Πάρκο Ιστορικής Αμνησίας και Αθλητικό παραχώρησης Αδιαφανούς Διαδικασίας

Ένα διαμάντι για τον Αθλητισμό αλλά και για το Περιβάλλον

“Στο Δήμο φτιάχτηκε πριν χρόνια ένα στολίδι για τον αθλητισμό, το Α’ Αθλητικό Κέντρο στο Δάσος, με γήπεδα καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, ποδοσφαίρου και στίβο, για ομάδες, αθλητές, αλλά και κάθε ένα/μία ή παρέα, απλά να περπατήσει και να θαυμάσει τη θέα”. Το 2018, έγραψα το άρθρο για το Α’ Αθλητικό, με αφορμή την καθυστέρηση του έργου αντικατάστασης χλοοτάπητα.* Αλλά και για την εγκατάλειψη του χώρου γενικότερα. Τώρα, ο χλοοτάπητας έχει πλέον, αντικατασταθεί.

2020 —Α ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΥΣ

Από το μεγαλύτερο πάρκο εντός Αστικού Ιστού

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ 2008-2010. Αναφέρει για Το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης με έκταση 65 στρεμμάτων που, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του (έκταση 50 στρ.) αποτελεί πρώην μέρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) το 1997. Το Πάρκο αυτό ήδη κατασκευάζεται σε συνεργασία της Νομαρχίας Αθηνών και του Δήμου Χαϊδαρίου και εκεί πρόκειται να υπάρχουν εκτεταμένοι χώροι χαμηλού, μεσαίου και ψηλού πρασίνου, λειτουργίες αναψυχής όπως ανοικτό θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, διαδρομές περιπάτου κλπ. Το Πάρκο Ιστορικής Μνήμης που ήδη κατασκευάζεται, πρόκειται να επεκταθεί προς τη δυτική και βόρεια πλευρά του, αφού από το Τ.Ε.Θ.Α. παραχωρείται επιπλέον συνολική έκταση 66,7 στρεμμάτων που αναπτύσσεται παράλληλα με την οδό Μπουμπουλίνας. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Πάρκο συνολικής έκτασης 132 στρ. περίπου, το μεγαλύτερο Πάρκο εντός αστικού ιστού, ενώ παράλληλα θα ενοποιηθούν όλες σχεδόν οι παραχωρηθείσες μέχρι σήμερα εκτάσεις μέχρι και το Πάρκο Νεολαίας.
Το Πάρκο Νεολαίας το οποίο επίσης αποτελεί μέρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, έχει έκταση 60 περίπου στρεμμάτων και αποδόθηκε στο Δήμο από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) την περίοδο 1988 – 1992. Στο Πάρκο αυτό, έχουν γίνει αρκετά έργα διαμορφώσεων και δημιουργίας εγκαταστάσεων αναψυχής, από τον ΑΣΔΑ αλλά και από το Δήμο Χαϊδαρίου (κυρίως με συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Β΄και το Γ΄Κ.Π.Σ.).
Δίπλα και νότια από το Πάρκο Νεολαίας έχει δημιουργηθεί ο Πυρήνας Αθλητικών
εγκαταστάσεων του Δάσους με γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβο, κλειστό γυμναστήριο,
εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών.

Σε Πάρκο Αστικής Ρύπανσης και Δημοτικής Παρανομίας

Αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για την ασφαλή πρόσβαση στο Α’ Αθλητικό. Υπάρχουν προβλήματα ασφαλούς διέλευσης κοινού από τον δρόμο, την Ηρώων Πολυτεχνείου. Αλλά και από την κεντρική Γ. Παπανδρέου η οποία οδηγεί στην Ηρ. Πολυτεχνείου. Αλλά και τους μικρότερους δρόμους.Με εμπόδια στα ελαχίστου πλάτους πεζοδρόμια, χωρίς διαβάσεις, ελλιπή ή κατεστραμμένη σήμανση, καθρέπτες οδικής κυκλοφορίας μουτζουρωμένους. Σήμανση και εμπόδια τα οποία καταλαμβάνουν παράνομα επιφάνειες και ειδικά τις γωνίες των πεζοδρομίων. Ειδικά για τις γωνίες σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ λογίζονται ως ράμπες ΑμεΑ, ακόμα κι αν δεν έχουν τροποποιηθεί ανάλογα. !!βλέπεις Δήμε μου δεν αρκεί να έχεις πρόσβαση στο ΔΗΜΟΣΝΕΤ αλλά και να έχεις συνείδηση -και αίσθηση καθήκοντος, για να τηρείς αυτά που προβλέπονται ρητά!!(κατά παράβαση ΥΑ 52907/2009 και κτιριοδομικού κανονισμού απόσταση 0.35 εκ από κράσπεδο) . Οδοστρώματα φθαρμένα. Φύτευση απεριποίητη, επίσης κατά παράβαση του κτιριοδομικού κανονισμού(0,60 εκ. από την ρυμοτομική γραμμή).

Μια Τεχνική Υπηρεσία η οποία συστηματικά εκθέτει σε κίνδυνο πεζούς, με μελέτες που δεν τηρούν νόμους και ΥΑ, μόνο εξυπηρετούν τους γνωστούς των υπαλλήλων και δημοτικών συμβούλων. Μην απορείτε για την επικίνδυνη και άσχημη εικόνα της πόλης. Είναι γιατί οι Νόμοι δεν τηρούνται. Με πενιχρό έργο, φέτος έχει εκπονήσει γύρω στις 20 μελέτες περίπου ενώ η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 114 μελέτες μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Do the maths, people!!

Ο περιβάλλων χώρος, είναι χώρος συγκέντρωσης των παλαιών κάδων προς καταστροφή. Μέχρι να συλλεχθούν από την εταιρεία, ξεκουράζονται εκεί μαζί με μπάζα, παλιά λάστιχα, παλιά στρώματα γυμναστικής μέσα στο κοντέϊνερ. Το αυτόματο πότισμα κομμένο και πεταμένο στο χώρο στάθμευσης. Τα φυτά απομένουν μόνο όσα αντέχουν στη ξηρασία και την εγκατάλειψη. Τα δωράκια των αδέσποτων ή και δεσποζόμενων μικρών μας φίλων παντού σκορπισμένα στα παρτέρια.

Ο χώρος στάθμευσης. Διαθέτει πολλές θέσεις στάθμευσης και μένει σχεδόν άδειος ενώ παράνομη στάθμευση επικρατεί σε όλους τους δρόμους γύρω από το αθλητικό κέντρο.

έως την Αδιαφανή παραχώρηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Εκεί λοιπόν, στο Α’ Αθλητικό υπάρχουν και γήπεδα καλαθοσφαίρισης. X. AΓΓΟΥΡΑΚΗΣ” και Γυμναστήριο . Ανοικτά Γήπεδα καλαθοσφαίρισης και βέβαια Αντισφαίρισης.

Πολλά γήπεδα, όχι μόνο ένα ή δυό. Με άδεια λειτουργίας από το δήμο μας. **

Πως παραχωρούνται όμως;

Ιδού η Απορία. Όχι καμία απορία στο δήμο Χαϊδαρίου. Όπως γίνονται και όλα τα άλλα.

Με αδιαφάνεια, με περιφρόνηση στο Νόμο και στην τήρηση Νομιμότητας.

Τι λέει ο Νόμος; ειδικά για παραχώρηση σε αθλητικούς συλλόγους;

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρο 185 του Ν. 3463/06, με απόφαση του Δημοτικού
Συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά
πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή
προάγει τα τοπικά συμφέροντα.

Ειδικά για τα γήπεδα αντισφαίρισης, επειδή υπήρξε δημόσια συζήτηση(1) και απάντηση από το Δήμο, στο Χαϊδάρι Σήμερα***Απάντηση αόριστη αλλά πρωτίστως παραπλανητική. Αφού μας λέει ο δήμος μας (όχι η αρμόδια Αντιδήμαρχος αλλά κάποιος-α από το Δήμο;!!) το Γ γήπεδο Η παραχώρηση για 2 ώρες την ημέρα του συγκεκριμένου γηπέδου στον ΑΟΑΧ είναι προσωρινή και διενεργείται κατόπιν της αδυναμίας χρήσης από τον Σύλλογο των γηπέδων τένις του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρείου λόγω των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Λοιπόν συντάκτη του παραπάνω και παρακάτω μάθε πρώτα από όλα ότι υπάρχει Κανονισμός Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ****Είναι η απόφαση 71/14-3/2014. Και βέβαια εφόσον υπάρχει κανονιστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία τετραμελής επιτροπή αποφασίζει για την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για αργίες και Σαββατοκύριακα . Και αυτό έπρεπε να αναφέρει, ειδικώς.

Σύμφωνα με το άρθρο 3

Συγκεκριμένα στις Αθλητικές Υποδομές του Δήμου Χαϊδαρίου περιλαμβάνονται:
-Το 1ο Αθλητικό Κέντρο το όποιο περιλαμβάνει: 1 (ένα) Γήπεδο Στίβου, 7 (επτά)
Ανοιχτά Γήπεδα τένις, 3 (τρία)Υπαίθρια Γήπεδα Μπάσκετ και 1 (ένα) Ανοιχτό
Γήπεδο beach volley ,πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23
:30

Τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και αργίες, οι δημοτικοί χώροι άθλησης λειτουργούν για τη
διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή και προπονήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των
Αθλητικών Σωματείων. Το ωράριο λειτουργία για τις παραπάνω ημέρες καθορίζεται με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης & Λειτουργίας των Αθλητικών Υποδομών. Η παραπάνω Τετραμελής Επιτροπή στελεχώνεται από τον Αντιδήμαρχο, τον Διευθυντή, τον Προϊστάμενο Αθλητικών Υποδομών και τον Προϊστάμενο Αθλητισμού της Διεύθυνσης Νεολαίας Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 4

-Κάθε υπηρεσία Δημόσια, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, Αθλητικός Φορέας (Ομοσπονδία, Σωματείο),
Ιδιωτικός Φορέας, ή Άτομο που επιθυμεί να κάνει χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων
του Δήμου Χαϊδαρίου απευθύνεται εγγράφως, τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες νωρίτερα,
προς την Διεύθυνση Νεολαίας Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών η οποία και απαντά
σε κάθε αίτημα, μετά από την γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαχείρισης.

Επειδή λοιπόν δεν έχει παραχωρηθεί καμία αθλητική εγκατάσταση σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση χρήσης. Ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει σχετικά εδώ και χρόνια και ειδικά η νέα δημοτική αρχή η οποία από 1-9-2019 έχει αναλάβει διοίκηση. Και δεν τήρησε ούτε τον Κανονισμό αλλά και η αρμόδια Αντιδήμαρχος όπως ορίζει το άρθρο 3, ειδικά για το γήπεδο Γ δεν παραχώρησε ούτε η ίδια ούτε η τετραμελής επιτροπή, την χρήση του. Γιατί αν είχε συμβεί αυτό, έπρεπε να είχε αναφερθεί στο Δελτίο Τύπου του ανώνυμου συντάκτη.

Α1 και κάτι ακόμα. Αγαπητοί δημοτικοί ανώνυμοι συντάκτες, δεν μπορείτε να φέρετε για συζήτηση Κανονισμό Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Μόνο συζήτηση για Τροποποίηση στον ήδη υπάρχοντα.

Α! και δεύτερο μήπως μπορεί η Τεχνική Υπηρεσία (πνίγηκα συγνώμη!!) να δημοσιεύσει το έγγραφο της , αρ. πρωτ. 16713/31.07.2019 Βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, περί τήρησης των προϋποθέσεων αδειοδότησης της εν λόγω αθλητικής εγκατάστασης*****. έχει ενδιαφέρον να μας πει για την άδεια δόμησης των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων και αν τηρήθηκαν όσα απαιτούνται από την Γενικής Γραμματεία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ.******

Ας πούμε για την περίφραξη”Οι πόρτες κατασκευάζονται και αυτές από σωλήνες 2’’ και από γωνίες. κλπ…..

Έγκριση ως προς τη λειτουργικότητα;Σύμφωνα με: α) Το άρθρο 6, παρ. 1, εδάφιο Α-α, του Π.Δ.77/ΦΕΚ28/Α’/1-3-85, και β) Το άρθρο 1, παρ.2.1, εδάφιο ε, της Κ.Υ.Α. αρ.οικ.7533/ΦΕΚ251/Β’/13-2-12, προκειμένου να χορηγηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, Έγκριση Δόμησης για την ανέγερση αθλητικής εγκατάστασης, ζητείται η έγκριση της Γ.Γ.Α. για τη λειτουργικότητα της εγκατάστασης. Η Γ.Γ.Α. εφόσον η εγκατάσταση εμπίπτει στις αρμοδιότητες της, μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Μελετών χορηγεί την Έγκριση αυτή, μετά από έλεγχο της μελέτης που καλείται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει σε δυο αντίγραφα. Ο φάκελος μελέτης θα περιλαμβάνει όλα τα σχέδια που θα υποβληθούν στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για την χορήγηση Άδειας Δόμησης. κλπ………………..

Αχ καλοί μου εκεί στο δήμο, μια ράμπα δεν έχετε φτιάξει σε ένα πεζοδρόμιο, ένα χρόνο τώρα, μια διάβαση δεν σχεδιάσατε, ένα φωτεινό σηματοδότη δεν τοποθετήσατε ούτε καν στο κολυμβητήριο το οποίο είναι απόφαση από το 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου. ‘Ενα λουλουδάκι δεν φυτεύσατε, ένα δένδρο δεν φροντίσατε έξω από ένα σχολείο. Δυό κάδους δεν αφαιρέσατε από μια γωνία σχολείου όπως στο 7ο δημοτικό ή στο 12ο νηπιαγωγείο ή στο 8ο δημοτικό που είναι πάνω στη διάβαση, οι οποίοι είναι εμπόδιο όδευσης και αιτία συνεχούς ρύπανσης. Αλλά για τον Σύλλογο σας πήρε ο πόνος να του δώσετε ώρες και χρόνο λόγω μη χρήσης των γηπέδων στο Δρομοκαϊτειο. Λόγω κορωνοϊού, λέμε.

Μπα σε καλό μου!! πνίγηκα πάλι ….

*https://elizabethboura.gr/tik-tak-roloi-chtypa-gipedo-pai-arga/

**https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A4%CE%A9%CE%96%CE%A9%CE%973-%CE%97%CE%9B%CE%91?inline=true

***https://xaidarisimera.gr/apantisi-toy-dimoy-chaidarioy-schetika/

****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%97%CE%A4%CE%A9%CE%973-%CE%A6%CE%A55?inline=true

*****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A81%CE%A4%CE%A6%CE%A9%CE%973-%CE%91%CE%94%CE%9B?inline=true

******https://gga.gov.gr/athl-egatastaseis/texnika-stoixeia-athli-egkatastaseon

(1) https://xaidarisimera.gr/tenis-sto-chaidari-den-antechoyme-na-pli/

http://www.p-xaidari.gr/nea-xaidariou/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%AE%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CF%82