Ο πολιτισμός μιας πόλης αντανακλάται πρωτίστως στη καθαριότητά της

Κύριε Προϊστάμενε, μήπως έχεις ξεχάσει κάτι;

ΑΡΘΡΟ 2ο Αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού
Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού ανήκει στην
Δημοτική Αρχή, η οποία εξουσιοδοτεί τα αρμόδια όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας και της
Διεύθυνσης Καθαριότητας (προϊστάμενους, επόπτες καθαριότητας κ.λπ.) για τη διαπίστωση των παραβάσεων, την επιβολή των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων ή άλλων διοικητικών μέτρων και την υποβολή μηνύσεων σε βάρος των παραβατών.*

Εσύ είσαι ο υπεύθυνος, στο Χαϊδάρι των (ανευθυνό)υπεύθυνων

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση σας,  ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δήμο μας.  “Δεν είναι έπιπλα οι υπάλληλοι”, αναφωνείς με κραυγή, με έναν υπόγειο λυγμό και μια σπαρακτική οιμωγή !**

“Δεν είναι οι υπάλληλοι αντικείμενα”, διαρρηγνύει τα ιμάτια του, για το καλό των  συναδέλφων που τον ψήφισαν, για αυτό το σκοπό.

Έπειτα, στις 28/2/2020, αναρωτιέσαι δημόσια “πως ένα θέμα τόσο σοβαρό (του διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή με ξεχωριστά ρεύματα, για το οποίο έχει γίνει τόση συζήτηση και που εμπλέκει τις Γωνιές Ανακύκλωσης, τα Μικρά Πράσινα Σημεία, τις έννοιες της Κυκλικής Οικονομίας, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων,  αλλά και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό συνολικά) “ξεπετάχτηκε” τόσο γρήγορα ως έκτακτο στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς”***

Και εμείς, οι Δημότες,  τίποτα;

Και εμείς για αυτό αναρωτιόμαστε, εδώ και χρόνια. Που είναι τα Πράσινα Σημεία, γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου, η Διαλογή στη Πηγή. Γιατί δεν απάντησες ποτέ σε αυτά, κε Προϊστάμενε; ****

Και εμείς οι 46.890 και πλέον  κάτοικοι, δεν είμαστε αμνοί. Ούτε πορτοφόλια ανοιχτά να πληρώνουμε για ανύπαρκτες ανταποδοτικές υπηρεσίες, κύριε-Προϊστάμενε.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας πληρώνεται κατευθείαν απο τα ανταποδοτικά μας τέλη. Γιατί πληρώνουμε την σπατάλη και την αναποτελεσματικότητα, την ανεπάρκεια, την ευνοιοκρατία και την αυταρχική συμπεριφορά;

Υπηρεσιακό καθήκον, πρώτα κύριε Προϊστάμενε ..

Πρώτα κε Προϊστάμενε, να μας πεις για όλα όσα έχεις υπηρεσιακή ευθύνη και καθήκον. Επίσης πέραν του μισθού έχεις και  το επίδομα ευθύνης ως προϊστάμενος,  που σου εξασφαλίσαμε όλοι εμείς,  για να κάνεις  μια  υπεύθυνη δουλειά. Μέρος της ευθύνης σου, είναι η διαχείριση αποβλήτων, η καθαριότητα.  Σύμφωνα με την:

Α) την Αρχή της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων από τη διαχείριση συσκευασιών και άλλωνπροϊόντων μέσω:
1. της μείωσης του συνολικού τους όγκου
2. της κατά προτεραιότητα επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών
3. της ανάκτησης υλικών μέσω της ανακύκλωσης συσκευασιών και άλλων προϊόντων
4. της ανάκτησης ενέργειας, χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος, ώστε να μειώνεται η τελική
διάθεση των αποβλήτων αυτών.
Β) την Αρχή σύμφωνα με την οποία ‘’ο ρυπαίνων πληρώνει ‘’
Γ) την Αρχή της ευθύνης όλων των εμπλεκόμενων οικονομικών, δημοσίων και ιδιωτικών παραγόντων
Δ) την Αρχή της δημοσιότητας

Εκτόξευση του κόστους της υπηρεσίας καθαριότητας

Γιατί δεν  θυμήθηκες,  την  εκτόξευση του κόστους  της υπηρεσίας σου, από τα 3.500.000,00 ευρώ το 2014, στα πλέον των 5.500.000,00 το 2018; (χωρίς τα νέα απορριμματοφόρα ).

Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκες, εγγράφως, για την  ανύπαρκτη ανακύκλωση, που θα μείωνε το κόστος ταφής στο ΧΥΤΑ;

Πόσα χρήματα θα είχαμε γλυτώσει από τα 900.000 περίπου που πληρώνουμε κάθε  χρόνο, μόνο για ταφή στο ΧΥΤΑ;

Στο ναδίρ ανακύκλωση και καθαριότητα, παροπλισμένα καδοπλυντήρια

Για το ακινητοποιημένο απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης; Ζήτησες  με έγγραφο στην ΕΕΑΑ την επισκευή του;

Για το πλυντήριο κάδων το παλιό, εισηγήθηκες την επισκευή του; Για το νέο καδοπλυντήριο ,όταν στις 31/8/2019 ήταν ήδη στο αμαξοστάσιο; Πως;  ποιός θα το οδηγεί; Μα όποιος οδηγεί και απορριμματοφόρο. Είναι οχήματα ειδικού σκοπού και τα δυό. Τα οδηγούν ανάλογα με το μικτό βάρος τους οι κατέχοντες δίπλωμα οδήγησης C και C1.

Νέες τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων. Στο Χαϊδάρι ποτέ,  αντιστεκόμαστε στην πρόοδο

Πήγες ποτέ στην ετήσια έκθεση ανακύκλωσης, να ενημερωθείς για τις νέες τεχνολογίες περιβάλλοντος , κλπ;

Ενημερώθηκες σε σεμινάριο του ΕΟΑΝ,  για όλους τους δήμους, τα οποία  έγιναν το 2018.(Πρόσεξε εδώ τι θα απαντήσεις, γιατί έχω γραπτη ενημέρωση σχετικά από τον ΕΟΑΝ).Τι έμαθες εκεί, αν πήγες.  Δεν σου είπαν ότι πρέπει να έχεις  οπωσδήποτε σύμβαση  για τη διάθεση των ΑΕΚΚ (μπάζα). Για τον έλεγχο όλων των συνεργείων, καταστημάτων εστίασης , υπεραγορών,για την  ξεχωριστή και σύννομη διάθεση  των αποβλήτων της παραγωγικής τους διαδικασίας.  Έγγραφο του Υπουργείου από το 2018. Για την ποινική προστασία περιβάλλοντος; (Ν. 4042/2012).

έχουμε λεφτά και πληρώνουμε οι δημότες όλοι, ο παραβάτης να΄ναι καλά

Πόσες φορές  βρέθηκαν μπάζα στα φορτηγά, με αποτέλεσμα το πρόστιμο 110 ευρώ, κάθε φορά.  Εμείς πληρώναμε βέβαια αυτά και άλλα πολλά. όπως και για τα λάστιχα που βλέπαμε πεταμένα παντού. Δεν σου είχε πει κανένας για την ecoelastika; Είχες σύμβαση με την εcoelastika για τα λάστιχα των αυτοκινήτων του δήμου. Αλλά δεν σου “διέσχισε” ποτέ  το μυαλό ότι εκεί θα έπρεπε να δίνεις  και όλα τα υπόλοιπα. ‘Ολα είναι απόβλητα και υπάρχει δίκτυο συγκεκριμένο για την συλλογή και μεταφορά και διαχείριση . Από τα έλαια, τα αυτοκίνητα (Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής), τα ελαστικά, τα χαρτιά, το γυαλί, τις συσκευασίες.

Ο ρυπαίνων στο Χαϊδάρι,  τη γλυτώνει

Και για πρόστιμα που έπρεπε να είχες επιβάλλει, πως;;Μα εσύ είσαι ο αρμόδιος σύμφωνα με τον Κανονισμό  καθαριότητας, ακόμα και μήνυση μπορείς να υποβάλλεις. Αλλά εσύ είσαι ανώτερο όν. Οχι δεν θέλεις τα 300 ευρώ, από κάθε παραβάτη που τόσα χρόνια υποβαθμίζει  το περιβάλλον μας. Παραβαίνει τους νόμους και δεν πληρώνει στο Χαϊδάρι ο ρυπαίνων. Πρέπει να εξυπηρετηθεί ο “χαιδεμένος”. Αλλά σε ρωτώ, αν μια φορά επιτελούσες το υπηρεσιακό καθήκον; το προσπάθησες; μια φορά;

Ευέλικτα οχήματα;; ποτέ, στο Χαϊδάρι της παράνομης στάθμευσης, όλα χωράνε!

Για την προμήθεια των νέων απορριμματοφόρων, ξέρεις ότι έπρεπε να είχες εισηγηθεί  την προμήθεια  μικρότερων  και πιο ευέλικτων , γιατί πολλοί δρόμοι είναι 6-9 μέτρα, μονόδρομοι. Κατειλημμένοι συνεχώς από παράνομη στάθμευση και δεν χωρούν, ούτε φορτηγά 19 τ. ούτε κάδους τα πεζοδρόμια,  (οδός Αιγίνης, οδός  Δωδεκανήσου μεταξύ Δαβάκη κ Π. Μελά-και  από Σάμου μέχρι  Πλαστήρα, Φιλοπάππου κλπ). Τώρα κάνουν όπισθεν στις διασταυρώσεις για να φτάσουν στους κάδους, κλείνεις και με κάδο τη Δωδεκανήσου μέχρι να φτάσει το απορριμματοφόρο τον κάδο απέναντι απο το νούμερο 44 και να κάνει όπισθεν να ξαναβγεί στη Δαβάκη. Αν τραυματίσει εκεί έναν πεζό, τι θα κάνεις;  Πάνω στο φρεάτιο οι κάδοι, απαγορεύονται ρητώς, αλλά εσένα, δεν ιδρώνει το αυτί. Πως αλλιώς θα εξυπηρετηθεί και ο δημοτικός σύμβουλος που θέλει μακριά τον κάδο, από τον ψηφοφόρο του. Το απορριμματοφόρο σου, τραυμάτισε θανάσιμα το καλοκαίρι του 2019, μια νέα γυναίκα στην οδό Ηπείρου, αλλά είπαμε εσένα το αυτί….

Εξοικονόμηση ενέργειας…Μείωση κόστους στο Χαϊδάρι, ποτέ

Πρότεινες  εγγράφως, βάσει μετρήσεων ανά γειτονιά, τη μείωση δρομολογίων ώστε να μειωθούν και τα κόστη συλλογής; Τώρα περνά το απορριμματοφόρο το τεράστιο, των 19 τον. Κατεβαίνει ο κρεμασμένος  εργάτης της  καθαριότητας, ανοίγει το καπάκι κοιτά και αν είναι μισοάδειος, κλείνει και ξανακρεμάται.

Κάδοι στα πεζοδρόμια και στη γωνία, στο Χαιδάρι πρέπει να ζούμε με εμπόδια και  αγωνία!

Πρότεινες εγγράφως, την  διαλογή στη πηγή; Κάδοι σε κάθε κτίριο με κομποστοποίηση. Μείωση στο μισό θα είχαμε άμεσα. Όλων των απορριμμάτων από καταστήματα εστίασης, υπεραγορές, κατοικίες. Πως; Που υπάρχει αυτό; Μα στο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου μας, από το 2012. Τι λέει; Στο άρθρο 13 ανακύκλωση-Οικιακή Κομποστοποίηση. Εκεί υπάρχουν όλες οι υποχρεώσεις σου αγαπητέ . Τι έκανες τόσα χρόνια, για μείωση απορριμμάτων, πρόληψη , επαναχρησιμοποίηση και  ενθάρρυνση για συμμετοχή στα συστήματα ανακύκλωσης;

Μείωση αποβλήτων; ποτέ,  στο Χαϊδάρι πάμε κόντρα στη πρόοδο!

Γιατί η κομποστοποίηση , με ξεχωριστή συλλογή σε κάδους ειδικούς, δημιουργεί  ζύμωση, τα αποφάγια και τα κλαδιά γίνονται λίπασμα. Ετσι απλά . Μείωση δρομολογίων  ώστε  και λιγότερες φθορές, έξοδα για καύσιμα, εργάτες να μην γυρνούν κρεμασμένοι πίσω από τα απορριμματοφόρα κάθε βράδυ. Τα απορριμματοφόρα, τα πολύ μικρότερα από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Να περνάνε μια φορά την εβδομάδα, μόνο, από κάθε γειτονιά για να μαζεύουν το υπόλειμμα των κάδων κομποστοποίησης.

Κάδοι, απορριμματοφόρα τεράστια, καδοπλυντήρια..μόνο η προμήθεια νοιάζει, στο Χαϊδάρι…

Πρότεινες εγγράφως, τουλάχιστον,  την  προμήθεια μικρότερων και φθηνότερων κάδων, ανάλογα τα κτίρια ; Τα 105.000 ευρώ που έχουμε πληρώσει συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια, για κάδους 1100 λίτρων θα μπορούσαν να είναι τα μισά. Με μια απλή αλλαγή, μικρότεροι κάδοι 240 λίτρων για μικρές  πολυκατοικίες  και  καδάκια  για τις ελάχιστες μονοκατοικίες , με δρομολόγια δυο –τρεις φορές την εβδομάδα, ανά  γειτονιά. Πως που υπάρχει αυτό; Μα στο άρθρο άρθρο 9 , όπου αναφέρεται ειδικώς ότι υπάρχει υποχρέωση να συσκευάζουν  τα απορρίμματα σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους τους οποίους έγκαιρα και πριν τη διέλευση του απορριμματοφόρου οχήματος, να τοποθετούν μέσα στον ιδιόκτητο και επαρκή κάδο υποδοχής σάκων απορριμμάτων.

O τελευταίος να κλείσει την πόρτα, ΟΕΥ προσλήψεων και οπισθοδρομήσεων

Ξέρεις για την κατάργηση στο Δήμο Χαϊδαρίου Ν. Αττικής εκατόν δεκαεννέα (119), επί συνόλου διακοσίων τριάντα εννέα (239), κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού που υπερβαίνουν, ανά κατηγορία και κλάδο, το 60% των θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου. Αυτά αναφέρει η ΚΥΑ ΤΟΥ 2012 που καταργεί θέσεις ΠΕ και ΤΕ αλλά ενισχύει από 60 σε 96 τους  εργάτες καθαριότητας -ΥΕ (ΚΥΑ 14082 ΦΕΚ 1242/11-4-2012).

Και τι κάνουν οι εργάτες; στο Χαϊδάρι περνάνε την ώρα τους..

Πόσα θα είχαμε γλυτώσει αν είχες εφαρμόσει  τη διαλογή στη Πηγή, τα κλαδέματα τουλάχιστον να είχες φροντίσει με το κλαδοτεμαχιστή, να τα βάζεις σε λάκκους για κομποστοποίηση, τα υπολείμματα της θρυματοποίησης, όπως κάνουν οι αγρότες ή στο Βοτανικό Κήπο και όχι να τα στέλνεις στο ΧΥΤΑ. Γιατί ο Βοτανικός Κήπος δεν βγάζει κλαδέματα; Τους είδες, πήγες ποτέ να δεις πως θρυματοποιούν τα κλαδέματα; Πως; Και κλαδοτεμαχιστή έχεις και τον έχουμε πληρώσει όλοι και χώρους   έχεις και  πίσω από το Α αθλητικό και αλλού. Αλλά βλέπεις εκεί έχει γίνει δεύτερη χωματερή και τρίτη μην σου πω. Με συσσώρευση παλαιών  οργάνων παιδικής χαράς, μεταλλικών, κορμών δένδρων κλπ.  Εκεί  που πήρε φωτιά από το μηχάνημα που βολικά είχε ξεχαστεί,  για αυτό τρέξατε να τη σβήσετε τόσο ηρωικά.  Πριν επεκταθεί και αρχίσουν οι  έρευνες της Πυροσβεστικής; Τα 12 φορτηγά που έχουμε, και τα 10 απορριμματοφόρα με τα δύο jcb, πως εξυπηρετούν την καθαριότητα;

Ανέκδοτο η καθαριότητα, στο Χαϊδάρι  ζούμε στο παρελθόν

Οι πολίτες είμαστε οι εργοδότες του δημοσίου και των ΟΤΑ και δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι.

Γιατί δεν φτάνουν 96 εργάτες να περνάνε κάθε μέρα από συγκεκριμένες  περιοχές με εβδομαδιαίο πρόγραμμα και να μαζεύουν τους ατομικούς κάδους από κάθε πόρτα;(1) Ενώ τώρα είναι αρκετοί να περνάνε από όλο το Χαϊδάρι, κάθε βράδυ; Σκουπίζουν, πλένουν, όλα τα καθαρίζουν και συμφέρουν.Τους βλέπουμε παντού, 96 άτομα δεν είναι εύκολο να κρυφτούν.

Λοιπόν Προϊστάμενε, την εποχή της μεταβιομηχανικής κοινωνίας , των 5G δικτύων, της πληροφορίας και της ψηφιακής επανάστασης ..τι έκανες για όσα έχεις ευθύνη;

(ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ -ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ)

— Ένταξη στο σύστηµα GIS ΠΟΥ θα επιτρέπει τον εντοπισµό, µέσω διαδικασίας
γεωκωδικοποίησης κάθε µεµονωµένου κτιρίου µε βάση την απογεγραµµένη
στο πεδίο ταχυδροµική διεύθυνση. Το υπόβαθρο αυτό θα αποτελέσει την
βάση επί της οποίας θα δοµηθούν τα επίπεδα πληροφορίας των δικτύων
υποδοµής, εν προκειµένω του δικτύου κυκλοφοριακών αξόνων αλλά και
άλλων µελλοντικών εφαρµογών.
–Το υπόβαθρο θα είναι ενταγµένο σε σύστηµα προβολής ΕΓΣΑ 87 και θα
περιλαµβάνει το πλήρες Οδικό ∆ίκτυο (γεωµετρία αξόνων οδικού δικτύου και
θεµατικά τους χαρακτηριστικά) µε συγκεκριµένη διεύθυνση σε κάθε κτίριο.
2. Χωροθέτηση των κάδων Βάσει συγκεκριµένων µεταβλητών με συγκεκριµένο σχέδιο εγκατάστασης κάδων απορριµµάτων και ανακύκλωσης.
Για τη χωροθέτηση των κάδων θα έπρεπε να είχαν ληφθεί  υπ’ όψιν στοιχεία,
όπως:
• Ο πληθυσµός
• Το πλήθος των νοικοκυριών
• Η µεγιστοποίηση του πληθυσµού και των νοικοκυριών που
εξυπηρετούνται
• Η ελαχιστοποίηση της συνολικής απόστασης κάδων από τους
∆ηµότες
• Ο αριθµός των κάδων του ∆ήµου
• Η δυναµικότητα της Υπηρεσίας
Επίσης, µε την παραµετροποίηση του λογισµικού ο ∆ήµος θα µπορεί ανά
πάσα στιγµή σε κάθε αλλαγή κάποιου δεδοµένου (πχ την αγορά νέων
κάδων) να αναπροσαρµόζει το σχέδιο χωροθέτησης των κάδων.
Οφέλη:
• ∆ικαιότερο σύστηµα τοποθέτησης των κάδων
• Αποτελεί τη βάση για τον υπολογισµό των βέλτιστων δροµολογίων
των απορριµµατοφόρων
• Αύξηση του βαθµού ικανοποίησης των πολιτών 

(1)https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A35%CE%9F%CE%A9%CE%973-9%CE%99%CE%A0?inline=true

*https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%9244%CE%98%CE%A9%CE%973-%CE%9C%CE%A8%CE%A0?inline=true

**https://xaidarisimera.gr/quot-oi-ergazomenoi-den-einai-epipla-na-toys-pigaineis-apo-to-ypnodomatio-sto-saloni-quot/

***https://xaidarisimera.gr/ti-paichnidia-paizontai-me-tin-anakyklosi-einai-polla-ta-lefta

****https://elizabethboura.gr/%cf%80%ce%bf%c

https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%93%CE%9D%CE%9F%CE%A1%CE%A7%CE%9F-%CE%98?inline=true