Ο Τom για ποδαρικό και ο Νώε για μυαλό! το 2020 αρχή σπουδαίων αλλαγών;

TOM HANKS, o δημοφιλέστερος super star

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την πολιτογράφησή του – Ο Τοm πλέον είναι Έλληνας, αν αποδεχθεί μέσα σε ένα χρόνο την τιμητική πολιτογράφηση. (Νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την χορήγηση υπηκοότητας σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες στην πατρίδα).

Ο  Tom Hanks, ανακηρύχθηκε ως ο ο δημοφιλέστερος ηθοποιός όλων των εποχών, το 2018.

Με έναν κατάλογο πολύ αγαπημένων ταινιών,δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Χανκς ψηφίστηκε ο καλύτερος ηθοποιός στην ιστορία από 1.1 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε δημοσκόπηση του Ranker.

Οι κανόνες προέβλεπαν πως οι ηθοποιοί έπρεπε να βαθμολογηθούν με βάση ολόκληρο το έργο τους και όχι μόνο κάποια πρόσφατη δουλειά τους.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση  η  Betty Davis και  ο Marlon Brando.

Στον  Tom Hanks έχει απονεμηθεί, η ύψιστη τιμητική διάκριση για τους πολίτες των ΗΠΑ, το Μετάλλιο της Ελευθερίας, από τον  Μπαράκ Ομπάμα. *

Natural Gas Liquids – NGLs o φιλικότερος ενεργειακός star

Το φυσικό αέριο, είναι μια «φυσική μορφή ενέργειας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και κάνει τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές. Το φυσικό αέριο αποτελεί το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Το φυσικό αέριο (και παρόμοια αέρια καύσιμα) μεταφέρονται μέσω διάλυσης με ελαφρά συμπίεση σε υγρά γνωστά ως υγρά φυσικού αερίου (). Οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι φτιαγμένοι από ανθρακοχάλυβα (δηλαδή κράμα χάλυβα και άνθρακα).

O Αγωγός EastMed, κάνει την χώρα μας  γεωπολιτικό  star

του οποίου την ανάπτυξη υπέγραψε τις 2/1/2020, η χώρα μας με Ισραήλ και Κύπρο και επίκειται   η Ιταλία.  Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:

Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο. Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.| Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου. Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές. Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα. Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση). Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής
απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).**

Ο EastMed, είναι όλα αυτά αλλά και παραπάνω.Επειδή οι γείτονές μας Τούρκοι μαζί με του Ρώσους, έχουν βάλει πόδι στη Συρία και τα εκεί ενεργειακά κοιτάσματα. Ο δρόμος της ενέργειας από το Ιράν, είναι δικός τους. Σε αυτό το πλαίσιο και οι ενέργειες των ΗΠΑ, για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους στο Κιρκούτ, αλλά και η πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού. Είναι, με δυό λόγια ο αμυντικός αντίποδας, των όσων συμβαίνουν με αφορμή τον άξονα Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν. Είναι η θάλασσα και το αμυντικό τόξο που μπορεί να δημιουργήσει ο EastMed με τη συμμετοχή του Ισραήλ και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ.

Tο φυσικό αέριο, ως πηγή ενέργειας, ρίχνει τους τίτλους του τέλους στην αμερικανική πετρελαϊκή ηγεμονία και τον ρόλο του ηγεμονικού σταθεροποιητή (μέχρι το 1973, οπότε τον ρόλο ανέλαβε η Σαουδική Αραβία), τον ναυτικό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων και την αμερικανο-βρετανική σύγκρουση για τα πετρέλαια της Μεσοποταμίας

Τεχνητή Νοημοσύνη, ο καταλυτικός  μελλοντικός star

“Στον 20ό αιώνα, ο βιομηχανικός πολιτισμός εξαρτιόταν από τους «βαρβάρους» για φτηνή εργασία, πρώτες ύλες και αγορές. Γι’ αυτό τούς κατέκτησε και τους αφομοίωσε. Αλλά στον 21 ο αιώνα, ένας μεταβιομηχανικός πολιτισμός που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, τη γενετική μηχανική και τη νανοτεχνολογία μπορεί να είναι πολύ πιο αυτόνομος και αυτάρκης. Όχι μόνο ολόκληρες τάξεις, αλλά ολόκληρες χώρες ή και ήπειροι μπορεί να γίνουν ασήμαντες. Οχυρωματικά έργα που θα φρουρούνται από ρομπότ και drone μπορεί να χωρίζουν την αυτοαποκαλούμενη πολιτισμένη ζώνη, όπου σάιμποργκ θα πολεμάνε μεταξύ τους με λογικές βόμβες, από τις βάρβαρες εκτάσεις όπου αγριάνθρωποι θα πολεμούν μεταξύ τους με μαχαίρια και καλάσνικοφ.

Έτσι, αντί η παγκοσμιοποίηση να οδηγήσει στην παγκόσμια ενότητα, μπορεί τελικά να καταλήξει στον «ειδολογικό διαχωρισμό»: τη διάσπαση της ανθρωπότητας σε διαφορετικές βιολογικές κάστες ή ακόμα και σε διαφορετικά είδη. Η παγκοσμιοποίηση θα ενώσει τον κόσμο οριζόντια καταργώντας τα εθνικά σύνορα, αλλά την ίδια στιγμή θα χωρίσει την ανθρωπότητα κάθετα. Οι κυρίαρχες ολιγαρχίες σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορεί να συγχωνευτούν και να στραφούν από κοινού ενάντια στις μάζες των απλών σάπιενς. Από αυτή τη σκοπιά, η σημερινή λαϊκιστική απέχθεια προς τις «ελίτ» είναι απόλυτα βάσιμη. Αν δεν προσέξουμε, τα εγγόνια των μεγιστάνων της Σίλικον Βάλει και των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας μπορεί να γίνουν ένα είδος ανώτερο από τα εγγόνια των αγροτών στα Απαλάχια και των χωρικών στη Σιβηρία”.****

Ο Νώε Χαράρι μας εξηγεί πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ανατρέψει τα πάντα στο μέλλον. Η ανθρωπότητα θα αλλάξει. Τέρμα ο κόσμος που ξέραμε. Ίσως τα εγγόνια μας, να ζήσουν έτσι,  όλη την ενήλικη ζωή τους.  Ίσως και εμείς, η γενιά των Baby boomers,  να προλάβουμε πριν κλείσουμε τα μάτια, να δούμε κάποιες εφαρμογές .Ήδη με τα δίκτυα 5G, τα οποία  αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές και τη δημιουργία των πρώτων ολογραμμάτων.

Η συμπίεση της μεσαίας τάξης, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια,  ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό που οι επιστήμονες, έχουν κατακτήσει προς το παρόν, είναι η βαθιά μηχανική μάθηση  και όχι Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένα μικρό υποσύνολο δηλαδή.

 Υπογεννητικότητα, ο ζοφερός για την χώρα μας star

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη (9 τις χιλίοις) μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία (8,4 και 8,5 τις χιλίοις αντίστοιχα). Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι σταθερά στο 1,26, όταν για να διατηρηθεί αμετάβλητος ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά –με τις αισιόδοξες προβλέψεις– τα 10 εκατομμύρια ή –με βάση το κακό σενάριο– τα 8,3 εκατομμύρια.*****

Για να μην γίνει η Ελλάδα, στο μέλλον, περιττή

Είτε με HOLLYWOOD STAR αλά ΤΟΜ HANKS,  είτε με αγωγούς αλά EUROPE και USA, είτε με φιλίες και συνεργασίες, η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να υπερασπισθεί τον εαυτό της. Και το μεγαλύτερο μειονέκτημά της είναι η υπογεννητικότητα, οι νέες και νέοι που φεύγουν από την χώρα μας. Διωκόμενες -οι από την αναξιοκρατία, την έλλειψη σταθερών δομών στήριξης όλων σε κρίσιμους τομείς (Υγεία- Παιδεία-κοινωνική πρόνοια,). Από την  επιβολή της ανομίας, την φορολογική αστάθεια και αβεβαιότητα. Τους διώχνει το σκοταδιστικό, οπισθοδρομικό και πολιτικά άτολμο, το σημερινό ελληνικό κράτος.

Για να προοδεύσουμε , για να παραμείνουμε ως έθνος και κράτος συμπαγείς. Σε ένα μέλλον που αλλάζει δραματικά, πρέπει να κρατήσουμε τα νέα παιδιά, εντός. Πρέπει να δοθούν κίνητρα να δημιουργηθεί απο τις νέες οικογένειες μια Ελλάδα του μέλλοντος. Επένδυση στην Υγεία, στη Παιδεία και στη Κοινωνική στήριξη όλων . Ασφάλεια Δικαίου, καθολική προσβασιμότητα σε αγαθά, υπηρεσίες, δομημένο περιβάλλον, ισονομία. Η αρχή της ισότητας να εφαρμοσθεί επιτέλους, προς τους πολίτες.

(Και για να γίνει ακόμα χειρότερη μια ήδη δυσοίωνη κατάσταση, καθώς οι μάζες θα χάνουν την οικονομική τους σημασία και την πολιτική τους ισχύ, το κράτος μπορεί να χάσει σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό τα κίνητρά του για να επενδύει στην υγεία, την εκπαίδευση και την ευημερία τους. Είναι πολύ επικίνδυνο να είσαι περιττός.)******

Ίσως σε κάποια μέρη του κόσμου να πρέπει να μάθει κανείς στα παιδιά του να γράφουν κώδικα προγραμματισμού, ενώ σε άλλα να τραβάνε γρήγορα και να σημαδεύουν σωστά.
ΥΓ…Τα 200 έφτασαν πλέον τα μωράκια της HOPEGENESIS, με ένα από τα τελευταία μωράκια να είναι ένα κοριτσάκι από την Κάσο που γεννήθηκε στο Νοσοκομείο Μητέρα, με τη στήριξη του οργανισμού Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative ) και του Δρ Στυλιανού Κώτση.

Τα 200 μωρά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος κατάγονται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας που είχαν αρνητικό ισοζύγιο ή μηδενικές γεννήσεις!
Με έτος ίδρυσης το 2015, η HOPEgenesis είναι μία ελληνική, αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως όραμα την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν την πλήρη κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος έως και τη γέννα.

*https://www.eirinika.gr/article/153101/o-ompama-vraveyse-tin-elen-nte-tzeneris-ton-tom-hanks-apisteyta-klamata-tis-sidiras

**https://www.iefimerida.gr/kosmos/eastmed-minyma-stirixis-kai-apo-tin-italia

***Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/ti-einai-agogos-eastmed-poy-tha-ypograpsoyn-ellada-israil-kyspro

****Πηγή: www.dimokratiki.gr

*****https://www.alphafreepress.gr/2019/10/02/ellada/ypogennitikotita-stin-ellada-2019-xora-geronton-i-xora-mas-to-2050/

******https://www.kathimerini.gr/985091/article/epikairothta/kosmos/gioyval-nwe-xarari-h-texnhth-nohmosynh-anoigei-ton-dromo-gia-yhfiakes-diktatories