Όταν γεννήθηκε ο ημίθεος Ηρακλής, η θεά Ήρα τον ζήλεψε, γιατί δεν ήταν δικό της παιδί. Έτσι, έστειλε δύο φίδια για να τον πνίξουν. Αυτός όμως ατάραχος τα σκότωσε. Ύστερα από αυτό και η ίδια η Ήρα τον θαύμασε και η Αθηνά που προστάτευε τον ήρωα έπεισε τη βασίλισσα του Ολύμπου να τον θηλάσει για να γίνει αθάνατος. Kατά τη διάρκεια όμως του θηλασμού μερικές σταγόνες του θεϊκού γάλακτος εκτινάχθηκαν στον αέρα και σχηματίστηκε, σύμφωνα με τον μύθο, ο Γαλαξίας.
O Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα την παρουσία της Εκάβης, της μητέρας του Έκτορα, που κλαίει σπαρακτικά… “και αφού ανοίγει και δείχνει τους μαστούς της να ορκίζεται με πάθος: Παιδί μου Έκτορα… λυπήσου με, γιατί κάποτε σε θήλασα από τον παυσίπονο μαστό μου”.
Αγόρι ή κορίτσι θήλαζε πάντα από τη μητέρα του, ήταν ένα χρέος που υπενθύμιζαν οι μεγαλύτερες στις νεότερες μητέρες. Και όταν υπήρχε αδυναμία από τη μητέρα , το έργο αναλάμβανε η τροφός ή τίτθη. Τίτθη του Οδυσσέα ήταν η Ευρύκλεια , του Μ. Αλεξάνδρου η Ιονική. Οι Σπαρτιάτισσες ήταν περιζήτητες τροφοί , ιδιαίτερα τον 5ο π.χ. αιώνα .*
Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι βρέφη που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές λοιμώξεις, όπως ωτίτιδα, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία.
Επιπλέον εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό, ατοπική δερματίτιδα, άσθμα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, σε σχέση με μη θηλάζοντα βρέφη.
Έχουν λιγότερους βρεφικούς κολικούς πρώτου τριμήνου, λιγότερες ανάγωγες και λιγότερα προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Το νεογνό με το θηλασμό, προσλαμβάνει την καλύτερη δυνατή ποιοτικά και θρεπτικά τροφή για την ηλικία του, στην ποσότητα που επιθυμεί, όποτε το επιθυμεί.
Ο 9ος πανελλαδικός ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε περισσότερες από 55 πόλεις της χώρας , πραγματοποιήθηκε χθες 4/11, είναι μια δράση στο πλαίσιο του γιορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. Αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει, να αφυπνίσει, να υποστηρίξει τις νέες μητέρες και όλο τον πληθυσμό για τον μητρικό θηλασμό.
Στην Αθήνα, μια λαοθάλασσα κατέλαβε τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καροτσάκια με βρέφη και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, νέοι γονείς αλλά και παππούδες και γιαγιάδες , διεκδίκησαν το δικαίωμα του μωρού και της μητέρας στον θηλασμό, σε οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε ώρα . Γιατί είναι αυτό που η φύση ορίζει ως το φυσιολογικό και υγιέστερο για το μωρό . Το μητρικό γάλα .Μοναδική τροφή, πλήρης και αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους έξι μήνες του μωρού και για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται.
Ας γίνει η πατρίδα μας, έμπρακτα, χώρα φιλική και υποστηρικτική στο θηλασμό , παντού σε χώρους δημόσιους και χώρους εργασίας των μαμάδων. Τo πλαίσιο του νόμου υπάρχει, η υλοποίηση αναμένεται:
Προαγωγή Μητρικού Θηλασμού
(ΦΕΚ 4316/2014)
Ο νόμος στο άρθρο 3 περιλαμβάνει τις διατάξεις που ψήφισε η Βουλή για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ο νόμος επικεντρώνεται σε 5 βασικά σημεία:
1 Για τη διευκόλυνση των θηλαζουσών μητέρων:
α) Δημιουργείται χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, σε αερολιμένες, σε λιμένες, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους άθλησης, σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
β) Οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης, οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια των χώρων θηλασμού και των χώρων θηλασμού στην Εργασία. Αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας.***
Ποινικό αδίκημα είναι πλέον στην Κύπρο η παρεμπόδιση μητέρας που θηλάζει.
99Β. Παρεμπόδιση μητέρας που θηλάζει: Όποιος δηµόσια και κατά τρόπο που ενέχει απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα προφέρει οποιαδήποτε λέξη ή δημιουργεί ήχο, ώστε να ακούγεται από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή προβαίνει σε χειρονομία ή τοποθετεί οποιοδήποτε αντικείμενο ή διανέμει γραπτά κείμενα ή κείμενα με εικονογραφήσεις ή συμπεριφέρεται απρεπώς ή προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη πράξη με σκοπό να παρεμποδίσει μητέρα η οποία θηλάζει, είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000).»**
Αναρίθμητες ζωές σώθηκαν από την αρχαιότητα έως σήμερα χάριν του μητρικού γάλακτος, που είναι σημαντικότατο στοιχείο επιβίωσης. Είναι φυσική πηγή που συνεχώς ανανεώνεται και οι γυναίκες είναι οι μόνες που το παράγουν, οι μόνες που διατηρούν τη ζωή.
* Πηγή https://www.iatrikionline.gr/deltio_49a/a9.htm
**Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2018/10/poiniko-adikima-parempodisi-thilasmou.html#ixzz5Vy2XSVjl
***Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2014/12/fek-4316-nomos-thilasmou.html#ixzz5VyN1sojd