Ούτε μια βρύση;

«1. Ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού».ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014Τροποποίηση και συμπλήρωση της 28492/2009 (Β’ 931) απόφασής μας περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ.*****

Ναι, ούτε τη βρύση. Ούτε για αυτό το απλό και τεχνικά πανεύκολο. Μια βρύση να προσαρμόσουν στην τσιμεντένια κρήνη της παιδικής χαράς, στη Πλατεία Λαού ή Δημητρίου Σκαμπά. Η συγκεκριμένη Παιδική Χαρά (1) περιλαμβάνεται στην χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, με αρχικό προϋπολογισμό 859.600,76 ευρώ “Προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων και αστικού εξοπλισμού παιδικών χαρών»** . Η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια από το Δεκέμβρη του 2018, τέλος πάντων φτάσαμε στο Σεπτέμβρη του 2021 για να γίνουν οι εργασίες στη πλατεία Λαού ή Δημητρίου Σκαμπά, αλλού περιμένουν ακόμη, (στη Πλαταιών και Ιερά Οδός, στη Δαβάκη, στην Αφαία. ..) Και επειδή είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν βρύσες-πόσιμο νερό δηλαδή, από τη νομοθεσία και τις “αρχές αειφορίας”, προβλέφθηκαν και οι τσιμεντένιες κρήνες. Kαι αφού τοποθετήθηκε η κρήνη στην παιδική χαρά, περιμένει απο την έξω μεριά το λάστιχο.

Μόνο που δεν τους είπαν πως να την συνδέσουν με το λάστιχο.

Πως θα περάσει το λάστιχο μέσα από την τσιμεντένια κρήνη;

Για το νεράκι , το δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημόσιο χώρο. Είναι υποχρεωτικό πλέον από τον Νόμο, για μείωση του πλαστικού μπουκαλιού . Στην πλατεία και σε κάθε χώρο κοινόχρηστο, να εγκατασταθούν κρήνες με πόσιμο νερό.

Και βέβαια όπως βλέπετε στην εικόνα, πρέπει να περάσουν το λάστιχο μέσα από τη κρήνη και να προσαρμόσουν το στόμιο. Για να πίνουν τα παιδιά νερό, μέσα στη παιδική χαρά και όχι να βγαίνουν έξω κάθε φορά. Αλλιώς, ποιός ο σκοπός της κρήνης και της περίφραξης;

Και μήπως αυτή δεν είναι η μόνη αστοχία;

Η ανάδοχος εταιρεία,, πως προμηθεύθηκε και τοποθέτησε τα όργανα της παιδικής χαράς; Βάσει της μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας . Τις υπ’αρ. 1 και τελικής τροποποίησης 18/2018. Πολύ ενδιαφέρον θα είχε, να μας έλεγαν οι δύο αιρετοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις Παιδικές Χαρές, αν όντως τοποθετήθηκαν όλα τα όργανα και τα κιόσκια κλπ, σύμφωνα με την μελέτη. Έχουν όλες οι παιδικές χαρές πόσιμο νερό; όχι έξω από την περίφραξη, όπως στη Πλατεία Λαού. Μέσα στις κρήνες. Για τις μεταλλικές τσουλήθρες που καίνε; το μέταλλο που αντανακλά ηλιακές ακτίνες , είναι σύμφωνα με τα ELOT πρότυπα; έλεγχο του εξοπλισµού, της ορθής εγκατάστασής του, του χώρου πτώσης, των αποστάσεων ασφαλείας, της επιφάνειας πρόσκρουσης καθώς επίσης και των πιστοποιητικών συµµόρφωσης του εξοπλισµού µε τα ισχύοντα πρότυπα.

Αλλά και την σκίαση που θα έπρεπε να έχει η συγκεκριμένη Παιδική Χαρά. Γιατί είναι μεγαλύτερη από 400 τ.μ. και σύμφωνα με την αρχή του αειφόρου σχεδιασμού πρέπει να έχει σκίαση. Δεν το συμπεριέλαβε η Μελέτη της (πανταχού απούσας) Τεχνικής (Αντι)-Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση
νέων οργάνων παιδικών χαρών (μεταλλικά σύνθετα όργανα, μεταλλικές κούνιες,κλπ),
-δαπέδων (συνθετικό δάπεδο ασφαλείας 5.855 μ2, συνθετικός χλοοτάπητας 450 μ2,κυβόλιθοι 1905 μ2),
-αστικού εξοπλισμού (μεταλλική περίφραξη 995μ., μεταλλικές θύρες εισόδου, ξύλινα κιόσκια, μεταλλικά παγκάκια, μεταλλικές πινακίδες, μεταλλικοί κάδοι απορριμμάτων, τσιμεντένιες κρήνες).

Η πινακίδα τοποθετήθηκε αλλά χάθηκε η Πιστοποίηση

Για την παράνομη στάθμευση στον πεζόδρομο,**** που φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας; Το πως επαγγελματικά οχήματα σταθμεύουν στην πόλη μας, ενώ πρέπει να σταθμεύουν σε κλειστούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Γύρω από την Παιδική Χαρά που πηγαινοέρχονται τα παδιά, χωρίς ορατότητα διασχίζουν τον πεζόδρομο που έχει μεταβληθεί σε δημόσιο πάρκινγκ.

Σαν τη πινακίδα στη παιδική χαρά , είναι σαν όλα τα καθρεπτάκια που μας μοιράζουν επιμελώς και τους Καθρέπτες στους δρόμους(μη προβλεπόμενους από τον ΚΟΚ) που αντικαθιστούν την εκ του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προβλεπόμενη σήμανση για απαγόρευση στάθμευσης. Με τον ίδιο τρόπο, μοιάζει να τα έχει όλα η πινακίδα εκτός από το βασικό, την Πιστοποίηση. Χωρίς την Πιστοποίηση δεν μπορεί να λειτουργεί η Παιδική Χαρά.

Και επειδή όντως ήταν κλειδωμένη την Κυριακή στις 11.00, παρά την ένδειξη 08.30-15.00 (ώρες λειτουργίας), αλλά η πίσω πόρτα ήταν ανοικτή. Ξεκλείδωτη και ορθάνοικτη, δίπλα σε τραπεζοκαθίσματα, που είχαν καταλάβει πλήρως το πεζοδρόμιο και την πόρτα. ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ –ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ΕΝΑ-ΜΗΔΕΝ.

Δύο αιρετοί, για τις παιδικές χαρές και χάθηκε η κρήνη

Αντιδήμαρχος ο κος Κέντρης και εντεταλμένος Σύμβουλος ο κος Βελέντζας. Και οι δυό για τις παιδικές χαρές!!Ναι μπορεί να έγιναν αλλαγές πρόσφατα στους ορισμούς Αντιδημάρχων και Συμβούλων αλλά η απόφαση όπως λεει ο Δήμαρχος στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, συνεχίζει να ισχύει. Η 19997/30-10-2020 “Β. Συμπληρώνουμε την υπ΄αρ. πρωτ. 15893/04-09-2020 απόφασή μας ως εξής:
Ορίζουμε τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Ιωάννη Κέντρη, ως άμισθο Αντιδήμαρχο Πρασίνου με θητεία ενός (1) έτους και του μεταβιβάζουμε την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Ανάπτυξης και Συντήρησης Πρασίνου και παιδικών Χαρών της Διεύθυνσης Προστασίας & Ελέγχου
Περιβάλλοντος”
***

η πίσω πόρτα της παιδικής χαράς στη Πλατεία ΛΑΟΥ…και μια καρέκλα φρουρός..

Σύμφωνα με τις διατάξεις και τις αρχές της αειφορίας επιμένει ο Δήμαρχος ΞΑΝΑ.

Ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού. Και τις ακολουθεί, μου απαντά με πλατιά-φαρδιά την υπογραφή του ο Δήμαρχος μας, κος Ευάγγελος Ντηνιακός. Στη σχετική αλληλογραφία, (για τις παιδικές χαρές στο Παλατάκι και την απομείωση χώρου πρασίνου κλπ) που με αποκαλεί απαιτητική.

Εμένα; Εσύ ως Δήμαρχος που σε ψηφίσαμε για το καλό όλων; Που είναι οι δικές σου απαιτήσεις για την ασφάλεια και τα Έργα για τους δημότες Για τα παιδιά μας; Για το δημόσιο συμφέρον; Πως διαθέτεις χρήματα για προμήθειες και απευθείας αναθέσεις; Με ποιά κριτήρια; Όλα φαίνονται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ . Από τα δενδρύλλια και τα φυτά και τα κηποχώματα σε συγκεκριμένη εταιρεία στον Μαραθώνα. Χιλάδες ευρώ μέσα στο 2021, ενώ το 2019-2020 τίποτα. Έως τις υπερωρίες σε Προϊστάμενους και υπάλληλους, συγκεκριμένους. Αλλά μια βρύση δεν μπορούν να συνδέσουν. Ούτε να δημιουργήσουν ζώνες Πρασίνου εντός της Παιδικής Χαράς, που προβλεπει η “αρχή αειφορίας” Διαδρόμους και εισόδους για ΑμεΑ; ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ΜΗΔΕΝ -ΜΗΔΕΝ. ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Δήμαρχε υπογράφεις ένα έγγραφο και δεν ξέρεις τι ισχύει στην πραγματικότητα; Στις παιδικές χαρές του Δήμου σου; Φυσικά, γιατί ο -η συντάξας, είναι της απολύτου εμπιστοσύνης σου. Κρίμα Δήμαρχε που έχεις εμπιστοσύνη σε αυτά τα πρόσωπα. Και όχι στους δημότες και τις δημότισσες που σου λένε “οι παιδικές χαρές σου ίσως είναι επικίνδυνες για τα παιδιά”. Γιατί οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι σίγουρα, παραπάνω από επικίνδυνα.

Αλλά αν αυτά που υπέγραψες τα έγραψες ο ίδιος, τότε το πρόβλημα είσαι εσύ. Και κρίμα για όλους εμάς. Γιατί είσαι ο Προϊστάμενος όλων των Υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι παντού γύρω μας και εσύ υπογράφεις χασούρες και αναλήθειες. Καθρεπτάκια επικινδυνότητας.

-(1)-”’Επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω παιδικές χαρές:

 • Αιγίνης (Αιγίνης και Θερμοπυλών Ο.Τ. 34Α)
 • Κολυμβητήριο (Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου (πεζόδρομος Κορυτσάς)
  Ο.Τ. 109Α)
 • Πλατεία Ελευθερίας-Δάσος (Γ. Παπανδρέου (Δάσος) Ο.Τ. 199Β)
 • Θεατράκι Γρηγορούσας (οδός Πυθαγόρα και Έλλης Ο.Τ. 300)
 • Πάρκο Ιστορικής Μνήμης (Τέρμα Φλούτζη και Ρίμινι Ο.Τ. 50ΣΤ)
 • Δημητρίου Σκαμπά (Ν. Σουκατζίδη και Σατωβριάνδου Ο.Τ. 178)
 • Οδυσσέως (οδός Οδυσσέως και Κέκροπος Ο.Τ. 256)
 • Σωκράτους -Άνω Δάσος (οδός Σωκράτους και Ούλωφ Πάλμε Ο.Τ. 419Γ
  )
 • Μολυβίων (Παύλου Μελά και Καστοριάς Ο.Τ. 125)
 • Ναυαρίνου (Παπάγου και Καλαμών Ο.Τ. 264)
 • Ανοίξεως (Ανοίξεως και Κέκροπος Ο.Τ. 283Α)
 • Στρ. Καραϊσκάκη (Στρ. Καραϊσκάκη και Ελευθερίας Ο.Τ. 31Α)
 • Κολοκοτρώνη (Ευβοίας και Κεφαλληνίας Ο.Τ. 8)
 • Πρωτομαγιάς (Ύδρας και Αθανασίου Διάκου Ο.Τ. 181)
 • Παναγίτσα (Ιερά Οδός και Κοιμήσεως Θεοτόκου Ο.Τ. 65Γ
  )
 • Υψηλάντη (Ζεφύρου και Τομπάζη Ο.Τ. 349Α)
 • Αφαίας (Αγ. Αντωνίου-Αφαία Ο.Τ. 25)
 • Ολυμπίων Θεών-Αφαία (Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου και Στρ. Θεολόγου-Αφαία
  Ο.Τ. 28)
 • Δαβάκη (μεταξύ των οδών Συντ/ρχου Δαβάκη και Καρδίτσης Ο.Τ. 82)
 • Κουνελίων
 • Υπάτης (Υπάτης και Πραξιτέλους Ο.Τ. 222)
 • Ιεράς Οδού και Πλαταιών (Ιεράς Οδού και Πλαταιών Ο.Τ. 1Γ)””

https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%9114%CE%A9%CE%973-%CE%A4%CE%9F6?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%96%CE%A527%CE%9B7-%CE%97%CE%A5%CE%A7?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/6122https://diavgeia.gov.gr/doc/6122%CE%A9%CE%973-%CE%98

****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9C6%CE%A1%CE%A9%CE%973-%CE%998%CE%A0?inline=true

*****http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/ya%2027934.htm