Για την αποτυχία στην Καθαριότητα, θα γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Γιατί δεν μιλάνε για όσα πράγματι είναι σημαντικά;

Γιατί έχουν αποτύχει, διαχρονικά. Απλά πράγματα. Για αυτό αποφεύγουν συζητήσεις με αποδείξεις στο δημοτικό Συμβούλιο. Πως να ασχοληθούν οι τακτοποιητές δημοτικοί σύμβουλοι και οι δήμαρχοι φωτοτυπίες; όπως στο Δήμο Βριλησσίων, Ηλιούπολης. Ελληνικού-Αργυρούπολης κλπ. Επειδή στους δήμους τους συγκεκριμένους έχουν εξοικονομήσει χρήματα, με την σωστή διαχείριση αποβλήτων. Την περιβαλλοντικά και οικονομικά εξορθολογισμένη καλή πρακτική. Γιατί οι Δήμαρχοι είναι σκουπιδιάρηδες. Αλλά στο Δήμο Χαϊδαρίου ούτε για σκουπιδιάρηδες δεν κάνουν. Δικηγόροι, Μηχανικοί,Δημόσιοι υπάλληλοι και συνδικαλιστές και Ιατροί, προ και μετά-διδάκτορες . Απαστράπτοντα πτυχία και χαμόγελα για φωτο, με αποτέλεσμα απογοητευτικό. Για το Περιβάλλον, την τσέπη των δημοτών, τα δημοτικά έσοδα και έξοδα, την Ποιότητα Ζωής , την Οδική Αφάλεια, τη διαχείριση πόρων και ενέργειας. Σε όλα παίρνουν κάτω από τη βάση, οι αποτυχημένοι στη Διοίκηση ξοδεύουν το χρόνο και το χρήμα των Δημοτών.

Η αποτυχία ενός δήμου στη Διαχείριση Αποβλήτων

Μεταφράζεται σε επιπλέον χρήματα. Χρήματα από τις τσέπες των δημοτών, από τα Ανταποδοτικά Τέλη. Με το νέο Τέλος Ταφής,(1-1-2022) το οποίο ορίζεται σε 20 ευρώ για κάθε τόνο αποβλήτων που θα πηγαίνει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής .Και θα αυξάνεται ανά 5 ευρώ, μέχρι το 2027, θα φτάσει τα 55 ευρώ και έκτοτε θα παραμείνει σταθερό. Είτε είναι συσκευασία, είτε σύμμεικτο απόρριμμα, είτε βιοαποικοδομήσιμα (πράσινο, κλάδεμα, υπόλοιπο τροφών κλπ). Δηλαδή όσα απόβλητα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά είτε για ανακύκλωση, επανάχρηση είτε για ενέργεια (εκτός από τα καύσιμα που προέρχονται από καύσιμα απόβλητα). Και τα βιοαπόβλητα γίνονται λίπασμα, ακόμα και να τα πουλήσουν οι Δήμοι μπορούν.Και να μην πληρώνουν σε φυτώρια για αγορές φυτοχωμάτων. Αντίθετα, μπορούν να πουλούν σε φυτώρια.

Πληρώνω όσο Πετάω

Τέλος ο υπολογισμός των δημοτικών Τελών ανά τετραγωνικό, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι Δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει . Η εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετάω» σε υποχρεωτική βάση για τους Δήμους ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023, με εφαρμογή σε σημαντικούς παραγωγούς αποβλήτων, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ γίνεται υποχρεωτική από 1.1.2028 για όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους

Το 40% του Τέλους Ταφής, θα πηγαίνει στους δήμους που έχουν υψηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Γιατί κάθε εξάμηνο θα αξιολογούνται. Βάσει ζυγίσεων των ποσοτήτων που διατέθηκαν στους Υγειονομικούς Χώρους Ταφής (ΧΥΤ) . Με ενημέρωση σε Πράσινο Ταμείο και ΕΟΑΝ. Με καταχώριση στο ΗΜΑ . Με διασταυρώσεις στοιχείων τα οποία είναι δημόσια αναρτημένα, Αρχή της Διαφάνειας και της Πληροφόρησης Κοινού.

Βιοαπόβλητα και Δήμος 3Β, υπόθεση win-win(μείωση προς ταφή- επιβράβευση δημοτών)

Τα μισά από τα αστικά απόβλητα είναι βιοαποικοδομήσιμα . Υπολείμματα τροφών και κλαδέματα. Πως μπορεί ο δήμος να εξοικονομήσει χρήματα και να μην τα θάβει στο ΧΥΤΑ; Όπως ο Δήμος 3Β και ο Δήμαρχος κος Κωνσταντέλλος μας λέει ότι έχει τοποθετήσει στο 35% του Δήμου, kαφέ kάδους . Κάδοι των 220 λίτρων οι οποίοι έχουν κλειδί. Είναι χρεωμένοι σε οικογένειες, με ονοματεπώνυμο. Ζυγίζονται και ελέγχονται πριν συλλεχθούν από τα απορριμματοφόρα , ώστε να έχουν έκπτωση οι κάτοχοι ή επιβράβευση μέσω προγραμμάτων, κουπονιών σε καταστήματα κλπ. Αν έχουν απορριφθεί μη βιοαποικοδομήσιμα υλικά ειδοποιείται ο κάτοχος του κάδου, να δώσει προσοχή στα υλικά που απορρίπτει. Οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί εντός των κτιρίων ή στα όρια -πρόσοψη με υπόδειξη των ιδιοκτητών, δεν έχουν κάδους δηλαδή τυχαία χωροθετημένους σε πεζοδρόμια και δρόμους. Έχουν ονοματεπώνυμα και τους προσέχουν να μην φθαρούν και καταστραφούν. Με δρομολόγια απορριμματοφόρων 3 φορές την εβδομάδα μόνο. Στο τέλος του 2021, ο Δήμος των 3Β θα έχει καλύψει όλες τις περιοχές.

Τι σημαίνει αυτό για έναν δήμο με περιαστικό πράσινο, με μεγάλη έκταση και πολλές μονοκατοικίες με κήπους, αλλά και καταστήματα εστίασης; Για τα κλαδέματα και τα υπολείμματα τροφών κλπ. Γιατί το μοντέλο που ήδη ακολουθεί ο δήμος 3Β , δεν έχει υιοθετηθεί και στο Χαϊδάρι; Είναι πιο μεγάλη σε έκταση η πόλη μας από τους τρεις δήμους Βάρη -Βούλας- Βουλιαγμένης ;

2021*****

Ενώ ο Δήμος των 3Β με συνολικά διαχειριζόμενα απόβλητα 43.369,70 τον. Θα πληρώσει για το 2021 και με το Τέλος Ταφής 1.606.050,78 ευρώ

Ενώ ο Δήμος Χαϊδαρίου με συνολικά διαχειριζόμενα απόβλητα 21.069,91 τον.. Θα πληρώσει για το 2021 μαζί με το Τέλος Ταφής 1.154.617,73 ευρώ

2022

Το Τέλος Ταφής για το Δήμο 3Β είναι 166.579,89 ευρώ ενώ για το Δήμο Χαϊδαρίου 119.757,17 ευρώ. Αυτά τα χρήματα συνολικά για όλους τους δήμους ανέρχονται σε 10.652.313,74 ευρώ . Το 40% λοιπόν από αυτά θα πηγαίνουν σε δήμους με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Δηλαδή από ότι φαίνεται ο Δήμος 3Β για το 2022, αν πετύχει στη διαλογή αποβλήτων και μειώσει ακόμα κατά 20% . Με συνολικό 40% όχι μόνο θα κατέβει κάτω από το 1.000.000 ευρώ εισφορές στον ΕΔΣΝΑ αλλά θα έχει και μερίδιο από το Τέλος Ταφής που θα ορισθεί στη τιμολόγηση για το 2022. Διπλά κερδισμένος! Θα παίρνει τα χρήματα του Δήμου Χαϊδαρίου που έχει αποτύχει. Λοιπόν αντέχουμε την αλήθεια αυτή κυρίες και κύριοι στο Δημοτικό Συμβούλιο; Πότε θα μιλήσετε για τα σημαντικά που αφορούν τη ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ και όχι τη συντήρηση στην εξουσία των ανεπαρκών.

Και επειδή όπως παραπάνω έχει πει ο Δήμαρχος των 3Β , θα επεκταθεί το σύστημα των καφέ κάδων και θα μειωθούν οι προς ταφή ποσότητες στο ΧΥΤΑ. Σκεφθείτε ότι μέσα σε έναν χρόνο και με πιλοτικό πρόγραμμα καφέ κάδων είχε 20% ποσοοστό ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Με τις διπλάσιες ποσότητες αποβλήτων από το δήμο Χαϊδαρίου, να πληρώνει μόνο 450 000 ευρώ περισσότερα. Γιατί ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε μόνο (μέσο όρο) 5% ανακύκλωση . Τι καταλαβαίνει λοιπόν και ο πλέον καλόπιστος;

Δυστυχώς Επτωχεύσαμε

Τώρα η Καθαριότητα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, τα δημοτικά τέλη και τελικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με δρομολόγια απορριμματοφόρων και φορτηγών για μεταφορά στο ΣΜΑ ή ΧΥΤΑ κλαδεμάτων και ογκωδών κλπ. Φθορές, προμήθεια τυχαία χωροθετημένων κάδων. Με αποτέλεσμα την αλόγιστη και τυχαία απόρριψη. Εμπόδια και βρωμιά παντού.

Μην αιφνιδιαστείτε, όταν θα ακουστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.Και μην πουν οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις ότι δεν ήξεραν, δεν άκουσαν κλπ. Γιατί ξέρουν και οφείλουν να ενημερώνουν τους δημότες. Όχι να νανουρίζουν και να παραπλανούν με δήθεν δικαιώματα εργατών και προσλήψεις κομματικών στρατών. Γιατί αυτά μόνο υποστηρίζουν και υποστήριζαν.

Οι υπάλληλοι είναι για να δουλεύουν και οι Προϊστάμενοι για να εκπονούν προγράμματα με διαλογή στη Πηγή, συμβάσεις με όλα τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Και συλλογή των συγκεκριμένων αποβλήτων και παράδοση σε αυτά. ‘Ολα ανακυκλώνονται και οι δήμοι πρέπει να εκπονήσουν τα προγράμματα. Η συλλογή αποβλήτων δεν είναι θέμα πρόσληψης εργατών. Είναι επιστήμη με συνδυασμό διαφόρω ειδικοτήτων, συγκεκριμένης τεχνογνωσίας. Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε στο δημοτικό συμβούλιο για το αν θα επιτραπεί να ανοίξει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή αν θα πρέπει να βρουν ποιος καλεί το 100 για παράνομη στάθμευση. (Παρεμπιπτόντως και εγώ καλώ και θα καλώ για οτιδήποτε παράνομο έχω υποχρέωση να αναφέρω σύμφωνα με τον Νόμο. Γιατί στο Χαϊδάρι τώρα, επικρατεί ο παρα-νόμος του παραβάτη και του εκφοβιστή.Και κινδυνεύουμε όλοι και όλες.)

Εκστρατείες ενημέρωσης των επαγγελματιών με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Όταν οι Προϊστάμενοι και η Αντιδήμαρχος και ο Ειδικός Συνεργάτης δεν έχουν καταρτίσει προγράμματα με οφέλη και επιβράβευση επιτυχούς ανακύκλωσης με στόχους συγκεκριμένους. Με μετρήσιμα αποτελέσματα, με συγκεκριμένες ενέργειες για προμήθεια λογισμικού και επιμόρφωση και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε υπαλλήλους.όταν ένας κανονισμός καθαριότητας από το 2012, δεν έχει ποτέ εφαρμοσθεί. Γιατί οι αρμόδιοι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά μας και δεν δουλεύουν για το καλό μας, όπως ο νόμος υποχρεώνει. Είμαστε οι εργοδότες της Καθαριότητας , του Πρασίνου και δεν βλέπουμε καμία ανταπόδοση. Μόνο σπατάλη.

Αν θέλετε να αλλάξει αυτό, να μην φοβάται κανένας, να προοδεύσει η πόλη και να γίνει μια σύγχρονη βιώσιμη πόλη, ας γίνουμε όλοι ενεργοί πολίτες και ας απαιτήσουμε τα βασικά. Αλλιώς μην εκπλαγείτε για αυτά που θα υποβαθμίσουν κι άλλο τη ζωή μας μετά τον κορωνοϊό…όταν θα βλέπετε σε άλλους δήμους να έχουν ποιότητα ζωής και έργα με τα λεφτά των δημοτών του Χαϊδαρίου.

Επειδή η δημοτική μας αρχή απέτυχε στην εφαρμογή της διαχείρισης αποβλήτων. Γιατί δεν μπορεί να μαζέψει σκουπίδια με το σύγχρονο μοντέλο ευρωπαϊκής διαχείρισης, του 21ου αιώνα.

Επειδή το καλαίσθητο και ασφαλές περιβάλλον ελκύει ανάλογο πληθυσμό και το αντίθετο.

ΠΗΓΕΣ

ΣΤΟ ΥΠΌ ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 3ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

(Σε εφαρμογή του συστήματος αυτού, ο υπολογισμός του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού μπορεί να γίνεται και στη βάση της παραγωγής αποβλήτων ανά νοικοκυριό ή κτιριακό συγκρότημα, επαγγελματική δραστηριότητα, πολεοδομική ή δημοτική ενότητα, υπό την προϋπόθεση ότι ο οικείος ο.τ.α. α΄ βαθμού διαθέτει σύστημα μέτρησης των παραγομένων αποβλήτων ή για κάποιο από τα ρεύματα των παραγόμενων αποβλήτων.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ο.τ.α. α’ βαθμού, επιλέγεται η εφαρμογή του συστήματος της παρούσας και καθορίζονται, πέραν των συντελεστών του άρθρου 1, τα εξής:
α) τα ρεύματα των αποβλήτων για τα οποία εφαρμόζεται το σύστημα της παρούσας,
β) ο καθορισμός των υποχρέων προς απόδοση του τέλους,
γ) οι μονάδες μέτρησης (βάρος ή όγκος) και η αντίστοιχη τιμή μονάδος, η οποία μπορεί να διαφοροποιείται ανά κατηγορίες αποβλήτων,
δ) η αναλογία των ανταποδοτικών τελών που υπολογίζονται κατά το άρθρο 1 σε σχέση με τον υπολογισμό στη βάση της παραγωγής αποβλήτων,
ε) οι τρόποι υπολογισμού, είσπραξης ή επιστροφής του μέρους του τέλους που υπολογίζεται βάσει των παραγόμενων αποβλήτων και
στ) κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του συστήματος της παρούσας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι ο.τ.α. α’ βαθμού με πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε λειτουργία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ή ιδιωτική ΜΕΒΑ που εξυπηρετεί τον οικείο ο.τ.α. α΄ βαθμού, υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα για τα βιολογικά απόβλητα που παράγονται από τους φορείς ..)

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A081%CE%A9%CE%973-%CE%98%CE%9D0?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%98%CE%9A%CE%A9%CE%A96%CE%98-%CE%9D19?inline=true

****https://edsna.gr/index.php/102-main-slider/1353-%CE%B2-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%

*****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A7%CE%A5%CE%97%CE%9F%CE%A105-%CE%9F%CE%929?inline=true

ΚατηγορίεςΔιάφορα