Γιατί δεν είμαστε άνθρωποι για αυτούς, μόνο ένας γρίφος εκμετάλλευσης

Ο λόγος για την πρόσφατη δημοσίευση του Αν. Δντη της Διεύθυνσης Προστασίας & Ελέγχου Περιβάλλοντος Δήμου Χαϊδαρίου. Με τίτλο “Ο παράγοντας “άνθρωπος” και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Χαϊδαρίου”(1)

Αφού λοιπόν αναφέρει δυό φορές. Ότι οι υπηρεσιακοί, προϊστάμενοι πρωτίστως και μετά οι αιρετοί -πολιτικοί προϊστάμενοι – πρέπει να υποστηρίξουν το Σχέδιο, όσους εμπλακούν με το εγχείρημα. Ο παράγοντας άνθρωπος, αυτοί.

Με εκτεταμένη και αναλυτική ενημέρωση . Και μετά κάπου στη μέση, θυμάται και τους δημότες και τις δημότισσες. Γενικό πληθυσμό, έτσι μας αναφέρει μια φορά (και πολύ μας είναι, που μας θυμάται)

Και εμείς …ο λοιπός πληθυσμός στην άκρη

Για να μοιράσει διαφημίσεις, ψηφιακές και δράσεις ενημέρωσης 47.790,97 €..ο Γρίφος

Αλλά πως θα δικαιολογηθούν τα διαφημιστικά και τα φυλλάδια, αν δεν εμπλακούμε όλοι εμείς; Σωστά το καταλάβατε, ο Γρίφος, όλα γίνονται για τις μοιρασιές στα δικά τους παιδιά. Τόσα χρόνια μας εκπαίδευαν να πετάμε όπου να΄ναι. Τώρα θέλουν να μας ενημερώσουν μέσω διαφημίσεων. Όχι μέσω βιωματικής διαδικασίας και κίνητρα επιβράβευσης. Οι εκφοβιστές και ρυπαντές τώρα θα φορέσουν τη μάσκα του διαφημιστή.

Γιατί εμείς οι δημότισσες και οι δημότες θα είμαστε εκτός; Τα κάθε είδους απόβλητα δεν τα παράγουμε όλοι εμείς; Δεν εμπλεκόμαστε άμεσα με το Σχέδιο αυτό, το οποίο βασίζεται στη “Διαλογή στη Πηγή” ; Για αυτό συντάχθηκε ολόκληρη μελέτη και είναι υπό διαβούλευση για την προώθηση και εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που αφορά στη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Αν δεν κάνουμε εμείς προδιαλογή, για κάθε υλικό απόβλητο; όπως γίνεται τώρα με τη διαλογή για τα απόβλητα του μπλε κάδου, πως θα επιτύχει το όλο εγχείρημα; Αν δεν καταλάβουμε ότι ο καθένας μας έχει υποχρέωση να ξεχωρίζει μέσα στο σπίτι του. Τα μέταλλα, το γυαλί , το χαρτί και το βιοαπόβλητα. Με τέσσερεις μικρούς οικιακούς κάδους σε κάθε σπίτι. Και μεγαλύτερους κάδους σε κάθε πολυκατοικία. Με προσωπική ενημέρωση σε κάθε γειτονιά. Με εμπλοκή αφιλοκερδώς, ακόμα και όλων εμας που γνωρίζουμε την ανακύκλωση ,από την αγάπη μας για το περιβάλλον και από την ατομική ευθύνη που έχουμε ως στάση ζωής.

Λέει κάτι και για τα σχολεία για ελκυστικές καμπάνιες κλπ. Το μέλλον της πόλης μας, τα παιδιά μας είναι απλά σχολεία, ένα Target group για να δοθούν χρήματα για ελκυστική ενημέρωση και εφαρμογή στην πράξη. Τους κάδους δεν αφαιρεί γύρω από τα σχολεία, για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά απο την τυχαία χωροθέτηση. Πάνω στις διαβάσεις και στις διασταυρώσεις κατα παραβαση ΚΟΚ. Αλλά ο Δντής δεν ξέρει τι σημαίνει μελέτη χωροθέτησης. Για Φυλλάδια και Δημοσιεύσεις, ξέρει μόνο, μια χαρά. Πολύ βολικό για το ηλεκτρονικό μέσον που φιλοξενεί το άρθρο, αφού ανήκει σε όμιλο εκδόσεων που τυπώνει αντίστοιχα ενημερωτικά φυλλάδια. Οι καμπάνιες ενημέρωσης άλλωστε, επιχορηγούνται απο το πρόγραμμα το χρηματοδοτικό από το ΕΣΠΑ για τις Δράσεις Βιοαποβλήτων με Κωδικό ΟΠΣ 5063697***Με 721.243,87 € Πόσα απο αυτά τα χρήματα, θα δοθούν για διαφήμιση; 47.790,97 ευρώ! -τσάμπα πράγμα..

Για τις προμήθειες και τις προσλήψεις ..ο Γρίφος

Αλλά τώρα θέλει να μας πείσει ότι θα διαχειρισθεί και τους τόνους βιοαποβλήτων, από υπεραγορές και καταστήματα εστίασης και λαϊκές αγορές και κουζίνες κατοικιών. Για αυτό δεν θέλει στα πόδια του να εμπλακεί ο γενικός πληθυσμός. Αρκεί να προμηθευθεί μηχανήματα με χιλιάδες ευρώ. Μετά θα μας πει δεν φτάνουν οι υπάλληλοι, οι 110. Θα πρέπει να προσλάβουμε όπως προβλεπεται και στο Σχέδιο, ακόμη περισσότερους. Πόσους; Όσοι χρειάζονται για τον στρατό των ψηφοφόρων τους. Ο Συνδικαλισμός τους.

Τα έσοδα , αυτα που πληρώσαμε ο γενικός πληθυσμός κατά τον Αν. Δντή, στο Χαϊδάρι, για το 2020 ανήλθαν σε 5.129.125,08 (σελ 32) . Τα έξοδα της υπηρεσίας το 2020 5.941.392,40 και οι υπερωρίες 150.000 ευρώ. Μία τρύπα λοιπόν 812.000 ευρώ περίπου. Η οποία θα είχε αποφευχθεί αν ο Αν. Δντης έπρατε το υπηρεσιακό του καθήκον. Με χρήση του κλαδοτεμαχιστή. Για να μειωθούν τα κλάδέματα, να μείνει ένα μικρό υπόλειμμα και να μεταφερθεί στο ΧΥΤΑ ή στο Σχιστό . Πόσα δρομολόγια θα είχαν εξοικονομηθεί με τον θρυμματισμό κλαδιών; Πόσες φθορές του φορτηγού και εργατοώρες και καύσιμα; Που να ξέρει ο υπεύθυνος, δεν τα υπολόγισε ποτέ. Δεν συνεννοήθηκε με τον Τεχνικό Ασφαλείας(και αυτον εμεις τον πληρώνουμε). Ωστε να ορισθεί ένα σημείο και δύο -τρεις υπαλληλοι για να χειρίζονται τον κλαδοτεμαχιστή LOMA που ξεκουράζεται στην αποθήκη, για χρόνια.

Και την ίδια στιγμή γεμάτα τα πεζοδρόμια με κλαδέματα, ειδικά Οκτώβρη και Ιούνη. Γιατί δεν περνά το ανοικτό φορτηγό συγκεκριμένες ημέρες ανά γειτονιά; Και ενημέρωση δημοτών ώστε να ξέρουν ποιές μέρες να βγάζουν τα κλαδέματα, για να συλλεχθούν αυθημερόν;

Γιατί δεν πρέπει ο γενικός πληθυσμός στο Χαϊδάρι να μάθει ότι είναι υποχρέωση της υπηρεσίας αυτά και άλλα πολλά. Όπως το πλύσιμο των κάδων με συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναγράφεται πάνω στους κάδους-με ημερομηνία τελευταίας πλύσης. Βέβαια εδώ δε είχαν πλυθεί επί ολόκληρη 5ετία και όταν ανέλαβε ο Δντης το 2018 δεν φρόντισε ουτε να επιδιορθωθεί το παλαιό. Αλλά και το καινούργιο πάλι δεν το βλέπουμε να πλένει, ενώ επι ένα χρόνο έμενε παροπλισμένο γιατί δεν ήξεραν ποιός μπορεί να το οδηγήσει. Μεγάλα προβλήματα σε αυτό το δήμο. Και τα ελαστικά τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται ως διακριτό ρεύμα ανακύκλωσης στο Σχέδιο . 49.675 τ. συλλέχθηκαν το 2020 από τους δήμους. Οι 4 τον. και 840 κιλά από το Δήμο μας. Γρίφοι….

Σημαντική αγορά για πολλά τελικά και ενδιάμεσα προϊόντα της ανακύκλωσης του ελαστικού είναι τα δημόσια έργα στα οποία μπορούν να απορροφηθούν μεγάλες ποσότητες ημικατεργασμένων (τεμαχισμένων ελαστικών) ή ακόμα και τρίμματος ή πούδρας μεταχειρισμένων ελαστικών.

Ο γενικός πληθυσμός πληρώνει τον λογαριασμό σας. Εμείς είμαστε η λύση του Γρίφου

Γιατί η υπηρεσία είναι ανταποδοτική. Είναι υπαλληλοι μας, του κάθε δημότη ξεχωριστά. Και πληρώνουμε εμείς υποχρεωτικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και αποδίδονται στο Δήμο για τα έξοδα κάθε είδους και αποκλειστικά για την Διεύθυνση Προστασίας & Ελέγχου Περιβάλλοντος Δήμου Χαϊδαρίου. Ο Αναπληρωτής Δντής μάλιστα αμείβεται και με επίδομα ειδικό, 450 ευρώ, κάθε μήνα. Αλλά και με υπερωρίες. Συμπεριλαμβάνεται στο συνεργείο και την κατανομή υπερωριών. Ειδικά για το 2021, μόνο οι υπερωρίες στην Καθαριότητα ήταν 197.000 ευρώ. Oι αποτυχημένοι μιλάνε δημόσια , σπαταλούν το χρήμα και το χρόνο μας. Ας μας πείσουν για την αναγκαιότητα των προμηθειών και των κάθε λογής σχεδίων. Και αν μπορούν να λειτουργήσουν έναν χώρο βιομηχανικό, σε μια ζώνη που δεν είναι ΒΙ.ΠΕ. Υπάρχει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο; Το Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο Χαϊδαρίου (ΦΕΚ 372 ∆/1992) δεν ισχύει, δηλαδή;

Εδώ δεν μπορούν να αδειάσουν τους κάδους με καθημερινά δρομολόγια, θέλουν να φτιάξουν και Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας.

Γιατί ο λογαριασμός θα έρθει σε μας. Γιατί το Πράσινο Σημείο στο Σκαραμαγκά, το κτίριο απο το οποίο έδιωξαν τα παιδιά ΑμεΑ (πρώην Θεραπευτήριο), με κατ΄ εκτίμηση ενδεικτικά 10.403 m3 διαφόρων ειδών απορριμμάτων, τα οποία συγκεντρώθηκαν παρανόμως εκεί, τον ίδιο καιρό , όταν ο ίδιος τοποθετήθηκε με απόφαση Δημάρχου Δντής . Δεν είδε ότι συγκέντρωναν εκεί παράνομα, υλικά απο κατεδαφίσεις. Ο εποπτικός έλεγχος όλης της πόλης, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τήρηση του Κανονισμού δεν είναι στα καθήκοντα του Διευθυντή ; Μέσω του ελέγχου των Εποπτών; Ο ΟΕΥ του Δήμου, ο κανονισμός καθαριότητας , ο ν. 4014/2011 (πρόστιμα αρ. 21) ο Ν. 4042/12 αρ. 29.Ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29 και 30 του Ν. 1650/1986;

Τίποτα δεν τον ακουμπά, γιατί δικαιολογείται ότι δεν παίρνει αποφάσεις. Μα δεν χρειάζονται αποφάσεις από το Δήμαρχο. Είναι το καθήκον του και αρμοδιότητα του. Αυτά που πρέπει να εφαρμόσει για να είναι πράγματι ένας Διευθυντής. Δεν έπρεπε να είχε ενημερώσει εγκαίρως, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας; το οικείο ΑΤ; Δηλαδή είναι απόφαση του πρώην και νυν Δημάρχου, η ρύπανση που βλέπουμε παντού καθημερινά; Γιατι δεν το λέει ξεκάθαρα αν είναι έτσι. Που είναι οι αποδείξεις και οι υλικές ενέργειες του; Τι άλλαξε προς το καλύτερο; Τι βελτίωσε; πως εφαρμόζει τα ισχύοντα για την προστασία και έλεγχο του περιβάλλοντος της πόλης μας; Γιατί είναι ο αναπληρωτής Δντης Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος(!!!)

Για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας όπως το ονομάζουν στο Σχέδιο, φρόντισαν να εξασφαλίσουν μια φωτογραφική θέση Προϊσταμένου,για τον καθηγητή (ΠΕ) σελ 88. Τον σημερινό Προϊστάμενο της Καθαριότητας καθηγητη Φυσικής Αγωγής; ή τον Κοινωνιολόγο εκλεκτό του Δημάρχου μας;

Το βλέπω το πάρκο κυκλικής και διαλειμματικής προπόνησης, λίαν συντόμως. Μαζί με διαδρόμους και βάρη και ένα κυλικείο;

Τώρα για να εξυγιανθεί το κτίριο χρειάζονται “Ένας κινητός διαχωριστής – trommel, Μια καμπίνα χειροδιαλογής, Πρέσα δεματοποίησης και Τεμαχιστής -Σπαστήρας” και αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι εμείς,ο γενικός πληθυσμός κε Αναπληρωτή Διεθυντή. Γιατί ο συγεκριμένος εξοπλισμός είναι εκτός της χρηματοδότησης. Και δεν προβλέπεται γεφυροπλάστιγγα , πως θα εξασφαλίσει ΠΠΔ η εγκατάσταση, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό; και που θα ζυγίζονται τα υλικά; Αχ παιδιά μου, αν δεν έχετε δουλέψει , με τα σχέδια δεν θα βγάλετε άκρη ποτέ.

Και ο γενικός πληθυσμός θα πληρώνει συνεχώς τον λογαριασμό αν δεν λυθεί ο ΓΡΙΦΟΣ.

Οι αιρετοί, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν αυτό το μπέρδεμα, με τις ευνοιοκρατικές προσλήψεις και την αδιαφορία για το γενικό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι γρίφοι που δύσκολα λύνονται, κόβονται. Ο γόρδιος δεσμός μεταξύ του γενικού πληθυσμού και των ανεπαρκών διοικήσεων έφτασε η ώρα να κοπεί

ΠΗΓΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ .

(1)https://xaidarisimera.gr/o-paragontas-anthropos-kai-to-topiko-s/

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A081%CE%A9%CE%973-%CE%98%CE%9D0?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9B%CE%A0%CE%A946%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%A1-3%CE%9E7?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9B%CE%A0%CE%A946%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%A1-3%CE%9E7?inline=true

****https://elizabethboura.gr/%cf%84%ce%b9-%cf%83%cf%8c%cf%8a-%c

https://elizabethboura.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AC-%CE%B8%CE%B1-%CE%BF%CE%B4/