Το Παλατάκι είναι χώρος πολιτισμού. Ο περιβάλλων χώρος είναι ιστορικός και πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για όλους-ες μαζί με τα κατοικίδια

Πολιτισμός είναι η ειρηνική συνύπαρξη

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε τα ζώα . Ούτε τους συνανθρώπους μας. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε όλες τις υπάρξεις. Να συμβιώνουμε ειρηνικά, ειδικά σε μια πόλη. Σύμφωνα με κανόνες και υπακούοντας στη νομοθεσία. Η διαδεδομένη και κοινή πρακτική της εξυπηρέτησης μεμονωμένων ομάδων ώστε να αποκομίσει κάποια ψηφαλάκια παραπάνω ο εκάστοτε δημοτικός σύμβουλος, μας έφερε στο τέλμα το οποίο βρισκόμαστε όλοι. Δέσμιοι ανεπαρκών και ίσως κάποιων χαμηλής νοημοσύνης και αντίληψης εκπροσώπων, δήθεν για το καλό όλων. Αλλά τελικά μόνο για το καλό το δικό τους και την επιβίωση τους, αφού ξέρουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν στο πεδίο της κανονικής ζωής. Τα προσωπικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν διασπείροντας έριδες και διχόνοιες. Για να μας απασχολούν πιο πολύ οι διαπληκτισμοί και όχι το ανύπαρκτο έργο τους.

Οι Παιδικές Χαρές χωροθετούνται σε συγκεκριμένους χώρους

Με αφορμή τη δημιουργία της Παιδικής Χαράς στον περιβάλλοντα χώρο, στο Παλατάκι. Στον χώρο ο οποίος στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως είναι χαρακτηρισμένος ως “Χώρος Πνευματικού Κέντρου Και Κτιρίων Πνευματικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων “. Στον χώρο ο οποίος σύμφωνα με το ΦΕΚ 832β’ 1979 είναι χαρακτηρισμένος ως “διατηρητέος ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδικής κρατικής προστασίας”. Δεν είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος Παιδικής Χαράς, ούτε κοινόχρηστο χώρος. Δηλαδή πως χωροθετείται ξαφνικά, χωρίς έγκριση τροποποίησης πολεοδομικού σχεδίου; Να αλλάξει χρήση ο περιβάλλων χώρος στο Παλατάκι; Χωρίς καν μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Πολύ περίεργα συμβαίνουν, κυρίως χωρίς νομιμοποίηση. Και χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψιν η νομοθεσία .

Οι Παιδικές Χαρές χωροθετούνται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις καλοί μου δημοτικοί άρχοντες . Δεν είσαστε νομοθέτες, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε τι ισχύει και τι πρέπει να εφαρμόζετε.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 28492 (ΦΕΚ Β 931/18.05.2009) και την ΥΑ 27934 (ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014)

α)Να μη γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να εξασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής πρόσβαση των χρηστών με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας. Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας».

γ) Να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ.

Πληρούνται τα παραπάνω στην εν λόγω χωροθέτηση; Δεν είναι δίπλα στη Λεωφόρο Αθηνών ο χώρος και σε απόσταση οριακή των 300 μέτρων από το ΚΥΤ της ΔΕΗ; Για το τελευταίο ακόμα και ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει υποβάλλει ερώτηση στην τότε Υπουργό ΥΠΕΚΑ, το 2010. Ο κος Μητσοτάκης, ως βουλευτής Δυτικής Αθήνας, ζητούσε να μάθει τις ενέργειες απομάκρυνσης της εστίας κινδύνου τόσων παιδιών και περιοίκων.

Περσινά λοιπόν και θα μου πείτε πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στο Χαϊδάρι; Μια συνεχής ιστορία ματαιώσεων, χασούρας και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων. Αυτοδικία σε γειτονιές, δημόσια χλεύη και συκοφάντηση δημοτών από δημοτικούς άρχοντες.Τα “καλά παιδιά”, όταν διοικούν αποδεικνύονται bulliers . Γυμνοί βασιλιάδες και πριγκιπόπουλα.

Παιδικές Χαρές έχουμε, αλλά οι προηγούμενοι τις άφησαν ασυντήρητες .Λεφτά υπάρχουν από το 2018, έργα δεν βλέπουμε ακόμα, το 2021

Από το 2018 εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδοτικό (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ) με 222.000 ευρώ, ο δήμος μας, για επισκευές παιδικών χαρών. Από το Μάρτη του 2018 υπάρχει μελέτη της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα απο την Περιφέρεια Αττικής (έγκριση από το 2017!!) με 859.6000, για πλήρη ανακατασκευή 22 παιδικών χαρών, Φτάσαμε στο Μάρτη του 2021, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα και ξαφνικά μας παρουσιάζεται μια παιδική χαρά, από το πουθενά. ΘΑ φτιαχτεί από την αρχή, ενώ οι ήδη παιδικές χαρές περιμένουν ..ΘΑ..ΘΑ..ΘΑ..Από το 2017 όλο “ΘΑ” ..ακούμε!

Γιατί λοιπόν να δημιουργηθεί, παράνομα, άλλη μια Παιδική Χαρά στο Παλατάκι; Ενώ στη Πλαταιών, πάλι στο εγκεκριμένο σχέδιο είναι χαρακτηρισμένος χώρος ως Παιδική Χαρά και Κοινόχρηστος Χώρος. Αλλά τίποτα δεν θυμίζει στο σημείο κάτι από τα δύο. Η πρόσφατη επισκευή του πεζοδρομίου, επιβεβαίωσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή ανταγωνίζεται σε ανεπάρκεια και αδιαφορία, τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Χωρίς απόφαση για συντήρηση των υποδομών. Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή ελέγχου Παιδικών Χαρών, παλαιότερα. Ήλεγξε κάποιος τον τότε Πρόεδρο κο Χουδελούδη. Ρώτησε κάποιος δημοτικός σύμβουλος τι στο καλό έκανε αυτή η Επιτροπή; Τι ελέγχει ; τι αποφασίζει να συντηρηθεί;

Τίποτα δεν αποφάσισε και οι παιδικές χαρές ρήμαξαν.*Πριν δύο χρόνια έγραψα το σχετικό άρθρο για τις Παιδικές Χαρές, για την ύπαρξη επαρκούς χρηματοδότησης και από την Περιφέρεια και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣΙΙ και την ανάγκη για πρόβλεψη συντήρησης. Μετά από δύο χρόνια ακριβώς, καμία επισκευή ή συντήρηση δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

((Στο Δήμο Αθηναίων ¨Προτεραιότητά μας η ασφάλεια και το δημιουργικό παιχνίδι για τις 28 Παιδικές Χαρές που έχουν πιστοποιηθεί το τελευταίο 6μηνο» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης (Πηγή: Protagon.gr) .Εκτός από τη συνεχή προσπάθεια για αναβάθμιση των εκατοντάδων παιδικών χαρών (συνολικά 2.500.000 ευρώ), στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 προβλέπει ακόμα 24. 763,00 για συντήρηση.)) Δεν αρκεί λοιπόν μόνο η ανακατασκευή, ο νέος εξοπλισμός πρέπει να συντηρηθεί, η ασφάλεια των παιδιών μας (και όχι μόνον)  πρέπει να ελέγχεται και χρειάζονται  δαπάνες πρόβλεψης.))

Pet Maltese dog with children playing ring toss game on playground

Παιδική χαρά είναι από Κερασούντος μέχρι Σάμου, η οδός Καραϊσκάκη

Ναι, είναι χώρος χαρακτηρισμένος ως Παιδική Χαρά με το ΦΕΚ (91Δ-12/2/1979) . Η τότε οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, σήμερα Στρατάρχου Καραϊσκάκη , από την Κερασούντος έως την οδό Σάμου. Πως έγινε μετά χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων , προβολή καταστημάτων καφέ και εστίασης και πεζόδρομος (από Πλαστήρα μέχρι Σάμου;) . Προφανώς με την απόφαση 656/99 Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου , τότε που εγκιβωτίσθηκαν τα πεύκα του ιστορικού πευκόδρομου. . Με δικαιολογία την ανάπλαση του ιστορικού λοιπόν πευκόδρομου, για την Ανάπτυξη!! και τις κηποτεχνικές εφαρμογές, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Και τα δένδρα καταδικάσθηκαν στον αργό θάνατο, (από τον έντονο αέρα δήθεν) αλλά στη πραγματικότητα από τα καλώδια και τα μέταλλα τα καρφωμένα πάνω στους κορμούς, όπως η δασική υπηρεσία έχει ενημερώσει γραπτώς τον συμπολίτη Λ.Υ και εμένα. Πληγωμένα τα δένδρα για σειρά ετών, τώρα περιμένουν μια συνεργασία με το Γεωπονικό, (η οποία πότε θα έρθει; ποιός ξέρει να μας πεί; ), για να σωθούν.Και οι δημότες και τα παιδιά μας αποκλεισμένα από την απόλαυση του δημοσίου αγαθού. Του κοινόχρηστου χώρου. Της όμορφης και ιστορικής διαδρομής ή οποία είναι πολιτιστικό αγαθό. Η διαδρομή η οποία συνδέει τον αρχαιότερο δρόμο, την Ιερά Οδό με το Παλατάκι.

Τα κατοικίδια υπό διωγμόν στο Παλατάκι;

Εχω προτείνει στο άρθρο μου “Μια Πόλη για Ελεύθερο Παιχνίδι”, συγκεκριμένους εύκολους τρόπους , ώστε τα παιδιά να απολαύσουν ξέγνοιαστα και ασφαλή το δικαίωμα στο Παιχνίδι. Είχα προτείνει τη δημιουργία σκακιέρας στον περιβάλλοντα χώρο, στο Παλατάκι. Χώρος και διαδρομές για το ποδήλατο γύρω από αυτό μπορούν δημιουργηθούν. Αλλά προτιμήθηκε η περίφραξη για μία ακόμα παιδική χαρά, η οποία δεν προβλέπεται να συντηρηθεί , αν και όποτε δημιουργηθεί.

     Στις παιδικές χαρές (α) και στον κοινόχρηστο χώρο (β), ισχύουν οι διατάξεις για τα κατοικίδια . Η υποχρέωση να έχει ο συνοδός δεμένο το σκύλο του και σε μικρή απόσταση, κοντά του. Απλά πράγματα καλοί μου άνθρωποι. Αυτά τα βασικά πρέπει όλοι να τηρούμε και τα κατοικίδια μας μπορούν να κάνουν βόλτες μαζί μας. Δεν χρειάζονται ξεχωριστοί ειδικοί χώροι. Δεν είμαστε μιάσματα οι συνοδοί κατοικιδίων, ούτε τα ίδια. Πλάσματα του Θεού,της Φύσης είμαστε όλοι και όλες. Και δεν τελούμε υπό διωγμόν. ή μήπως το Χαϊδάρι αποφάσισε την εξόντωσή μας;

α. η υπ’ αριθμόν 28492/2009 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 931/τ. B’/18-5-2009), η οποία τροποποιήθηκε με την υπ΄αριθμόν 27934/2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2029/τ. Β΄/25-7-2014) που αναφέρει στο άρ. 2 §3 ότι “Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει…Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους − συνοδούς ατόμων με αναπηρία“.

Β. παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ν. 4039/2012 (που σημειωτέον προϋπήρχε στον 3170/03!)…: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.»

Βιώσιμη Πόλη και Πολιτισμός

Μία ολοκληρωμένη αστική αναγέννηση χρειάζεται για να μπει η πόλη σε τροχιά Ανάπτυξης. Με ολιστικό σχέδιο αναμόρφωσης και διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Να λαμβάνει υπόψιν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να θέτει κανόνες ισόνομα και να τους τηρεί. Τώρα η Πόλη αργοπεθαίνει και όλοι μαζί παρακολουθούμε. Αδύναμοι να αντισταθούμε.

Με ανασύνταξη δυνάμεων ενεργών δημοτών, οι οποίοι έχουμε αποκλειστικό σκοπό την διαφύλαξη του συλλογικού συμφέροντος, του κοινού καλού. Μιά ασφαλής, όμορφη και ειρηνική Πόλη μπορεί να συνεχίσει να ζει και όλοι να προοδεύουμε μαζί.

TOGETHER WE STAND, DIVIDED WE FALL (FREDDIE MERCURY -THE QUEEN)

Σχολιάστε

2 × four =