Να γιατί θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη

“Πληρώνω όσο Πετάω” και “Διαλογή στη Πηγή”, είναι Δίκαιο και Γίνεται Πράξη

Από το 2023 σε ισχύ το πλαίσιο με το οποίο οι Δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει – και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον της υποχρεωτικής χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων έως το τέλος του 2022 από τους Δήμους, τίθεται και η υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων μεγάλων παραγωγών με ευθύνη τους και κάλυψη εκ μέρους τους του σχετικού κόστους, ενώ παράλληλα προβλέπεται τυχόν ελάφρυνση των σχετικών δημοτικών τελών τους.

Ο Δίκαιος Δήμος και ο Δήμος της Ευνοιοκρατίας , όπως παρακάτω:

Με την διαδικτυακή  πλατφόρμα ενιαίας διαχείρισης δημοτικών τελών, οι δήμοι μέσω του Τμήματος Εσόδων, έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώνουν οφειλές και να παρακρατούν απευθείας, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοτών .

Ποιος  θα ελέγξει τον δήμαρχο αν δώσει εντολή να μην παρακρατά οφειλές από Τέλη φίλων του και συνεργατών του;  Ποιος θα το ξέρει εκτός από τον Προϊστάμενο στο Τμήμα Εσόδων; Τον διορισμένο υπάλληλο  με απόφαση Δημάρχου. Και με μια απόφαση Οικονομικής Επιτροπής απαλλάσσει τους οφειλέτες, στα πέντε έτη. Αλλά τα ελλείμματα παραμένουν, τα χρέη προς ΕΔΣΝΑ και η συντήρηση μια πανάκριβης Υπηρεσίας Καθαριότητας, τα οποία θα πληρώνουμε οι υπόλοιποι.

Αν τώρα νοιώθεις αδικημένος από τον Δήμο Χαϊδαρίου, σε λίγο έρχεται το δυσμενέστερο και η μεγαλύτερη αδικία.

Βριλήσσια, ο Δίκαιος Δήμος μείωσε τα δημοτικά τέλη και είναι πρωταθλητής στην προστασία του περιβάλλοντος

Στα Βριλήσσια έχουν μειωθεί κατά 25% τα δημοτικά τέλη, την τελευταία πενταετία, από 1,45ευρώ/μ² σε 1,12ευρώ/μ², με τον Δήμο Βριλησσίων να βρίσκεται στην 1η θέση στην ανακύκλωση στην Αττική και στη χώρα. Αν και υπάρχουν χρήσεις αμιγούς κατοικίας στα Βριλήσσια και ελάχιστες εμπορικές επιχειρήσεις. “Γιατί από το 2017 υλοποιείται πρότυπο πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ με είδη μαναβικής και των παραγωγών λαϊκής αγοράς για μετατροπή σε υψηλής ποιότητας κoμπόστ στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, καθώς και ειδικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής των κλαδιών, φύλλων και εν γένει κλαδεμάτων και μετατροπής τους επίσης σε κομπόστ στον ίδιο χώρο, αντί της ταφής τους (ΧΥΤΑ Φυλής).”

Και έτσι με πολύ μικρότερη επιβάρυνση τιμολογείται προσωρινά ο δημος Βριλησσίων στα 44,86 ευρώ τον τόνο, για την ταφή στο ΧΥΤΑ, το 2022 (βάσει της εκκαθάρισης των ποσοτήτων του 2020). Δηλαδή 644.990 € συνολικά . Ενώ ο Δήμος Χαϊδαρίου στα 72,24 ευρώ (είναι το Τέλος Ταφής) τον τόνο και συνολικά 1.446.930.* .

Χαϊδάρι, με Αδικία και Ευνοιοκρατία βλάπτει τις τσέπες των δημοτών και το Περιβάλλον

Και από το 2018**, προέτρεπα τον τοτε Δήμαρχο Χαϊδαρίου να ακολουθήσει τις καλές πρακτικές του δήμου Βριλησσίων για τη διαχείριση αποβλήτων. Με την ξεχωριστή συγκέντρωση των βιοαποβλήτων και των ανακυκλώσιμων συσκευασιών από το κτίρια των κατοίκων και των επιχειρήσεων, γιατί αυτό σημαίνει Διαλογή στη Πηγή. Και μικρούς κάδους ανά κατηγορία αποβλήτων, σε κατοικίες και πολυκατοικίες. Και αν με είχε ακούσει ο τότε ή ο σημερινός δήμαρχος, θα είχε και ο δήμος μας επιτύχει μείωση στα δημοτικά τέλη. Από 1,69 ευρώ, τουλάχιστον στα 1,45 ευρώ, δηλαδή 15% μείωση.

Το Τέλος Ταφής πλέον θεσμοθετείται στους προϋπολογισμούς των Δήμων, από το 2023 ως διακριτός κωδικός . Ανάλογα με την τιμολόγηση από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, περνά ως Έσοδο και ο ΚΑΕ 4124 μετονομάζεται σε «Τέλος ταφής αποβλήτων (άρθρο 38 Ν 4819/21. Στο Δήμο Χαϊδαρίου, ο οποίος παραμένει και για το 2022, στα επίπεδα ανακύκλωσης του 2021, θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση, λόγω της αύξησης του Τέλους Ταφής στα 20 ευρώ ανά τόνο .

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
2022 = ΑΠΟΒΛΗΤΑ 2020 * 20€

Και από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.. Κόστος το οποίο θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι και επαγγελματίες,, ανεξάρτητα αν ανακυκλώνουν ή όχι. Για αυτό ο δήμος Χαϊδαρίου δεν έχει τροποποίησει τον Κανονισμό Καθαριότητας σύμφωνα με τον αντίστοιχο Πρότυπο Κανονισμό του Υπουργείου, εφαρμόζοντας το “Πληρώνω όσο Πετάω”. Για αυτό θα έλθει σύντομα, Οριζόντια Αύξηση στα Τέλη, επί δικαίων και αδίκων.

Ο δημότης πρέπει να έχει πλησίον του τα απορρίμματα που ο ίδιος παράγει και όχι τα απορρίμματα του γείτονά του

Το πελατειακό παιχνίδι με τους κάδους είναι αυτό που καθιστά την Διαλογή στη Πηγή, ανέφικτη στο Δήμο μας . Η τυχαία χωροθέτηση, σε μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, χωροθέτηση η οποία δεν προβλέπεται στον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας, απόφαση 37/2012*****. Και γύρω απο σχολεία, σε κοινωφελείς και αθλητικούς χώρους.. Όπως και η μη χωροθέτηση σε μεγάλες πολυκατοικίες και κυρίως σε βιοτεχνίες και υπεραγορές, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό. Γιατί δεν εφαρμόζουν όσα οι ίδιοι αποφάσισαν το 2012; Γιατί πετά ο δημότης στο δρόμο και στην πόρτα του γείτονα, με την ενθάρρυνση του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, θεωρώντας ότι είναι προνομιούχος. Ευνοημένος εις βάρος του αδύναμου γείτονα ή ακόμα και σε συναλλαγή δεχόμενος την άδικη χωροθέτηση προσδοκώντας τυχόν μεγαλύτερο όφελος. Λάθος ! Είναι εξαπατημένος και χρεωμένος από τον δήμο. Για να συντηρήσει ο δήμαρχος το πανάκριβο σύστημα των προμηθειών αγαθών, επισκευής μηχανολογικού εξοπλισμού και συνεχών προσλήψεων και πλασματικών Υπερωριών. Σπατάλη και Ευνοιοκρατία στις πλάτες όλων μας με βλάβη της τσέπης μας και του Περιβάλλοντος. Για αυτό οι Δντες στην υπηρεσία καθαριότητας, ήταν πάντα οι έμπιστοι υπαλληλοι του εκάστοτε δημάρχου. “Καθαρίζουν” κυριολεκτικά όσους με σθένος κατά καιρούς, διαμαρτύρονται. Τα στρατιωτάκια εναντίον της Νομιμότητας και της Χρηστής Διοίκησης.

Και έτσι συντηρούν την επικινδυνότητα, με παράνομη χωροθέτηση εμποδίων στους δρόμους με κίνδυνο όλων και κυρίως παιδιών, γονιών με καροτσάκια, ΑμεΑ, ηλικιωμένων.

Η οικονομία της τσέπης μας ξεκινά από τα απόβλητα

Οι Αιρετοί, τόσο Επιμελείς για την αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων και τόσο Αμελείς για τις υποθέσεις και τα Οικονομικά θέματα του Δήμου.

Και γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος, αντιδήμαρχος και ειδικός σύμβουλος όπως και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν οφέλη, προσωπικά και οικογενειακά εισοδήματα, ως μέτοχοι ή διαχειριστές ή ως εκμισθωτές κτιρίων, υπεραγορών και καταστημάτων εστίασης. Και στις λαϊκές αγορές όπου ο πρώην δήμαρχος έχει ερείσματα, παρέδωσε ανεξέλεγκτα δρόμους και πεζοδρόμια σε πωλητές και παραγωγούς. Απέραντη λαϊκή αγορά η πόλη μας, κάθε Σάββατο, με επιβάρυνση χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ετησίως, βιοαποβλήτων και συσκευασιών. Όλα μαζί συλλέγονται από ένα απορριμματοφόρο και πάνε για Ταφή. Γιατί αν εφαρμοσθεί το σύστημα της “Διαλογής στη Πηγή” και το “πληρώνω όσο πετάω” θα επιβαρυνθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καφέ, εστίαση, υπεραγορές , βιοτεχνίες , πρατήρια καυσίμων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, συνεργεία και Λαϊκές Αγορές . Είτε γιατί επωμίζονται οι υπάλληλοι επιπλέον εργασία (περισυλλογή-διαχωρισμός-καθαρισμός δοχείων) είτε γιατί δεσμεύεται χώρος εσωτερικός για εγκατάσταση κάδων. Είτε με μέτρηση ποσοτήτων οι οποίες ξεπερνούν κατα πολύ τα 4,49 ευρώ ανα τετραγωνικό για επαγγελματική χρήση . Όπως και οι λαϊκές αγορές για τις οποίες η Περιφέρεια αποζημιώνει με 25.000 ευρώ ετησίως μόνο.

Γιατί εκεί παράγονται οι μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Για αυτό δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Αποτυχία στην Καθαριότητα****Ρουσφέτι και σκάνδαλο ολκής για το οποίο δεν μιλά κανείς, ειδικά στους δύσκολους οικονομικά καιρούς.

ΠΗΓΗ

https://www.vrilissia.gr/index.php/1360-2021-2

https://drasivrilissia.gr/Articles/Article/4035

https://antapodotiki.gr/el/local-authorities

*https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A86%CE%A6%CE%A6%CE%9F%CE%A105-81%CE%9F?inline=true

*****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%9244%CE%98%CE%A9%CE%973-%CE%9C%CE%A8%CE%A0?inline=true

**

***

****