Επόμενη Στάση : Χαϊδάρι, ξεχάστε κάθε ελπίδα

«Εσείς που μπαίνετε, ξεχάστε κάθε ελπίδα» ΚΟΛΑΣΗ (Α’ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ  ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ)  Δάντης Αλιγκέρι (Dante Alighieri22 Μαΐου ή 13 Ιουνίου 1265 – 14 Σεπτεμβρίου 1321-

Η Κόλαση όσων χρησιμοποιούν λεωφορεία, αρχίζει από τις στάσεις

Η ταλαιπωρία των συμπολιτών, όσων χρησιμοποιούν δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Η βάσανος  στους δρόμους μιας μεγάλης ελληνικής πόλης είναι δεδομένη. Η Κόλαση του Δάντη στο Χαϊδάρι, είναι η μόνη μεταφορά, της κυριολεκτικής μας ταλαιπωρίας και καθημερινής μας  αγωνίας. Κατεστραμμένες στάσεις, χωρίς στέγαστρα. Καμίνια κυριολεκτικά, τους θερινούς μήνες.

Κανένα φώς στο τούνελ της δημόσιας μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η κουβέντα για το ΜΕΤΡΟ και πως και γιατί δεν έφτασε στο δήμο μας, χωρίς αποτέλεσμα. Ατελέσφορη συζήτηση  όπως και όλα όσα σκέφτονται; προτείνουν; αλλά δεν πραγματώνονται προς όφελος των δημοτών.  Μόνο αποσπασματικές,  ευκαιριακές εξυπηρετήσεις των κολλητών ή φωνακλάδων.

Για τη φουκαριάρα την ψήφο, των επόμενων εκλογών!

Στάση στη Τήνο

Η Στάση της Αγωνίας

Αλλά μια στάση  λεωφορείου λειτουργική, θα μπορούσαμε να έχουμε. Ή όχι;  Ούτε για αυτό δεν είμαστε άξιοι ή μήπως απλά ούτε για αυτό δεν είμαστε ικανοί; Ποιός φταίει λοιπόν; Γιατί δεν είναι θέμα χρημάτων μόνο. Επειδή λεφτά υπάρχουν, αν όχι για όλες τουλάχιστον για κάποιες στάσεις που εξυπηρετούν σε κεντρικά σημεία. Μεγάλο πλήθος επιβατών.

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Από την προηγούμενη δημοτική αρχή υποβλήθηκε η πρόταση ένταξης για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αναβάθμιση, επισκευή και δημιουργία στάσεων λεωφορείων. Το ποσόν  50.000 ευρώ.

Τι είναι το  πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Είναι η ένταξη έργων των δήμων,  η οποία πραγματοποιείται  με την έκδοση Προσκλήσεων του Υπουργού Εσωτερικών, στις οποίες εξειδικεύονται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται (Τεχνικά Δελτία Έργων, αποφάσεις
συλλογικών οργάνων κλπ), η ανάλυση των κριτηρίων επιλογής, η
προτεραιοποίηση των αναγκών, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε
άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.*

Στάση στο Davon-Αγγλία

Απόφαση ένταξης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης το έργο «Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων όλης της χώρας (ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων)» με ενάριθμο 2017ΣΕ05500010 και προϋπολογισμό 300.000.000 € (ΑΔΑ:ΨΖΨΕ465ΧΙ-ΥΣ5). Και σήμερα έχει ενισχυθεί το ποσόν, συνολική χρηματοδότηση για το  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (παιδικές χαρές, αύλειοι χώροι σχολείων, προσβάσεις ΑμΕΑ σε σχολεία, προμήθεια εξοπλισμού και οχημάτων για καθαριότητα και Δημοτική Συγκοινωνία,μελέτες, μέτρα ενίσχυσης πυροπροστασίας σχολείων κλπ.)  στο τελικό ποσόν του 1.000.000.000,00 ευρώ.

Ο Δήμος μας έμεινε στα 50.000 ευρώ που μας κατένειμε το Υπουργείο βάσει της απόφασης ” Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων και έως 60.000
κατοίκους, επιχορηγούμενος προϋπολογισμός 50.000,00€, για τον εξοπλισμό έως 25
στάσεων”.

Μην απορούμε λοιπόν γιατί δεν έχουμε στάσεις ή συγκοινωνίες κλπ. Ούτε τότε υπέβαλλαν πρόταση με πρόσθετη χρηματοδότηση, ούτε αργότερα η νέα δημοτική αρχή. Γιατί το πρόγραμμα πήρε παράταση μέχρι 28/2/2020.

Υπεύθυνη για το πρόγραμμα, υποβολή τεχνικών δελτίων και παρακολούθηση, στο Δήμο Χαϊδαρίου έχει ορισθεί η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ***

Η απόφαση του Δήμου μας, για τις στάσεις

Με το   το πρακτικό της 3ης/2019 Τακτικής συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρ. αποφάσεως : 27 ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης περί αποδοχής συμμετοχής στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης V, στον Άξονα Προτεραιότητας «Κοινωνικές και Πολιτιστικές Υποδομές και Δραστηριότητες των Δήμων» για την «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και την αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας».

Αποφασίστηκε ομόφωνα, λοιπόν η συμμετοχή του Δήμου μας και όπως αναφέρεται στην απόφαση, συγκεκριμένα “με κατάρτιση της σχετικής μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V.”

Οι αποφάσεις Δήμε μου, είναι το πρόβλημα σου

Γιατί; Γιατί όποιος-α ανυποψίαστος-η έχει  την  υπομονή να διαβάσει την πρόσκληση του Υπουργείου. Γιατί όποιος-α έχει γνώσεις στοιχειώδεις και παρακολουθήσει στη σελίδα του Υπουργείου, θα δει οτι δεν χρειάζεται μελέτη για να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης για τις στάσεις. Για την πρόσκληση  για τις στάσεις, χρειάζεται να συνταχθεί ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ******

Και το Τεχνικό Πρόγραμμα, Δήμε μου, είναι τεχνικά ασήμαντο και μηδενικό

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020 και στον κωδικό 30.7135.0022
Προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρων συγκοινωνίας (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ) είχε προβλεφθεί η πίστωση και το έργο με χρηματοδότηση …1,00….Δηλαδή δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει η πίστωση με το ποσόν -1,00

Όχι ότι έχει καμιά διαφορά για εμάς, τους δημότες. Μιας και το ποσόν των 222.000 ευρώ, το οποίο φαίνεται στην πίστωση. Επιχορήγηση απο το ίδιο πρόγραμμα για τις Παιδικές Χαρές**** Αλλά και το πλυντήριο δρόμων  και πεζοδρομίων 135.000. Έχει γίνει η αποδοχή από το Υπουργείο,  αλλά ακόμα περιμένουμε. Γιατί;

Επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος μας έχει επιχορηγηθεί με το ποσόν των 330.600 ευρώ ***** . Το 50% είχε ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Πρακαταθηκών και Δανείων, για κάθε δήμο.

“Δεν χρηματοδοτούνται έργα που έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα” αναφέρει η απόφαση, από το 2019 και “Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών προγραμματισμού υλοποίησης δράσεων, οι δήμοι θα ενημερώσουν το υπό ανάπτυξη πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΕΣ όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του, οι δήμοι θα αποστείλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών Τεχνικό Δελτίο με την καταγραφή όλων των έργων που θα υλοποιήσουν με την παρούσα επιχορήγηση. Σχετικό έντυπο θα αποσταλεί στους δήμους στο επόμενο χρονικό διάστημα. ”

Για το φουκαριάρικο, το  Τεχνικό Δελτίο

Για πείτε μας λοιπόν για όλα αυτά κυρίες και κύριοι. Τι έχει γίνει; Γιατί δεν  γίνονται  σε αυτή την πόλη έργα; Για ένα Τεχνικό Δελτίο;

Και ναι υπάρχει γραφειοκρατία και μετά χρειάζονται μελέτες και να τηρηθούν τόσες διαδικασίες σύμφωνα με τις δημόσιες συμβάσεις κλπ. Αλλά αυτή είναι η δουλειά σας. Δεν είναι τόπος διακοπών οι θέσεις των υπαλλήλων στο δήμο. Ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, καφέ για συζητήσεις και αψιμαχίες των μισητών.

Περιμένοντας τον Γκοντό..

Στάσεις, παιδικές χαρές, προσβάσεις για ΑμΕΑ σε σχολικά κτίρια, στα πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, διαβάσεις, διαγραμμίσεις, αθλητικοί χώροι.

Η απόφαση του Δήμου Ελευσίνας, για τις στάσεις και του Δήμου  Κορδελιού-Ευόσμου

Δείτε τις αντίστοιχες αποφάσεις των παραπάνω Δήμων. Πως αποφασίζουν τα δημοτικά Συμβούλια τους. Με πλήρη και δημόσια αναφορά στις τεχνικές προδιαγραφές για τις στάσεις. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες τους συντάσσουν λεπτομερείς εκθέσεις και ενημερώνουν τη τοπική κοινωνία. Με ευθύνη. Και για αυτό, ήδη έχουν γίνει αποδεκτές  οι εντάξεις χρηματοδότησής τους.(1)(2)

Η ζωή και η καθημερινότητά μας, αξίζουν περισσότερα από  τις ψήφους των λίγων τακτοποιητών.. Ξυπνήστε συμπολίτες-συμπολίτισσες , η πόλη μας εάλω ….
“Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματα των, γιατί τους διώξαμεν απ’ τους ναούς των, διόλου δεν πέθαναν γι’ αυτό οι θεοί…” Κ.Π. Καβάφης (“Ιωνικόν”)
ΥΓ..Δεν ανεβάζω φωτογραφίες από τις στάσεις στο Χαϊδάρι. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση και περιμένω σύντομα να αλλάξει. Στο επόμενο άρθρο όμως, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα,  θα υπάρχουν και φωτογραφίες και άλλα λεπτομερή για τα τόσα που  μας πληγώνουν. Και μας θέτουν σε κίνδυνο.