Τέρμα η «παραμύθα» περί πράσινης πόλης

Οι παπαγάλοι αμφοτέρων των πλευρών μιλούν, δεν τολμούν να γράψουν, για επιθυμία των πολιτών

Ένα ακόμη οικόπεδο (Παλαμά και Σωκράτους) χάθηκε ως χώρος πρασίνου και ο ιδιοκτήτης του θα αξιοποιήσει τη περιουσία του. Φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα διότι η φούσκα και το παραμύθι περί εξασφάλισης ελεύθερων χώρων δεν υποστηρίχθηκε από επαρκείς πόρους, χρήματα για την αποζημίωση συμπολιτών που δεσμεύτηκε για πολλά χρόνια η περιουσία τους.

Όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκαν δημοτική(-ές) αρχή(-ές) και οι εκάστοτε «αντιπολιτευόμενοι», αλλά κρίσιμα κονδύλια σπαταλούνται για ανακατασκευή λειτουργικών υφιστάμενων πλατειών όπως η Πλατεία Δάσους, όπου ξοδεύονται δυσεύρετα ποσά (600 χιλ. ευρώ) σε μία επίδειξη νεοπλουτισμού δίχως ούτε μία αντίδραση από συμπολίτευση και «αντιπολίτευση».

Ας θυμηθούμε τι επιβάλει η λογική και ο σεβασμός στους σημερινούς και αυριανούς πολίτες, ακόμη και σε αντίθεση με ελαφρές προσεγγίσεις:

Η απόκτηση ελεύθερων χώρων ώστε με κατάλληλη φύτευση να βελτιώσουν τις δύσκολες συνθήκες ζωής, προϋποθέτει χρήματα.

Αυτά μας λείπουν και σταδιακά κρίσιμες δεσμευμένες εκτάσεις για πάρκα και πλατείες χάνονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί αγορά γης

Δίνει πολλά χρήματα για έργα αλλά δε πληρώνει το οικόπεδο.

Το Πράσινο Ταμείο, οργανισμός του υπουργείου περιβάλλοντος(ΥΠΕΝ) έχει μαζέψει τα πρόστιμα από αυθαίρετα, ημιυπαίθριους κ.ά. πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Χρηματοδοτεί εν μέρει κάποιες, περιορισμένες αγορές ελεύθερων χώρων ενώ είναι το μόνο δυνατό πορτοφόλι της Ελληνικής Πολιτείας.

Πολύτιμα κονδύλια του Πράσινου Ταμείου κατευθύνονται σε ανακατασκευές υπαρχόντων λειτουργικών έργων και οι δήμαρχοι απορροφούν δίχως να χτυπούν καμπάνες στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη κρίσιμη έλλειψη ελεύθερων εκτάσεων στις πόλεις.

Η ευκαιρία για απόκτηση των έσχατων οικοπέδων που παραμένουν αδόμητα

δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Ας αξιοποιήσει η Κυβέρνηση την ευκαιρία να επενδύσει σε αγορά εκτάσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τώρα που λεφτά υπάρχουν!

Χρήματα για έργα θα βρεθούν από τα διαχρονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από επόμενα χρηματοδοτικά μέσα.

Χρήματα δικά μας, ζεστά στη τσέπη του Ελληνικού Δημοσίου από τις τσέπες των Ελλήνων, δεν βρίσκονται συχνά.

Αναπροσανατολισμός δαπανών για το Πράσινο Ταμείο προς απόκτηση αδόμητων εκτάσεων στις ασφυκτικά δομημένες πόλεις μας ΤΩΡΑ!

ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

ΠΗΓΗ

https://xaidarisimera.gr/chathike-oristika-megalos-prasinos-chor/

https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/562212205/prasino-tameio-kai-eleytheroi-choroi/