χαϊβάνια και χαλβαδόμαγκες στην χαϊ-χαλβαδούπολη

“χωριάτες είναι, χοντροκέφαλοι είναι, γιατί ξεχνάνε” .

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Μαυρογιαλούρος  στο “Υπάρχει και Φιλότιμο”. Επισκέπτεται το χωριό Πλατανιά, την εκλογική του περιφέρεια,  για τα εγκαίνεια του Μαιευτηρίου. Για να μην τον ξεχάσουν οι χωριάτες, όπως τους αποκαλεί.

Όταν όμως επισκέπτεται και γνωρίζει από κοντά τους κατοίκους. Αλλάζει γνώμη, γιατί μαθαίνει την αλήθεια. Δεν ξεχνάνε οι χωριάτες. Εξαπατούνται για λίγο, από τα λόγια τα μεγάλα και τον αέρα τον κοπανιστό.

Μαθαίνει ότι οι χωριάτες έχουν εξαπατηθεί από τον Γκρούεζα. Τον τοπικό επιτηρητή και άνθρωπο – κλειδί μεταξύ Πλατανιάς  και Μαυρογιαλούρου.

Παραπλανημένοι οι καλοί χωριάτες, που υποθήκευσαν την περιουσία τους στους τοκογλύφους, γιατί πίστεψαν στις υποσχέσεις, τις προεκλογικές. Για τη δημιουργία δρόμου και γέφυρας ώστε να φθάνουν   στο Μαιευτήριο, οι χωριάτες, τα χαϊβάνια. Το Μαιευτήριο που έφτιαξε,  “φάγανε -φάγανε  από τα παράθυρα, από τις πόρτες, από τα τσιμέντα, από τους μισθούς των εργατών”.

“Τέτοιο χαϊβάνι  που είναι ο Μαυρογιαλούρος”, λέει ο Κωσταντάρας,όταν ενημερώνεται για τα παραπάνω από τους κατοίκους της Πλατανιάς.Όταν επιτέλους μαθαίνει την αλήθεια.

Γιατί ο Γκρούεζας (χαλβαδόμαγκας) είναι η αιτία όλων των δεινών

Ο Γκρούεζας φροντίζει να κρατά τον Μαυρογιαλούρο σε πλήρη άγνοια. Του μεταφέρει μόνο κολακείες. Στους χωριάτες όμως επιβάλλει σκληρή τρομοκρατία. Αν ήταν στην εποχή μας θα εξέδιδε και δελτία τύπου. Σε όποιον τολμούσε να τον αποκαλύψει. Ισχυρός παράγοντας στο χωριό, με τα μαλακά τα χεράκια του που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, υφαίνει ιστούς παραπληροφόρησης.  Με τα ματάκια του τα γουρλωτά, κοιτά χαμηλά και υπό γωνία,έτοιμος να αρπάξει κάθε ευκαιρία. Σκυφτός και ντυμένος απλά, περνά απαρατήρητος για να ελέγχει. Και όταν βρει τους εύπιστους αρχίζει το παραμύθι. Και μετά χτυπά και το χέρι στο τραπέζι, δήθεν υποστηρίζοντας την φτωχολογιά. Λίγο Ψωμί και εκ περιτροπής ή ολιγόμηνη δουλειά για όλους; αλλά για τον Γκρούεζα το σπίτι το μεγαλύτερο στο χωριό και ο φουσκωτός τραπεζικός λογαριασμός. Κι έτσι η Πλατανιά μένει χωρίς δρόμους  και γιοφύρια και το νοσοκομείο που είναι απλησίαστο, για την νοσηλεία των κατοίκων.

Δεν θέλει το καλό σου φτωχέ μου χωριάτη. Ο Γκρούεζας μόνο το προσωπικό του συμφέρον θα κοιτά, ντυμένος την στολή του ταπεινού τακτοποιητή.

Μαυρογιαλούροι τον καιρό του κορωνοϊού

Τον καιρό του κορωνοϊού, πήραμε ένα σημαντικό μάθημα. Εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, ουδείς είναι ασφαλής.

Η συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, μας δίδαξε την ατομική ευθύνη για την συλλογική ασφάλεια.  Η κρίση είναι  πρωτίστως υγειονομική αλλά  και κοινωνική όσο και Οικονομική.

Αφού φαίνεται ότι ξεπεράσαμε  πρόσκαιρα το υγειονομικό πρόβλημα, μένει το οικονομικό και κοινωνικό. Αλληλένδετα αυτά μεταξύ τους και αποφασιστικής σημασίας για την ζωή μας.

Δύσκολο πρόβλημα η  επίλυση των συνεπειών για την οικονομία.

Αλλά με λόγια δεν γεμίζει η κοιλιά. Για αυτό ζητάνε οι καταστηματάρχες απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τέλη τραπεζοκαθισμάτων κλπ. Και καλά κάνουν γιατί εξαρτάται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και επιβίωση τους. Από τα Έσοδα. Τα ίδια έσοδα που προσδοκά να εισπράξει   και ο δήμος. Γιατί και ο δήμος από αυτά τα χρήματα πληρώνει την υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου και μόνον από αυτά.

Έσοδα και αθέμιτος ανταγωνισμός

Δεν μας λένε όμως οι Μαυρογιαλούροι, γιατί δεν έχουν ελέγξει τα συνεργεία, καφέ  και τις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν καταλάβει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους. Πληρώνουν; Χώρους στάθμευσης τα πεζοδρόμια  για τους πελάτες των καφέ και των κάθε λογής καταστημάτων.  Παιχνίδια, τέντες, μηχανές, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, έπιπλα, φυτά κλπ. ΟΧΙ,  δεν γίνεται να πληρώσουν γιατί καταλαμβάνουν παράνομα τους κοινόχρηστους χώρους. Οπότε τι έχουμε εδώ; Ο Δήμος συνειδητά και σκόπιμα άλλους τους χρεώνει και άλλους τους  αφήνει; Ή μήπως κάποιος Γκρούεζας, κάποιος που πληρώνεται από τους φόρους όλων,  για να ελέγχει, κάνει τα στραβά μάτια με ή χωρίς το αζημίωτο;

Δεν είναι διακριτική ευχέρεια του Δήμου. Είναι δέσμια αρμοδιότητα ο έλεγχος όλων. Των επαγγελματιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Όλοι οι κονόχρηστοι χώροι ανήκουν στο δήμο. ‘Οπως και η χωροθέτηση χώρων στάθμευσης.  Αλλά  και η χωροθέτηση  των πινακίδων από τα πρατήρια καυσίμων έως τις διαφημιστικές. Αστικός εξοπλισμός, δημοτικός εξοπλισμός, οδοσήμανση, διαγραμμίσεις. Ακόμα και τις εκσκαφές των oργανισμών για τηλεπικοινωνίες, ακόμα και σε αυτές επιβάλλει τέλη διέλευσης και εκσκαφής κλπ.

 Ανταγωνιστής ο Δήμος;

Πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού μπορούν να αποτελέσουν και αυτές εκ μέρους του Δημοσίου, όταν δρα εκτός του φάσματος της κυριαρχικής του εξουσίας με όρους ιδιωτικού δικαίου.Μας λένε οι νομικοί.

Μα ο Δήμος μόνο κατά το Δημόσιο Δίκαιο μπορεί να κινηθεί. Εκτός από  κάποιες περιπτώσεις  που εμπίπτουν κυρίως στο Εργατικό  Δίκαιο.

Για αυτό λέγεται Δημόσιο και υπάρχει και σχολή που πρέπει να παρακολουθήσουμε, όσοι θέλουν να εξαντλήσουν την Ιεραρχία, να κάνουν καριέρα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οπότε, πως ο Δήμος δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, μεταξύ των κάθε είδους επαγγελματικών δραστηριοτήτων;

Μέσω της παράλειψης των συγκεκριμένων ενεργειών που πηγάζουν από την ίδια την ύπαρξη του;

Παραβαίνει την  ΔΕΣΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του;

Ο Δήμος, πρέπει να διαφυλάξει την ασφάλειο όλων. Για αυτό υπάρχει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Και οι διατάξεις του εφαρμόζονται σε κάθε δημόσιο δρόμο. Και όχι κατά περίπτωση. Τα΄παμε αυτά και αν τα λέω άλλη μια φορά είναι γιατί απο εδώ και πέρα θα υπάρχουν και ενέργειες σχετικές. Αφού οι Γκρούεζες συνεχίζουν να υπάρχουν και να μας θέτουν σε διακινδύνευση. Αφού τα λόγια δεν αρκούν.

Ο Μαυρογιαλούρος πρέπει να καταργήσει τον Γκρούεζα, τον χαλβαδόμαγκα

Μόνο έτσι θα συνεχίσει να υπάρχει ο δίκαιος Μαυρογιαλούρος. Και πως θα  το επιτύχει;

Μα εφαρμόζοντας τον νόμο.  Τις κανονιστικές πράξεις  που ισχύουν προς όφελος όλων των κατοίκων. Εξασφαλίζοντας ότι  κάθε ένας και κάθε μια στην διοικητική αλυσίδα, θα περιορίζεται αυστηρά στο υπαλληλικό καθήκον. Οι προϊστάμενοι έχουν ευθύνη και για τους υπαλλήλους τους αλλά και για την εργασία που τους έχει ανατεθεί.Με    ευπρέπεια και σεβασμό και  Επαγγελματισμό

Σύμφωνα με :

την Αρχή της Νομιμότητας, Ανεξαρτησία και αμεροληψία,  Ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα, Υπευθυνότητα,   Αρχή της Ισότητας ,  Αρχή της Αναλογικότητας.

Oι Μαυρογιαλούροι πρέπει να τηρούν την αρχή της Χρηστής Διοίκησης

Αυτήν και μόνον. Γκρούεζες, Γραμματείς, Φαρισαίοι, Τοπικοί τακτοποιητές και λαϊκιστές. ‘Ολοι οι χαλβαδόμαγκες εξαφανίζονται, όταν εμφανίζεται και τηρείται απαρεγκλίτως η κυρία Αρχή. Αυτή της Χρηστής Διοίκησης. Που εμπεριέχει όλα όσα παραπάνω είπαμε που πρέπει να τηρούν όσοι ασκούν εξουσία. Αιρετοί και Προϊστάμενοι σε Δήμους και Περιφέρειες και Υπουργεία.

Και ναι πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση αλλά μια φορά θα σπάσει,ας πούμε και μια χωριάτικη παροιμία. Μήπως και καταλάβουν κάτι οι Γκρούεζες και αποσυρθούν πριν να είναι αργά. Γιατί αρκετά πιά τους ανεχτήκαμε.