Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (στη πόλη μας)

Μια  Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

 (πρωτότυπος τίτλος: A Christmas Carol) είναι νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843.[2] Αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος. Η νουβέλα είχε άμεση επιτυχία και αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς.*
Ο πλούσιος αλλά, τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ , ο οποίος μισεί κυριολεκτικά τα Χριστούγεννα, βιώνει μέσα σε μία μόνο νύχτα μία μοναδική εμπειρία, τρομαχτική μα συνάμα, λυτρωτική! Ο άσπλαχνος Σκρουτζ, αγγίζοντας  συναισθήματα που είχε για χρόνια ξεχασμένα, μαλακώνει και πλημμυρίζει Αγάπη.

2019

Ο Ebenezer της δικής μας ιστορίας, αναστέναξε. Δεν θα καταφέρει ποτέ να τελειώσει με αυτούς τους λογαριασμούς, και είναι ήδη παραμονή Χριστουγέννων. Έχει ζαλιστεί από το  πολλά νούμερα. Περιουσία με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο λογαριασμό του, ακίνητα πάνω από 10, οχήματα τουλάχιστον δυό. Πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και του σούπερ μάρκετ το λογαριασμό, Τόσο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.  Τι καλά τότε, όταν ήταν εκλεγμένος πρώτος δημότης σε αυτό το χωριό. … Αρχίζει να μισοκοιμάται. Βρίσκεται μία πενταετία πίσω . Ένα χαρούμενο πρωινό γεμάτο αισιοδοξία, όταν ο κόσμος καλωσόριζε το νέο πρώτο δημότη, εκλεγμένος ο ίδιος !

2014

Πόσο όμορφη ήταν τότε η ζωή! Αυτοί οι αθώοι, καλοί και χαμογελαστοί  ψηφοφόροι τόσο   πρόθυμα τον ψήφισαν. Του έδωσαν τεράστια πλειοψηφία . Αρνήθηκαν να σκεφτούν, αρνήθηκαν να δουν το λογικό και εμείς τους δείξαμε! Η δημοτική λαμπερή συντεχνία, μια χούφτα άνθρωποι με κοινό συμφέρον, την τακτοποίηση  των πρόθυμων σε κάθε συμβιβασμό. Αρκεί να βρεθεί λογαριασμός να βολευτούμε όλοι κάτω από τη σκέπη του  μεγάρου. Μια θέση στον προϋπολογισμό,  ο πρόθυμος “τακτοποιητής”  και στον αντίστοιχο κωδικό πληρωμής ο δικός μας ο πελάτης, “φυτευτός”.

Αποκαθηλώνουμε όσους επικαλούνται τη κοινή  λογική από τον θρόνο τους και αφήνουμε στο περιθώριο την αντιπολίτευση. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Μέσα σε μία πενταετία  μπορεί η οικονομία της Πόλης να είναι χάλια αλλά ο προσωπικός στρατός θα έχει δημιουργηθεί.  Γεννιέται ήδη  μία μεγαλοπρεπής ισχυρή μηχανή. Η λαμπερή συντεχνία  θα είναι η μόνη δύναμη, στη Πόλη.

2019

Ο Ebenezer δεν μπόρεσε να κρατήσει περισσότερο αυτές τις χαρούμενες σκέψεις. Ξύπνησε από θορύβους στην πόρτα του.  Δύο οικογένειες συμπολιτών με τα μικρά παιδιά χτυπούν, ζητάνε τα φουσκωτά και τα παιχνίδια που είχε εγκαταστήσει πέρσι μπροστά στο μέγαρο το δημαρχιακό !

Έχουν απόλυτη ανάγκη από παιχνίδια, τα παιδιά. Ρώτησαν αν, υπό το πνεύμα των Χριστουγέννων, ο κ. Εbenezer θα μπορούσε να τους βοηθήσει και αυτοί σε αντάλλαγμα θα υποσχεθούν ότι θα έρχονται σε κάθε συνεδρίαση. Τη συνεδρίαση να ταράζουν, θα βάζουν και τα παιδιά ακόμα  να φωνάζουν.

Πλάκα κάνουν; Νομίζουν ότι μπορεί απλώς να παραγγέλνει φουσκωτά; Πως να τα πληρώσει;  Δεν μπορεί να χρεώνει πια το προϋπολογισμό, δεν είναι πια ο πρώτος δημότης. Μπορεί να κάνει δωρεάν γιορτές και πανηγύρια; Αυτά τα κάνει ο ύπουλος παλιός ανταγωνιστής και σημερινός αντικαταστάτης. Κάνει γιορτές και εκδηλώσεις ο σημερινός,  αλλά τα δικά του μεγαλεία δεν τα φτάνει, που πλήρωνε με τα λεφτά των δημοτών.

Τα παιδιά κλαίνε, θέλουν το περσινό χριστουγεννιάτικο παιχνίδι. Καλέ μου  κ. Ebenezer , θερμοπαρακαλούν, βάλε το χέρι μια φορά στη τσέπη σου.  Δώσε στα παιδιά λίγη χαρά, με τα δικά σου τα λεφτά!

Όχι τα δικά μου τα λεφτά!. Ξυπνά κάθιδρος, ουφ! ένα όνειρο ήταν !

2023

Ο Εbenezer  άρχισε και πάλι να λαγοκοιμάται. Είχε, όμως, σπασμωδικά  και περίεργα όνειρα. Έβλεπε την εικόνα ενός μικρού παιδιού  να προσπαθεί να περάσει το δρόμο να φτάσει στο δενδράκι και τη φάτνη στη πλατεία. Δεν μπορεί όμως να διασχίσει το δρόμο, να φτάσει απέναντι.

Εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα, σκουπίδια, κάδοι , αυτοκίνητα, δένδρα, γλάστρες, πινακίδες, εμπόδια μπροστά του ένα σωρό,

2014-2019

“Μια διάβαση δεν έφτιαξες” του φωνάζουν οι γονείς του παιδιού!

“Τα αυτοκίνητα κλείνουν το πεζοδρόμιο” του φωνάζει ο ένας γονιός!

“Δεν έβαλες ένα πρόστιμο σ’ αυτούς που πετούν σκουπίδια” φωνάζει ένας παππούς!

“Δεν φρόντισες να τηρηθεί ο ΚΟΚ” φωνάζει μια μαμά απέναντι.

“Δεν φρόντισες να τηρηθεί ο κτιριοδομικός κανονισμός” φωνάζει άλλη μαμά

“Δεν φρόντισες να γίνει μια μελέτη για τον   αστικό εξοπλισμό” ωρύεται άλλος μπαμπάς.

“Δεν μπορούμε  το δρόμο να περάσουμε .  Δεν έχει χώρο  στο πεζοδρόμιο να σταθούμε”

Κι άλλοι άρχισαν  να φωνάζουν, ξαφνικά μαζεύτηκαν σωρό, δίπλα στο μικρό παιδί.

“Στο σχολείο δεν υπάρχει ένα προστατευτικό  στην είσοδο”

“Δεν έχουμε υλικά  στις αποθήκες, απορρυπαντικά να καθαρίσουμε τα σχολειά”

“Δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχει μηχάνημα σωστό, όλα χρειάζονται ανταλλακτικά”

“Δεν κλάδεψες τα δένδρα, κινδυνεύουμε”

“Δεν έκανες αντιπλημμυρικά έργα”

” Δεν έκανες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις”

” Δεν επισκεύασες σχολεία  και νηπιαγωγεία”

2019

Αποφάσισε ότι είναι απλώς κουρασμένος επειδή για τόση ώρα προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να ισοσκελίσει το λογαριασμό του. Μερικές φορές πετάχτηκε νομίζοντας ότι είχε βρει τα χρήματα που χρειαζόταν. Σχεδόν αμέσως, όμως, συνειδητοποιούσε ότι τελικά η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από όση είχε εκτιμήσει αρχικά.

Τα χρήματα δεν έφταναν να κάνει τα Χριστούγεννα  των προηγουμένων ετών και να μην του λείψει ευρώ από το λογαριασμό.

Αν είχα αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξαρχής, τώρα δεν θα ήμουν σε αυτήν την κατάσταση, σκέφτηκε με καημό.

Θα ήμουν ακόμα στη πρώτη θέση, να βλέπω αφ’υψηλού τον αντίπαλό μου να κάθεται στης αντιπολίτευσης τη θέση.

2023

Δεν είχε πια κανένα νόημα. Καλύτερα να πάει για ύπνο. Η ώρα είχε περάσει και εκείνος, εξουθενωμένος, έπεσε στο κρεβάτι. Σχεδόν αμέσως ονειρευόταν. Να και πάλι αυτό το μικρό παιδί. Εγκλωβισμένο. Τώρα πια ούτε από το σπίτι δεν μπορεί να βγει.

Κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Έχει γίνει 100 κιλά. Δεν χωρά να βγει από την πόρτα του, πια.

Τότε κοίταξε την ημερομηνία: 24 Δεκεμβρίου 2023. Έβλεπε στο μέλλον.

Αχ, αν μπορούσε μόνο να δει ποιος είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών !!

2019 Ας πρυτανεύσει πια η Λογική!

Λογικέψου  Ebenezer . Άρχισε να σκέφτεσαι το μικρό παιδί  και όχι τον  εαυτό σου. Για μια φορά σκέψου λογικά, για το μέλλον όλων!

Αν ο μικρός χωρέσει να βγει, τότε υπάρχει ακόμη χρόνος να σωθεί. Αν καταφέρει να μεγαλώσει και να έχει ότι εμείς θεωρούσαμε αυτονόητο και κεκτημένο.

Ποιό ήταν και πάλι το πρόβλημα που έπρεπε να λύσει;

Η λύση  υπάρχει και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές.

Αν οι μικροί θέλουν να σωθούν, θα πρέπει να τους επιτραπεί να φύγουν από τα παλιά!

Να ακολουθήσουν το δρόμο των Ευρωπαίων και προοδευτικών. ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ!

Να σταματήσει το Δημόσιο να είναι το καταφύγιο των ανεπαρκών.

Ο “χατηρατζής” και “κουμπάρος” και  τα”κονέ” να κλειστούν σε ένα συρτάρι και να ξεχαστούν για τα καλά.

Να πάει κι ο Εbenezer να ξεκουραστεί, γιατί το πρόβλημα τελικά ήταν αυτός και η παρέα του η οπισθοδρομική.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΑ  (ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΑΛΑ )

*https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7_%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1