο που θα μειώνει τα προς ταφή απόβλητα του θα τιμωρούνται οι υπολοιποι με ανάλογο ποσοστό.

Φαντασθείτε λοιπόν αν οι 40 δήμοι από τους 66 πιάσουν τον στόχο του 20%, ανάλογα των ποσοτήτων των αποβλήτων που παράγουν και πήγαιναν προς ταφή στο ΧΥΤΑ μέχρι το 2019. Οι υπόλοιποι δήμοι, 26 συνολικά θα επιμεριστούν το ποσοστό ποινής (ανώτατο όριο 15%) της νέας νομοθεσίας.όχι μόνο θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα αντισταθμιστικά, οχλούμενους δήμους, έξοδα ΕΔΣΝΑ κλπ. Θα προστεθεί και τέλος ταφής με το νέο όνομα “τέλος κυκλικής οικονομίας”.

Καθώς θα μειώνεται η εισφορά στους δήμους οι οποίοι ανακυκλώνουν με συνέπεια, θα αυξάνονται δυσανάλογα τα οικονομικά βάρη των καθυστερημένων. Και πως θα ανταπεξέλθουν, οι τελευταίοι ; Μα αυξάνοντας τα τέλη τα ανταποδοτικά. Μην ξεχνάτε τον ΕΝΦΙΑ. Όταν θα περιέλθει στους δήμους η είσπραξη του, λίαν συντόμως μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών.

Υπάρχει υπεύθυνος δήμε μου;

?

Για τη βρωμιά και την επικινδυνότητα απο πυρκαϊά με τα διάσπαρτα πράσινα και ογκώδη και τόσα άλλα; Που είναι τα κινητά πράσινα σημεία; ‘Ενα φορτηγό σε μιά περιοχή ανά ημέρα και να συγκεντρώνουν οι παρόδιοι εκεί, τα ογκώδη; Δείτε την Αγία Παρασκευή για μικρότερου όγκου απόβλητα και λευκές συσκευές. Δείτε και το Δήμο Ταύρου Μοσχάτου ο οποίος ήδη χωροθετεί Μεγάλο Πράσινο Σημείο για ογκώδη. Λάρισα, Κοζάνη, Πύργος Σπάρτη…

Δεν θέλω να γελάσω εδώ, ειδικά για το Δήμο Χαϊδαρίου. Για τις εξειδικεύσεις γενικά, στις οποίες έχει αποτύχει κυριολεκτικά και διαχρονικά. Για αυτό ζούμε αυτή τη φαρσοκωμωδία-Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου..Σε έναν δήμο με τόσο μεγάλη παραγωγή πράσινων αποβλήτων, κήπους κλπ. Και εκείνος ο κλαδοτεμαχιστής δεν λειτουργεί.

Καλά μου παιδιά, αν δεν μπορείτε να μειώσετε τα κλαδέματα με δύο υπαλλήλους να χειρίζονται το κλαδοτεμαχιστή. Πως θα πείσετε τα εκατοντάδες καταστήματα να συλλέγουν τα υπολείμματα των τροφών; Τα σούπερ μάρκετ, τον κρεοπώλη της γειτονιάς;Τον φωνακλά που θέλει τα σκουπίδια του να τα πετά, στην πόρτα του γείτονα και όχι να τα ξεχωρίζει στην αυλή του;

Όταν έχετε για χρόνια καταλάβει το Θεατράκι για γραφεία της καθαριότητας και το χώρο πίσω απο το Α Αθλητικό ως αποθήκη. Αλλά για να βρείτε ένα χώρο για να παράγετε κομπόστ -να λειτουργήσει ο κλαδοτεμαχιστής, θυμηθήκατε ότι θέλετε μελέτη και ΠΠΔ.Για σταθμό μεταφόρτωσης!! Και για αυτό καθυστερείτε,τώρα!!λέτε!!!Για χρόνια μόνο αυταρχικές συμπεριφορές και πλήρη αδιαφοριά για τον Νόμο και τις υποχρεώσεις του Δήμου, οι οποίες απορρέουν απο τους Κανονισμούς. Κανονισμούς ποτέ δεν εφαρμόσατε.

Τι έχει να πει -ο έμμισθος συνεργάτης, ειδικά για θέματα ανακύκλωσης; Που είναι η επιμέλεια και η αποδοτικότητα που προβλέπει η σύμβαση;

Τι έχει να μας πει η αρμόδια Αντιδήμαρχος; Φταίει ο κορωνοϊός; Μόνο στο Χαϊδάρι υπάρχει κορωνοϊός; Οι υπόλοιποι, πως συνεχίζουμε να λειτουργούμε; Και οι άλλοι δήμοι;

Δεν έχουμε χρήματα; Με προϋπολογισμένα 5.128.325,08 ευρώ, έσοδα από ανταποδοτικά, στην τελευταία έκθεση 2ου τριμήνου 2020;

Δεν έχουμε προσωπικό; ΜΕ 22 οδηγούς και 70 ακόμα άτομα εργάτες και χειριστές;Στην κατάσταση του συνεργείου Αυγούστου 2020, συνολικά 100 και άτομα μαζί με διοικητικούς. Οι οποίοι λαμβάνουν υπερωρίες και νυχτερινά.

Νυχτερινά λαμβάνουν και στο Περιστέρι. Το ίδιο και στο Χαϊδάρι, νυχτερινά και υπερωρίες.

Δήμαρχε, όταν με πλήθος άρθρων, πριν τις εκλογές αναφερόσουν στις αποτυχίες της τότε και σήμερα,πρώην δημοτικής Αρχής. Σχετικά με τη Καθαριότητα, τους στόχους ανακύκλωσης, την αύξηση του κόστους λειτουργίας αλλά και την συνεχή υποβάθμιση της πόλης.

Ο κορωνοϊός αλλά και η Κυκλική Οικονομία, ζητούν νέες δράσεις και δημιουργούν επιπλέον απαιτήσεις.Κι εσείς έχετε ήδη καθυστερήσει και φοβάμαι ότι εμείς θα πληρώσουμε την νύφη. Αλλά και εσείς καλά μου παιδιά, γιατί έχουμε μάτια και βλέπουμε και μυαλό να κάνουμε συγκρίσεις. Όταν ο κος 70% καταποντίστηκε, πας ανήρ…

ΥΓ Στο επόμενο άρθρο ,η συνέχεια για το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας από το 2014 μέχρι σήμερα, το οποίο αυξάνεται συνεχώς ..Αύξηση η οποία θα μετακυλιστεί στα γνωστά υποζύγια ( δημότες-ισσες και κατοίκους).

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A95%CE%A0%CE%92%CE%9F%CE%A105-%CE%99%CE%970?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9A4%CE%9C%CE%9F%CE%A105-4%CE%93%CE%94?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9F%CE%A4%CE%92%CE%A9%CE%9E3-9%CE%A5%CE%96?inline=true

*https://www.kathimerini.gr/1091145/article/epikairothta/ellada/ligotera-aporrimmata-se-tafh

Για την δημοτική συγκοινωνία και “τα Αληθινά Ψέματα” της δημοτικής μας αρχής

0

Άμεσα εκτελεστή από ΟΑΣΑ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο επικυρώνει από τώρα την παραπάνω απόφαση, η οποία και θεωρείται άμεσα εκτελεστή.”.……To Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Σ.Α. στις 9/3/2020 ενέκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου. Την πρόταση για λειτουργία της Γραμμής 1 «Νοσοκομείο Αττικόν – Σταθμός Μετρό Αγία Μαρίνα» της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Χαϊδαρίου, σύμφωνα με τη με αριθ. πρωτ. Γ.Δ.Σ. 19/09.03.2020 εισήγηση.

Και μετά την έγκριση από το Υπουργείο Μεταφορών 

“Αναθέτουμε στον Δήμο Χαϊδαρίου της Περιφέρειας Αττικής την εκτέλεση
συγκοινωνιακού έργου με αστικά λεωφορεία και εγκρίνουμε τη λειτουργία της Γραμμής 1
«Νοσοκομείο Αττικόν – Σταθμός Μετρό Αγία Μαρίνα» της Δημοτικής Συγκοινωνίας του
Δήμου Χαϊδαρίου, σύμφωνα με την παρ. 1 της υπ’ αριθμ. 4379/2020 απόφασης του Δ.Σ.
του ΟΑΣΑ” .Το με αρ. πρωτ. 29013/19-12-2019 έγγραφο του Δήμου Χαϊδαρίου. 5. Την υπ. αρ 4379/2020 (ΑΔΑ: 99ΚΦ46ΨΧΕ3-62Φ) απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με την Γ.Δ.Σ. 19/09.03.2020 εισήγηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού του ΟΑΣΑ και τις συνημμένες σε αυτήν α) Συγκοινωνιακή Μελέτη και β) Μελέτη Βιωσιμότητας. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Η δρομολόγηση των δημοτικών λεωφορείων, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου 17, του άρθρου 6, του Ν. 2669/1998. Μετά από έγκριση ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, βάσει της με αρ. πρ. Α57825/5560/4-10-2001 Υπουργικής Απόφασης.

Όλα τα παραπάνω τα τήρησε η Δημοτική μας Αρχή. Όπως λεπτομερώς αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου-Επιστολή προς Χαϊδάρι Σήμερα στις 11/8/2020.

Τη διαδικασία προς αρμόδιες Αρχές, λήψεις εγκρίσεων από Δημοτικό Συμβούλιο, ΟΑΣΑ και Υπουργείο Μεταφορών. Και πολύ σωστά έπραξε. Η πόλη που χωρίζεται στα δυο,έπρεπε να έχει πάντα ένα δίκτυο δρομολογίων λεωφορείων, δημοτικών ή μη. Συνεχώς. Με ιδιαίτερη πρόνοια για μεταφορά μαθητών. Ηλικιωμένων, ΑμεΑ. Για τις περιοχές της Αφαίας και του Άνω Δάσους ακόμα και στο Προφήτη Ηλία.

Η αρχική απόφαση λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε με τα δύο Τεύχη Α)Συγκοινωνιακή Μελέτη και Β) Μελέτη Βιωσιμότητας. Μελέτες οι οποίες αναφέρονται αλλά δεν υπάρχουν στο Σώμα της Απόφασης.Χωρίς τις παραπάνω μελέτες δεν δύναται να εγκριθεί η απόφαση από ΟΑΣΑ και Υπουργείο Μεταφορών.

Συγκοινωνιακή μελέτη, (θα έπρεπε να περιλαμβάνει)

Ανάλυση με το υφιστάμενο δίκτυο γραμμών του ΟΑΣΑ. Με απεικονίσεις σχεδίων. Αναλυτικά τα δρομολόγια με ημέρες και ώρες. Στάσεις και χρόνο διέλευσης. Ανάλυση της κατάστασης, ανασχέσεις κυκλοφορίας, επικίνδυνα σημεία, επικαλύψεις δρομολογίων. Οτιδήποτε αφορά την δημόσια συγκοινωνία. Και το ίδιο για το τυχόν υφιστάμενο δίκτυο γραμμών της δημοτικής συγκοινωνίας. Το οποίο στην περίπτωσή μας, μπορεί να μην υφίσταται, αλλά υπήρχε πριν λίγα χρόνια, τα σχέδια υπάρχουν ακόμα. Τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή, κατά δήλωσή της θα επαναλειτουργήσει στις αρχές του 2021.
Έπειτα πρέπει να παρουσιάζεται η πρόταση για την δημιουργία της γραμμής. Συγκεκριμένα στάσεις, σημεία επιβίβασης -αποβίβασης, τέρμα , σημείο εκκίνησης, πλήθος επιβατών με ανάλυση πχ. σε ώρες αιχμής. Υπολογισμός χρόνου ανάσχεσης και ανάλογα την ώρα και τον δρόμο. Πρόβλεψη για απρόβλεπτες καταστάσεις, κακοκαιρία, απεργίες κλπ.Πρόβλεψη-περιγραφή τύπου λεωφορείου το οποίο θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των ΑμεΑ, με ειδική κατασκευή. Κατασκευή η οποία θα έχει χώρο να αναπτυχθεί σε κάθε στάση , προς διευκόλυνση επιβίβασης-αποβίβασης. Κατασκευή η οποία επίσης εξυπηρετεί γονείς με καροτσάκια, άτομα με πρόσκαιρα κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους.

Τύπος λεωφορείου με διαστάσεις και δυνατότητα ευελιξίας στο οδικό δίκτυο του δήμου μας.

Μελέτη Βιωσιμότητας, (θα έπρεπε να περιλαμβάνει)

Κατανάλωση λεωφορείων λίτρα/χλμ.η οποία λαμβάνει υπόψιν την τρέχουσα τιμή ή μέσο όρο του έτους
 Τιμή πετρελαίου
 Ιδιόκτητα λεωφορεία.
 Μέση ταχύτητα λειτουργίας των λεωφορείων κατά την ώρα αιχμής
 Χρόνος εξομάλυνσης χρόνων διαδρομής – % του χρόνου κίνησης δύο κατευθύνσεων.
 Διάρκεια βάρδιας οδηγών –ώρες
 Ημέρες εργασίας οδηγών ανά μήνα —
 Μήνες εργασίας οδηγών ανά έτος —
 Ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ασφαλιστικών εισφορών κλπ.οδηγών

Υπάρχουσα κατάσταση

Επιπλέον Συνολικό ετήσιο συγκοινωνιακό έργο:

Απαιτούμενα λεωφορεία:
 Απαιτούμενοι οδηγοί: – ισοδύναμες βάρδιες εργασίας
 Συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας του δικτύου –ευρώ
 Συνολικό χιλιομετρικό κόστος: €
Κατανομή ετήσιου λειτουργικού κόστους σε κατηγορίες:
 Κόστος καυσίμων: %
 Κόστος ελαστικών: %
 Κόστος συντήρησης: %
 Κόστος ασφάλισης και τελών κυκλοφορίας: %
 Μισθοδοσία οδηγών: %
 Λοιπές δαπάνες υποστήριξης της λειτουργίας:%
Απρόβλεπτα: %

Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι

Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να υπήρχαν στο Σώμα της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, 279/27-11-2019, ΑΔΑ 6ΒΞΩΝΗ3-ΚΞΖ, την οποία ψηφίσατε κατά πλειοψηφία. Πολύ σωστά οι δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι καταψήφισαν, διότι η απόφαση ήταν ουσιωδώς ελλιπής.

Δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο να ψηφίσετε. Για αυτό και τώρα κωλυσιεργείτε. Ακόμα και τον Οκτώβριο να λειτουργήσει η γραμμή, θα είναι προβληματική.

Επειδή δεν διασφαλίζεται καμία προϋπόθεση ασφαλούς μετακίνησης, σύμφωνα με τους όρους της βιώσιμης κινητικότητας.

Επειδή δεν λαμβάνεται υπόψιν, η παρούσα κατάσταση του οδικού δικτύου και το πλήθος των επιβατών που θα εξυπηρετείται. Μην ξεχνάμε μιλάμε για το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και τον τερματικό σταθμό.

Επειδή το ΑΤΤΙΚΟΝ είναι σημείο αναφοράς για το κορωνοϊό. Μια πανδημία, αγαπητές και αγαπητοί και εσείς δεν έχετε λάβει καμία σχετική πρόνοια για την μετακίνηση τυχόν ασυμπτωματικών κρουσμάτων ή γενικότερα.Ασθενείς με κινητικά προβλήματα κλπ.

Επειδή δεν λαμβάνεται υπόψιν, η μελλοντικά σχεδιαζόμενη λειτουργία και άλλων γραμμών της δημοτικής συγκοινωνίας.

Όλα στο ποδάρι, προχειρότητες. Τίποτα σωστά σχεδιασμένο σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Σε ένα οδικό δίκτυο υπερκορεσμένο, με παράνομη στάθμευση και τυχαία χωροθέτηση αστικού εξοπλισμού. Χωρίς διαβάσεις και οριζόντια διαγράμμιση για θέσεις φορτοεκφόρτωσης τόσων καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων, στη Καραϊσκάκη και στη Φαβιέρου απο όπου θα διέρχεται η Γραμμή 1. Στάσεις κατεστραμμένες ή απλά εμποδιζόμενες από παράνομη στάθμευση όπως και το πρόσφατο έγγραφο της Τροχαίας (25/6/2020) αναφέρει και το οποίο σας έχει αποσταλεί, για ενέργειες. Στενά πεζοδρόμια, δένδρα, ξερόχορτα, σκάλες οικιών, φυτεύσεις από παροδίους, δημιουργία εσόδων εξόδων χωρίς έγκριση, ράμπες αυτοσχέδιες, επιγραφές σε γωνίες πεζοδρομίων, σπασμένες πλάκες, εσοχές για κάδους οι οποίοι έχουν καταλάβει όλο το πλάτος. Και βέβαιαη παράνομη κατάληψη δημοσίων χώρων από επαγγελματίες. Και οι δρόμοι μας, για σκότωμα.

Λυπάμαι πολύ και σας εφιστώ την προσοχή

Κάποιοι από εμάς δεν έχουμε δεύτερη, ιδιαίτερη πατρίδα. Αγαπάμε αυτή την πόλη. Είναι η πατρίδα των παιδικών μας χρόνων. Είναι η πόλη που είχε χωματοδρομο στη Καραϊσκάκη και παίζαμε σκαρφαλώνοντας στα δένδρα του πεζόδρομου.Την γνωρίσαμε χωρίς τρεχούμενο νερό και με τα ξύλινα ψυγεία και τον πάγο που έφερνε ο πλανόδιος.Και τώρα, μετά από τόσα χρόνια ευημερίας πριν την κρίση αλλά και μετά να μην μπορούμε να ορθοποδήσουμε. είναι δυνατόν; Να μην υπάρχει στοιχειωδώς η ελάχιστη εργασία για να αναταχθεί, να λειτουργήσει η πόλη;Πού είναι οι υπηρεσίες; ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι;Τι κάνετε λοιπόν;

Επειδή λοιπόν, είναι η πόλη που διαλέξαμε να φτιάξουμε σπιτικά και να μεγαλώσουμε παιδιά. Αν και είχαμε και άλλες επιλογές, μείναμε εδώ. Γιατί αυτή είναι η πατρίδα μας και θα δώσουμε μάχη για να μην χαθεί οριστικά. Για τα παιδιά μας, είμαστε και θα είμαστε εδώ.

Mια ωραία ατμό–σφαιρα! οι διαχρονικοί Ατσίδες του Δήμου Χαϊδαρίου

0

Σήμερα, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Αυτή την θεϊκή ατάκα είχε πει ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία “Ο Ατσίδας”.

Ο Άγγλος συγγραφέας και κριτικός Γκίλμπερτ Τσέστερτον είχε πει κάποτε πως δεν έχει χειροτερέψει ο κόσμος, «απλώς η κάλυψη των γεγονότων έγινε πολύ καλύτερη». Και φυσικά όσο περισσότερο αποκαλύπτονται τα σκοτεινά σημεία κάθε κέντρου εξουσίας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτός ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Οι πρώην ατσίδες του δήμου, μας χρέωσαν

Μαθαίνουμε λοιπόν, από το τοπικό μέσο ενημέρωσης “XΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ”* για πρόσφατα ανακύψαντα χρέη, τα οποία  αφορούν δύο δικαστικές υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα παρελθόντων ετών, δηλαδή διεκδικήσεις επιχειρήσεων που ήταν σε δοσοληψία με τον Δήμο.

Φόβος τοπικού μνημονίου, για τα χρέη περίπου 1 εκατ. ευρώ του Δήμου μας. Ο τίτλος του άρθρου μας θυμίζει την δεκαετή κρίση και όσα θέλουμε να ξεχάσουμε. Νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει τα μνημόνια κλπ.  Αμέσως το μυαλό όλων πάει στον φόβο και τον πανικό.

Οι σημερινοί ατσίδες, ψάχνουν λύσεις χρηματοδότησης

Ο Δήμος, αναζητεί λύσεις προκειμένου να βρει τα προαναφερθέντα ποσά (συνολικά 970.000 ευρώ) για να πληρώσει τις παραπάνω τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που είναι άμεσα απαιτητές.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η σημερινή δημοτική αρχή κάνει λόγο για σημαντική έλλειψη χρηματικών διαθεσίμων στα ταμεία της, κινδυνεύοντας ακόμα και να υπογράψει μνημόνιο με το Παρατηρητήριο της Αυτοδιοίκησης.

Συνεχίζει το δημοσίευμα από το Χαϊδάρι Σήμερα.

Ατσίδες σε μαύρη απόγνωση και απελπισία

Ψάχνουν λοιπόν απεγνωσμένα μια λύση, πριν μπούμε σε καθεστώς “μνημονίου”, επιτήρησης κλπ. Δεν ξέρω τι άλλο να πω γιατί από τα γέλια, δεν μπορώ πλέον να σκεφτώ.

Διάβαζα χθες το δημοσίευμα και αναρωτιόμουν. Είναι δυνατόν να έχουν μείνει στο 2016 οι αγαπητές και αγαπητοί στο Δήμο Χαϊδαρίου, η νέα δημοτική αρχή;

Deja vu, μήπως δεν ήρθε ποτέ το 2019 και δεν έγιναν εκλογές; Μήπως δεν άλλαξε ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο πριν ένα χρόνο σχεδόν, τον Σεπτέμβρη του 2019;

Οι Ατσίδες του 2016, στην κεντρική κυβέρνηση για τους  δήμους

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, είχε διατηρήσει  τη μνημονιακή νομοθεσία προτείνοντας αλλαγές «επιφανειακές», π.χ. στο όργανο ελέγχου, το λεγόμενο Παρατηρητήριο – και ορίστηκαν κυρώσεις στην περίπτωση που η ισοσκέλιση εσόδων -εξόδων των Δήμων, δεν μπορούσε να καταστεί δυνατή. Μέτρα είσπραξης οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή ή περιορισμό των προσλήψεων, ακόμη και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων, πραγματοποίηση μόνο πλήρως ανελαστικών δαπανών, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, εισφορές, αύξηση του ανωτάτου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (σε ποσοστό ως και 3 τοις χιλίοις) και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων (από 0,5% ως και 2%). Ακόμη έδινε τη δυνατότητα να διατεθούν έσοδα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (κρατική επιχορήγηση) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.

Οι Ατσίδες του 2020, στην κεντρική κυβέρνηση

Με την ΥΑ  4025/2020 (ΦΕΚ 123/Β/27-1-2020) Επιχορήγηση Δήμων για την εξόφληση υποχρεώσεων από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Υπάρχει η δυνατότητα  να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των Δήμων. Χωρίς μνημόνια και επιτηρήσεις. Χωρίς ποινές και τιμωρίες. Για τις περιπτώσεις που αφορούν, διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως τη 16η Δεκεμβρίου 2019 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή έργων καθώς και από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και εξ αυτών απορρέουσες διοικητικές πράξεις έως τη 16η Δεκεμβρίου 2019 που αφορούν σε αξιώσεις των συμμετεχόντων στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων δυνάμει των διατάξεων της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 2639/1998 και τέλος για την εξόφληση υποχρεώσεων κατά των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων έως τη 16η Δεκεμβρίου 2019 από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του νόμου 1068/1980 (ΦΕΚ 190 Α΄).

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ =ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΔΛΔ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ)

Ο ή Η Ατσίδας Προϊστάμενος-η , αρκεί να υποβάλλει αίτημα

Τόσο απλό. Παρακαλώ διαβάστε τη συνέχεια της Υπουργικής Απόφασης :

α) Ο ασκών χρέη προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου υποβάλλει αίτημα επιχορήγησης (σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 του παραρτήματος) στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ συνοδευόμενο από αναλυτική κατάσταση με τις διαταγές πληρωμής, τις δικαστικές αποφάσεις καθώς και τις ανωτέρω υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ (Υπόδειγμα 2 του παραρτήματος).

Επισημαίνεται ότι:

1) Οι δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής πρέπει να αφορούν αποκλειστικά σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων ή συμμετοχή στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων δυνάμει των διατάξεων της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 2639/1998, αποκλειόμενης κάθε άλλου είδους αξίωσης (όπως απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, εργατικές διαφορές, ανταποδοτικά τέλη κ.τ.λ.).

Οι ατσίδες στο Δήμο έχουν ήδη αιτηθεί και έχουν  επιχορηγηθεί,  βάσει της σχετικής ΥΑ, για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

Με την εκτέλεση της  ΑΡ. 10148/19 ΑΠΟΦ. ΜΟΝ.ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ) – (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΥΠΕΣ)

 1. Με το ποσόν των  34.159,50 στις   2/72020 εκδόθηκε  το Χρηματικό Ενταλμα  897 ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ**εκτέλεση της  ΑΡ. 10148/19 ΑΠΟΦ. ΜΟΝ.ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ) – (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΕΣ)
 2. Με το ποσόν των 6.088,50 στις 8/7/2020 εκδόθηκε το αντίστοιχο Χρηματικό ένταλμα
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡ. 8076/19 ΑΠΟΦ. ΜΟΝ.ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ (6.088,50€) – (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
  ΥΠΕΣ***
 3. Και βέβαια η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΣ ΜΕ ΑΡ. ΠΡ 51728/17-8-2020, με την οποία επιχορηγείται ο Δήμος Χαϊδαρίου με 260.000 ευρώ. Από 113.455.000,00 ευρώ, συνολικά σε 130 Δήμους

Και άλλοι Ατσίδες, σε άλλους δήμους έχουν αιτηθεί σχετικά

Από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων ο οποίος επιχορηγήθηκε με 950.944,68 ευρώ βάσει της παραπάνω ΥΑ. Μέχρι το Δήμο Μαραθώνα 1.510,25 ευρώ. Ο δήμος Περάματος με 1.572.040,12 ευρώ και ο δήμος Σπάτων Αρτέμιδος με 1.063.915,67 ευρώ. Στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία επιχορηγούνται οι παραπάνω δήμοι, συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Χαϊδαρίου για τα δύο χρηματικά εντάλματα, τα οποία εξέδωσε, με το συνολικό ποσόν των 41,248,48 ευρώ. ****

Σε άλλη απόφαση, Ο Δήμος Χαλκιδέων επιχορηγήθηκε  με το ποσόν των 2.563.7785,08. Μαζί με άλλους 21 Δήμους συνολικό ποσόν 11.085.501,64 . *****

Ατσίδες με τα χαντράκια και τα καθρεπτάκια στους ιθαγενείς

Ευχαριστούμε καλοί μας και καλές μας, Ατσίδες. Δεν θα πάρουμε. Το ότι θα διεκδικήσει ο Δήμος την επιχορήγηση  για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι χάρη προς εμάς ούτε δυνατότητα επιλογής. Είναι υποχρέωση του-της αρμόδιου-ιας Προϊσταμένου -ης. Και μετά,το Υπουργείο Εσωτερικών θα εγκρίνει την επιχορήγηση, γιατί για  αυτόν ειδικά τον λόγο η σχετική Υπουργική Απόφαση έχει ψηφιστεί και ισχύει από τις αρχές του 2020.

Δουλειά του υπαλλήλου στο δήμο είναι η σχετική αίτηση. Και καμιά δουλειά δεν έχει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να δηλώνει γενικώς και αορίστως. Αυτά τα οποία παρέθεσα ενδελεχώς, έπρεπε να έχει πει και τίποτα παραπάνω.

Τι καλά θα ήταν, αν εμείς στον Ιδιωτικό Τομέα είχαμε τόσες διευκρινίσεις για τις διαδικασίες. Τι καλά να είχαμε τόση κατανόηση από τα τοπικά και κεντρικά επίπεδα εξουσίας.

Ω κουτά μου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, εμείς θα είμαστε εδώ να πιστεύουμε οτιδήποτε.   Δεν είμαστε πλέον βέβαια, τόσο εύπιστοι.

Καλοπροαίρετοι και αισιόδοξοι, ότι κάτι θα αλλάξει, με νέους ανθρώπους και νέα νοοτροπία. Μόνο για αυτό, μπορείτε να μας κατηγορήσετε.

Τώρα γιατί τα φρέσκα πρόσωπα ακολουθούν τις παλιές πολιτικές? Μα γιατί αυτό ξέρουν μόνο. Το ζητούμενο πλέον είναι να εμπιστευθούμε όσους ενεργούν με αξιοπιστία, διαφάνεια και ειλικρίνεια. Η προσωπική διαδρομή, αυτό είναι το κριτήριο το σωστό για την επιλογή του κατάλληλου Ατσίδα…για το κοινό καλό.

ΥΓ:  ΠΡΟΣ ΑΤΣΙΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

1–Διάταξη σχετική, η οποία δίνει λύση οριστικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων, έχει ψηφιστεί σε σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου.Με θεσμοθέτηση μηχανισμού αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων . Εντός Αυγούστου η δημοσίευση του ΦΕΚ.

2–διαβάστε στην τελευταία απόφαση επιχορήγησης, τη διαδικασία ******

Β. Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι επιχορηγούμενοι φορείς συμπληρώνουν κάθε
φορά Πίνακα «Εντολή Εξόφλησης ..(δικαιούχου φορέα)..» ( Υπόδειγμα 2Α και 2Β του παραρτήματος) και
τον αποστέλλουν στη Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής –Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α. του
Υπουργείου Εσωτερικών (i) ταχυδρομικώς σε δύο αντίτυπα με πρωτότυπες υπογραφές και (ii) ηλεκτρονικά
σε μορφή excel, στην ηλεκτρονική διεύθυνση econ.ota@ypes.gr. Ο εν λόγω Πίνακας επέχει θέση εντολής
εξόφλησης.
Γ. Η καταχώριση των δαπανών στον εν λόγω Πίνακα, πρέπει να γίνεται με αύξουσα χρονολογική σειρά (προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις) και σε κάθε περίπτωση δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επόμενου έτους πριν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προηγούμενου κάθε φορά έτους. Η σειρά εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
i) όταν αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές,
ii) όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ.,
iii) όταν δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά,
iv) όταν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση τους,
v) όταν κρίνεται ως επείγουσα η άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμης υποχρέωσης, με την αυτονόητη βεβαίως υποχρέωση, ότι όταν επιλυθούν τα όποια ζητήματα ωριμότητας των ενταλμάτων που έχει παρακαμφθεί η χρονολογική τους σειρά, αυτά αποστέλλονται στην αμέσως επόμενη Εντολή Εξόφλησης.

*https://xaidarisimera.gr/thilia-sto-laimo-toy-dimoy-kampanes-1-000-000-e-f/

**  https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A1%CE%945%CE%A9%CE%973-4%CE%9B%CE%A1?inline=true

***   https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9D%CE%968%CE%A9%CE%973-4%CE%A4%CE%96?inline=true

**** https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/05/apof29937-18052020.pdf

***** https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9D%CE%968%CE%A9%CE%973-4%CE%A4%CE%96?inline=true

******https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/08/apof51728-20200817.pdf

φώτο του άρθρου από την ταινία Ατσίδας. Ελληνική, κωμική, κινηματογραφική ταινία του 1962, σε παραγωγή Φίνος Φιλμς και σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1962. Το σενάριο βασίστηκε σε θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά.