Πολιτική Προστασία, εκατομμύρια ευρώ από το “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά ο Δήμος Χαϊδαρίου Σφυρίζει….

Το κουκλόσπιτο και οι προχειροδουλειές

Για 3 υποέργα, υπέβαλε ένταξη χρηματοδότησης ο δήμος μας, στην πρόσκληση 08 του “Αντώνης Τρίτσης”. Eκατομμύρια ευρώ μπορούν να επιλέξουν οι δήμοι, για δράσεις που αναβαθμίζουν και εξοπλίζουν, μεταξύ άλλων και την ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ . Μαντέψτε, στο σχετικό πρόγραμμα υπέβαλλε αίτηση χρηματοδότησης, ο Δήμος Χαϊδαρίου. Σχεδόν 3.000.000,00 ευρώ και μόνο ψηφιακές αναβαθμίσεις για εκσυγχρονισμό υπηρεσιών, επέλεξε γενικά και αόριστα.

Με, 4μηνίτες υπαλλήλους, 20 όλοι κι όλοι, για την προστασία των δασών μας, του περιαστικού Πράσινου. Για Εργασίες χορτοκοπής, απομάκρυνση ξερών κλαδιών, Επιτήρηση κλπ. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι προσλαμβάνονται τα δικά τους παιδιά, χωρίς διαφάνεια, χωρίς έλεγχο. Πως λοιπόν δικαιολογείται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας η ύπαρξη διακριτού Τμήματος, χωρίς μόνιμο προσωπικό; Ο Δήμος μας, με έκταση 22.650 τ.μ και δάση και ορεινούς όγκους και άλση, εύλογα θα έπρεπε να είχε μόνιμο προσωπικό. Με εκπαίδευση και εξοπλισμό και συνεργασία με εθελοντές.

Γιατί στο Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών “ΙΟΛΑΟΣ”, της Πολιτικής Προστασίας** δεν συμπεριλαμβάνονται δράσεις και έργα πρόληψης, όπως η εκτέλεση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις, η απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας, κλπ. Γιατί ο Δήμος είναι φορέας Πολιτικής Προστασίας και πρέπει να εργάζεται καθημερινά με σχέδιο και υλικές ενέργειες και προμήθειες εξοπλισμού, για πρόληψη όλων των κινδύνων. Για να προλάβει το κακό. Αυτή είναι η δουλειά του, καθημερινά. Δεν είναι έκτακτη Ανάγκη.

Μετά τα σήματα καπνού, ήρθαν οι σφυρίχτρες

Το αίτημα (πρωτογενές) υποβλήθηκε στο δήμο και προχώρησε η προβλεπόμενη διαδικασία.* Γέλασα, για να πω την αλήθεια, μόλις το διάβασα. Και επανήλθα στην πραγματικότητα, αμέσως. Αυτό είναι το θέμα. Ξεχνάμε εύκολα. Γιατί αμέσως θυμήθηκα το Μάτι. Και όχι μόνο. Θυμήθηκα τόσες φορές στο στρατόπεδο, εργασίες και καθαρισμούς για πρόληψη. Τόσες φορές στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, στα δελτία συμβάντων για δεκάδες πυρκαϊές καθημερινά, όλο το καλοκαίρι . Καίγεται η πατρίδα μας κάθε καλοκαίρι και η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Ο κίνδυνος είναι εδώ, ορατός και εμείς απροετοίμαστοι.

Ο Δήμος μας αποφασίζει την Ανάθεση, για τις ανάγκες του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας,*Τέσσερεις φακούς, τέσσερα ζευγάρια κυάλια και 20 σφυρίχτρες , σύνολο 509,00 ευρώ άνευ ΦΠΑ.” Αυτά όλα κι όλα. Ο Δήμαρχος μας, ο οποίος είναι ο πρϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του δήμου. Ενώ όλη η Πόλη ασφυκτιά και φωνάζει

ΒΟΗΘΕΙΑ

Πως συνεννούνται, πως συντονίζονται; Πως θα προλάβουν το κακό; με σήματα καπνού ή με σφυρίγματα θαυμασμού; Περνά -περνά η μέλισσα, θαυμάζουν την φύση της πόλης μας, βγάζουν και selfie; Κοίτα τι έκανα εγώ στη βάρδια μου στο Χαϊδάρι, γράφουν στο Facebook; 4 μήνες είναι θα περάσουν..

Γιατί αν πιάσει φωτιά στο Δάσος Χαϊδαρίου; Στο Α’Αθλητικό και στο Θεαθήναι; στον Προφήτη Ηλία; στη Μονή Δαφνίου -το μνημείo UNESCO; στο Άλσος Δαφνίου; στο Σχιστό προς Κορυδαλλό δίπλα από τον μεγαλύτερο Βοτανικό Κήπο της Μεσογείου; Στην Αφαία και το Σκαραμαγκά; ‘Εγκαιρη ειδοποίηση; ΠΩΣ;;

Σου σφυρίζω, για ψηφιακές αναβαθμίσεις και e-πλατφόρμες

Στο “Αντώνης Τρίτσης”, που ΔΕΝ επέλεξε ο Δήμος μας, προβλέπονται τα παρακάτω, με χρηματοδότηση

“Μέτρα Πρόληψης – Παρακολούθησης – Ελέγχου – Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, πανδημίες κτλ): αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός δικτύου συλλογής μετεωρολογικών και υδρομετρικών δεδομένων, μητρώο τεχνικών δεδομένων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων σημαντικών υποδομών (σχολεία, γήπεδα, γέφυρες κτλ), παραγωγή ψηφιακού μοντέλου εδάφους (DTM) πολύ υψηλής ακρίβειας.

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης/παρακολούθησης πολιτών – χρηστών (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.α.), κυρίως στις κρίσιμες υποδομές (σχολεία, γήπεδα, γέφυρες, κεντρικοί άξονες, περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας κτλ), κατάρτιση των πολιτών σε πρακτικές μείωσης των επιπτώσεων από τις πλημμύρες, ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κτλ.

Εκπόνηση Γενικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών (βάσει του ν. 4662/2020).”

killing them softly-σιγά-σιγά μας αποτελειώνουν

Η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας , προς το παρόν ανήκει στη Διεύθυνση Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος”Για την προστασία και αναβάθμιση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με τη λήψη των καταλλήλων μέτρων και τη ρύθμιση των σχετικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη συντήρηση των χώρων πρασίνου την Προστασία και τον έλεγχο ΠεριβάλλοντοςΗ Διεύθυνση έχει επίσης την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας στο επίπεδο του Δήμου.” Έτσι μας λέει η ιστοσελίδα του Δήμου . Και όπως ξέρουμε εμείς οι κάτοικοι του Δήμου, όσον αφορά την συγκεκριμένη υπηρεσία, η αποτυχία είναι εγγυημένη.

Επειδή είναι οι ίδιοι που υπέβαλαν αιτήματα και προμηθευθήκαμε τα απορριμματοφόρα 19 τ., τα οποία δεν χωρούν στους δρόμους της πόλης μας. Για αυτό μια νέα γυναίκα τραυματίσθηκε θανάσιμα πριν δύο χρόνια ακριβώς στην οδό Ηπείρου, από το νέο απορριμματοφόρο. Για αυτό αποφάσισαν να τοποθετήσουν εύκαμπτους οριοδείκτες, για να στρίβουν τα νέα απορριμματοφόρα. Για αυτό ζητάνε άδεια υπέρβασης καυσίμων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επειδή είναι οι ίδιοι που προμηθεύονται κάθε χρόνο τεράστιους κάδους 1100 L. μόνο. Κατά παράβαση της νομοθεσίας {114298/1997 και 1650/1986 και Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) Για στενά πεζοδρόμια και γωνίες χωρίς ορατότητα, ζητάνε εσοχές σε πλάτος συνολικά 40 εκ.. Προσθέτουν εμπόδια δηλαδή και απομειώνουν το ελάχιστο ήδη πλάτος όδευσης πεζών. Έκθεση πεζών σε κίνδυνο. Οδική ΑΝ-Ασφάλεια, για όλους. Χωροθετούν όπου τους βολεύει προς εξυπηρέτηση φωνακλάδων εκφοβιστών (πες μου τον φίλο σου) και δεν δίνουν λογαριασμό για μείωση αποβλήτων, ποσότητες απορριπτόμενες σε ΧΥΤΑ, δεν μειώνουν τουλάχιστον τα κλαδέματα με κλαδοθρυμματιστές. Το ελάχιστο είναι το τελευταίο, το οποίο οφείλουν για να διευκολύνουν την Πολιτική Προστασία. Την Προστασία από πυρκαϊά, την εστία επικινδυνότητας που η ίδια υπηρεσία δημιουργεί, χωρίς να προβαίνει στις οφειλόμενες υλικές ενέργειες. Αυτή είναι η Δέσμια Αρμοδιότητά της, για αυτό ΥΠΑΡΧΕΙ. Μια υπηρεσία που ΤΩΡΑ δεν έχει καμία σχέση ούτε με Προστασία, ούτε με Έλεγχο γενικά. Μόνο ο Κίνδυνος και η έκθεση σε κίνδυνο, για πεζούς, οδηγούς, Περιβάλλον.

Τέσσερεις Γάμοι και Μία Κηδεία

Φυσικά και αβίαστα, ταιριάζουν πάντα οι διευθυντές και προϊστάμενοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας με την εκάστοτε δημοτική αρχή. Δεν χρειάζεται, να πανε σε γάμους και κηδείες πρώτα, για να το συνειδητοποιήσουν , οτι ταιριάζουν όπως στη ταινία. Πάντα έχουν Happy Εnd. Μετα τις εκλογές, κάθε 4 χρόνια. Γιατί όλοι εμείς είμαστε τα παρανυφάκια, στολισμένα και πάντα στην άκρη, προσδοκώντας να χορέψουμε στο γάμο. Ενώ αυτοί, σχεδιάζουν μήπως την κηδεία μας; Και οι κουμπάροι του δημοτικού συμβουλίου, οι πρόθυμοι μάρτυρες του ευτυχισμένου μυστηρίου, πάντα.

Σε εμάς πολύ φοβάμαι ότι ταιριάζει από τους γάμους του FIGARO, όπερα μπούφα(κωμική)! Και τον RIGOLETTO, την διασκεδαστική όπερα, το πασίγνωστο “φτερό στον άνεμο γυναίκας μοιάζει, με συναρπάζει και με τρομάζει”. Μόνο η τρομάρα μας έχει μείνει, γιατί τα σκουπίδια στροβιλίζονται στον άνεμο, τον αέρα με επικινδυνότητα 4 συνεχώς στην Αττική. Και τα κλαδέματα στοιβάζονται παντού, ανάμεσα σε ογκώδη και στρώματα, έπιπλα και καθρέπτες .Φορτηγά παντού και οχήματα, σταθμευμένα κατά παράβαση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δρόμοι που αν χρειαστεί να εκκενωθούν, να περάσουν πυροσβεστικά, να απεγκλωβίσουν ή να μεταφέρουν τραυματίες, θα γίνουν παγίδες. Σεισμοί-πλημμύρες-πυρκαϊές… Και οι ελάχιστοι υπαλληλοι με σύμβαση, δεν επαρκούν ούτε είναι εκπαιδευμένοι για να προλάβουν. Είτε με σφυρίγματα είτε με ασύρματη επικοινωνία. Αυτά που γίνονται τώρα είναι παιχνίδια για παιδάκια. Πότε θα γίνουμε σοβαροί; Πότε θα προστατευθεί και θα λειτουργήσειο Δήμος μας με σύγχρονο τρόπο και με αποτελέσματα απτά ; Πότε θα εκσυγχρονισθούν οι υπηρεσίες; Πότε θα εκπονηθούν σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν; Πότε θα γίνουν κυκλοφοριακές μελέτες και πότε θα εφαρμοσθεί ένα σχέδιο ολιστικό;-Πράσινο-κυκλοφοριακό, Οδική Ασφάλεια-κοινόχρηστοι χώροι- διαχείριση αποβλήτων-συντήρηση δημοτικών υποδομών (σχολεία-παιδικές χαρές- κτίρια-αθλητικές εγκαταστάσεις);

Τhe mirror crack’d

Γιατί η ζωή δεν είναι ταινία. Και στο τέλος δεν νικάνε οι καλοί, στη ζωή….Και στο καθρέπτη βλέπουμε συνεχώς, τον εν δυνάμει δολοφόνο μας.

*https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9D%CE%9B%CE%A7%CE%A9%CE%973-%CE%91%CE%A7%CE%96?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%99%CE%A60%CE%A9%CE%9E9-%CE%93%CE%99%CE%9D?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A9%CE%92%CE%92%CE%A9%CE%A84-%CE%9A%CE%A93?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A5%CE%A86%CE%A9%CE%973-%CE%A3%CE%92%CE%A9?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9B%CE%91%CE%97%CE%A9%CE%973-%CE%A1%CE%9A%CE%94?inline=true