ένας ο εχθρός της Προόδου, η ανομία

0

En folkefiende

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.(‘Ένας εχθρός του λαού –En folkefiende-IBSEN HENRIK-1882)

Στη Σοβιετική Ένωση γινόταν εκτεταμένη χρήση του όρου ‘’Εχθρός του Λαού’’ (Враг Народа, Βραγκ Ναρόντα), καθώς ταιριάζει τέλεια με την ιδέα ότι στην εξουσία είναι ο Λαός. Ο Λένιν στο Διάταγμα της 28/11/1917 έλεγε: ‘’Όλοι οι ηγέτες του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενός κόμματος που βρίθει από Εχθρούς του Λαού, είναι παράνομοι και πρέπει να συλληφθούν άμεσα και να παραπεμφθούν στο Επαναστατικό Δικαστήριο’’.

Και ό συγγραφέας του πασίγνωστου James Bond με τις εξωπραγματικές κατασκοπικές περιπέτειες του, έχει πεί:

“Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action” Τη πρώτη φορά είναι τυχαίο, τη δεύτερη σύμπτωση, τη τρίτη εχθρική ενέργεια.

Και τι είναι η ανομία; ο όρος έχει διττή έννοια στα ελληνικά:

 1. η πράξη που παραβιάζει έναν ηθικό νόμο, το αμάρτημα
 2. η έλλειψη νόμων ή η κατάσταση κατά την οποία οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

 Οι Νόμοι

Οι θεσπισθέντες νόμοι αποτελούν υποχρεωτικούς, δεσμευτικούς κανόνες που θέτουν τα όρια, τους όρους και τις συνθήκες στην συμπεριφορά μας ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις, να υπάρχει γενική πρόοδος και να παραλείπονται οι αυτοδικίες.

Εχθρική ενέργεια, λοιπόν η επιβολή της ΑΝΟΜΙΑΣ.

[Aθηναίος:] Σ’ όποια δηλαδή πόλη ο νόμος υποτάσσεται και ακυρώνεται από τους άρχοντες, βλέπω πολύ γρήγορη την καταστροφή της. Σ’ όποια όμως πόλη ο νόμος είναι απόλυτος κυρίαρχος των αρχόντων και οι άρχοντες δούλοι του νόμου, βλέπω καθαρά ότι υπάρχει σωτηρία κι όλα τα καλά που έχουν δώσει οι θεοί στις πόλεις.

(Πλάτων, Nόμοι, Δ, 715d)

Ο όρος ανομία εισάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Γάλλο κοινωνιολόγο Emile Durkheim και αφορά την κατάρρευση των κανόνων που διέπουν την καθημερινή συμβίωση

Είναι η αιτία που η κοινή λογική χάθηκε από τη πόλη μας.

Η ανομία σαν ιός εξαπλώθηκε μέσα σε σχολεία,  γραφεία , κατοικίες, λεωφορεία, καφετέριες, καταστήματα.  Η αγένεια, η αδιαφορία για τον διπλανό μας, παραβίαση απλών κανόνων κοινωνικής παιδείας, περιφρόνηση των ηθικών συμπεριφορών, άγνωστοι ανάμεσα σε αγνώστους.

Τώρα οι ίδιοι οι πολιτικοί δίνουν το έναυσμα. Παιχνίδι επιρροής η επιβολή της ανομίας.  Από τον πολιτικό λόγο, ακραία προσβλητικό, χυδαίο, υβριστικό. Τα μέσα επικοινωνίας  και κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν  αλλά και διαπαιδαγωγούν. Εκπαιδεύουν, γίνεται συνήθεια η λεκτική χυδαιότητα. Ο τρόπος έκφρασης αντιπροσωπεύει τον καθένα και καθεμία,” χυδαίο λεκτικό, χαμηλό νοητικό ” έλεγε ο μεγάλος διδάσκαλος Εμμανουήλ Κριαράς.

 Σεβασμός στον συνάνθρωπο, ισονομία και  υγιής διάλογος ….

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας 29/1/2020, ακούστηκαν ύβρεις. Συγκεκριμένα ο αρχηγός της “λαϊκής συσπείρωσης” κίνησε μια επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά κατά του Δημάρχου.
Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Σελέκο να συντομεύει για να μην καθυστερούμε τους κατοίκους που περίμεναν. Με αποτέλεσμα την επιθετική αντίδραση από τον κ. Σελέκο και την δημιουργία κλίματος έντασης στο ΔΣ. (ανάρτηση απο το facebook του κ. Καρατζαφέρη)

Γιατί  προκαλεί έκπληξη,  δεν καταλαβαίνω μόνο. Επανειλημμένα έχω αποδείξει ότι οι άνθρωποι ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς. Και όταν τα άρθρα μου με συγκεκριμένες αποφάσεις απο το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και φωτογραφίες από την επικίνδυνη καθημερινότητα, κατέγραφαν αδιαμφισβήτητα, τότε δεν δίστασαν να προβούν δημόσια σε απειλές   και προσωπικές επιθέσεις μέχρι “δολοφονία χαρακτήρων”. Εκεί απέτυχε πρωτίστως η πρώην δημοτική αρχή, απέτυχε παταγωδώς στην καλή ηγεσία******

“Για να είναι κάποιος αποτελεσματικός, σε οποιαδήποτε ηγετική θέση  κι αν βρίσκεται, πρέπει ο ίδιος να είναι πρώτα – πρώτα καλός ακροατής, πρέπει ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο σωστός ηγέτης πρέπει να τολμά, αλλά και να υποχωρεί, όταν είναι ανάγκη. Να θυσιάζει το «εγώ» μπροστά στο κοινό όφελος. Να είναι ηγέτης όλων χωρίς διακρίσεις. Ο ηγέτης ασκεί εξουσία με αγάπη και δικαιοσύνη χωρίς απειλές και εκφοβιστικά μηνύματα.” γράφει η κυρία Αγγελική Γκανά-Ρηγάκη.

Ποιός φοβάται την νέα Δημοτική Αρχή;

Μα η ανεπαρκής πρώην δημοτική αρχή. Είναι η μόνη που έχει συμφέρον να μην αφήσει να διοικήσει η νέα δημοκρατικά εκλεγμένη. Γιατί; Γιατί έτσι θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι επί πέντε χρόνια, απλά σπατάλαγε τον πολύτιμο  χρόνο και το ελάχιστο χρήμα του Δήμου μας.

Επειδή οι αποφάσεις που φέρνει προς συζήτηση η νέα δημοτική αρχή, είναι εντάξεις σε χρηματοδοτημένα προγράμματα που αφορούν την

α. Καθαριότητα με προμήθεια απορριμματοφόρων χωρίς να χρεωθούμε, διαχείριση βιοαποβλήτων που θα μειώσουν την χρέωση μας στο ΧΥΤΑ( Aποδοχή της υπ΄ αριθμ. 83448/22-11-2019 (ΑΔΑ: ΨΔΛΨ46ΜΤΛ6-0Υ6) Συνολικό κόστος προμήθειας 195.000€ πλέον Φ.Π.Α (24%) 46.800€ ήτοι σύνολον 241.800€ ευρώ.**Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών περί επιχορήγησης των Δήμων της χώρας από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ).

β. έγκριση ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού σε επιλεγμένα σημεία στο Δήμο μας, σχολεία και δημοτικά κτήρια, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ.(ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΣ) ***

γ. την Δημοτική Συγκοινωνία, προμήθεια τριών λεωφορείων, από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», συνολικού ποσού ύψους 330.600€ (το πενήντα τοις εκατό (50%) που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση έχει αποδοθεί στο Δήμο, ενώ το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) θα αποδοθεί μετά την δημοπράτηση) σύμφωνα με την 30292/19.04.2019 (ΑΔΑ: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, το άρθρο 5 της υπ΄ αριθμ. 4748/20.02.2018 υπουργικής απόφασης και τα αναφερόμενα στο εισηγητικό μέρος της παρούσας. ****

δ. αποφάσεις για απαγόρευση στάθμευσης, κοντά σε παιδικό  σταθμό (οδός Δωδεκανήσου) αλλά και στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. Ενίσχυση απαγορευτικής σήμανση.

ε. και άλλες όπως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (πάλι απών το μέλος της κος Σελέκος)Την έγκριση για το έργο : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ).

Δυσανεξία στις  Δημοκρατικές  Διαδικασίες

Γιατί λοιπόν μιλάει εκτός διαδικασίας, ακατάπαυστα  και συνοδεύεται από μεγάλο πλήθος ακολούθων με ανάλογη συμπεριφορά;

Γιατί ο λόγος του είναι σε τόνους υψηλούς, επιθετικός και εμπρηστικός;

Επειδή, δεν μπορεί λοιπόν να  καταψηφίσει, γιατί αυτό θα είναι η απόλυτα έμπρακτη παραδοχή της ανεπάρκειας και της εχθρότητας , προς το σύνολο του λαού της πόλης μας. Αντί λοιπόν για αυτό προσπαθεί να κωλύει συστηματικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή, έφυγαν απο τη συνεδρίαση, μόλις στο δεύτερο θέμα. Ποιό ήταν αυτό;, το θέμα που εισήγαγε ο ίδιος  (Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου) κ. Μ. Σελέκο με θέμα: «Ψήφισμα ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για
τις βάσεις».*

Επειδή, μόνο αυτό τους ενδιαφέρει και όχι η πόλη μας, τα παιδιά μας, οι ζωές και η καθημερινότητά μας.

Αυτή είναι η  αδιαπραγμάτευτη και μοναδική αλήθεια τους. Τοξικότητα και μένος εναντίον όσων δεν είναι μαζί τους.

Οι αποφάσεις τελικά ψηφίστηκαν ομόφωνα, από τους 16 εναπομείναντες Συμβούλους.

Περί Κανονισμών και Κανονιστικών Αποφάσεων

Αγαπητές και Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, που τώρα δίκαια ζητάτε την εφαρμογή του Κανονισμού, αργήσατε πολύ.

Η ευθύνη είναι κυρίως δική σας και όχι μόνο  του Προέδρου, ή της σημερινής  δημοτικής αρχής.

Όσοι και όσες ήσασταν  μέλη, τα προηγούμενα χρόνια, ανεχθήκατε  την μη εφαρμογή των Γενικών Κανονιστικών Αποφάσεων. Κανονισμός Καθαριότητας, Κοινοχρήστων Χώρων και Κανονισμό Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Τα ξεχάσατε βολικά ,  μια ένσταση δεν υποβάλλατε για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, κατάληψης κοινοχρήστου χώρου,  έκδοσης αδειών και σύννομης διαχείρισης αποβλήτων, καθυστέρηση για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης σε προγράμματα ΠΕΠ, ΕΣΠΑ κλπ.

Success Just Ahead road sign – Success and successful life concept

Όσο για τα νέα μέλη, δεν είδαμε κάποια αντίρρηση ή κάποια έστω διαμαρτυρία για την μη εφαρμογή των  Κανονισμών.   Γνωρίζετε τη νομοθεσία και τις κανονιστικές αποφάσεις, σαν δημότες και πολίτες αλλά και σαν αντιπρόσωποι μας, στο ανώτατο θεσμοθετημένο όργανο αποφασιστικής αρμοδιότητας της Πόλης μας;

Ξέρετε ότι δεν είστε στο δημοτικό συμβούλιο, απλές παρουσίες, αλλά έχετε λόγο και γνωμοδοτική ή και αποφασιστική αρμοδιότητα;

Η Γραμματέας του Δημοτικού μας Συμβουλίου κα ‘Αλκηστις Βίτσα, επισημαίνει σε άρθρο της “Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοείται επιδεικτικά και όποιος αναφέρεται σε αυτόν κινδυνεύει να θεωρηθεί γραφικός. Ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός υπάρχει για να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να λύνει ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και να επισφραγίζει τη σημασία του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ως το υπέρτατο όργανο για τη λήψη αποφάσεων”.*******

Δεν είναι ad hoc η διοίκηση της πόλης. Κατά Νόμον είναι. Ενημερωθείτε τι ισχύει, σύμφωνα με τον Νόμο, όχι για εξυπηρέτηση κατά περίπτωση (ad hoc). Το Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση της Πόλης δεν είναι Παιδική χαρά, ούτε κοινωνική εκδήλωση. Σοβαρότητα..αν δεν είναι ήδη αργά.

Είναι ο Κανονισμός …stupid

O Kανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου. Απόφαση 131/2011,ΑΔΑ: 4Α39ΩΗ3-Θ. Τι λέει;*****

Άρθρο 5 Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου “Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο Συμβούλιο.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο…….
Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα τρία λεπτά.
Οι προτάσεις που τυχόν υποβλήθηκαν δεν επιτρέπεται να συζητηθούν, εκτός αν κάποιες από αυτές, χαρακτηρισθούν ως κατεπείγον θέμα, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και η συζήτηση προηγείται των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 6
Δημοσιότητα των συνεδριάσεων – Αναφορές – Προτάσεις – Πληροφόρηση Πολιτών

 1. 1. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες.
  Συνέπεια του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η παρουσία ων φορέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και των πολιτών στις συνεδριάσεις του.
  Οι ενδιαφερόμενοι για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ενημερώνονται από τον ίδιο τον Πρόεδρο.
  2. Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι.
  Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.
  Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθέναν, που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει τη συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο.
  3. Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  4.. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων, αρμοδιότητάς του, που υποβάλλονται σε αυτό από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση τους.
  8. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζει στους δημότες πλήρη πληροφόρηση για τα κάθε είδους, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, καθώς και για τη δραστηριότητά του, αναφορικά με την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων.

ΥΓ  Ακόμα και αυτή την κανονιστική απόφαση -για τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου-δεν την ψήφισε η παράταξη του κ. Σελέκου ….Πως λοιπόν τώρα  περιμένετε να σεβαστεί τη διαδικασία;

https://tvxs.gr/webtv/reportaz-xoris-synora/o-ios-tis-anomias

*https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%A9%CE%973-%CE%A8%CE%92%CE%A6?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΒΓ2ΩΗ3-ΤΣΞ?inline=true

*** https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%97%CE%9C%CE%A8%CE%A9%CE%973-1%CE%9E%CE%96?inline=true

****https://diavgeia.gov.gr/doc/60%CE%943%CE%A9%CE%973-989?inline=true

*****   https://diavgeia.gov.gr/doc/4Α39ΩΗ3-Θ?inline=true

******https://elizabethboura.gr/%ce%bf-%ce%b

*******https://xaidarisimera.gr/oyk-en-to-pollo-to-ey/?fbclid=IwAR2Luy9SaJQCawABeptc5ciPywRhvps337Rs4KZB059SvcYkyCMZ1eZ3zLE

“Την κύρια ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή και πρωτίστως ο ίδιος ο δήμαρχος”

Για τα ανίψια και όλα τα παιδιά μας στο Χαϊδάρι

το θαύμα των Χριστουγέννων του 2019

0

Αστυνομικό Δελτίο 18/12/2019

ένα νεογέννητο αγοράκι ηλικίας μεταξύ 5-10 ημερών

Τετάρτη 18/12/2019 και ώρα 7:50 π.μ. προσκομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας.Eνα νεογέννητο αγοράκι ηλικίας μεταξύ 5-10 ημερών σε καλή γενική κατάσταση με ίκτερο χωρίς εμφανή εξωτερικά στοιχεία κακοποίησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα το μόλις λίγων ημερών βρέφος εντοπίστηκε σε υπόγειο κάδο στη συμβολή των οδών Κανάρη και Αριστοτέλους από μία γυναίκα που πήγε σήμερα το πρωί περί τις 6:40 να πετάξει τα σκουπίδια της.

Τυχερό μέσα στην “ατυχία” του

Mία κυρία, άνοιξε το κάδο να πετάξει τα σκουπίδια στις 6.40,  άκουσε το κλάμα του μωρού που βρισκόταν μέσα σε μια κλειστή χάρτινη σακούλα καταστήματος βρεφικών ειδών και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία.Όπως έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο κάδος δεν ήταν γεμάτος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα που μένει στην περιοχή άκουσε δυο γυναίκες δίπλα στον κάδο να συνομιλούν, με τη μια όπως είπε να λέει«δε μπορώ να το κάνω, δε μπορώ να το κάνω».

Το βρέφος πλέον βρίσκεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ η Αστυνομία έχει αναλάβει να εντοπίσει τους γονείς.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας στον Alpha, τόνισε πως το βρέφος στάθηκε τυχερό μέσα στην ατυχία του καθώς σήμερα το απορριμματοφόρο  άργησε να περάσει από το σημείο λόγω βλάβης!

«Ήταν τυχερό στην ατυχία του. Η συγκεκριμένη περιοχή “σηκώνεται”από τις 5 το πρωί. Το απορριμματοφόρο καθυστέρησε να φτάσει λόγω μιας βλάβης και να ξέρετε ότι αν έφτανε δίπλα στονκάδο το κλάμα του μωρού δεν θα ακουγόταν.Επίσης να πω ότι τα απορριμματοφόρα δεν μεταφέρουν, συμπιέζουν τα απορρίμματα» δήλωσε.*

Στην οδό Πειραιώς και στον Αγ. Στυλιανό Θεσ/νίκης

Στην μεταπολεμική και κυρίως μετεμφυλιακή Ελλάδα, τα πράγματα από κάθε άποψη δεν ήταν καλά. Μια χώρα προσπαθούσε μέσα από τεράστια οικονομικά προβλήματα να ορθοποδήσει. Ο συντηρητισμός, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, οξυνόταν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, υπήρχαν οι νεαρές γυναίκες που γεννούσαν και ερχόντουσαν αντιμέτωπες είτε με την κοινωνική κατακραυγή, είτε με τις οικονομικές δυσκολίες που ήταν εμπόδιο ακόμα και για το να βρεθεί η καθημερινή τροφή για το βρέφος.

Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, είχε αυξηθεί δραματικά το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών. Έξω από εκκλησίες, ιδρύματα ή νοσοκομεία.

Το τραγικό είναι πως πολλές φορές τα βρέφη έμειναν απροστάτευτα στο κρύο με τις συνέπειες για την υγείας τους να είναι ολέθριες. Μέχρι που βρέθηκε μια λύση η οποία όσο σωτήρια κι αν φαίνεται άλλο τόσο προκαλεί θλίψη.

 

Πράξιν της εγκαταλείψεως

Η βρεφοδόχος ήταν ένα κιβώτιο που χωρούσε μέχρι και δύο βρέφη, ξαπλωμένα. Στην οδό Πειραιώς.

Βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο βρεφοκομείων, για να μπορούν να αφήνουν κρυφά τα «απορριπτόμενα» μωράΌταν τοποθετούσαν το μωρό στο κιβώτιο, ένα ηλεκτρικό κουδούνι ανήγγειλλε στο προσωπικό του βρεφοκομείου την «πράξιν της εγκαταλείψεως».

Υιοθεσία και Αναδοχή

Το 2015, πάνω απο 50 παιδιά έμειναν μέχρι και ένα χρόνο στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. “Τα παιδιά αυτά δεν έχουν την ηρεμία να κοιμηθούν. Έχουν συνέχεια ένα φως από πάνω τους, δεν αναγνωρίζουν αν είναι μέρα ή νύχτα. Δεν έχουν βγει ποτέ έξω από τον θάλαμο”.Αναφέρει μία απο τις Μαίες του νοσοκομείου. Οι Μαίες, αντικαθιστούν  το χάδι και την στοργή της μητέρας, προσφέρουν στα παιδιά τη θαλπωρή της μητρικής φροντίδας και αγκαλιάς.

Τα μωρά μπορεί να  παραμένουν στο μαιευτήριο, για πολλούς λόγους, είτε γιατί η φυσική μητέρα δεν μπορεί να τα φροντίσει, είτε γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον, είτε γιατί είναι ανεπιθύμητα.

Όμως την  ίδια στιγμή υπήρχαν το 2015, 300 αιτήσεις για υιοθεσία, τουλάχιστον.

 

Τα παιδιά κάθε στιγμή, μεγαλώνουν. Αναπτύσσονται και σωματικά και πνευματικά. Χρειάζονται συνεχώς φροντίδα, προσοχή, συζήτηση, σωματική και οπτική επαφή. Ερεθίσματα και  ποιoτικό χρόνο. Χρειάζονται αποκλειστική αγάπη από  ανθρώπους, που θα τα στηρίξουν και θα νοιώσουν την βεβαιότητα και την σταθερότητα της προσωπικής και αμέριστης φροντίδας. Αυτά έχει ανάγκη το παιδί, ειδικά στην αρχή της ζωής του.

30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των  Δικαιωμάτων του Παιδιού και ακόμα υστερούμε στα βασικά.

Συζητάμε ακόμα για θέματα αναδοχής και υιοθεσίας, τις προϋποθέσεις και ελέγχους πραγματοποίησης της πράξης. Θέματα που έχουν λυθεί σε άλλες κοινωνίες, όπως και άλλα πολλά, εμείς ακόμα ομφαλοσκοπούμε. Η χώρα της αέναης ακινησίας.

Σε δημοκρατικά καθεστώτα ο νομοθέτης προηγείται και ευτυχώς. Δείχνει τον δρόμο των δικαιωμάτων, γιατί περί αυτού πρόκειται στην πραγματικότητα: τα δικαιώματα των παιδιών. Η αναδοχή και η υιοθεσία είναι μια πράξη αγάπης που έχει σχέση με την επιθυμία, το κουράγιο και τα ψυχικά αποθέματα και όχι με το πορτοφόλι, τη μονογονεϊκή οικογένεια , τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ζευγαριών ή ακόμη και με την ηλικία.

Εκτρώσεις το 2015

Οι Πανεπιστημιακές Μαιευτικές-Γυναικολογικές Κλινικές του University of London απεικονίζουν την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των νεαρών κοριτσιών για την αντισύλληψη, με μόλις το 3% των Ελληνίδων να προτιμά το χάπι όταν στη γειτονική (και οπισθοδρομική σε πολλά γυναικεία ζητήματα) Τουρκία το 9% των γυναικών προτιμά την αντισύλληψη με χάπι και στην Ευρώπη μία στις δύο γυναίκες επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.*****

80.000 εκτρώσεις  πραγματοποίηθηκαν  στη χώρα μας, όσες και οι γεννήσεις δηλαδή.  Από αυτές, οι  40.000 έγιναν σε ανήλικα κορίτσια!

 

 Από  Το  1964 ..ακόμα περιμένουμε  το μάθημα σεξουαλικής αγωγής

Το 1964 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ευάγγελος Παπανούτσος μίλησε για ένταξη του αντικειμένου στο σχολικό πρόγραμμα. Εκτοτε έγιναν αρκετές προσπάθειες να διδαχθεί αυτόνομα σε Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και Δημοτικά, σταμάτησαν όμως όλες στις αντιδράσεις της Εκκλησίας.

Η σεξουαλική αγωγή προσεγγίζεται, έστω αποσπασματικά, σε δύο ενότητες: «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα», με έμφαση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τις εφηβικές ταυτότητες φύλου, την ισότητα, και με εκπαιδευτικό υλικό από φορείς όπως το Κέντρο Ερευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), το Πολύχρωμο Σχολείο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου κ.ά.Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Αντίθετα, στη Γαλλία το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κάθε χρόνο για μία εβδομάδα διοργανώνεται το Spring Fever, που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών.

Ποιος είναι  ο στόχος της σεξουαλικής αγωγής;

Nα προσεγγίσει όλες αυτές τις διαστάσεις και να συμβάλει στην ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του εφήβου. Να συμβάλει στην πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και στη μελλοντική δημιουργία μιας υγιούς και υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Όλα αυτά μαζί και κυρίως να καταρρίψει τους μύθους και τις στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από το σεξ, να ενημερώσει σωστά και να ευαισθητοποιήσει για θέματα που αφορούν άμεσα όλους.

Στη Φινλανδία αναζητούν περισσότερους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν το μάθημα «Οι πολιτικοί ποτέ δεν κατάλαβαν τη σημασία της σεξουαλικότητας για την ευτυχή ζωή. Ένα κεντρικό εργαλείο για να επιτύχουμε σε αυτό είναι η υψηλού επιπέδου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», εξηγεί η Φόρστρομ όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο Yle.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε σημαίνει να εξηγούμε στους μαθητές πώς να κάνουν σεξ. Σημαίνει να ταυτοποιείς και να σέβεσαι όριά σου και τα όρια των άλλων», εξηγεί η Θεσλέφ.

Σύμφωνα με το Sexpo, οι σεξουαλικοί παιδαγωγοί μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα και χωρίς υψηλό κόστος, είτε είναι δάσκαλοι στα σχολεία, είτε ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΛΛΑΔΑ 2019 υπογεννητικότητα και δημογραφικό πρόβλημα

H Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη (9 τις χιλίοις) μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία (8,4 και 8,5 τις χιλίοις αντίστοιχα). Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι σταθερά στο 1,26, όταν για να διατηρηθεί αμετάβλητος ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά –με τις αισιόδοξες προβλέψεις– τα 10 εκατομμύρια ή –με βάση το κακό σενάριο– τα 8,3 εκατομμύρια.

 

Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, σε ένα νοσοκομείο του Τέξας στέλνουν τα νεογέννητα σπίτι τους μέσα σε κόκκινες κάλτσες Χριστουγέννων

Τόσο οι κάλτσες όσο και τα σκουφάκια φτιάχνονται από μια ομάδα εθελοντών, γνωστοί ως οι Bluebirds του νοσοκομείου, που εκτός από τα μωρά του Δεκεμβρίου, βοηθούν γενικότερα το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Καλά  Χριστούγεννα για όλα τα παιδιά, να έχουν όλα μια ζεστή αγκαλιά! Μια οικογένεια που τα αγαπά!

Πηγή* https://www.protothema.gr/greece/article/956627/kalamata-apo-thauma-sothike-to-moro-pou-vrethike-se-kado-aporrimmaton/

 

ΠΗΓΗ **.https://www.alphafreepress.gr/2019/10/02/ellada/ypogennitikotita-stin-ellada-2019-xora-geronton-i-xora-mas-to-2050/

Πηγή:*** www.lifo.gr

https://www.lifo.gr/now/world/261189/se-ayto-to-nosokomeio-stelnoyn-ta-neogennita-spiti-mesa-se-xristoygenniatikes-kaltses

****https://parallaximag.gr/parallax-view/yiothesia-kai-anadochi-einai-prakseis-agapis

*****Πηγή: :www.iefimerida.gr/news/213712/stoiheia-sok-kathe-hrono-40000-anilikes-stin-ellada-kanoyn-amvlosi

 

Φλοίσβος και Σκαραμαγκάς, the joke is on us

0

(the joke is on us= την πατήσαμε (ελεύθερη μετάφραση))

Παλαιό Φάληρο-Φλοίσβος, Δέλτα Φαλήρου,τότε

Τροκαντερό, Πρινόπουλου, Μπαρ & Λούνα Πάρκ Πλάτων (Φλοίσβος).
Ερημιά παντού στα βουναλάκια του Παλ. Φαλήρου.
Μια μοναδική φωτογραφία του 1908 από το ακρωτήριο (Τροκαντερό).φωτ άρθρου.
To πάρκο στον Φλοίσβο

Από την αποτυχία

Ο πρώτος ζωολογικός κήπος της Ελλάδας βρισκόταν στο Παλαιό Φάληρο. Άνοιξε το 1900 και συγκαταλέχτηκε ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης! Το αποτέλεσμα ήταν παραδεισένιο και πολύ εντυπωσιακό για την εποχή. Δυστυχώς, όμως, η αίγλη του δεν κράτησε πολύ καιρό. Το 1912, ο Δήμος Αθηναίων πρόσθεσε στις εγκαταστάσεις το πρώτο μεγάλο λούνα παρκ και ιδιώτες άρχισαν να διεκδικούν σημαντικές εκτάσεις. Με τον Εθνικό Διχασμό προ των πυλών, ξεκίνησε η εγκατάλειψη και η καταστροφή των εγκαταστάσεων. Το 1916, τα ζώα άρχισαν να πεθαίνουν από έλλειψη τροφής λόγω του Αγγλογαλλικού αποκλεισμού του Πειραιά. Ο Ζωολογικός Κήπος έπαψε τη λειτουργία του και στο χώρο του δημιουργήθηκε το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ).

Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ)

Το 1925 ιδρύθηκε το πρώτο κρατικό εργοστάσιο αεροπλάνων (Κ.Ε.Α.) από την Αγγλική εταιρία Μπλάκμπερν. Στο φαληρικό Δέλτα δημιουργήθηκε και ο πρώτος Αερολιμένας για υδροπλάνα, εγκαινιάζοντας παράλληλα, την 1η Αυγούστου 1926, την πρώτη διεθνή αεροπορική γραμμή Μπρίντεζι – Φάληρο – Κωνσταντινούπολη. Για αυτό και τόσοι πολλοί Κωνσταντινουπολίτες  διαμένουν στην περιοχή.

Το 1979-1980 εγκαταλείφθηκαν οι εγκαταστάσεις, διότι το εργοστάσιο απορροφήθηκε από την ΕΑΒ και μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα.

Σήμερα στην επιτυχία

Η μελέτη του RENCO PIANO  και των συνεργατών του, αναφέρει ειδικά για τον Φαληρικό όρμο ότι εντάσσεται στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, η οποία οφείλεται στην εγγύτητα με τον Πειραιά και την εύκολη πρόσβαση με το κέντρο της Αθήνας – μέσω της ταχείας λεωφόρου Ανδρέα Συγγρού, ο Φαληρικός Όρμος αποκτά υπερτοπική σημασία και η αξιοποίησή του νοήμα για όλο το λεκανοπέδιο.

Η εντατικοποίηση των χρήσεων γης, τα μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα και
οι εκτεταμένες επιχωματώσεις μετατρέπουν de facto τον υγροβιότοπο του Φαλήρου σε
δομημένο περιβάλλον. Από τις σημαντικότερες αιτίες περιβαλλοντικής υποβάθμισης με αρκετές προεκτάσεις είναι η μετατροπή των αθηναϊκών ρεμάτων σε αποχετευτικούς αγωγούς πουεπιβάρυναν ιδιαιτέρως τον κύριο τόπο εκβολής τους, το φαληρικό όρμο

Από το το Δέλτα Φαλήρου λοιπόν και την κατασκευή του οικολογικού πάρκου 220 στρεμμάτων στην παραλία του Μοσχάτου, αλλά και τη δημιουργία πάρκου περίπου 35 στρεμμάτων στον χώρο που θα απελευθερωθεί από την αποκαθήλωση της υπερυψωμένης λεωφόρου Ποσειδώνος. Η η οποία έχει κατασκευασθεί και η μετατόπιση της  νότια σε όλο το μήκος της από το ΣΕΦ μέχρι και το Δέλτα Φαλήρου και με  «βύθιση» περίπου τεσσάρων  μέτρων  κάτω από την υπάρχουσα επιφάνεια. Πηγή: www.lifo.gr

Η έκταση είχε μπαζωθεί και την εποχή της δικατορίας και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αποτέλεσμα τις πλημμύρες των προγουμένων  ετών. 1.000 στρέμματα η έκταση.  Τώρα οι κάτοικοι αποκτούν πρόσβαση στη θάλασσα και συγχρόνως θωρακίζεται η περιοχή, από τις πλημμύρες.

Φλοίσβος

Οι εγκαταστάσεις του Εργαστασίου Κατασκευής Αεροσκαφών έχουν γίνει μουσείο Πολεμικής Αεροπορία.

Η  μαρίνα η οποία έχει την δυνατότητα ελλιμενισμού εκατοντάδων σκαφών. Έσοδα για τον δήμο Παλαιού Φαλήρου.

Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, παγοδρόμιο!, πάρκο για τα παδιά με ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής και υπηρεσιών. Θερινός κινηματογράφος. Μια πόλη μέσα στην πόλη με υπηρεσίες  και διασκέδαση, για όλες τις ηλικίες. Με προσβασιμότητα για όλους και όλες.

Ποιότητα Ζωής, χώροι κοντά στη φύση, θάλασσα για όλους. Και έσοδα για τους Δήμους. Εκτός επό την εκμίσθωση υπάρχει και η προσφορά στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης (κοινωνικό συσσίτιο).  Πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, η χαρά των γονιών με τα καροτσάκια. Ξέγνοιαστη βόλτα για οικογένειες, ΑμεΑ, αθλητές. Χιλιάδες μέτρα για βόλτες με ποδήλατο.

Σκαραμαγκάς-Χαϊδάρι,  τότε

Η περιοχή της Αττικής που ονομάζεται Σκαραμαγκάς, ανήκει στο Χαϊδάρι. Για την ακρίβεια είναι ένας φυσικός όρμος βορειοδυτικά εσωτερικός του Σαρωνικού, επί της Αττικής και συγκεκριμένα ο νότιο-νοτιοανατολικός μυχός του Κόλπου της Ελευσίνας. Σκαραμαγκάς ονομάστηκε ολόκληρη η παραλία από τη λίμνη Κουμουνδούρου μέχρι το Πέραμα, αν και περιορίζεται στη χρήση από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το όνομά του το οφείλει στην ιστορική οικογένεια των Σκαραμαγκάδων στην ιδιοκτησία του οποίου είχε περιέλθει η περιοχή. Και ύστερα το δώρισε στο Ελληνικό κράτος.

Ναυτική Πολεμική Βάση και ΚΕΝ

Στην Περιοχή αναπτύχθηκε Ναυτική Πολεμική Βάση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το Κέντρο Εκπαίδευσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ με ξεχωριστή διοίκηση και με έργο τον στρατονομικό έλεγχο της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ και λειτουργούσες Στρατιωτικές ναυτικές Σχολές τις Ναυτιλίας /Κατεύθυνσης(Ν/Κ)-Πυροβολικού (Π/Β)-Ραδιοεντοπιστών(Ρ/Ε) και Μουσικών (ΜΟΥΣ).

Διαπλεκόμενοι από τα παλιά

Στον Σκαραμαγκά αναπτύχθηκαν τα πρώτα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ελλάδας από τον Έλληνα εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, όπου είναι τα σημερινά Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Γνωστές οι σχέσεις με τον πρωτεργάτη της χούντας Ν. Μακαρέζο. Ο Μακαρέζος μάλιστα, υποστηρίζοντας τον Νιάρχο, συγκρούστηκε με τον Παπαδόπουλο (ο οποίος υποστήριζε τον Ωνάση) για το ποιος από τους δύο «επενδυτές» θα κέρδιζε τις συμβάσεις με το δημόσιο για το χτίσιμο διυλιστηρίων. Ο Νιάρχος έκρινε σκόπιμο να διορίσει μετά την Μεταπολίτευση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τον κατηγορηθέντα για βασανιστήρια, στρατονόμο Ηρακλή Μπλιώνα.**

Οδηγούν στις σημερινές  μισές δουλειές-λεωφόροι και αντιπλημμυρικά

Και μην ξεχνάμε στο Χαϊδάρι έχουμε την αρχαιότερο δρόμο και την λεωφόρο Αθηνών με πολύ μεγαλύτερο φόρτο από οποιαδήποτε λεωφόρο Ποσειδώνος.

Και βιότοπους και την Μονή Δαφνίου και τόσα άλλα. Έπρεπε να έχουμε προτεραιότητα για έργα και αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος.

 1. Για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της Ιεράς Οδού ο Δήμος Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), προχώρησε στην εκπόνηση συνολικής μελέτης για το τμήμα από τα σύνορα με το Αιγάλεω μέχρι το Δαφνί. Η μελέτη αυτή, μετά την έγκρισή της και από το Υπουργείο Πολιτισμού, άρχισε να υλοποιείται το 2001, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της, καθώς έφτασε μέχρι τη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Φώκαιας.

2. Αντιπλημμυρικός αγωγός από Πύλου-Χαϊδάρι μέχρι Πατριάρχου Σεργίου-Περιστέρι .Οι          εργασίες διακόπηκαν αφού ήταν αδύνατη η μετακίνηση του αγωγού και ο εργολάβος            σκέπασε ό,τι είχε φτιάξει μέχρι εκείνη την ώρα, περιμένοντας λύση από τις υπηρεσίες της     Περιφέρειας Αττικής, που χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται το έργο.

3.  Τα δυο τούνελ που χάσκουν παραπλεύρως της λεωφόρου ακριβώς απέναντι από τον Σκαραμαγκά. Ο Υπερ-κόμβος Σκαραμαγκά ο οποίος θα συνέδεε τη Λεωφόρο  Σχιστού και τον Πειραιά με την Αττική Οδό. Να αποσυμφορήσει  την Εθνική Οδό, που εξυπηρετεί όλη τη δυτική Ελλάδα. Γελάνε κι αυτά, σαν στόματα ανοιχτά, με την διαρκή αδιαφορία.

 Και στις σημερινές απόλυτες αποτυχίες

Γιατί δεν ζητάμε; 

3. Υπογειοποίηση της Λ. Αθηνών, η οποία με 8 λωρίδες κυκλοφορίας είναι ένας από τους          μεγαλύτερους οδικούς άξονες της Αθήνας και δέχεται πολύ μεγάλους κυκλοφοριακούς          φόρτους. Τελευταίο θύμα η άτυχη  συμπολίτισσα, πολύτεκνη.

4. Για τον Σκαραμαγκά υπάρχει μελέτη, και συγκεκριμένα αναφέρει:

Η αξιοποίηση όσου μεγαλύτερου μήκους ακτής γίνεται για το δημόσιο
συμφέρον
•Η ανάδειξη της ιστορικότητας του τοπίου και η προστασία της λίμνης
Κουμουνδούρου από περαιτέρω ρύπανση
•Η δημιουργία εγκαταστάσεων για λόγους αναψύχής και με δωρεάν είσοδο σε
μεγάλη έκταση
•Η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων

Ο Σκαραμαγκάς είναι αποτυχία όλων όσων έχουν διοικήσει το Δήμο  μας

Οι δημόσιοι χώροι, όπως οι παραλίες, δάση αποτελούν «αγαθά» για τη συλλογική κατανάλωση, αντίστοιχα με τα σχολεία, τις υποδομές υγείας κλπ, καθώς διαδραματίζουν ρόλο στην κοινωνική αναπαραγωγή ως χώροι ξεκούρασης και επαφής με τη φύση. Κυρίως
όμως αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την προστασία των γειτονιών από επιβαρυντικές δραστηριότητες.

Είναι αμέλεια όλων και σιωπηρή συνενοχή

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ζητά την επιστροφή στον δήμο του τμήματος της έκτασης, που δεν είναι πλέον απαραίτητο για τους σκοπούς των ναυπηγείων, και την ανάκτηση και ανάπλαση της ακτής, για να επαναλειτουργήσει ως χώρος περιπάτου, άθλησης και αναψυχής.

Αλλά ο Δήμος Χαϊδαρίου και οι όμοροι δήμοι, οι οποίοι έχουν λόγο και αιτία να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο για έργα σε ολόκληρη την περιοχή. Από Πέραμα μέχρι Ελευσίνα και από Αιγάλεω και Περιστέρι μέχρι Κορυδαλλό. Μένουν σε αλαλία και ατολμία. Και εν τω μεταξύ περνάνε και φωτογραφικές διατάξεις για άδειες και χωροθετήσεις κατασκευών, στο δάσος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο  Χαϊδαρίου περίκλειστο και απορροφημένο σε εσωτερικές έριδες, ανταγωνισμούς και ομφαλοσκοπήσεις. Δεν ζητά την συνεργασία και συντονισμένη πρωτοβουλία και ενέργεια από όσους έχουν ΕΥΘΥΝΗ, να γίνουν έργα πνοής στη δυτική Αθήνα.

Έχει ορισθεί γραμμή αιγιαλού από το 1957 (ΦΕΚ223 Α’), στο σημείο. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει όλες τις αποτυπώσεις των πολεοδομικών σχεδίων.

Δεν είμαστε πολίτες β’,’γ΄,δ’ κατηγορίας. Δεν είμαστε πολίτες μιας κατώτερης τάξης.

Πληρώνουμε φόρους όπως και οι νότιοι συμπατριώτες. Στην ίδια Πολιτεία στην ίδια πατρίδα.

Με δυό λόγια ο κος Νιάρχος μας χρωστά και πρέπει τώρα να ζητήσουμε τα δανεικά. Όπως και η Κυβέρνηση. Μας χρωστάνε.

Το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της δωρεάς των 10.000.000,00€ προς τον Δήμο Αθηναίων.

Για το ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ   στο Δήμο Αθηναίων 10.000.000,00. Για εμάς, γι ατη θάλασα μας, για τη ζωή μας; Τίποτα …

Μικροί, άβουλοι, μοιραίοι

Oι Mισητοί Oκτώ, είναι εδώ, δυστυχώς

0

Η ταινία

Λίγα χρόνια μετά τον Αμερικανικό  Εμφύλιο Πόλεμο. Στην άγρια Δύση.

Μια άμαξα διασχίζει το χιονισμένο τοπίο. Με έναν εσταυρωμένο σε πρώτο πλάνο στη μέση του πουθενά, την επιβλητική μουσική του Ενιο Μορικόνε να αντηχεί στο απόλυτο κενό, την κάμερα να πλησιάζει τα άλογα της άμαξας σε χορευτική συγχρονισμένη κίνηση και τους τίτλους της ταινίας σε ποπ πορτοκαλί να λερώνουν το χιόνι, ο Κουέντιν Ταραντίνο κινηματογραφεί όπως παλιά.

Κι, όμως, έχετε μόλις ξεγελαστεί με τον ίδιο διαβολικό τρόπο που λίγο αργότερα οι μισητοί οκτώ του τίτλου (και μερικοί ακόμη που θα σκάσουν πραγματικά από το πουθενά) θα εγκλωβιστούν σε ένα πανδοχείο και δεν θα βγουν από εκεί παρά μόνο όταν όλα θα έχουν τελειώσει σε ένα λουτρό αίματος και η Αμερική θα αναγκαστεί να ζήσει σε repeat, flash-backs και ατελείωτες σελίδες διαλόγων την εφιαλτική της ιστορία έτσι όπως αυτή φτάνει στο σήμερα μετρώντας ακόμη ανοιχτές πληγές.*(flix.gr)

Στο Πανδοχείο εγκλωβισμένοι

Στο πανδοχείο, βρίσκουν καταφύγιο, από την χιονοθύελλα. Και ένας από αυτούς συνοδεύει μια επικηρυγμένη γυναίκα. Ο γνωστός σε όλους “Κρεμάλας”. ‘Οταν την παραδώσει στο Σερίφη και απαγχονιστεί, τότε και ο Κρεμάλας θα εισπράξει και την αμοιβή της επικήρυξης.

Σε ένα κλειστοφοβικό, pop-western σκηνικό.  Μια εκδοχή  των «Δέκα Μικρών Ινδιάνων» της Αγκαθα Κρίστι. Το αξεπέραστο μυθιστόρημα στο οποίο, συγκεντρώνονται δέκα άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους και μένουν σε ένα απομονωμένο νησί. Οι  10 ήρωες δολοφονούνται  όπως στο παιδικό τραγούδι. Στο τέλος δεν μένει κανένας. Ποιός έκανε τους φόνους; Τι τους συνέδεε; Γιατί;

Ο “Κρεμάλας” και η επικηρυγμένη γυναίκα συναντούν τον «Κυνηγό Κεφαλών» και τον  νέο όπως ισχυρίζεται, «Σερίφη» της πόλης. Ακόμα  ο «Μεξικάνος” ο οποίος φροντίζει το πανδοχείο,  έχει αποκλειστεί εκεί με τον «Ανθρωπάκο» τον δήμιο του Red Rock, τον «Γελαδάρη» και τον «Νότιο» . Καθώς η χιονοθύελλα τυλίγει το πανδοχείο, οι οκτώ ταξιδιώτες μας καταλαβαίνουν ότι δύσκολα θα φτάσουν στην πόλη. Μετά από πάρα πολλές συζητήσεις που αποκαλύπτουν τις μεταξύ τους σχέσεις, απο το παρελθόν. Εκεί θα μείνουν για πάντα. Μετά από λυσσαλέα πάλη και απίστευτη αιματοχυσία. Ποτέ δεν θα φθάσουν  στο Red Rock.

Άγρια Δύση και  Red RocK

Mιά πόλη, όπως όλες οι άλλες της εποχής της. Με το Σερίφη να ηγείται και  να ορίζει το νόμο. Κάτι σαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε εμάς.  Όλες οι εξουσίες στο πρόσωπο του. Σε μια περίοδο που ένας στους τέσσερις καουμπόι ήταν Αφροαμερικανός, αντίθετα δηλαδή από τη διαδεδομένη πεποίθηση περί λευκών γελαδάρηδων.

Οι Γελαδάρηδες –cowboys. Η συνέχεια των vaquero του Βόρειου Μεξικού. Ήταν όσοι οδηγούσαν τα κοπάδια. Η κύρια απασχόληση και πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των μεγάλων εκτάσεων, των ράντζων. Κτηνοτρόφοι κυρίως. Στην  Αχανή και Πέτρινη Δύση. Δύσκολες διαδρομές για σκληροτράχηλους. 

Μια εποχή που όλοι οπλοφορούν.  Άγρια και  Αιματηρή Δύση. Όποιος είχε πιστόλι, ικανότητα στη σκοποβολή αλλά και δυνατότητα εφοδιασμού, κατοχής άφθονων πυρομαχικών. Ήταν και ο αρχηγός. Μόνο που ο Σερίφης, που έπρεπε να έχει οπωσδήποτε αυτές τις ικανότητες, είχε και το Σήμα. Το Σήμα της Πολιτείας για να κυνηγά μόνο τους κακούς και να αποδίδει δικαιοσύνη.

Το Σήμα σημαίνει εξουσία στη Δημοκρατία

Το Σήμα σήμερα, στις δημοκρατίες  είναι η επικράτηση στις εκλογές. Έδωσαν αγώνα εκεί στην Άγρια Δύση, στις ΗΠΑ, για να εγκαταστήσουν τη Δημοκρατία. Ευτυχώς εμείς την έχουμε ανακαλύψει  χιλιάδες χρόνια πριν. Και με κάποια διαλείμματα, έχουμε Δημοκρατία, λέμε.

ο Quentin δεν ήξερε για τον Κλεισθένη, τον Καλλικράτη, τον Καποδίστρια

Ο Κλεισθένης, είναι η Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εμβάθυνση της Δημοκρατίας . 

Είναι νόμος που εκσυγχρονίζει την τοπική αυτοδιοίκηση –Σερίφη. Και δίνει προτεραιότητα στην απλή αναλογική. Από τις εκλογές μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο. Λύση προσπάθησε να δώσει για να σταματήσει τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Υποθέσεις που ήρθαν στο φως από τον πρώην επιθεωρητή κο Ρακιντζή. Ανεβάζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση στο Νούμερο 1. Στο BOX-OFFICE, εκτίναξη εισιτηρίων στην κορυφή, η κακιά τοπική. Νομίζω κομματάρχες τους έλεγαν. Ω ναι, έρχονται από τα παλιά  αλλά ακόμα βαστούν τα σκήπτρα.

Πανδοχείο το Δημοτικό Συμβούλιο;

Οι συνεδριάσεις είτε δια περιφοράς, ή live ή…όπως και στη ταινία η οποία  είναι φλύαρη γενικά.  Το ίδιο φλύαρο και το Δημοτικό. Συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, ειρωνείες, επιθέσεις. Διάλογος; Μια συζήτηση που γίνεται για τους τύπους, ενώ οι αποφάσεις είναι προειλημμένες, τα συμφέροντα είναι οι ρυθμιστές τους και κανείς δεν υπολογίζει το κοινό καλό;

Τι συμβαίνει εδώ και χρόνια; Τι συζητήσεις και αποφάσεις είναι αυτές που δεν  οδηγούν σε πρόοδο; Γιατί το τέλμα είναι ο σταθμός ο μόνιμος της πόλης; Και ο τσακωμός η μόνη ταινία που παίζεται στο Δημοτικό;

Αποφάσεις; Μικρές και ασήμαντες. Εντάξεις μεγάλων και σημαντικών έργων, έχουν βαλτώσει. Η δεν έχουν παρθεί καν. Τη στιγμη που οι όμοροι δήμου έχουν υλοποιήσει σημαντικά έργα.

Μονομαχίες Μισητών μόνο. Και εν τω μεταξύ χάνουμε συνεχώς έδαφος. Στην πραγματικότητα. Η πόλη χάνει εκτάσεις, χάνει θάλασσα, χάνει δάσος.

Ιστορικά μνημεία μένουν αναξιοποίητα. Μονή- μνημείο UΝΕSCO, ΑΦΑΙΑ-αρχαιολογικός χώρος, Ιερά Οδός, Παλατάκι, λίμνη Κουμουνδούρου, βιότοποι. Απροσπέλαστοι από τους ίδιους τους δημότες, απλησίαστοι. Κλειστοί ή δύσκολα επισκέψιμοι.

Μόνο ο Βοτανικός Κήπος λειτουργεί υποδειγματικά και είναι ανοικτός  συνεχώς και επισκέψιμος. Προσβάσιμος σχεδόν εύκολα. Μιά διάβαση και ένα φανάρι στην είσοδο διευκολύνουν. Αλλά μέχρι εκεί. Η υπόλοιπη Ιερά Οδός μόνο κίνδυνος. Οδική Ασφάλεια  πουθενά.

Μια πόλη που τα είχε όλα. Και τα  έχασε και συνεχίζει να χάνει, σιγά-σιγά.

Αθόρυβα, μεθοδικά. Θα έλεγα χειρουργικά, αλλά όχι ακριβώς. Γιατί ο χειρουργός έχει εκπαιδευθεί χρόνια πολλά και κινείται με ακρίβεια και μεθοδικά.

Εδώ μόνο προχειρότητα. Αρπαγή ευκαιριών από μεμονωμένα συμφέροντα; άτομα; και στο Συμβούλιο η σιγή των ωραίων κοιμωμένων.

Μέχρι να ανάψουν τα αίματα για τις οικογένειες, τα ονόματα. Ιστορίες από παλιά. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών όσων έχουν διοικήσει την Πόλη.

Αυτό είναι το μειονέκτημα του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Όσοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι. Αυτό είναι το μειονέκτημα το οποίο δεν αφήνει την νέα διοίκηση να προχωρήσει τα θέματα, για το καλό όλων.

Οι άνθρωποι κουβαλάν το παρελθόν τους, τα βαρίδια τους. Τις εξυπηρετήσεις που τους έφεραν στο απόγειο, την απογοήτευση της μετέπειτα αποτυχίας. Την πίκρα της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για συνεχή εξουσία. Οι αγαπητοί σε όσους θεωρούν την πόλη επικηρυγμένη, Τους δημότες “μεξικάνους”, “γελαδάρηδες”, “νότιους”, “ανθρωπάκια” “κρεμάλες”. Έντεχνα καλλιεργούν την διχόνοια. Οι μισητοί.

Πως να δούν τα θέματα, της απρόσκοπτης πρόσβασης, του ελέγχου όλων των επαγγελματιών. Την μείωση της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων. Την δημιουργία και συντήρηση σχολείων, νηπιαγωγείων, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών. Δρόμοι, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες, Δένδρα, Στάσεις Λεωφορείων,Παρτέρια, Διαβάσεις,  Χωροθέτηση περιπτέρων, καταστημάτων,  Δημοτικού εξοπλισμού σύμφωνα με τεχνικές μελέτες. Οριοθέτηση Λαϊκών Αγορών. 

Αδέσποτα και Άστεγοι . Μέριμνα ελάχιστη και ευκαιριακή.

Την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος. Την εύρεση, την συμπλήρωση δελτίων και εκπόνηση μελετών για χρηματοδότηση για έργα πνοής. Για το μέλλον . Για μια πόλη που αξίζει να ζείς, να φτιάχνεις και να συντηρείς σπίτι και κατάστημα. Να μεγαλώνεις τα παδιά σου με σιγουριά και ασφάλεια.

Πως να νοιαστούν για το κάθετι μικρό που μας ταλαιπωρεί και μας βάζει σε κίνδυνο;

Πως να νοιαστούν για κανονισμούς, νόμους. Ο νόμος του μισητού είναι μόνο το δικό του καλό.

Πως να σκεφτούν καινα εμπνεύσουν στους δημότες, την συνεργασία και σύμπραξη. Για την γειτονιά, την παιδική χαρά, το σχολείο, τον αδύναμο συμπολίτη, φροντίδα με κοινή δράση. Εθελοντισμό γι ατο κοινό καλό.

Δεν μπορούν γιατί είναι εγκλωβισμένοι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο των μισητών.

Ο φόβος

“Οι λευκοί είναι ασφαλέστεροι όταν οι μαύροι φοβούνται”. Αυτή είναι η ατάκα και το πιστεύω του  Σερίφη στη ταινία. o Quentin Tarantino μέσα απο την ταινία, καταγγέλει τον ρατσισμό και την βία. Αποδεικνύει ότι όσο κυριαρχούν τα πιστόλια και ο φόβος, κανένας δεν μένει αλώβητος. Η βία μόνο βία αναπαράγει.

Οι μισητοί είναι ασφαλέστεροι όταν οι δημότες φοβούνται….

 

 

 

 

*https://flix.gr/cinema/the-hateful-eight-review.html

Ρούλης και Λάκις (σειρά από ιστοριούλες αγωνιστών -για το δικό τους το καλό )

0

Η θυσία του ρούλη τροφαντούλη (κρυφός  συνεργάτης του λάκι ψιφαλάκι και επίδοξος αντικαταστάτης του)

Ο  Ρούλης  Τροφαντούλης , ανέβηκε με κόπο τα τρία σκαλιά του δημαρχείου. Η ανάσα του ακουγόταν κοφτή , κάτι σαν  ωτο-μοτρίς  στην ανηφόρα. O σωματότυπος του έφταιγε, είχε λίγα κιλά παραπάνω, απλά . Πάντα τον έλεγαν μπουλντόζα  ή φαγάνα  η σαβουρομαζώχτρα.  Έλεγαν ότι αμα καθησει σε τραπέζι , ξεχνά να σηκωθεί .Ψέματα και κακοήθειες  των άσπονδων εχθρών, απλά έχει   αργό μεταβολισμό.

Ο Ρούλης  Τροφαντούλης είναι   υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αμεα, των πεζών και  ποδηλασία  είναι το χόμπυ του.  Ποδηλατεί , παντού στη πόλη , πρέπει να τον βλέπουν  και να  παραδειγματίζονται οι συμπολίτες  από την ηγεσία του τόπου. Γι αυτό  δεν φορά άλλωστε κράνος , για να τον αναγνωρίζουν .

Τα παιδιά τον δείχνουν , καθώς περνά « Κοίτα μπαμπά , ο αθλητικός  Ρούλης  Τροφαντούλης περνά»,  «εσένα  θέλουμε, ρούλη  να μας οδηγάς, να μας κυβερνάς»

Ο επόμενος πρώτος πολίτης είναι εδώ, σίγουρος και δυνατός. Ρούλης Τροφαντούλης, μην ξεχνάς.

Μια αίσθηση ξινίλας ανέβηκε στο στόμα του Ρούλη , είναι δυσπεψία μήπως;, α! μπα , αυτός ο μπάμπης  ο σπαλομπριζολάκης, τον βλέπει μέσα στο προθάλαμο του δημαρχείου,να του κάνει νόημα, του χαλάει τη διάθεση , όλο κάτι ζητά.  Τον τρέλανε χθες βράδυ , στη ταβέρνα του η « η γκλίτσα του τσομπάνη». Ανάμεσα σε πέντε κιλά  παϊδάκια και  γίδα βραστή , του σέρβιρε και  τα παράπονα.

«Ρούλη  έχουμε γεμίσει άστεγους απέναντι το πεζοδρόμιο, τι θα κάνεις; Φεύγει ο κόσμος , δεν μπορεί να βλέπει τους άστεγους, τους  χαλάνε την όρεξη». «Ασε που δεν αφήνουν και χώρο για να παρκάρουν οι πελάτες,  άδικα φτιάξαμε τα πεζοδρόμια πέρσι; »

Τόσο αγώνα έκανε ο Ρούλης  για  να φτιαχτούν οι ράμπες, δήθεν να έχουν πρόσβαση τα αμεα και τα καρότσια των γονιών. Στην πραγματικότητα,  για  να παρκάρουν οι πελάτες του μπάμπη  ανενόχλητα.

-Μην ανησυχείς ,  θα πω  ότι κινδυνεύουν από τη βροχή και το κρύο, να τους  πάνε στην υπόγεια διάβαση , φροντίδα για τους άστεγους τώρα.!!

Έχω εμπιστοσύνη σε σένα Ρούλη, βρίσκεις λύσεις , τρίβει τα χέρια , ο μπάμπης .

Η φωνή του Ντίνου Καπουτσίνου τον επαναφέρει στη πραγματικότητα. «Ρούλη, τι  έγινε , θα κάνω την επέκταση που λέγαμε το πρωι;  0,60 εκ. είναι πολλά για τους πεζούς-τι είναι αυτό ελευθερη ζώνη όδευσης πεζών  κι εγώ; πρέπει να δούμε πως θα βάλω ζαρντινιέρες και πάγκους, στον καφετεριόδρομο, πρέπει να επεκταθώ. Είμαι μπιζίνεσμαν εγώ.

-Μην ανησυχείς , θα πω ότι δεν τα καταφέρνετε εσείς οι επαγγελματίες,  τα δημοτικά τέλη είναι  στα ύψη, πρέπει να βγάλετε   τα σπασμένα,  φροντίδα για τον υπερφορολογημένο καφεστιάτορα  της πόλης τώρα!!

Κάτσε θα βρω μια λύση, ακόμα πιο πειστική. Να πεζοδρομηθεί ολόκληρος ο δρόμος ο κεντρικός. Για τους πεζούς, λέμε τώρα.

Μπράβο Ρούλη  Τροφαντούλη, βρίσκεις λύσεις , εχω εμπιστοσύνη σε σένα.Γι’αυτό και το φούλ μπρέκφαστ με έξτρα μαρμελάδες και  τσάγια εξωτικά , στο μαγαζί μου για  σένα    εξαιρετικά.

Ξανά αυτή η ξινίλα, μα έφαγα ελαφρά σήμερα γιατί ήξερα ότι θα έχουμε Συμβούλιο. Σκεφεται ο  Ρούλης και απορεί.

Τσιμπήσαμε κάτι με το λάκι ψιφαλάκι ,  στο  νέο  μαγαζί, το «αυγό της θαλασσινής  χελώνας».

Καλεσμένοι  ήμασταν,  μην πάει ο νούς  όποιου μας δεί μαζί , για τα εγκαίνια ντε!!

Σήμερα άλλωστε θα μιλήσει για σοβαρά θέματα της  πόλης, για τους αδύναμους και φτωχούς συμπολίτες, μετά με τον μπάμπη σπαλομπριζολάκη  και το ντίνο καπουτσίνο, θα τους περιμένει ο λάκις ψιφαλάκις  για ένα απεριτίφ στο ιδιαίτερο γραφείο.

Έφτασε στη πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων, μια ζαλάδα έρχεται  και ξαναφεύγει. Να πάω ως την καρέκλα σκέφτεται ο ρούλης.  Αυτή η συνεχής ενασχόληση με τα κοινά τον έχει καταβάλλει πλήρως. Το μυαλό του συνεχώς απασχολημένο με τα προβλήματα της πόλης. Το δημόσιο συμφέρον είναι η πρώτη και τελευταία του σκέψη και φροντίδα. Τον εξήντλησε  αυτό το τρέξιμο από ταβέρνα σε φούρνο και από σουβλατζίδικο σε καφετέρια! Νισάφι πια. Υπερμαραθώνιος, ούτε ο Καρνέζης να’τανε!!

Βαρύς πέφτει στη καρέκλα , ο Ρούλης . Βλέπει σαν σε όνειρο , τους διπλανούς, ακούει κάτι για μιαν αλατιέρα…

–Όχι,  βρίσκει τη δύναμη και αναφωνεί, δεν πήρα εγω το αλάτι , έχω κόψει τα αλμυρά, μου ανεβαίνει η  πίεση .

-Ησύχασε Ρούλη , γιατην αλατιέρα που έριξε αλάτι στα πεζοδρόμια, για τον Τηλέμαχο, μιλάμε .

Αμάν, ποιος είναι πάλι αυτός;  Νέα υποψηφιότητα ; όχι μην μου το κάνετε αυτό!!

Ο ρούλης πέφτει από τη καρέκλα κάθιδρος…το πρόσωπο του Λάκι Ψιφαλάκι  ανήσυχο από πάνω του , η τελευταία του ανάμνηση , λίγο πριν λιποθυμήσει…

και του λεγα  το μεσημέρι, να σταματήσει στην έκτη  αστακομακαρονάδα,  απελπισμένος ο Λάκις Ψιφαλάκις , μονολογεί.

Συνεχίζεται…………………

 

 

 

Η παιδική χαρά της γειτονιάς, στο Χαϊδάρι ούτε με το κυάλι

0

Πραγματικές Παιδικές χαρές στο Περιστέρι  και τη Ραφήνα

Το 2019, το Infokids, αφιέρωνε άρθρο, σε πέντε καταπράσινες παιδικές χαρές. Μεταξύ αυτών μία στο Περιστέρι και μία στο κολυμβητήριο Ραφήνας.

Συγκεκριμένα στο καταπράσινο Άλσος Περιστερίου λειτουργεί μια ολοκαίνουργια παιδική χαρά σκιασμένη από ψηλές λεύκες, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν στα υπαίθρια καθιστικά. …..Ευκάλυπτοι, πλατάνια, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές….. Η νέα αυτή προσθήκη για τα μικρά παιδιά έγινε έπειτα από την παρατήρηση ότι η μεγάλη παιδική χαρά του Άλσους Περιστερίου γεμίζει πλέον καθημερινά από παιδιά κάθε ηλικίας και τα μικρότερα χρειάζονταν τον χώρο τους

Για τη Ραφήνα, αναφέρει …”Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να απολαύσουν ξέγνοιαστοι το παιχνίδι τους στην πλήρως ανακαινισμένη παιδική χαρά του κολυμβητηρίου Ραφήνας. Σε ένα καταπράσινο δάσος, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσετε μια όμορφη βόλτα στον καθαρό αέρα, μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα. Ο χώρος είναι πεντακάθαρος και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Έπειτα από έναν οικογενειακο περίπατο με φόντο τα πεύκα, τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά, όλοι μαζί μπορείτε να γυμναστείτε στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που τοποθετήθηκαν πριν από λίγο διάστημα, ενώ ο χώρος είναι ιδανικός και για ποδηλατοβόλτα“.

Η Παιδική Χαρά μόνο καλό κάνει στα παιδιά

Οι πρώτες φιλίες, από τα πρώτα βήματα στη ζωή κάθε παιδιού, γίνονται στη παιδική χαρά.

Σε δημόσιο χώρο, έξω από την ασφάλεια του σπιτιού του, το παιδί αναπτύσσει και εξασκεί τις κινητικές δεξιότητες του.

Ανακαλύπτει υλικά και υπολογίζει δειλά και αβέβαια  αλλά είναι αυτό ακριβώς η γέφυρα για τις πρώτες προμαθηματικές έννοιες.

Αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία δοκιμή δυνάμεων. Μέσα από το παιχνίδι αλλά και την επαφή με τα άλλα παιδιά.

Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τα όρια του. Ξεπερνά τις φοβίες  και αναπτύσσει  τις δυνάμεις του. Σωματικά και ψυχικά και πνευματικά. Χτίζει την προσωπικότητα του.

Αντιλαμβάνεται την αξία της συνεργασίας και της κοινωνικής επαφής.

Σέβεται και μοιράζεται τα παιχνίδια. Βγαίνει από το σπίτι που είναι το κέντρο του κόσμου του και συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν τόσα άλλα παιδιά. Το καθένα διαφορετικό. Αλλά και συγχρόνως τόσο ίδια μεταξύ τους. Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα αγαπούν, να τα φροντίζουν, να είναι ασφαλή και να παίζουν. Για να  συνεχίσουν ως ενήλικες να είναι ευτυχισμένα, με υγιείς εμπειρίες. Ευχάριστες αναμνήσεις. Πρέπει να μάθουν από μικρά. Τη Χαρά του παιχνιδιού με τα άλλα παιδιά. Στο ύπαιθρο. Όχι κλεισμένα σε κλουβιά, σαν αιχμάλωτα. Μπροστά σε έναν δέκτη, σε μια οθόνη σαν στήλες άλατος.

Η Παιδική Χαρά κάνει καλό και στους γονείς

Όμως, ο χώρος της παιδικής χαράς προσφέρει και  στους γονείς. Συναναστροφές  με άλλους γονείς. Ανταλλαγή απόψεων και γνώσεις για θέματα από τους πιο παλιούς γονείς. Γιαγιάδες και παππούδες στη  παιδική χαρά, μεταφέρουν την πείρα τους στους νεότερους.

Απελευθερωμένοι από το περίκλειστο του σπιτιού, οι γονείς απαλάσσονται από το να θέτουν περιορισμούς σε σχέση με το παιχνίδι.

Έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν καλύτερα ορισμένες συνήθεις ανησυχίες, όπως μήπως το παιδί χτυπήσει ή αρρωστήσει, που συχνά εκφράζονται σε ένα υπερπροστατευτικό κλίμα και δρουν πιεστικά τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

22 Παιδικές χαρές στο Χαϊδάρι, σε αναμονή

“22  παιδικές χαρές , σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν  αγνώριστες. Θα περιφραχθούν, θα αποκτήσουν και κιόσκια και κρήνες . Ποιος στη χάρη μας.

Λεφτά υπάρχουν, γιατί όμως 22 παιδικές χαρές, μόνο;

Οι υπόλοιπες , τουλάχιστον 13 ακόμα,  το 2015 πληρώσαμε έναντι  για πιστοποίηση 35  συνολικά παιδικών χαρών (για τις 14   από αυτές 3.690  ευρώ)*”

Τα παραπάνω, έγραφα, με τίτλο Παιδικές χαρές στο Χαϊδάρι που θα ζήλευε και ο Richie Rich(το πλουσιόπαιδο), από το 2020 και βλέπουμε.

Χαϊδάρι -παιδική χαρά πλατείας Λαού

Τόν Μάρτη του 2019 το άρθρο και ακόμα τον Μάη του 2020, να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επισκευή των 22 παιδικών χαρών. Και ακόμα να δούμε και την επιχορήγηση απο τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με επιπλέον 222.000 ευρώ. Για τις παιδικές χαρές μας.

Χαϊδάρι-παιδική χαρά Αιγίνης

Ναι. και όχι μόνο αυτά αλλά επιπλέον και εκ νέου η ΚΕΔΕ τον Αύγουστο του 2019:

Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει τον έλεγχο όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών

Με το 1964/2019/07-08-2019 έγγραφο της ΚΕΔΕ. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει στην επιστολή του:

«Είναι σημαντικό όπως υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ελεγχθούν οι χώροι και να αποφευχθούν αντίστοιχα δυστυχήματα στο μέλλον.

Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ελλείψεις οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών είναι αναγκαίο οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν σε αναστολή της λειτουργίας του χώρου μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα».

Πρόβλεψη ειδικού κονδυλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών

Ο Γ. Πατούλης ολοκληρώνει την επιστολή του με την παράκληση τα επόμενα 24ωρα  να αποστείλουν οι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις τους από τους ελέγχους. Όπως υπογραμμίζει στόχος είναι να υπάρξει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για εκπόνηση ειδικού προγράμματος  χρηματοδότησης το οποίο θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.

Στο Χαϊδάρι μας θέλουν θαμώνες και  πελάτες

Ναι αυτή είναι η αλήθεια. Ποιές ήταν οι ενέργειες; Τι διαπίστωσαν. Αν ήλεγξαν οι αρμόδιοι, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές;

Στο δημοτικό Συμβούλιο ασχολούνται με τι; Ακριβώς τι ζητούν οι κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι-οι επικεφαλής παρατάξεων. Ασχολούνται με θέματα για συγκεκριμένες ομάδες δημοτών. Αψιμαχούν, καθυστερούν, συγχύζονται αλλά δεν προχωρά τίποτα στην πόλη. Μόνο φωτογραφικές διατάξεις προχωρούν και κυκλοφοριακές συνδέσεις. Απώλειες θάλασσας και δασών. Αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θεωρούν σημαντικά ούτε αυτά. Ούτε και την απώλεια των χώρων παιχνιδιού των παιδιών μας.

 

Ναι ήταν παιδικη χαρά εδώ, δείτε στο gοogle map-strεet view του 2011

Για την παιδική χαρά στη Πλαταιών. Έκταση με απαλλοτρίωση που οριοθετεί και χωροθετεί χώρο παιδκής χαράς και πεζόδρομο και γήπεδο μπάσκετ. Τι έχει μείνει; μόνο το γήπεδο μπάσκετ και αυτό παραμελημένο. Ακριβώς στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Αγ. Μαρίνας. Υπάρχει και το ΦΕΚ.(Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Χαϊδαρίου (Ν. Αττικής), με άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης και επιβολή προκηπίου.Απόφαση43481/φεκ312ΤΑΑΠ/9-10-2012)

Μας θέλουν πελάτες και μόνον. Με την Λήθη για το περιβάλλον, τους πεζόδρομους, τις δημόσιες παιδικές χαρές, τα άλση τα δάση, τη θάλασσα μας. Να ξεχαστούν όλα. Τα σημερινά παιδιά, ένα παιδί ηλικίας έξι ετών δεν έχει παίξει σε μια ασφαλή και όμορφη παιδική χαρά. Ένα παιδί μεγαλύτερο, του γυμνασίου, δεν ξέρει να περπατά σε μια διάβαση. Δεν έχει στην είσοδο του σχολείου του ούτε διάβαση ούτε ράμπα. Εκτός από το 1ο Δημοτικό που έφτιαξε ο Σύλλογος. Και το 11ο Δημοτικό, πάλι ο Σύλλογος.  Δεν έχει δει  στο κέντρο της πόλης μας.  Μια ράμπα, μια απότμηση ασφαλή. Ράμπα που είναι υποχρέωση να ελέγξει ο δήμος για κάθε επαγγελματία,  κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μη ύπαρξη ράμπας για ΑμεΑ, είναι αιτία απώλειας της άδειας λειτουργίας για ΚΥΕ. Μετά από έλεγχο της τεχνικής υπηρεσίας Όχι του επόπτη καθαριότητας.

Δεν ξέρει τι είναι πεζοδρόμιο, ούτε ενήλικας, ούτε παιδί.

Να σε δω Δήμε τι θα κάνεις  φέτος, με την υποχρεωτική εξασφάλιση προσβάσιμων κατασκευών για Αμεα, σύμφωνα με τον Νεο Οικοδομικό Κανονισμό. Σε κάθε δημόσιο κτίριο, παιδική χαρά, σχολείο κλπ.  Τικ-τακ το ρολόϊ χτυπά! Προσβάσιμη αλυσίδα για την ακρίβεια.

Να δημιουργήσει  ασφαλή προσβάσιμη αλυσίδα, γύρω από παιδικές χαρές, σχολεία, δημόσια κτίρια. Σε όλο τον κοινόχρηστο χώρο. Ανήκει στο Δήμο ο κοινόχρηστος χώρος και πρέπει να συντηρεί το δημόσιο αγαθό ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση. Όλοι ανεξαιρέτως και  ιδιαίτερα όσοι έχουν δυσκολίες, κινητικά προβλήματα, γονείς με καρότσι, ηλικιωμένοι, παιδιά, ΑμεΑ.

Πεζοδρόμιο, προς το Α’ Αθλητικό, το Νηπιαγωγείο και τον παιδικο σταθμό

Ανάλγητος αδιάφορος και επικίνδυνος όποιος παραμελεί τα εκ του νόμου καθήκοντα για ασφάλεια  αλλά και ευνοεί συγκεκριμένους παροδίους.

Δίπλα στη Πλατεία Λαού, πριν την παιδική χαρά -οι γονείς με το καροτσάκι στο δρόμο. Δένδρα, περίπτερα, περιφράξεις, αυτοκίνητα. Πεζοδρόμιο γιόκ.

Μόνο καφε-σουβλατζίδικα και ξανά μια από τα ίδια. Θαμώνες και Πελάτες μας θέλουν.

ΕΣΥ  δημότη και δημότισσα, ΣΕ ΡΩΤΩ. ΕΣΥ τι κάνεις; Γιατι δεν αντιδράς; Αυτή την πόλη θέλεις για το παιδί σου;

άποψη πεζόδρομου αλά Χαϊδάρι

*https://diavgeia.gov.gr/doc/77ΜΑΩΗ3-80Χ?inline=true

**ΦΩΤΟ ΑΡΘΡΟΥ https://jenny.gr/now/359262/mia-paidiki-hara-ginetai-symbolo-tis-elpidas-enan-hrono-meta-tin-megali-pyrkagia

 

5 καταπράσινες παιδικές χαρές στην Αττική που εγγυώνται ασφαλές και δροσερό παιχνίδι!

χαϊβάνια και χαλβαδόμαγκες στην χαϊ-χαλβαδούπολη

0

 

“χωριάτες είναι, χοντροκέφαλοι είναι, γιατί ξεχνάνε” .

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Μαυρογιαλούρος  στο “Υπάρχει και Φιλότιμο”. Επισκέπτεται το χωριό Πλατανιά, την εκλογική του περιφέρεια,  για τα εγκαίνεια του Μαιευτηρίου. Για να μην τον ξεχάσουν οι χωριάτες, όπως τους αποκαλεί.

Όταν όμως επισκέπτεται και γνωρίζει από κοντά τους κατοίκους. Αλλάζει γνώμη, γιατί μαθαίνει την αλήθεια. Δεν ξεχνάνε οι χωριάτες. Εξαπατούνται για λίγο, από τα λόγια τα μεγάλα και τον αέρα τον κοπανιστό.

Μαθαίνει ότι οι χωριάτες έχουν εξαπατηθεί από τον Γκρούεζα. Τον τοπικό επιτηρητή και άνθρωπο – κλειδί μεταξύ Πλατανιάς  και Μαυρογιαλούρου.

Παραπλανημένοι οι καλοί χωριάτες, που υποθήκευσαν την περιουσία τους στους τοκογλύφους, γιατί πίστεψαν στις υποσχέσεις, τις προεκλογικές. Για τη δημιουργία δρόμου και γέφυρας ώστε να φθάνουν   στο Μαιευτήριο, οι χωριάτες, τα χαϊβάνια. Το Μαιευτήριο που έφτιαξε,  φάγανε -φάγανε  από τα παράθυρα, από τις πόρτες, από τα τσιμέντα, από τους μισθούς των εργατών.

“Τέτοιο χαϊβάνι  που είναι ο Μαυρογιαλούρος”, λέει ο Κωσταντάρας,όταν ενημερώνεται για τα παραπάνω από τους κατοίκους της Πλατανιάς.Όταν επιτέλους μαθαίνει την αλήθεια.

Γιατί ο Γκρούεζας (χαλβαδόμαγκας) είναι η αιτία όλων των δεινών

Ο Γκρούεζας φροντίζει να κρατά τον Μαυρογιαλούρο σε πλήρη άγνοια. Του μεταφέρει μόνο κολακείες. Στους χωριάτες όμως επιβάλλει σκληρή τρομοκρατία. Αν ήταν στην εποχή μας θα εξέδιδε και δελτία τύπου. Σε όποιον τολμούσε να τον αποκαλύψει. Ισχυρός παράγοντας στο χωριό, με τα μαλακά τα χεράκια του που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, υφαίνει ιστούς παραπληροφόρησης.  Με τα ματάκια του τα γουρλωτά, κοιτά χαμηλά και υπό γωνία,έτοιμος να αρπάξει κάθε ευκαιρεία. Σκυφτός και ντυμένος απλά, περνά απαρατήρητος για να ελέγχει. Και όταν βρει τους εύπιστους αρχίζει το παραμύθι. Και μετά χτυπά και το χέρι στο τραπέζι, δήθεν υποστηρίζοντας την φτωχολογιά. Ψωμί και δουλειά για όλους, αλλά για τον Γκρούεζα το σπίτι το μεγαλύτερο στο χωριό και ο φουσκωτός τραπεζικός λογαριασμός. Κι έτσι η Πλατανιά μένει χωρίς δρόμους  και γιοφύρια και νοσοκομεία που είναι απλησίαστα για την νοσηλεία των κατοίκων.

Δεν θέλει το καλό σου φτωχέ μου χωριάτη. Ο Γκρούεζας μόνο το προσωπικό του συμφέρον θα κοιτά, ντυμένος την στολή του ταπεινού τακτοποιητή.

Μαυρογιαλούροι τον καιρό του κορωνοϊού

Τον καιρό του κορωνοϊού, πήραμε ένα σημαντικό μάθημα. Εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, ουδείς είναι ασφαλής.

Η συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, μας δίδαξε την ατομική ευθύνη για την συλλογική ασφάλεια.  Η κρίση είναι  πρωτίστως υγειονομική αλλά  και κοινωνική όσο και Οικονομική.

Αφού φαίνεται ότι ξεπεράσαμε  πρόσκαιρα το υγειονομικό πρόβλημα, μένει το οικονομικό και κοινωνικό. Αλληλένδετα αυτά μεταξύ τους και αποφασιστικής σημασίας για την ζωή μας.

Δύσκολο πρόβλημα η  επίλυση των συνεπειών για την οικονομία.

Αλλά με λόγια δεν γεμίζει η κοιλιά. Για αυτό ζητάνε οι καταστηματάρχες απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τέλη τραπεζοκαθισμάτων κλπ. Και καλά κάνουν γιατί εξαρτάται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και επιβίωση τους. Από τα Έσοδα. Τα ίδια έσοδα που προσδοκά να εισπράξει   και ο δήμος. Γιατί και ο δήμος από αυτά τα χρήματα πληρώνει την υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου και μόνον από αυτά.

Έσοδα και αθέμιτος ανταγωνισμός

Δεν μας λένε όμως οι Μαυρογιαλούροι, γιατί δεν έχουν ελέγξει τα συνεργεία, καφέ  και τις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν καταλάβει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους. Πληρώνουν; Χώρους στάθμευσης τα πεζοδρόμια  για τους πελάτες των καφέ και των κάθε λογής καταστημάτων.  Παιχνίδια, τέντες, μηχανές, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, έπιπλα, φυτά κλπ. ΟΧΙ,  δεν γίνεται να πληρώσουν γιατί καταλαμβάνουν παράνομα τους κοινόχρηστους χώρους. Οπότε τι έχουμε εδώ; Ο Δήμος συνειδητά και σκόπιμα άλλους τους χρεώνει και άλλους τους  αφήνει; Ή μήπως κάποιος Γκρούεζας, κάποιος που πληρώνεται από τους φόρους όλων,  για να ελέγχει, κάνει τα στραβά μάτια με ή χωρίς το αζημίωτο;

Δεν είναι διακριτική ευχέρεια του Δήμου. Είναι δέσμια αρμοδιότητα ο έλεγχος όλων. Των επαγγελματιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Όλοι οι κονόχρηστοι χώροι ανήκουν στο δήμο. ‘Οπως και η χωροθέτηση χώρων στάθμευσης.  Αλλά  και η χωροθέτηση  των πινακίδων από τα πρατήρια καυσίμων έως τις διαφημιστικές. Αστικός εξοπλισμός, δημοτικός εξοπλισμός, οδοσήμανση, διαγραμμίσεις. Ακόμα και τις εκσκαφές των oργανισμών για τηλεπικοινωνίες, ακόμα και σε αυτές επιβάλλει τέλη διέλευσης και εκσκαφής κλπ.

 Ανταγωνιστής ο Δήμος;

Πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού μπορούν να αποτελέσουν και αυτές εκ μέρους του Δημοσίου, όταν δρα εκτός του φάσματος της κυριαρχικής του εξουσίας με όρους ιδιωτικού δικαίου.Μας λένε οι νομικοί.

Μα ο Δήμος μόνο κατά το Δημόσιο Δίκαιο μπορεί να κινηθεί. Εκτός από  κάποιες περιπτώσεις  που εμπίπτουν κυρίως στο Εργατικό  Δίκαιο.

Για αυτό λέγεται Δημόσιο και υπάρχει και σχολή που πρέπει να παρακολουθήσουμε, όσοι θέλουν να εξαντλήσουν την Ιεραρχία, να κάνουν καριέρα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οπότε, πως ο Δήμος δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, μεταξύ των κάθε είδους επαγγελματικών δραστηριοτήτων;

Μέσω της παράλειψης των συγκεκριμένων ενεργειών που πηγάζουν από την ίδια την ύπαρξη του;

Παραβαίνει την  ΔΕΣΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του;

Ο Δήμος, πρέπει να διαφυλάξει την ασφάλειο όλων. Για αυτό υπάρχει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Και οι διατάξεις του εφαρμόζονται σε κάθε δημόσιο δρόμο. Και όχι κατά περίπτωση. Τα΄παμε αυτά και αν τα λέω άλλη μια φορά είναι γιατί απο εδώ και πέρα θα υπάρχουν και ενέργειες σχετικές. Αφού οι Γκρούεζες συνεχίζουν να υπάρχουν και να μας θέτουν σε διακινδύνευση. Αφού τα λόγια δεν αρκούν.

Ο Μαυρογιαλούρος πρέπει να καταργήσει τον Γκρούεζα, τον χαλβαδόμαγκα

Μόνο έτσι θα συνεχίσει να υπάρχει ο δίκαιος Μαυρογιαλούρος. Και πως θα  το επιτύχει;

Μα εφαρμόζοντας τον νόμο.  Τις κανονιστικές πράξεις  που ισχύουν προς όφελος όλων των κατοίκων. Εξασφαλίζοντας ότι  κάθε ένας και κάθε μια στην διοικητική αλυσίδα, θα περιορίζεται αυστηρά στο υπαλληλικό καθήκον. Οι προϊστάμενοι έχουν ευθύνη και για τους υπαλλήλους τους αλλά και για την εργασία που τους έχει ανατεθεί.Με    ευπρέπεια και σεβασμό και  Επαγγελματισμό

Σύμφωνα με :

την Αρχή της Νομιμότητας, Ανεξαρτησία και αμεροληψία,  Ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα, Υπευθυνότητα,   Αρχή της Ισότητας ,  Αρχή της Αναλογικότητας.

Oι Μαυρογιαλούροι πρέπει να τηρούν την αρχή της Χρηστής Διοίκησης

Αυτήν και μόνον. Γκρούεζες, Γραμματείς, Φαρισαίοι, Τοπικοί τακτοποιητές και λαϊκιστές. ‘Ολοι οι χαλβαδόμαγκες εξαφανίζονται, όταν εμφανίζεται και τηρείται απαρεγκλίτως η κυρία Αρχή. Αυτή της Χρηστής Διοίκησης. Που εμπεριέχει όλα όσα παραπάνω είπαμε που πρέπει να τηρούν όσοι ασκούν εξουσία. Αιρετοί και Προϊστάμενοι σε Δήμους και Περιφέρειες και Υπουργεία.

Και ναι πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση αλλά μια φορά θα σπάσει,ας πούμε και μια χωριάτικη παροιμία. Μήπως και καταλάβουν κάτι οι Γκρούεζες και αποσυρθούν πριν να είναι αργά. Γιατί αρκετά πιά τους ανεχτήκαμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αmerica first, η θλιβερή πρωτιά του κ. Trump

0

America First (policy) “a policy and slogan used by United States Presidents Woodrow Wilson, Warren G. Harding, and Donald Trump”. Nαι δεν ήταν πρώτος ο κος Trump, που έκανε προεκλογική σημαία του το “Η Αμερικη πρώτη”

Το προεκλογικό συνθημα του κ. Trump. “Η Αμερική πρώτη”

Τον Σεπτέμβρη του  2019, στην ομιλία του ο κος Trump.   Ενδυναμώνοντας το σύνθημα συνέχισε,  το μέλλον δεν ανήκει στους παγκοσμοιοποιητές. Ανήκει στους πατριώτες– Αmerica first”

Πατριωτισμός λοιπόν, η επιλογή του σημερινού Προέδρου με τις USA closed. Περίκλειστη οικονομία. Αρνείται πεισματικά συνεργασίες με άλλες χώρες . Δεν υπολογίζει συμμάχους παραδοσιακούς. Αλλά τείνει χέρι φιλίας στον Βορειο Κορεάτη  πρόεδρο ο οποίος τρομοκρατεί απειλώντας με τα υποτιθέμενα πυρηνικά οπλοστάσια του. Χείρα φιλίας και στον Τούρκο πρόεδρο που απειλεί όχι μόνο τη χώρα μας. Αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, με όπλο τους δυστυχισμένους πρόσφυγες.

Trump  vs ΠΟΥ- (high and dry)

Αιφνίδια σταμάτησε να χρηματοδοτεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εν μέσω πανδημίας αφήνει ξεκρέμαστο =high and dry (αμερ. αργκό),  τον ΠΟΥ. Τη στιγμή που χρειάζεται κάθε σέντ διαθέσιμο και η παγκόσμια κοινότητα έχει στηρίξει τις ελπίδες, εν μέσω τηςπρωτοφανούς παγκόσμιας Υγειονομικής κρίσης.  Με την δικαιολογία ότι φταίνε όλοι οι άλλοι για τα θύματα της πανδημίας, στη χώρα του.

Who is  the WHO

Ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ιδρύθηκε  επίσημα το 1948  και εδρεύει στη Γενεύη. Αποτελεί μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Development Group). Ο προκάτοχός του, ο Οργανισμός Υγείας, ήταν υπηρεσία της Κοινωνίας των Εθνών. Το «σύνταγμα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει υπογραφεί από 61 χώρες στις 22 Ιουλίου 1946 (wikipedia).

O Oργανισμός εργάζεται διεθνώς για μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένεις, τρόπο ζωής, φροντίδα  τραύματος και χειρουργική, νεογνολογία και φροντίδα κύησης. Ο οργανισμός προωθεί τη χρήση των τεκμηριωμένων εργαλείων, προτύπων και προδιαγραφών για την υποστήριξη των κρατών μελών ώστε να ενημερώνονται για τους στόχους της πολιτικής υγείας και να τους εφαρμόζουν. Επιβλέπει την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού και δημοσιεύει μια σειρά από ιατρικές ταξινομήσεις.

το 1948 ξεκίνησε το μαζικό κίνημα για τον εμβολιασμό . Το 1955 ξεκίνησε το πρόγραμμα εξάλειψης της ελονοσίας και το 1965 έγινε η πρώτη αναφορά σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη και η δημιουργία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο στα κτίρια του οποίου μετακόμισε ο Π.Ο.Υ. το 1966. Το 1976, ξεκίνησε ένα διευρυμένο πρόγραμμα πάνω στην ανοσοποίηση , Ειδικό Πρόγραμμα για την έρευνα και την Εκπαίδευση στις Τροπικές Ασθένειες τέθηκε σε εφαρμογή.  Πρόληψη της αναπηρίας και την αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μιας κοινωνίας φροντίδας. Η πρώτη λίστα με τα βασικότερα φάρμακα καταρτίστηκε το 1977, και ένα χρόνο αργότερα εκφράστηκε ο φιλόδοξος στόχος του οργανισμού «υγεία για όλους». Το 1986, ο Π.Ο.Υ. ξεκίνησε το πρόγραμμα σχετικά με το αυξανόμενο πρόβλημα του AIDS και ακολούθησαν δύο χρόνια με ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη των διακρίσεων εις βάρος των πασχόντων. το 1988  Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας.

Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της ευλογιάς καθώς 2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από ευλογιά κάθε χρόνο στην ΕΣΣΔ]Το 1967, προσπάθεια για την παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς, συμβάλλοντας 2,4 εκατομμύρια $ ετησίως. Το 1979 τελικά ανακοινωσ ετην εξάλειψη της.

Το 1998, επέκταση της παιδικής επιβίωσης με μείωση της παιδικής θνησιμότητας και αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς και των μειωμένων περιστατικών ασθενειών που μάστιζαν την τότε κοινωνία όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα. Ο Η χολέρα και η ελονοσία έχουν παραμείνει προβλήματα από την ίδρυση του Π.Ο.Υ. αν και βρισκόταν σε παρακμή για ένα μεγάλο διάστημα την περίοδο αυτή.

death and sickness first

Οι ΗΠΑ,  παρότι  κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο σε σχέση με τον νέο κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να πάρει μέτρα αποστασιοποίησης και κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων Μέχρι που ήταν πια πολύ αργά. Κα οι οι USA πλέον είναι σταθερά η πρώτη χώρα σε θανάτους, απο covid-19.

Σήμερα 9 Μαϊου 2020, ακόμη 1.635 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό στη χώρα σε 77.178 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Στις ΗΠΑ καταμετρώνται πλέον πάνω από 1,28 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, ακόμα 29.079 σε 24 ώρες. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.

Business as usual

Παρά τις επικλήσεις του ΠΟΥ, αλλά και του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για λήψη μέτρων. Παρά τις καλές πρακτικές από άλλες χώρες. Ο Επιχειρηματίας Trump ανησυχεί και φροντίζει για την Οικονομία. Να συνεχιστούν όλα όπως πριν, αρκεί η Οικονομία να μείνει “ζωντανή”, επέμενε στις αρχές του Μάρτη.

Στην αρχή, τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας 12 Μαρτίου,ανήγγειλε  την αναστολή πτήσεων   από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες.

Και ενώ είχε πάρει μέτρα κλεισίματος, αμέσως ο ίδιος τα αναιρεί όταν στις 23 Μαρτίου στο twitter εκφράζει αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα”.

Στις 2 Απριλίου απήλλαξε από τα καθήκοντα του, τον κυβερνήτης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt. Ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ,απηύθυνε έκκληση με επιστολή του σε δραματικό τόνο να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που είχαν  μολυνθεί από τον κορωνοϊό.  Περίπου εκατό μέλη από τα 4.000 και πλέον μέλη του πληρώματος του Ρούζβελτ που είχαν μολυνθεί, αποβιβάσθηκαν μετά την δημοσιοποίηση.

Η εικόνα του ΠΝ των ΗΠΑ είχε υποστεί βαρύ πλήγμα το 2017, εξαιτίας δυστυχημάτων με 17 νεκρούς που κρίθηκε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εγείροντας ανησυχίες για την εκπαίδευση, το αξιόμαχο, τον τρόπο και τον ρυθμό που εκτελεί επιχειρήσεις. Πολλοί αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Επίσης έχουν αυξηθεί, οι καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά, σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις εντός του στρατεύματος.

Ενθάρρυνε μέσω του Twitter τους διαδηλωτές που ζητούν εσπευσμένη άρση των μέτρων στις πολιτείες τους με μία σειρά μηνυμάτων «Ελευθερώστε» το Μίσιγκαν, την Μινεζότα και την Βιρτζίνια…Και οι τρεις έχουν δημοκρατικούς κυβερνήτες.

all talk and no action

στο TWITTER, οι απαντήσεις στον Πρόεδρο, ότι είναι φαφλατάς =all talk and no work or no action. Aπτόητος ο κος Τrump, συνεχιζει, οπως ξεκίνησε από την προεκλογική περίοδο.

Σκεπτικιστής για τους εμβολιασμούς,  ακόμα και διάγνωση έκανε, ότι ο αυτισμός οφείλεται σε εμβολιασμούς! Η κλιματική αλλαγή μια κομπίνα των Κινέζων για να πλήξουν τον αμερικανικό κατασκευαστικό κλάδο!Γνωρίζει περισσότερα γιατο Ισλάμ από οτι οι ίδιοι. Εκπλήσσει τους στρατηγούς με τις εξειδικευμένες στρατιωτικές γνώσεις του. Εκπλήσσει τους επιστήμονες, σε όλους τους κλάδους  με την βαθιά και εμπεριστατωμένη άποψη γι ακάθε επιστημονικό κλάδο! Ξέρει ακόμα και το φάρμακο γιατον κορωνοϊό, Σολάριουμ ή πιείτε χλωρίνη…εις υγείαν MR PRESIDENT , CHEERS!!

Ο λαϊκιστής βλάπτει γενικά

Να γιατί εμείς είμαστε τυχεροί. Η μικρή Ελλάδα, άφησε έκπληκτο όλο τον κόσμο.  Πρωτιά της χώρας μας με τα ελάχιστα θύματα λόγω της έγκαιρης λήψης μέτρων. Αλλά και την υπακοή σε αυτά από όλους και όλες. Στα 2.691  κρούσματα  και 150 θάνατοι, ο μακάβριος απολογισμός.

‘Oπως αναφέρει και το  spiegel”Ένας γερασμένος πληθυσμός, μια αδύναμη οικονομία ένα ανεπαρκές σύστημα υγείας: στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σοβαρή διασπορά του κορωνοϊού”.

Αλλά ευτυχώς σε αυτή την συγκυρία  είχαμε στο τιμόνι της χώρας, σοβαρούς ηγέτες που ακούν τους επιστήμονες. Αποδέχονται ότι δεν τα ξέρουν όλα. Αλλά ξέρουν ότι ο άνθρωπος και η υγεία, έρχεται πρώτος. Αλλά ξέρουν ότι οι επιστήμονες δίνουν τις λύσεις. Αλλά ξέρουν ότι για να ακολουθήσει ο κόσμος, πρέπει κάποιος να του δείξει  το δρόμο, το σωστό δρόμο που εξυπηρετεί την πρόοδο όλων.  Και όπως λένε και οι Κινέζοι “άμα βγεις στο δρόμο, θα βρεις και το κάστρο”.

 

ΥΓ Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 271.780 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, ενώ τα καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.896.790,  σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

ψάχνοντας τον ..πεζόδρομο Καραϊσκάκη

0

Εδώ πεζόδρομος, εκεί πεζόδρομος, που είναι ο πεζόδρομος;

εδώ παπάς, εκεί ο παπάς, που είναι ο παπάς; Οι παλαιότεροι έχουμε δει το γνωστό κόλπο των παπατζήδων.Στις ταινίες. Και των βοηθών τους, τσιλιαδόροι και κράχτες.

Αυτό σκέφτηκα όταν συνάντησα την στερεωμένη μεταλλική επιγραφή του δήμου μας. Εκεί στη Κερασούντος, στο σημείο που έχει χωροθετηθεί για τα αυτοκίνητα η στάθμευση. Αριστερά κοιτάς, διαβάζεις ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ. Αλλά πεζόδρομος πουθενά.

Για την ακρίβεια, υπάρχει πεζόδρομος για μερικά μόνο μέτρα. Και μετά αρχίζουν οι κατασκευές των καταστημάτων. Τραπεζάκια, ζαρντινιέρες, πακτωμένα διαχωριστικά. Τα οποία δημιουργούν τοίχους, ξεχωρίζοντας μεταξύ τους τα καταστήματα.

Αναζητώντας στη σχετική νομοθεσία :

Το Σχεδιάζοντας για όλους του ΥΠ.ΕΝ.

ορίζει “2.1.1 Ως πεζόδροµος ορίζεται ο διαµορφωµένος υπαίθριος κοινόχρηστος ελεύθερος χώρος, που εξυπηρετεί αποκλειστικά την συνεχή, ασφαλή και χωρίς εµπόδιο κυκλοφορία των πεζών και εµποδιζόµενων ατόµων και επιτρέπεται να χρησιµοποιηθεί µόνο από τα οχήµατα τροφοδοσίας και τα ειδικά οχήµατα (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήµατα καθαριότητος του ∆ήµου, αστυνοµικά, οχήµατα Οργανισµών κοινής ωφέλειας για την αντιµετώπιση επειγουσών αναγκών, οχηµάτων που εκτελούν µετακοµίσεις οικοσκευών, οχηµάτων ατόµων µε αναπηρίες κλπ) σύµφωνα πάντα µε τις καθορισµένες προϋποθέσεις (ορισµένες ώρες, καθορισµένο ανώτατο όριο ταχύτητας, ορισµένο µικτό βάρος οχήµατος κλπ).”

Μόνο πεζός δεν χωράει, όλα τα άλλα χωρούν στον ΠΕΖΟ-δρομο, μηχανάκια, κάγκελα, κάδοι…

Ο Κανονισμός Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Χαϊδαρίου απ. 218/2016

ΟΡΙΖΕΙ : Άρθρο 9ο – Είδος χρήσης
Οι κοινόχρηστοι χώροι παραχωρούνται για:
1. την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών κ.λ.π. στοιχείων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή παροχής υπηρεσιών.
2. την τοποθέτηση ψυγείων αναψυκτικών – παγωτών, αυτόματων πωλητών κ.λ.π.)

περιμένετε να τραυματισθεί κάποιος;

Άρθρο 10

Σε κάθε κατάστημα που χρησιμοποιείται ως καφενείο, ζαχαροπλαστείο ή παρεμφερείς επιχειρήσεις παραχωρείται χώρος που αντιστοιχεί στο 70% της προσόψεως ή της προβολής του. Το υπόλοιπο 30% διατίθεται στα ίδια καταστήματα εάν δεν παρεμποδίζεται με τον τρόπο αυτό ουσιωδώς, η ελεύθερη χρήση του κοινόχρηστου χώρου

γ. Πεζόδρομοι 3. Στα καταστήματα, που ήδη υπάρχουν στους πεζόδρομους, η άδεια θα δίδεται αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου σημείου του πεζόδρομου, δηλαδή η εύρυθμη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, η ομαλή διέλευση των πεζών, η κίνηση των επιτρεπομένων οχημάτων, ο δημοτικός εξοπλισμός, η γενική αισθητική του χώρου. —Η χορήγηση άδειας θα εξετάζεται χωριστά για κάθε κατάστημα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

που είναι το 1,5 μέτρο ελεύθερη όδευση πεζών;

Αρμοδιότητες Άρθρο 6, Τεχνική Υπηρεσία και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών γνωμοδοτεί για κάθε ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντα κανονισμού και χορηγεί κάθε είδους εγκρίσεις ή «σύμφωνη γνώμη» για την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή διακοπής και παρεμπόδισης κυκλοφορίας. Αν υφίστανται δηλαδή λόγοι ασφαλείας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων, που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της άδειας. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών χορηγεί κάθε είδους εγκρίσεις ή «σύμφωνη γνώμη» για τα λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία, που τοποθετούνται στο κοινόχρηστο χώρο.
4. Οι υπηρεσίες του Δήμου και οι αρμόδιες Αστυνομικές αρχές ελέγχουν την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και ζητούν την συνδρομή κάθε άλλης Δημόσιας Αρχής που έχει σχετική αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα.

5. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επιλύει κάθε διαφορά που ανακύπτει από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού και παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού, έκτος των θεμάτων που έχουν οικονομικό αντικείμενο (π.χ. επιβολή τελών προστίμων), για τα οποία την ειδική αρμοδιότητα έχει η Οικονομική Επιτροπή.

καλώδια φωτισμού και λάμπα -τα δένδρα που πληγώνονται ..

Για γέλια και για κλάματα

Ναι για γέλια γιατί μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας, μας θεωρούν όλους και όλες ηλιθίους; ανόητους; Αλλά και για κλάματα γιατί εμείς οι πολλοί είμαστε οι χαμένοι, αλλά δεν μιλάμε. Από τα δένδρα μας, που τα αρρώστησαν οι υλικές ενέργειες των παροδίων παλαιότερα. Αλλά και ο εγκιβωτισμός τους στο τσιμέντο. Πλακοστρώσεις, λέει το wikipedia. Ναι πληρώσαμε όλοι και όλες, για να δημιουργηθεί ο πεζόδρομος με τη σημερινή του μορφή στα τέλη του ’90. Να προσελκύει πελάτες στα παρόδια καταστήματα. Αλλά και αποκλεισμό όλων για έναν περίπατο.

Οι παρόδιοι, πως εξυπηρετούνται; ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα ασθενοφόρο; Πως θα προσεγγίσει τις οικίες; Στο σημείο ειδικά απο Κερασούντος μέχρι Πλαστήρα. Ναι είναι και εκεί πεζόδρομος, υπάρχει υποβαθμισμένο πεζοδρόμιο που υποδεικνύει ότι είναι σημείο- διάβαση πεζών. Στο street view TOY 2014 δεν υπάρχουν κατασκευές ούτε εκεί αλλά ούτε και στη συνέχεια. Μετά, επί Σελέκου τοποθετήθηκαν τα περισσότερα εμπόδια.Παλαιότερα βέβαια, πλακοστρώθηκε το σημείο, αλλά γιατί δεν έμεινε ελεύθερο είτε ως πεζόδρομος είτε ως πεζοδρόμιο;

Το 2011 πάλι υπήρχαν εκεί εμπόδια, αλλά η οικοδομική γραμμή όπως και η φύτευση των πεύκων, αποδεικνύει ότι είναι πεζόδρομος.

Από το πεζοδρόμιο, στη διασταύρωση Τ και στροφή λεωφορείου, στην γωνία την οποία ο δήμος έχει χωροθετήσει δύο κάδους. Αποκλείει με τις υλικές ενέργειες, την πρόσβαση σε όλους ο καλός μας δήμος.Στροφή λεωφορείου,πινακίδες άθλιες.Αποτυχία πλήρης των Προϊσταμένων να ανταποκριθούν στο υπαλληλικό τους καθήκον. Όχι δεν είναι δουλειά του δημάρχου ή αντιδημάρχου. Που ειναι οι κηποτεχνικές εφαρμογές, οι καλαίσθητες επεμβάσεις;Η αισθητική υποβάθμιση, η επικινδυνότητα, η απόλυτη εγκατάλειψη από ανεπαρκείς και αμελείς, προσβάλλει όλους και όλες. Είναι δουλειά σου υπάλληλε με μισθό και με επιπλέον επίδομα ευθύνης κε προϊστάμενε. Εξασφαλισμένη μονιμότητα υπαλλήλων και επικινδυνότητα για όλους τους υπολοίπους. Ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες, παιδιά, γονείς με καροτσάκια, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ. cui bono;

Σύμφωνα με τον ΟΕΥ ο Προϊστάμενος καθαριότητας, επόπτες κλπ ορίζουν τους χώρους για τους κάδους. Με τι κριτήρια;Γνώσεις; Επιμόρφωση στα νέα δεδομένα; Τι ξέρουν άραγε από προσβασιμότητα, από σειρά νομοθετημάτων και διατάξεων και εγκυκλίων. Συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για τον αστικό εξοπλισμό. Επιτροπές Προσβασιμότητας και Γραφεία Σχεδιασμού Κινητικότητας κλπ σε άλλους δήμους, με συγκεκριμένες μελέτες και τοπογραφικά, χωροθετούν. Αλλά στη πόλη μας μόνο η ευνοιοκρατία και η αδιαφορία. Προς όφελος άραγε ποιών; cui bono;

Γιατί κινδυνεύει η μαμά με το μωρό; αλλά το όχημα ασφαλές στο πεζοδρόμιο…Χωρίς ορατότητα ο οδηγός που έρχεται από αριστερά, το μωρό στο καρότσι σε άμεσο κίδυνο, ποιός νοιάζεται;

Δεν ξέρει άραγε η Κοινωνική Υπηρεσία ότι έχει ορισθεί “Επιμέρους Σημείο Αναφοράς για την παρακολούθηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες, στην περιοχή του Δήμου Χαϊδαρίου”.Τι σημαίνει αυτό; ο Ν. 4488/2017 (άρθρα 60–77)( είναι η επικαιροποιημένη νομοθεσία, βάσει της Σύμβασης που έχει μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο) αφορά και την πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον, με υπεύθυνη αρχή τήρησης, πλαίσιο αναφοράς,τον Συνήγορο του Πολίτη. Τι λέει; ό,τι και ο κανονισμός κοινοχρήστων. Προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι, οι πεζόδρομοι πρέπει να είναι ελεύθεροι για πεζούς και οι αποτμήσεις πεζοδρομίων στις γωνίες υποβαθμισμένες για τα καροτσάκια και αναπηρικά αμαξίδια. Προσβάσιμη αλυσίδα λέγεται και δεν υπάρχει πουθενά στο δήμο μας. Ούτε καν στο κεντρικότερο σημείο που είναι μόνο στο όνομα, πεζόδρομος. Τόσο δύσκολο είναι να ορισθούν θέσεις στάθμευσης παροδίων. Να πάρουμε δυο -τρια λεωφορεία έστω με δανεισμό ή συμφωνία με άλλους δήμους-παραχώρηση και να δρομολογηθούν στα κεντρικά σημεία της πόλης. Ούτως ώστε να μην επιβαρυνόμεθα με άσκοπες μετακινήσεις ιδιωτικών οχημάτων αλλά και παράνομη στάθμευση. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα είχαν όφελος από την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων, την πεζή κυκλοφορία.

Γενικέ Γραμματέα τι λέτε; περπατάμε στον πεζoεμποδιό-δρομο;

‘Αραγε τι γνώμη έχει ο Γενικός μας Γραμματέας. Ο κος Καστανάκης ήταν και στο Δήμο Αθηναίων στην ίδια θέση, επί δημαρχείας Καμίνη. Ο κος Καμίνης υπήρξε Συνήγορος του Πολίτη. Άρα γνωρίζει ότι αυτά που γράφω ισχύουν. Ελάτε κε Καστανάκη, τολμήστε να κάνετε μια βόλτα με μια μαμά με καρότσι. Πότε θέλετε; Με ένα ΑμεΑ; ελάτε να διασχίσουμε σε ένα πεζοφάναρο στη ΚαραΙσκάκη και να ανεβάσουμε ένα καροτσάκι στον πεζόδρομο. Ελάτε να δείτε πως κινδυνεύουμε όλοι και όλες. Από το δημαρχείο, εκεί ψηλά όλα είναι εύκολα και ακίνδυνα.Ξέρετε ότι με Προεδρικό Διάταγμα,μόνο η περιοχή του Ψυρρή εξαιρείται από την υποχρέωση εφαρμογής όσων ορίζει η ΚΥΑ 52907/2009. Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις στην Ελληνική Επικρατεία, επιβάλλεται ρητώς.

Δύσκολο να βρεθούν οι ρυπαντές ε; Δενείναι εμφανές από τις συσκευασίες; Στην Αθήνα, σε συγκεκριμένες περιοχές με καταστήματα, αποσύρθηκαν οι κάδοι και η αποκομιδή γίνεται συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και με SMS , έξυπνα συστήματα για ξύπνιους. Κε Καστανάκη τι λέτε και για το Χαϊδάρι; για τον πεζόδρομο για αρχή.Ή μήπως δεν είμαστε εμείς αρκετά ξύπνιοι; δεν αξίζουμε ασφάλεια και καθαριότητα;

ο πεζόδρομος Καραϊσκάκη είναι Τοπόσημο, είναι brand-name, είναι διατηρητέο μνημείο, είναι ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Ο ιστορικός δρόμος της οδού Καραϊσκάκη ομόφωνα, με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου 309/75 και 656/99, έχει χαρακτηριστεί πεζόδρομος και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της πόλης. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του πεζόδρομου ξεκίνησε το 1977 επί δημάρχου Δημήτρη Γιαχνή, συνεχίστηκε επί δημάρχου Δημήτρη Σκαμπά και ολοκληρώθηκε επί δημάρχου Κυριάκου Ντηνιακού. To 1997-98, επί δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου, προχώρησε η συνολική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του δρόμου. Οι πλακοστρώσεις, η ανακατασκευή των περιπτέρων, η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού της οδού και στα δύο επίπεδα, αλλά και ο συνολικός καλλωπισμός του πευκόφυτου τμήματος και των γωνιών πρασίνου συνέβαλαν στην εμπορική ανάπτυξη του δρόμου, ο οποίος σήμερα είναι ο εμπορικότερος δρόμος του Χαϊδαρίου.

Κατά μήκος του πεζοδρομημένου τμήματος βρίσκονται σε περίοπτη θέση προτομές και αγάλματα, όπως η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αλλά και αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στη συμβολή της οδού Στρατάρχου Καραϊσκάκη με την οδό Σάμου βρίσκεται επίσης η μικρή έπαυλη του αρχιτέκτονα Ευάγγελου Καλούμενου, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο αρχιτεκτόνημα που με απόφαση του δημοτικού συμβούλιου και του Υπουργείου Πολιτισμού έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

 

πακτωμένα μεταλλικά για χωροθέτηση απαγορεύονται-η διοίκηση Σελέκου τα τοποθέτησε κατά παράβαση νόμων και κοινής λογικής.Θα μπορούσαν απλά να βάψουν γραμμές ορίων. Αλλά εδώ δεν έβαφαν διαβάσεις, δεν το είχαν με τις βαφές οι άνθρωποι, μόνο με τις ζωγραφικές.Η παράνομη στάθμευση δεν είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα αστυνόμευσης αλλά και χωροθετησης δημόσιων θέσεων στάθμευσης. Αν θέλει ο δήμος μπορεί να βρει χώρους.

Οι παπατζήδες , οι κράχτες και οι τσιλιαδόροι του πεζόδρομου

Ο Κανονισμός Kοινοχρήστων, ελλιπής σε πάμπολλα, αλλά και στον σχετικό πίνακα προστίμων. Γιατί οι κανονισμοί πρέπει να προβλέπουν όσο γίνεται περισσότερες περιπτώσεις αλλά και τα αναλογούντα πρόστιμα. Είπαμε δεν ήθελε η προηγούμενη δημοτική αρχή να ενοχλεί κανέναν. Όλοι οι κακοί χωρούν. Ναι είναι κακός όποιος κλείνει δρόμο στον πεζό,όποιος εγκληματικά αδιαφορεί για τα παιδιά, για τους αδύναμους, τους γονιούς με καροτσάκι, τα ΑμεΑ. Δημοτικές αρχές που παλαιότερα, χρησιμοποίησαν το φυσικό τοπίο,άλση, περιβάλλων χώρος στο Παλατάκι, για να προσελκύσουν και εξυπηρετήσουν την εγκατάσταση και επέκταση των καταστημάτων εστίασης. Που αδιαφόρησαν για τα δένδρα μας. Και ο πεζόδρομος εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 24. Για το περιβαλλοντικό κεκτημένο. Το περιβάλλον -και η προστασία του- είναι απόλυτο αγαθό, ισάξιο μόνο με την προστασία της ζωής. Και έτσι προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος μας αλλά και από σειρά νομοθετημάτων από τον 1650/1986 νόμος πλαίσιο για τοπεριβάλλον έως τον Ν.4042/2012 ποινική προστασία του περιβάλλοντος).Και εδώ έχουν ευθύνη όσοι διοίκησαν-οι αιρετοί.Αλλά και όλοι εμείς που δεν μιλάμε.Ενοχική αποσιώπηση όχι κατά το Δίκαιο,κατά το άδικο μόνο των ανευθυνουπεύθυνων.

ΥΓ1. Άργησε η Κοινωνική Υπηρεσία να φροντίσει για τον άστεγο Μανώλη. Άραγε αν δεν επισκεύαζε ο παρόδιος το κτίριο, ακριβώς στο ίδιο σημείο. Θα ενδιαφερόταν άραγε κανείς για τον Μανώλη; Για τον άστεγο που κοιμάται στο άλσος μεταξύ Ιεράς οδού και Λεωφόρου Αθηνών; Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν έχει εκεί κατάστημα.

ΥΓ. Το παρόν άρθρο είναι το πρώτο, θα αποσταλεί τεκμηριωμένο έγγραφο και στο δημοτικό συμβούλιο. Με έννομο συμφέρον κατ’αρθρα 57 και 281 ΑΚ (προστασία προσωπικότητας και δικαίωμα χρήσης περιβαλλοντικών αγαθών) και έχουμε συνέχεια.

ΥΓ. Μήνες ολόκληροι να πάρω μιαν έγγραφη απάντηση από το δημο μας. Επί Σελέκου, όποιος σκαλίζει πρέπει να τιμωρηθεί …….

http://listedmonuments.culture.gr/result_declarations.php

Όταν οι γειτονικοί δήμοι προοδεύουν, στο Χαϊδάρι ομφαλοσκοπούν

0

Μάλλον δεν έχουν προβλήματα οι αξιότιμοι και οι αξιότιμες, οι δημοτικοί σύμβουλοι μας. Μόνο κοκορομαχούν, έχουν αποκτήσει ειδικότητα.

Έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να κωλυσιεργούν.  Η ανάπτυξη της πόλης μας, δεν είναι θέμα στο τραπέζι. Και εδώ και τόσους μήνες ασχολούνται με τις λεκτικές αψιμαχίες.  Ανακαλύπτουν αφορμές για αντιπαραθέσεις. Τα τέλη των καταστηματαρχών σήμερα, θέμα που δεν υφίσταται καν. Γιατί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει την μοναδική λύση. Τον Ιανουάριο ποιός απειλεί ποιόν ή ποιάν, λες και δεν ξέρουμε ότι στη πόλη μας, έτσι διοικούσαν για χρόνια. Απειλές από υπαλλήλους, αυταρχικές συμπεριφορές και επίδειξη ισχύος από δημότες με ειδικές σχέσεις με το προσωπικό του δήμου ή με τον δικό τους δημοτικό σύμβουλο. Ε και; σιγά μην κλάψουμε. Μην ξεχάσετε τον Αύγουστο,  ποιος θα πρωτοπάρει άδεια. Δημιουργία  εντυπώσεων  για τους λαϊκιστές.

Ναι μόνο για αυτό είσαστε. Απλοί λαϊκιστές. Γιατί καλοί και καλές μου, αφού τόσο νοιάζεστε για την επιβίωση των επαγγελματιών της πόλης. Για την ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής της πόλης, την ζωή όλων μας. Γιατί δεν συζητήσατε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί Σελέκου, το 2017 -2018, για τα προγράμματα:

1.Δράση Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου 1.900.000 ευρώ

1.500.000 ευρώ για Δήμο και 400.000 ευρώ για τοπικό εμπορικό σύλλογο.

Δράση Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου . Σύμπραξη Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας . Χρηματοδότηση 1.900.000 ευρώ. Τι χρειαζόταν ; μια αίτηση προς τον αρμόδιο φορέα. Μια σύμπραξη τοπικού εμπορικού  συλλόγου και Δήμου. Μια αρχή, που θα επέτρεπε να αναδειχθούν τα πολιτισμικά στοιχεία ,πολιτιστικά, ιστορικά, παραδοσιακά στοιχεία  που έχει η περιοχή μας.  Αναπλάσεις πλατειών, κατασκευές πεζοδρομίων, υπογειοποιήσεις καλωδίων κοινής ωφέλειας, αναβάθμιση υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, δημιουργία χώρων στάθμευσης που  τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει,  εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού, εγκατάσταση στεγάστρων, εργασίες ανάδειξης των ίδιων των καταστημάτων, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ που τώρα δεν υπάρχουν πουθενά στη πόλη, Free WiFi για τους καταναλωτές-επισκέπτες, φυτεύσεις πρασίνου και εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας, βελτίωση κινητικότητας, βελτίωση μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης, ορθολογικής διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

‘Ένα ξεκίνημα για τη πόλη μας, που θα μπορούσε ανατρέψει ριζικά την εικόνα που έχουμε σήμερα για  τις γειτονιές και να εκτινάξει την εμπορική αξία των καταστημάτων, την επισκεψιμότητα  με  παράλληλη σειρά πολιτιστικών δράσεων από το δήμο.

2. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ-ΒΑΑ) 2.800.000 ευρώ 

Καλές και Καλοί μου, γιατί δεν συζητάτε τώρα για τα 40.000 μόνο για την αναβάθμιση της οδού Φαβιέρου. Όταν από το Πρόγραμμα ΟΧΕ -ΒΑΑ Δυτικής Αθήνας,φορέας υλοποίησης ο ΑΣΔΑ. Ο ΑΣΔΑ λοιπόν στην μελέτη του (εξειδίκευση  στρατηγικής ΣΟΑΠ) αναφέρει  για τους δήμους  της Δυτικής Αθήνας “Κοινό χαρακτηριστικό όλων των «δια-δημοτικών αστικών αξόνων αποτελεί η ύπαρξη «ζωντανών» εμπορικών κέντρων, σημαντικών χώρων πρασίνου υπερτοπικού χαρακτήρα, αλλά και η ύπαρξη εγκαταλελειμμένων εκτάσεων, δημόσιων και
ιδιωτικών (κυρίως πρώην παραγωγικών μονάδων).
Στο Διαδημοτικό Τόξο θα εφαρμοσθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις με έμφαση στην
αστική και επιχειρηματική αναζωογόνηση και συνοδευτικές / στοχευμένες δράσεις
διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Στα Βέλη θα εφαρμοσθούν διαρθρωτικού
χαρακτήρα παρεμβάσεις με έμφαση στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη
βελτίωση της ποιότητας ζωής και, συνοδευτικές / στοχευμένες δράσεις αστικής
αναζωογόνησης.
Συμπληρωματικά θα αναδειχθούν συγκεκριμένοι «κύριοι πόλοι ανάπτυξης» με
έμφαση είτε σε συγκεκριμένους «θύλακες», είτε σε «ώριμα» εμπορικά-διοικητικά
κέντρα, είτε συνδυασμό των ανωτέρω αφενός με αξιοποίηση υπερτοπικών πάρκων
και αφετέρου με τη δημιουργία αρχαιολογικών / πολιτιστικών διαδρομών.”

 • Για την Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Δυτική Αθήνα Ενδεικτικά περιλαμβάνονται οι παρακάτω παρεμβάσεις: Αστική αναζωογόνηση, βελτίωση της προσβασιμότητας και αναβάθμιση της επισκεψιμότητας στο ιστορικό κέντρο στο Δήμο Αιγάλεω 1,2 εκ. ευρώ
 • Παρεμβάσεις αστικής αναβάθμισης και βελτίωσης της προσβασιμότητας στο Δήμο Iλίου, Αστική αναβάθμιση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής των προσφυγικών πολυκατοικιών Ευαγγελίστριας Δήμου Περιστερίου 1.4 εκ. ευρώ
 • Δημιουργία δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Πετρούπολης 880.000 ευρώ.
 • Αστική αναζωογόνηση του Δήμου Χαϊδαρίου, Ανάπλαση της οδού Φαβιέρου για την ενίσχυση της εμπορικότητας και της επισκεψιμότητας, 40.000 ευρώ.

Πρόγραμμα ΟΧΕ-ΒΑΑ μέσω ΠΕΠ-ΕΣΠΑ   7.300.000 ευρώ

και πάλι ο ΑΣΔΑ ” διαφοροποίηση του «εργαλείου» της ΟΧΕ /ΒΑΑ, ειδικά για τη Δυτική
Αθήνα” .Μετά από πρόσκληση και συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων, το 2018, χρηματοδοτεί έργα στο Περιστέρι 3,55 εκ. ευρώ , στους Αγίους Αναργύρους 3,4 εκ. ευρώ και στο Χαϊδάρι 130.000 ευρώ για το μουσείο εθνικής αντίστασης, αλήθεια πότε θα υλοποιηθεί;

 • Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Τσαλαβούτα του Δήμου Περιστεριού
  Προϋπολογισμός Δ.Δ. : 1,55 εκ. Δικαιούχος : Δήμος Περιστερίου
 • Συμπλήρωση Δικτύου Ομβρίων στην περιοχή Γεροβουνό, Προϋπολογισμός Δ.Δ. :
  2,2 εκ. Δικαιούχος : Δήμος Αγίων Αναργύρων -Καματερού
 • Έργο : Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Περιστερίου Προϋπολογισμός Δ.Δ. :
  2.1 εκ € Δικαιούχος :Δήμος Περιστερίου
 • Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στην κοινότητα Καματερού του Δήμου  Αγίων Αναργύρων-Καματερού:Προϋπολογισμός Δ.Δ. :1,3 εκ
  Δικαιούχος :Δήμος Αγίων Αναργύρων

  Έργο :Δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, Προϋπολογισμός Δ.Δ. : 130.000 €
  Δικαιούχος : Δήμος Χαϊδαρίου

Χρηματοδότηση από ΕΤΠΑ ΚΑΙ ΕΚΤ

 1. Διαδημοτική Εταιρική Σχέση για την Ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας με αξιοποίηση της ΟΧΕ/ΒΑΑ», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και το Ε.Κ.Τ..απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου 62 του 2018
 2. Ανάπλαση οδού Φαβιέρου και τοποθέτηση νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού και λαμπτήρων led και εξοικονόμησης ενέργειας 250.000 ευρώ.
  Ενεργειακή αναβάθμιση, εφαρμογή Α.Π.Ε. σε σχολικά κτίρια 900.000,00 ευρώ.
 3. Αστική Αναζωογόνηση του Δήμου Χαϊδαρίου – Ανάπλαση της οδού Φαβιέρου για την ενίσχυση της Εμπορικότητας και Επισκεψιμότητας 430.000,00 € και άλλα…

Που βρίσκονται αυτές οι εντάξεις έργων; προχωρούν; Για αυτά συζητείστε, μπορείτε;

Λεφτά υπάρχουν

Η υλοποίηση των δράσεων/έργων γίνεται μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία η Ε.Ε. τα χρηματοδοτεί με τα Ταμεία που έχει δημιουργήσει και τα οποία ενισχύουν συγκεκριμένες δράσεις ανάλογα με την αποστολή τους. Τα ταμεία αυτά είναι:

• Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ),
• Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
• Το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ)
• Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)
• Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)

και προγράμματα της Ευρώπης urbact, jasper, EEF-C και άλλα.

Ποιά πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στη ταράτσα;

Θέλουμε Δημοτικό  Συμβούλιο να αποφασίζει και να υλοποιεί δράσεις και προγράμματα,  έργα για την πόλη  μας. Και υπαλλήλους με γνώσεις  και ενημέρωση και συνεχή επιμόρφωση. Για αυτό εκσυγχρονίστε τον ΟΕΥ και προσλάβετε ανάλογες ειδικότητες στη Τεχνική Υπηρεσία. Όχι εργάτες για τη καθαριότητα. Επιστήμονες και τεχνοκράτες που θα δουλεύουν 8ωρο ουσιαστικό και να αποδίδουν έργο για την πόλη. Σε όλες τις διευθύνσεις, προσλήψεις έξυπνες. Και την αρχή της νομιμότητας. Όσο οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, η πόλη είναι σε εκτροπή. Για αυτό και δεν προοδεύει.

Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες, χαντράκια  και καθρεφτάκια για ιθαγενείς.
Παραμύθα τέλος. Είμαστε στον πάτο. Έχουμε μείνει τελευταίοι..εκτός κι αν αυτό είναι το σχέδιο σας. Ο αφανισμός των δημοτών.

ΥΓ και μια και λέμε για απλωμένη μπουγάδα. Απαγορεύεται η μπουγάδα να απλώνεται έξω από τα μπαλκόνια. Αστυνομική διάταξη 6/1996 .Μέτρα  ευταξίας και ευκοσμίας. Δεν είμαστε χωριό, επιτέλους …νοικοκυριά για τα μανταλάκια.

Είναι η Οικονομία ..stupid (λαϊκιστή)

0
δημοτικά τέλη στο Χαϊδάρι

Είναι η Οικονομία …stupid

Με αφορμή την πρόσφατη,  μη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, επί της πρότασης των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος, για απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη στο Χαϊδάρι , μέχρι 31/12/2020. (Η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία συμφωνεί με την πρόταση της δημοτικής μας αρχής*).

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής συγκεκριμένα αναφέρει;
“Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν στο ΔΣ την πρόταση για τρίμηνη απαλλαγή των καταστημάτων. Αντί γι αυτήν ζήτησαν να ψηφιστεί από το ΔΣ πρόταση για απαλλαγή για ολόκληρο το 2020, η οποία ρητά δεν επιτρέπεται από την ΠΝΠ αλλά επίσης είναι πολύ πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Για να υποβληθεί νόμιμα μια τέτοια πρόταση απαιτείται βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι «αντέχουν» την μεγαλύτερης διάρκειας απαλλαγή τα οικονομικά του Δήμου. Αυτή η βεβαίωση δεν υπήρχε, δεν ζητήθηκε καν από την αντιπολίτευση γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει.”

Τι σημαίνει αυτό;Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι από τα κυριότερα υποχρεωτικά
ανταποδοτικά έσοδα των δήμων.Αφορούν τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι δήμοι. Στο Δήμο μας από αυτά τα χρήματα, που εισπράττονται μέσω ΔΕΗ, πληρώνεται η  Υπηρεσία Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Γιατί ο συντελεστής ξεχωρίζει τις οικίες από τους επαγγελματίες

Στο Δήμο μας υπάρχει ο ένας συντελεστής για οικίες (1,69 ανά τ.μ.). Και άλλοι τρεις για επαγγελματικές χρήσεις, χώρους στεγασμένους και μη αλλά και για άνω των 6.000 τ.μ. για επαγγελματικές χρήσεις. Περισσότερα τετραγωνικά, μεγαλύτερη χρέωση.

Επίσης και για κατάληψη κοινοχρήστου χώρου από καταστήματα, επιχειρήσεις κλπ. ανά ζώνη περιοχής. Τα τελευταία πρέπει να είναι ανάλογα του οφέλους που αποκομίζει ο φορολογούμενος από τη χρήση του παραχωρούμενου δημοτικού χώρου.
Τα τέλη αυτά επιβάλλονται σε βάρος όσων χρησιμοποιούν δρόμους, πλατείες,
πεζοδρόμια και εν γένει κοινόχρηστους χώρους. Κάθε χρόνο αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, σχετικά.

Πόσα χρήματα; Όχι δεν θα σας αναφέρω τώρα στοιχεία από τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά από την προηγούμενη του κ. Σελέκου. Στο τέλος του 2018 η εκτελεστική επιτροπή αναφέρει ότι η υπηρεσία καθαριότητας  για το 2019 θα έχει λειτουργικά έξοδα:

 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Κ ΗΛΈΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ  Λειτουργικά Έξοδα= 5.375.880,29 €
 • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Λειτουργικά έξοδα= 7.000,00 €
 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ   Λειτουργικά έξοδα = 526.100,85 €

Βέβαια το 1.065.528,087 ευρώ είχε  προϋπολογίσει για πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων στη καθαριότητα η πρώην δημοτική αρχή οκ τα αφαιρούμε. 5. 908981,14- 1.065.528,087  =4.843.453,763 περίπου λοιπόν γι ατο 2019 τα έξοδα τα ανταποδοτικά. 

Έχει έξοδα η καθαριότητα, πολλά έξοδα

Έλα όμως που με τα νέα τέσσερα απορριμματοφόρα, καδοπλυντήριο (μετά από έξι χρόνια!!) και το σάρωθρο και τον φορτωτή, αποκτήσαμε πρόσθετα έξοδα -υποχρεωτικοί έλεγχοι κλπ. Αλλά και με την εντατικοποίηση, την καθαριότητα που επιτέλους άρχισε να δουλεύει και να αποδίδει το έργο της .Μόνο στις 30/4/2020 δημοσιοποιήθηκαν αποφάσεις που διαθέτουν πιστώσεις περίπου 56.000 ευρώ για αγορά ελαστικών και συντήρηση τους. όπως και για το σάρωθρο και τον φορτωτή -υποχρεωτικοί έλεγχοι.**

Όμως για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ποτέ δεν υπήρξε μια μια αναλογιστική μελέτη  Μέτρηση αποβλήτων ανά κατάστημα ή οικία, ώστε να επιβληθεί το τέλος με δίκαιο τρόπο. Ο Συνήγορος του Πολίτη στις ειδικές εκθέσεις επανειλημμένα   αναφέρει ότι πρέπει να υπολογίζονται τα τέλη µε βάση τον όγκο των απορριμμάτων που παράγει ο κάθε χώρος, ώστε να καθίσταται το σύστημα αναλογικότερο και δικαιότερο.
Αμελείται και µία περαιτέρω σημαντική διάσταση του θέµατος: H παροχή κινήτρων
για ανακύκλωση απορριµµάτων. Ειδικότερα, µέσω του καθορισµού ενός ειδικού
συντελεστή τελών καθαριότητας, για τις περιπτώσεις που οι δηµότες, είτε ως ιδιώτες, είτε ως επιχειρήσεις, θα επέλεγαν την ανακύκλωση ως τρόπο διάθεσης των
απορριµµάτων τους, το ισχύον θεσµικό πλαίσιο, µπορεί να παράσχει σοβαρό κίνητρο για την ανακύκλωση των απορριµµάτων, η οποία τα τελευταία χρόνια υιοθετείται ολοένα και περισσότερο, µε σοβαρά οφέλη οικονοµικά και περιβαλλοντικά.

Έχει έξοδα η καθαριότητα  και είναι υπηρεσία που πληρώνεται απευθείας από τους δημότες. Πως μπορεί ο δήμος να βρει λεφτά. Αν είχε φροντίσει να εφαρμόσει τον κανονισμό καθαριότητας από χρόνια. Τι λέει ο Κανονισμός, ότι υπεύθυνοι για τα απορρίμματα τους είναι οι παραγωγοί. Ο κάθε ένας από εμάς. Αλλά υπάρχουν κατηγορίες αποβλήτων. Τα ειδικά από παραγωγικές διαδικασίες είναι διαφορετικά, άλλη  κατηγορία . Αυτά τα απόβλητα , είναι που κυρίως επιβαρύνουν την υπηρεσία καθαριότητας. Αν είχε φροντίσει ο Δήμος μας να χρεώνει ανά κατηγορία επαγγελματικής δραστηριότητας βάσει μετρήσεων, τα παραγόμενα απόβλητα. Αλλά και από πρόστιμα, που επίσης προβλέπονται και είναι υποχρέωση του δήμου να τα επιβάλλει.

Η λύση είναι η μείωση αποβλήτων, οι μετρήσεις ανά επαγγελματική δραστηριότητα, για αρχή

Αν είχε φροντίσει, η  προηγούμενη δημοτική αρχή, να ενισχύσει την ανακύκλωση, τα βιοαπόβλητα που είναι τα μισά περίπου από τις συνολικά παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παράγουν τον μεγαλύτερο όγκο βιοαποβλήτων και το Πράσινο (κλαδέματα). Να μειώσει τις ποσότητες για ταφή στο ΧΥΤΑ. Αλλά δεν ήθελε και ποτέ δεν θα θέλει. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε εμείς όλοι, τα γνωστά υποζύγια που πάντα θα πληρώνουμε. Κι ας παράγουμε, ως κατοικίες, ελάχιστες ποσότητες. Πως οι λαϊκιστές θα επιβιώνουν; Γιατί δεν λένε οι καλοί αντιπολιτευτές για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας; που επίσης είναι τέλος και έσοδο της καθαριότητας προϋπολογισμένο στα 655.000 ευρώ κατ΄έτος. Γιατί να πληρώνουμε, οι δημότες,για την μη κάλυψη του οικοπέδου μας, πλέον των τελών καθαριότητας στη ΔΕΗ;

Γιατί κόπτονται οι αντιπολιτευτές για τα δημοτικά τέλη στο Χαϊδάρι,  τώρα για τους καταστηματάρχες;  Γιατί δεν είπαν στους καταστηματάρχες όταν ήταν διοίκηση ή αντιδήμαρχοι πιο πριν, ότι με την μείωση των αποβλήτων τους θα πέρναγαν απόφαση για μείωση χρέωσής τους. Μέσω της Ανακύκλωσης. Μέσω της Κυκλικής Οικονομίας.

Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια, για τους λαϊκιστές. Γιατί εκτός της φαγωμάρας και της συστηματικής παρακώλυσης του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει συνέχεια. Επιδιώκουν να παρεμποδίσουν την επιτυχή λειτουργία της καθαριότητας. Προσπαθούν να εμποδίσουν μέσω της μείωσης των τελών, τα έσοδα της καθαριότητας, την καθαριότητα της πόλης.

Κουλτούρα με προοπτική εκσυγχρονισμού

Όσο η καθαριότητα πληρώνεται από τα ανταποδοτικά και όσο εξαρτάται από τις αναλογιστικές μελέτες. Δηλαδή ισοσκέλιση εσόδων και εξόδων.  Ιδού πεδίον δόξης…καθαρόν “pay as I throw “. Τολμήστε να πείτε την αλήθεια, όσο η καθαριότητα προσλαμβανει εκτός ΑΣΕΠ, πάντα θα μας χρεώνετε “κουτουρού”. Θέλετε να μην μειωθούν τα απόβλητα , γιατί έτσι ενισχύονται οι προσλήψεις “από το παράθυρο”. Και τα έξοδα για προμήθειες, επισκευές, προμήθειες .

Α, και οι κάδοι στο παιχνίδι χωροθέτησης, “διαίρει και βασίλευε” στις γειτονιές.

Πολύ μικροί και ασήμαντοι …για αυτό και η πόλη διχάζεται, συνεχώς …στο ίδιο έργο θεατές.

Έτσι μας κρατάτε στο παρελθόν, λαϊκιστές αντιπολιτευτές.

Και με τα 365.100 ευρώ,  το  ενιαίο τέλος που περιμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό της Καθαριότητας για μελέτες, μετρήσεις και εξορθολογισμό λειτουργίας της. Έξυπνα συστήματα για αποτελεσματικές υπηρεσίες και υπαλλήλους που δεν θα κινδυνεύουν..

Η δημοτική αρχή επί Σελέκου, αύξησε τα τέλη στη Καραϊσκάκη, από Δαβάκη μέχρι λεωφόρο Αθηνών στο τέλος του 2018.
“Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο: την ένταξη της υπόλοιπης οδού Στρατάρχη Καραϊσκάκη, στην 1η ζώνη και με συντελεστή 101,29 €ετησίως ανά τ.μ. και την διατήρηση των υπόλοιπων συντελεστών της περίπτωσης : α. Τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου και αφορά
στους ιδιοκτήτες αυτών (Ν.4093/2012 και άρθρου 3 του Ν.1080/80 ) και τέλος κατάληψης
κοινόχρηστου χώρου για τους μισθωτές τους (αφαιρουμένων των τ.μ. που καταλαμβάνει η
κατασκευή του περιπτέρου)”.***

Κι επιτέλους δείτε πως παραχωρείται ο κοινόχρηστος χώρος, σε δήμους υπόδειγμα όπως των Τρικκαίων . Διαφάνεια και Χρηστή Διοίκηση, έτσι οι λαϊκιστές θα αφανιστούν.

Ήδη η κεντρική κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις, ύψους 2.000.000.000 ευρώ. Επιχορηγήσεις, υποστήριξη δανειοληπτών , αναστολή δόσεων κλπ.

Συμπολίτη εστιάτορα, το Χαϊδάρι τώρα σε χρειάζεται!

0

Στάσου πλάι στη πόλη μας

Να σταθείς αλληλέγγυος-α στην πόλη μας.  Η πόλη δεν είναι οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες και οι σύμβουλοι της.

Η πόλη είναι οι άνθρωποι που κατοικούν εδώ.  Όλοι όσοι ζουν στο Χαϊδάρι και καθημερινά εμπιστεύονται τα καταστήματα της πόλης μας.

Από τα Καφέ και κάθε είδους κατάστημα εστίασης. Τα εμπορικά και τους επαγγελματίες όλους. Τα Φαρμακεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα. Τις υπεραγορές, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, κλπ. Τα Τεχνικά γραφεία, Δικηγορικά, Συμβολαιογραφεία, Λογιστές.

Τα ανταποδοτικά  τέλη είναι το οξυγόνο του Δήμου

“Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 14 του Ν. 1828/1989, είναι δυνατή εκ μέρους των ΟΤΑ η επιβολή ανταποδοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζοντα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίουΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

Τα συγκεκριμένα τέλη, για τραπεζοκαθίσματα κλπ είναι χρήματα που μένουν στο δήμο και εξυπηρετούν δαπάνες μόνο για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και πράσινο. Μισθό, υπερωρίες υπαλλήλων. Έξοδα για απορριμματοφόρα, φορτωτές, μηχανήματα έργου. Καύσιμα, φθορές οχημάτων, επισκευές, ελέγχους, ΚΤΕΟ, προμήθεια σάκων, κάδων, μικροεργαλείων, καθαριστικών, ειδών ευπρεπισμού και απολυμαντικά. Εισφορές σε ΕΔΣΝΑ πλέον του 1.000.000.  Χρήματα που δεν δεν δύναται να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες. Οπότε λογικά και  σύννομα θα πρέπει να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν χρήση του κοινοχρήστου χώρου για όσο διάστημα έχει απαγορευθεί η λειτουργία τους. Όχι μέχρι 31-12-2020.

Τέλη εν μέσω Κορωνοϊού

Σωστά προβλέφθηκε η απαλλαγή τελών για όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φεκ 68/20-3-2020 τ’Α) “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των  συνεπειών του κινδύνου διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης”

Άρθρο 2 .  Ρυθμίζονται ζητήματα για την καταβολή του οφειλομένου μισθώματος στις επαγγελματικές μισθώσεις, που έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις, για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα, για την αναστολή, ή την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας τους για προληπτικούς, ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με την διάδοση του Κορανοϊού. Για τις επιχειρήσεις αυτές προβλέπεται η υποχρέωση για την καταβολή μόνο ποσοστού 60% του καταβαλλομένου μισθώματος, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, χωρίς αυτό να γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, ή οποιαδήποτε άλλη αστικής απαίτησης για τον εκμισθωτή.

Άρθρο 8. Προβλέπονται μέτρα για την στήριξη και την οικονομική ενίσχυση ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων, καθώς και μέτρα για την αναστολή της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, καθώς και της καταβολής των δόσεων, ή της διευκόλυνσης της τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών. Προβλέπεται δε και η έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα εξειδικεύονται οι σχετικές ρυθμίσεις

Άρθρο 37. Προβλέπονται διατάξεις για τους ΟΤΑ, με σημαντική την πρόβλεψη στην παρ. 7, για την αναστολή της καταβολής μισθωμάτων προς τους Δήμους, για το χρονικό διάστημα από την 1/3/2020 μέχρι την 31/5/2020, από τους μισθωτές των κυλικείων, που λειτουργούν  εντός των σχολικών μονάδων και εντός των κοιμητηρίων  .

Επίσης σημαντική και ειδικά για τους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι και η πρόβλεψη των παραγράφων 8 και 9 του ως άνω άρθρου, σύμφωνα με τις οποίες, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν, ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων της αποτροπής της εξάπλωσης του Κοροναϊού και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 Β.Δ. μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα δημοτικά τέλη, για το χρονικό διάστημα, που ισχύουν οι περιορισμοί, ενώ παράλληλα, με την ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να καθορίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση, που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. Παράλληλα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Κοροναϊού μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.25/1975, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί και να προβλέπονται θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τέτοιων τελών, εφόσον αυτά έχουν ήδη καταβληθεί.

Ο Δήμος αποφασίζει σύντομα και σύννομα

Την επόμενη Τρίτη 28/4/2020, εισάγεται στη 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 6ο θέμα “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, τη στήριξη της Κοινωνίας και της Επιχειρηματικότητας”.

Προφανώς θα αφορά τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μειώσεις και απαλλαγές όπως ορίζει η σχετική ΠΝΠ. Το ουσιώδες  είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει σύμφωνα με τον Νόμο. Δηλαδή, οι  όποιες ελαφρύνσεις ή απαλλαγές θα πρέπει να ακολουθήσουν το άρθρο 37. Το οποίο ορίζει ” να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα δημοτικά τέλη, για το χρονικό διάστημα, που ισχύουν οι περιορισμοί”.

Δημότες και επαγγελματίες, πλάι στο Δήμο μας

Τώρα λοιπόν που οι ανάγκες για υπηρεσίες καθαριότητας είναι υπερ-αυξημένες και ο Δήμος κινητοποιείται καθημερινά.  Δρομολόγια Απορριμματοφόρων καθημερινά. Αποκομιδή συνεχής σε κάθε σημείο της πόλης. Απολυμάνσεις κάδων και δρόμων και πεζοδρομίων συνεχώς. Μια υπηρεσία Καθαριότητας σε υπερεντατικούς ρυθμούς εργασίας στην υπηρεσία του δημότη. Και πολύ σωστά κάνουν.
Αλλά θυμηθείτε που ήμασταν πριν ένα χρόνο. Χωρίς Καδοπλυντήριο. Χωρίς καθημερινή αποκομιδή. Με ξέχειλους κάδους ακόμα και στον πεζόδρομο Καραϊσκάκη. Τα καταστήματα εστίασης ξεχείλιζαν τους κάδους, γιατί είχαν δουλειά. Τώρα που έχουν  αναδουλειά, αλλά ο Δήμος έχει συνεχή εντατικοποίηση. Τώρα ας σταθούμε πλάι του, όλοι μαζί.  Μια γροθιά. Γιατί τώρα ο Κορωνοϊός δεν αστειεύεται και ήρθε για να μείνει. Και η Καθαριότητα είναι το μόνο όπλο που έχουμε. Ας βοηθήσουμε όλοι.Οι δημότες να καλούν στα τηλέφωνα που αναγράφουν τα αυτοκόλλητα στους κάδους, για ό,τι θέλουν να πετάξουν -κλαδέματα, ογκώδη κλπ. Να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στους κάδους.

Τώρα κι εσύ Καφε-Εστιάτορα στάσου πλάι στον Δήμο. Στάσου πλάι  στους δημότες,  στις δημότισσες. Για να είμαστε και εμείς μαζί σου, μετά.