“Καραγκιοζάκο, εσύ πήγες και έβαλες την πινακίδα;”

Από το Απόσπασμα Πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου συνεδρίαση 7 , 27/7/2022

ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣΉρθα στην Τεχνική Υπηρεσία ως όφειλα, γιατί είχαν γίνει πολλά και τροχαία και ιστορίες κλπ. Και μου είπαν ότι είναι μονόδρομος. Και είπα βάλτε ρε παιδιά, τότε την πινακίδα, την βάλαν την πινακίδα, την επομένη ή την μεθεπόμενη, εμφανίστηκε κάποιος κύριος από την Γράμμου, και ο πρώην Δήμαρχος είναι ενήμερος, και μου είπε Καραγκιοζάκο, εσύ πήγες και έβαλες την πινακίδα, όταν του είπα να ενημερωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία.”

Η οδός στην οποία αναφέρεται ο κος Ασπρογέρακας είναι δρόμος στο κεντρικό Χαϊδάρι. Για την ανάπλαση της περιοχής έχει αιτηθεί ο δήμαρχος την δανειοδότηση με 9.000.000 ευρώ. Αλλά δεν υπάρχει πινακίδα για την μονοδρόμηση. Τι θα αλλάξει με την ανάπλαση, αν ποτέ υλοποιηθεί; Όταν οι υπηρεσίες του δήμου δεν ελέγχουν για τα βασικά; Για μια πινακίδα;

  • Δεν είναι σήμερα αποδεκτό διεθνώς να σημειώνονται θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί στην οδική κυκλοφορία.
  • Η κύρια ευθύνη για την Οδική Ασφάλεια ανήκει στους αρμόδιους για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και συντήρηση υποδομών της Οδικής Κυκλοφορίας.
  •  Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Λειτουργικός Αναλφαβητισμός της Τ.Υ. του Δήμου Χαϊδαρίου

Γιατί υπάρχει η Τεχνική Υπηρεσία; Ποιος ο σκοπός ύπαρξης του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών;

Μεταξύ άλλων η Διεύθυνση είναι αρμόδια για την εξασφάλιση βελτιωμένων συνθηκών ασφαλούς μετακίνησης και κυκλοφορίας των δημοτών και των οχημάτων τους, καθώς και για τον έλεγχο εγκαταστάσεων, την έκδοση αδειών εγκαταστάσεων και εγκαταστατών κυρίως στον τομέα των μεταφορών. Εκτός της αρμοδιότητας εκ του ΟΕΥ, υπάρχει και η ευθύνη των υπαλλήλων. Γραφείο Ελέγχου Οδών, είναι υποχρεωτικό σε κάθε δήμο όπως και Ελέγχου Προσβασιμότητας.

Τεχνική Υπηρεσία η οποία δεν ελέγχει και δεν γνωρίζει ότι έχει ευθύνη για την ασφάλεια των οδών και χρειάζεται ο δημοτικός σύμβουλος, όπως παραπάνω ο κος Ασπρογέρακας, να υπενθυμίζει στη Τεχνική Υπηρεσία τις νόμιμες και οφειλόμενες ενέργειες. Τότε η αποτυχία της διοίκησης είναι δεδομένη. Αλλά τι γίνεται με τις Ζωές; Το διακυβευόμενο αγαθό είναι ή ανθρώπινη ζωή και εδώ ίσως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μπορεί να υπάρχει δόλος ή αμέλεια; Γιατί “ως όφειλα” αναφέρει ο νομικός κος Ασπρογέρακας. τότε η Τεχνική Υπηρεσία που για αυτό τον σκοπό υπάρχει και πληρώνεται από τους φόρους μας, οφείλει εκατομμύρια φορές, καθημερινά, κάθε λεπτό.

Γιατί οι οφειλόμενες ενέργειες αφορούν τις ζωές μας. Η αποτυχία των δημοτικών Αρχών και των Υπηρεσιών σημαίνει ότι θέτουν σε κίνδυνο τις Ζωές των Δημοτών. Η σήμανση είναι ένα από τα πολλά που συνθέτουν το ασφαλές οδικό δίκτυο. Η κατάσταση στη πόλη μας είναι κακή όχι μόνο σε σχέση με το οδόστρωμα αλλά εν γένει με το σύνολο των χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν την ασφάλεια μιας οδού (π.χ. γεωμετρία, σήμανση, στοιχεία προστασίας). Και το κατεστραμμένο οδόστρωμα, ασφαλτοστρώσεις δεν έχουν γίνει για δεκαετίες. Κάθε μέτρο λακκούβα και κακοτεχνία.

 οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά δεν μπορεί η Τεχνική Υπηρεσία να επιτρέπει αυτά τα λάθη να οδηγούν σε απώλεια, έστω και μίας ζωής

Στο δήμο μας, έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια και καθρέφτες οδικής κυκλοφορίας κατόπιν αίτησης δημοτών, έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά σε πεζοδρόμια για αποτροπή στάθμευσης και προστασίας ΟΚΩ. Ρουσφέτια και ρουσφετάκια για εμπόδια στα πεζοδρόμια, από την παράνομη δόμηση στη ρυμοτομική γραμμή μέχρι την χωροθέτηση κάδων και δημιουργία εσοχών σε γωνίες. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρώτα ενέκρινε και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε κίνδυνο καθημερινό εξαιτίας των λειτουργικά αναλφάβητων και των “πελατών” τους

Ή δεν ενέκρινε, απλά έτσι αποφάσισε ο-η Αντιδήμαρχος, ο-η προϊστάμενος στη καθαριότητα (δημιουργία εσοχών) ή στη Τεχνική Υπηρεσία (κολωνάκια στη Π. Μελά). Όλα απαγορεύονται στα στενά πεζοδρόμια της πόλης μας και πρέπει να προηγηθεί τεχνική μελέτη κλπ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού, του πρότυπου κανονισμού καθαριότητας φεκ 5888/Β/15-12-2021, των διατάξεων του ΥΠΕΝ, εξυπηρετηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους, για την Προσβασιμότητα, ΝΟΚ ΦΕΚ Α/79/9-4-2012 . Ούτε καν μια αναφορά στην ιστοσελίδα του δήμου δεν υπάρχει η οποία είναι υποχρεωτική, για οδηγίες κατασκευής πεζοδρομίου. Μιλάμε για την τέλεια απαξίωση των βασικών σε ευνομούμενη χώρα, της Διαφάνειας, της Χρηστής Διοίκησης.

Για όλα τα παραπάνω είναι υπεύθυνος ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος η Αν. Δντρια της Τχνικής Υπηρεσίας. Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο. Διαχρονική εγκληματική αμέλεια και η αναφορά η δημόσια του δημοτικού συμβούλου μας λέει πολλά. Και εξηγεί ποιός είναι ο πραγματικός “Καραγκιοζάκος”, ο οποίος μας θέτει σε κίνδυνο καθημερινά. Γιατί δεν αρκεί ένας δημοτικός σύμβουλος να διαμαρτυρηθεί ή να καταψηφίσει. Πρέπει να αποδείξει την βούλησή του με ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ακόμα και υποβολή φακέλου στον Εισαγγελέα. Αυτό οφείλει! Να υπερασπιστεί τους Νόμους, το Ελληνικό Σύνταγμα και τους Δημότες ΟΛΟΥΣ. Τρία χρόνια, ποιος ή ποια δημοτικός σύμβουλος υπέβαλε μία ένσταση; για θέματα οδικής ασφάλειας και τις σχετικές αποφάσεις της ευνοιοκρατίας; Κανένας και Καμία

Η Ανθρώπινη Ζωή είναι Υπέρτατο Αγαθό ….Και η κύρια ευθύνη του Δήμου Χαϊδαρίου. Για χρόνια εφαρμόζεται η συνειδητή απραξία για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και εφαρμογή νομοθεσίας. Δεν φροντίζει για την οδική εκπαίδευση, ώστε να καλλιεργήσει συνειδήσεις και συμπεριφορές που να οδηγούν σε εξάλειψη οδικών συγκρούσεων και να διασφαλίζουν το δικαίωμα ΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.

Κέρδισε ο φηφοφόρος τους το δικαίωμα στο θάνατο του Άλλου

ΠΗΓΗ

Πεζοδρομια, κατασκευή – ανακατασκευή πεζοδρομίων  διέπεται από την ακόλουθη νομοθεσία:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 24 του Κτηριοδομικού Κανονισμού (Φ.Ε.Κ. 59/∆/1989), όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 367 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΦΕΚ 580Δ /1999).
  2. Τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ.3α του Ν. 2696/99 περί «Κυρώσεως του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 παρ.1 του Ν.4203/13.
  3. Την αρ.52907/28.12.09 Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών».

Τμήμα Συντήρησης Υποδομών και Εγκαταστάσεων Τηλέφωνο: 213 20 47 295

  • Εκτελεί εργασίες αποκατάστασης λειτουργικότητας σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου (συμπεριλαμβανομένων των Σχολικών Κτιρίων, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών), οδοστρώματα, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους και δίκτυα όμβριων, αρμοδιότητας Δήμου.
  • Εκτελεί εργασίες αποκατάστασης της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης, σε στοιχεία οριοθέτησης πεζοδρομίων και υλοποιεί εργασίες καθορισμού θέσεων στάθμευσης και διαγράμμισης οδών και διαβάσεων, υλοποιώντας αποφάσεις της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας.
  • Επιμελείται της τοποθέτησης πινακίδων οδοσήμανσης, αρίθμησης και ονοματοδοσίας οδών, κτιρίων, κοινοχρήστων χώρων, στις υποδεικνυόμενες θέσεις.
  • Φροντίζει για τη διάθεση κατάλληλου εξοπλισμού και τεχνικών, για την απόσυρση τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατ’ εντολή του αρμόδιου Αντιδημάρχου ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Φροντίζει για τη
    μεταφορά, αποθήκευση και φύλαξη των κατασχεθέντων τραπεζοκαθισμάτων και πραγματοποιεί ογκομέτρηση του χώρου που αυτά καταλαμβάνουν, την οποία αποστέλλει στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
  • Απομακρύνει κάθε είδους κατασκευές από κοινόχρηστους χώρους κατ’ εντολή του αρμόδιου Αντιδημάρχου ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
  • Επιμελείται της απομάκρυνσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
  • Αποσύρει εμπόδιά τοποθετημένα παρανόμως επί του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος (π.χ. κάγκελα, κολωνάκια, εμπόδιά σε θέσεις παρκαρίσματος).
  • Επιμελείται των αιτημάτων των πολιτών αρμοδιότητάς του, φροντίζοντας για την έγκαιρη αποστολή των απαντήσεων προς τους ενδιαφερομένους, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Ανταπόκρισης σε Αναφορές και Προτάσεις των Πολιτών. Ομοίως επιμελείται των υποδείξεων του Τμήματος Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και των αντίστοιχων απαντήσεων προς αυτό.