(ΘΕΑΘΗΝΑΙ) δίχως οικοδομική άδεια, με πρωτοβουλία του πολλαπλώς παραβατικού Δήμου Χαϊδαρίου

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

(ΘΕΑΘΗΝΑΙ) δίχως οικοδομική άδεια, με πρωτοβουλία

του πολλαπλώς παραβατικού Δήμου Χαϊδαρίου

Προσπάθεια αλλαγής χρήσης του Δάσους ΠΑΡΚΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Και «τακτοποίησης» αυθαίρετου υγειονομικού ενδιαφέροντος

(ΘΕΑΘΗΝΑΙ) δίχως οικοδομική άδεια, με πρωτοβουλία

του πολλαπλώς παραβατικού Δήμου Χαϊδαρίου

Σχετικά:

α) ΑΠ 56174 (Φ 10045), 21/1122 ΥΔΟΜ Αιγάλεω,

β) ΓΠΣ Χαϊδαρίου, ΦΕΚ 1149/Δ/96,

γ)Επέκταση Σχεδίου Άνω Δάσους ΦΕΚ 255/Δ/85,

δ)Ανακριβής Δήλωση τακτοποίησης ΘΕΑΘΗΝΑΙ 2322374,

ε)Πλήρης Φάκελος Αυθαίρετου στο Αρχείο ΥΔΟΜ Αιγάλεω

Ως προς την ουσία των αναφερόμενων στο α)σχετικό, επισημαίνονται τα εξής:

Στη παράγραφο 2. Του άρθρου 114 του ν. 4495/17, του οποίου τη παράγραφο 1. ια) φέρεται να επικαλείται ο Δ. Χαϊδαρίου, αναφέρεται ρητώς πως «εξαιρούνται του παρόντος…» δηλαδή της ευνοϊκής ρύθμισης «… εφόσον εκμισθώνονται σε τρίτους για λειτουργία υγειονομικού ενδιαφέροντος», όπως επί χρόνια έκανε οπ Δ. Χαϊδαρίου αδιαφορώντας για την έκθεση κοινού σε κοινό κίνδυνο δεδομένου ότι λόγω έλλειψης άδειας οικοδομής δεν υπήρχε και ελεγμένη πυροπροστασία. Η παραπάνω παρατήρηση αρκεί για την απόρριψη της αίτησης του Δ. Χαϊδαρίου.

Δεδομένου ότι στη πορεία των 24 ετών από την αρχική καταγγελία, επαναλαμβάνονται τα παρακάτω ώστε νεότεροι χειριστές της υπόθεσης να ‘διαμορφώσουν πληρέστερη εικόνα.

1)Το Πάρκο Νεολαίας είναι δασικό, αναδασωμένο κατά την προσπάθεια αναδάσωσης 1977-1980 της τότε Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε συμφωνία με το Σύνταγμα του 1975, με δεδομένη την ανάγκη βελτίωσης του περιβάλλοντος γύρω από τη Πρωτεύουσα, με συστράτευση Δασικής Υπηρεσίας και Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα γνωρίζει το Δασαρχείο Αιγάλεω που διαπιστώνει ΔΑΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ (Α.Π1692, 29/6/2012), το υπενθυμίζει το Γραφείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας αναφερόμενο σε «Δάσος Πάρκου Νεολαίας» (Επιστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, 5 Αυγούστου 2021), τρεις φορές το αναγνώρισε εγγράφως ο Δ.

Χαϊδαρίου και ο ΑΣΔΑ ζητώντας «Αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης» ώστε να εκδώσουν οικοδομική άδεια (βλέπε αρχείο ΥΔΟΜ Αιγάλεω). Το επιβεβαιώνει κάθε χρόνο ο Δ. Χαϊδαρίου διοργανώνοντας αναδασώσεις (πρόσφατη με ΜΚΟ We 4 all, 5 Μαρτίου 2021).

Το αποτυπώνει ο Δ. Χαϊδαρίου στο σχετικό χάρτη του τοπογραφικού τμήματος ως Πράσινο – ΑΣΔΑ (2007). Σε κάθε περίπτωση Πάρκα – Άλση προστατεύονται ως Δάση (ΣτΕ …).

2)Αφού απέτυχε να χαρακτηριστεί ως «ΜΗ ΔΑΣΙΚΟ», ο Δήμος Χαϊδαρίου εμφανίζεται και θεωρεί το Πάρκο ως «ανοικτό οικοδομικό τετράγωνο» και «άρτιο και οικοδομήσιμο» οικοδομικό τετράγωνο ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ «Ο.Τ. Γ453). Στο ΦΕΚ 255/Δ/85, στο Σχέδιο επί των ανατολικών ορίων (ενιαίο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου το 1985), σημειώνονται ΟΤ Γ453, αλλά και ΟΤ Γ451 (το νότιο μεγαλύτερο τμήμα του Στρατοπέδου). Αυτή η αρίθμηση και ο λόγος για τον οποίο χρειαζόταν δεν αναφέρεται στο λεκτικό του κειμένου του ΦΕΚ.

Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου δεν περιλαμβάνεται στο ΓΠΣ και η αποδοχή της άποψης του Δ. Χαϊδαρίου για «ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα» στο «Ο.Τ. Γ453», σημαίνει ανάλογη θεώρηση για το σκοπό της έκτασης του Στρατοπέδου («Ο.Τ. Γ451»), δηλαδή «άρτιο και οικοδομήσιμο» όταν το ΥΠΕΘΑ αναγνωρίζει πως το ένα τρίτο του Στρατοπέδου είναι δασικό, ( «ανήκουν στο Υπ. Γεωργίας»), ενώ με ειδικό νόμο επιχειρήθηκε η πολεοδόμηση για το υπόλοιπο τμήμα κατά το ήμισυ, το 2005 και μετά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( Δ. Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης κ.ά.) η πρόταση αποσύρθηκε.

3)Στην τεχνική έκθεση της δήλωσης τακτοποίησης δηλώνεται ανακριβώς ως διεύθυνση «Ηρώων Πολυτεχνείου και 3ης Σεπτεμβρίου», ενώ στη τρέχουσα απόπειρα του Δ. Χαϊδαρίου η αναφορά σε «Ο.Τ. Γ453», εκατό (100) και πλέον μέτρα βορειότερα και ανατολικά, αποτελεί έμμεση παραδοχή της παραπάνω ανακριβούς δήλωσης και «άδειασμα» του συντάκτη της.

Η αναξιοπιστία του Δ. Χαϊδαρίου διαχρονικά για θέματα απειλής και προσβολής του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι γνωστή:

1) Μη παραδοχή ορθών στοιχείων για εκπαιδευτήρια στο Ρέμα Αφαίας (ζώνη Α’, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους).

2) Μη παροχή ορθών στοιχείων για Νεροτσουλήθρες στο Κόμβο Σκαραμαγκά (ΓΠΣ, Αρχαία Ιερά Οδός, Τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταφύγιο άγριας ζωής).

3) Δρόμος Δάσος – Δαφνί που εμφανίστηκε ως δασικό μονοπάτι και «φέσωσε» το Δ. Χαϊδαρίου με την αποζημίωση του εγκατεστημένου εργολάβου.

4) Ενοικίαση, κατά κανόνα δίχως είσπραξη ενοικίων, παράνομων υγειονομικών καταστημάτων δίχως πυρασφάλεια (λόγω ανακριβών ή/και ελλείψεων οικοδομικών αδειών), δηλαδή εκθέτοντας κοινό σε κίνδυνο. Έως και πρόσφατα ανακαλύπτουμε υπερβάσεις στο Λόφο Προφήτη Ηλία – 1000 τ.μ. (;) παρά τις φερόμενες ως «τακτοποιήσεις» Λόφου, Αίθριου, Παλατάκι κ.α.

Τα παραπάνω ενδεικτικά.

Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό, επισημαίνεται πως το Πάρκο Νεολαίας, παραχωρήθηκε από το Υπ. Οικονομικών στον ΟΡΣΑ, ΟΧΙ στο Δ. Χαϊδαρίου. Η απόφαση παραχώρησης χρήσης και μόνο από ΟΡΣΑ προς Δ. Χαϊδαρίου, δέον όπως αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, δεδομένου ότι επί πέντε (5) φερομένων ως συμμετεχόντων στην σχετική απόφαση, αναφέρονται μόνο τέσσερα (4) ονόματα. Επίσης, παρά την απόφαση παραχώρησης χρήσης, στο λεκτικό του εγγράφου (υπογράφεται από τον κ. Κυριάκο Ντηνιακό) αναφέρεται «παραχώρηση» δίχως διευκρίνηση. Ο Δήμος Χαϊδαρίου επικαλείται χρησικτησία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Συμπερασματικά, το Δάσος παραμένει δάσος ακόμη κι αν ο παραβατικός «βαθύς Δήμος» Χαϊδαρίου αξιοποιώντας αντισυνταγματικές διατάξεις, το εξαίρεσε από το δασικό χάρτη (Δ/νση Δασών …). «Ανοικτό Οικοδομικό Τετράγωνο» σε στρατιωτική περιοχή δεν στέκει, μαρτυρά όμως υπόγειο σχεδιασμό ετών που αναδεικνύει την υποκρισία όσων καμώνονταν πως επιδιώκουν το Στρατόπεδο να καταστεί ελεύθερος χώρος της Δυτικής Αθήνας.

Ο υπογράφων έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κλήθηκε να καταθέσει σε προανάκριση που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Χαϊδαρίου. Αντιστοίχως έχουν σχετικώς ενημερωθεί αρμόδιες υπηρεσίες.

Ενώ στην εισήγηση στο Δ.Σ. 23/7/21 αναφέρεται «κυριότητα, νομή και κατοχή», στο έγγραφο (ΑΠ 56174-21/11/22) επαναφέρεται η άποψη «δημοτικό (κατά χρήση)». Εάν ήταν ιδιώτης με ανάλογη αξιοπιστία στοιχείων, πώς θα αντιδρούσε η υπηρεσία; Που θα παρέπεμπε την υπόθεση;

Ο βαθύς Δήμος Χαϊδαρίου «παίζει τα ρέστα του». Η απάντηση των πολιτών είναι «τα βλέπω» σε κάθε επίπεδο διοίκησης και ελέγχου…

Κίμων Ε. Φουντούλης

ΥΓ. Σε προσπάθεια του Δ. Χαϊδαρίου να επεκτείνει παρανόμως (αντί με Προεδρικό Διάταγμα και με έλεγχο ΣτΕ) το σχέδιο πόλης, επιχειρήθηκε και εκδόθηκε ΦΕΚ, το 961/Δ/1999 όπου με ανακριβές λεκτικό (ψευδώς θα ήταν η ορθότερη διατύπωση, αλλά αποφεύγεται για να μην «βαρύνει το κλίμα») όπου ο τότε περιφερειάρχης υπογράφει και εγκρίνει «Πολεοδομική μελέτη της ΠΕ 3… και η τροποποίηση σχεδίου»…, ενώ επρόκειτο για επέκταση εκτός σχεδίου και εκτός ΠΕ 3 περιοχής και έμμεση ένταξη στο σχέδιο υποτμήματος του όλου, φερομένου ως «ανοικτού οικοδομικού τετραγώνου» «Ο.Τ. Γ451» δηλαδή του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Η υπηρεσία σας ενημερώθηκε σχετικώς τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2010 και τον Φεβρουάριο του 2011. Η παραπάνω «ρύθμιση» είναι στον αέρα λόγω ΣτΕ (ακύρωση άρθρων Ν. 3044/27-8-2002, ΦΕΚ 197Α).

Από την υπηρεσία σας είχε ζητηθεί να εγκρίνει όρους δόμησης (2010-2011)

https://xaidarisimera.gr/parko-neoleas-mia-polytimi-oasi-sto-chaidari-pou-axizi-na-prostatepsoume/

https://ipolimas.gr/index.php/koinonia-xaidari/7663-o-kimon-fountoulis-gia-parko-neolaias-ano-dasos

https://www.pitsounicity.gr/dytiki-athina/xaidari/apokalyptiko-i-poleodomia-katedafizei-to-paranomo-theathinai-kai-o-dimos-xaidariou-thelei-na-to-ekmisthosei