Όταν Δεν Υπάρχει και Φιλότιμο και Φιλόδημος

Το Φιλότιμο είναι αρχαία ελληνική λέξη. Πρόκειται για ουσιαστικό, και μεταφράζεται «αγάπη για την τιμή». Ωστόσο, το φιλότιμο είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστεί επαρκώς, γιατί περιγράφει ένα σύνθετο πλέγμα αρετών.

Το χαρακτηριστικό εκείνου που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που πρόθυμα εκτελεί τα καθήκοντά του, με ευσυνειδησία, εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του, αξιοπρέπεια, τιμή περηφάνια, καλώς εννοούμενος εγωισμός.

Υπάρχει και Φιλότιμο (η ταινία)

Στους τίτλους της γνωστής ταινίας του 1965,  ο Υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας), με αφορμή τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου επισκέπτεται το χωριό της εκλογικής του περιφέρειας, την Πλατανιά. Μετά από ένα ατύχημα, διαπιστώνει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του αλλά και τις απάτες των συνεργατών του.

Σε μία σκηνή, ένας από τους κατοίκους της Πλατανιάς λέει στον υπουργό, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική του ιδιότητα, ότι το μαιευτήριο της Πλατανιάς δεν δέχεται τις ετοιμόγεννες αν και έχει άδεια κρεββάτια. “Λες αλήθεια;” ρωτά ο Υπουργός και απαντά ο αγανακτισμένος σύζυγος της ετοιμόγεννης “γιατί να σου πω ψέματα, μήπως είμαι υποψήφιος και θέλω να με ψηφίσεις;”

Διαχρονική η πεποίθηση ότι οι πολιτικοί ψεύδονται προ εκλογών με κύριο σκοπό, την προσέλκυση όσον το δυνατόν περισσότερων ψήφων. Αλλά να λέει  ψέματα ακόμα και τον  πέμπτο χρόνο της θητείας της, η σημερινή δημοτική αρχή και μάλιστα για θέμα αμιγώς οικονομικό! Για θέμα που αφορά την δανειακή μας υποχρέωση για το στόλο της υπηρεσίας  καθαριότητας.

Εκφορτωτής η σκούπα;

Μεταβιβάζει λοιπόν, ο δήμος μας, τη δανειακή υποχρέωση ενός μηχανήματος έργου που δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια με πινακίδες άλλου μηχανήματος έργου.

 

Στις 30/10/2018 η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για την ασφάλιση δύο Μηχανημάτων ‘Εργου που αποκτήθηκαν από το διαγωνισμό και το δάνειο που μας χρέωσε για 10 χρόνια. Ένας εκσκαφέας φορτωτής JCB και ένα αναρροφητικό σάρωθρο JOHNSTON επί πλαισίου DAF, τα συγκεκριμένα μηχανήματα.

Ο εκσκαφέας με αρ. κυκλ. ΜΕ 138844,  με το παρόν ΧΕ 1629 ασφαλίστηκε με το ποσόν των 315,32 ευρώ.

Το όχημα πλύσεων δρόμων (σάρωθρο ) με αρ. κυκλ. 140211, με το παρόν ΧΕ 1675 ασφαλίστηκε με το ποσόν των 738,42 ευρώ.

Έρχεται τώρα η απόφαση για μεταφορά μέρος του δανείου που αφορά τον εκφορτωτή-εκσκαφέα για  εκχώρηση στη τράπεζα Εurobank, με αρ. κυκλ. 140211.Το ποσόν 88.598.00 ευρώ.

Λοιπόν, τι έχει συμβεί εδώ;  Αναμφισβήτητα, ο αριθμός κυκλοφορίας 140211, ανήκει στο σάρωθρο, υπάρχουν και οι φωτογραφίες από το Δελτίο Τύπου του Δήμου που το αποδεικνύουν.

123f056e7b218922160e743c869dc9f5

Προχειρότητα;  Αδιαφορία;  Σκοπιμότητα;

Τι από όλα αυτά είναι  η παραπάνω απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που αφορά οικονομικό θέμα. Ο εκφορτωτής -JCB όντως έγινε η προμήθεια από την εταιρεία ΓΙΟΥΝΙΤΡΑΚ αντί 88.598 ευρώ, αλλά ο αριθμός κυκλοφορίας ανήκει στο σάρωθρο που αγοράστηκε αντί 244.280 ευρώ από την εταιρεία Α. ΚΑΟΥΣΗΣ ΑΕ.

Χρήματα που θα πληρώσουμε όλοι οι Δημότες από τα ανταποδοτικά και μάλιστα με τόκο. Που ήδη πληρώνουμε άλλωστε κάθε μήνα στο ΤΠΚΔ, υποχρέωση  δανειακής σύμβασης για τον στόλο της καθαριότητας**.

Και για την ιστορία, η Δημοτική μας αρχή είχε δανειστεί σάρωθρο από το Δήμο Αθηναίων .. Στις 4/12/2014, για τέσσερεις μήνες μόνο.

1.370.200 ευρώ η δανειακή μας υποχρέωση ,σύμφωνα με την  απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά δεν  έχουμε ακόμα το  πλυντήριο κάδων. Που είναι; Γιατί καθυστερεί; Πέντε χρόνια χωρίς πλυντήριο κάδων, ήδη.

Και ενώ πληρώνουμε σε τόκους χιλιάδες ευρώ για το δάνειο, δεν έχει ακόμα πινακίδες το τέταρτο απορριμματοφόρο.  Από τα συνολικά τέσσερα απορριμματοφόρα της προμήθειας, τα τρία είναι ήδη σε λειτουργία. Στις 20/5/2019 θα αποδοθεί το ποσόν των 100 !! ευρώ για τις πινακίδες του.

τρία απορριμματοφόρα  με αριθμούς  κυκλοφορίας ΚΗΗ 8344,ΚΗΗ 8345 & ΚΗΗ 8346, τέθηκαν σε λειτουργία, μόλις στο τέλος του Φεβρουαρίου 2019.

Υπάρχει και ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφορά σε Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Δήμων, με βασικό στόχο την ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης τους, τη βελτίωση των υποδομών τους, την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δήμων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρηματοδότηση των έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών των δήμων στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του προγράμματος .

Η χρηματοδότηση  για μηχανήματα έργων και συνοδευτικού εξοπλισμού, μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, με χρoνοδιάγραμμα αρχικά,   μέχρι 31/12/2018.

Μετά από αίτημα του Δήμου μας, για την προμήθεια ενός αυτοκινούμενου πλυντηρίου πεζοδρομίων-οδοστρώματος , το οπoίο είχε  ως αποτέλεσμα  την ένταξη του έργου (αρ. πρωτ. 19674/2018 Ένταξη της πράξης στην Πρόσκληση Ι του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)  με συνολικό προϋπολογισμό 155.000,00€, εκ των οποίων ποσό 135.000,00€ αποτελεί χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το δε υπόλοιπο (20.000) προβλέπεται να καλυφθεί από πόρους του Δήμου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε την ένταξη της πράξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ,  με το 19674/15/5/2018 σχετικό. Η ισχύς της απόφασης ήταν μέχρι 31/12//2018.

Από τις 25 Ιουλίου 2018, ο δήμος δεν πρόλαβε να συντάξει τεχνική έκθεση και δελτία για να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Έτσι  βλέπουμε την εγγραφή για  Προμήθεια ενός αυτοκινούμενου πλυντηρίου πεζοδρομίων-οδοστρώματος (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ) 135.000,00 ευρω εκ νέου, στο Τεχνικό Πρόγραμμα Δράσης 2019  του Δήμου  μας. (Κωδικός Προϋπολογισμού 62.7131.0001).

Η Δημοτική μας Αρχή, ακόμα να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό, για την προμήθεια του μηχανήματος έργου, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας για την καθαριότητα. Τρείς μήνες ήδη χάθηκαν από το 2019,  για να ενταχθούμε ξανά στο Πρόγραμμα, θα χρειασθεί νέα απόφαση δημοτικού συμβουλίου και εκ νέου απόφαση  του Υπουργείου. Χρήματα, 135.000 ευρώ μας δίνει το Υπουργείο και μόνο 20.000 θα βάλουμε κι εμείς. Καθυστερήσεις συνεχώς  και στο τέλος μήπως κι ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χαθεί; Η γραφειοκρατία θα μας πουν πάλι ότι φταίει, παρά τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες  και τόσα άλλα που ακούμε συνεχώς. Δικαιολογίες  μόνο και όποιος δε θέλει να κοσκινίσει, ξέρουμε τη συνέχεια.

Υποβάλλαμε αίτημα για παράταση στο Υπουργείο ; 

Χρειάζεται ειδικό αιτιολογημένο αίτημα εκ μέρους του Δήμου για να παραταθεί για το 2019 η χρηματοδότηση.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ……..και πόσες παρατάσεις;

Ποια Ανακύκλωση;

Και για τη δικαιολογία που επαναλαμβάνει η δημοτική μας αρχή, όσον αφορά την ακινητοποίηση του απορριμματοφόρου για ανακύκλωση, το οποίο ήταν δωρεά της Ε.Ε.Α.Α  ΑΕ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) στα πλαίσια της προώθησης της ανακύκλωσης συσκευασιών, μπλέ κάδων. Κάποιοι Δήμοι φρόντισαν, για την επισκευή των απορριμματοφόρων της ανακύκλωσης, όπως ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Προχώρησαν σε σχετικές αποφάσεις για επισκευή των απορριμματοφόρων ή και αντικατάσταση από την Ελληνική Εταιρεία .Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  ΑΕ. Ο  Δήμος μας προτιμά να συλλέγει τα ανακυκλώσιμα των μπλε κάδων με τα απορριμματοφόρα συλλογής σύμμεικτων αποβλήτων. Η ανακύκλωση που μειώνει μέσω της μείωσης των  αποβλήτων μεταφόρτωση και ζύγιση στον ΕΣΔΝΑ, τη χρέωση όλων των δημοτών μέσω ανταποδοτικών τελών, δεν είναι προτεραιότητα στο δημοτικό μας συμβούλιο. Καμία ενέργεια για τη προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγιεινή που θα έπρεπε να είναι πρωτεύων και συνθήκη αδιαπραγμάτευτη. Καμία ενέργεια  στα μέτρα αποδοτικότερης χρήσεως της ενεργείας, περιορισμού των αποβλήτων και υποβοηθήσεως του κοινού στην περιβαλλοντικά  υγιή κατανάλωση και ανακύκλωση και τη θεσμική μας υποχρέωση για μείωση αποβλήτων στο 50% μέσω προγραμμάτων για βιοαπόβλητα με κομποστοποίηση.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου  

αρ. αποφάσεως : 35/2019 με θέμα  Έγκριση Πρακτικού Καταστροφής Αντικειμένων που δεν έχουν καμία αξία. Η απόφαση  αυτή αφορά τη καταστροφή 12 μηχανημάτων έργου- οχημάτων -απορριμματοφόρων του Δήμου μας. Σύμφωνα με τον 3463/2006(ΦΕΚ 114/8/6/2006) (άρθρο 199 παρ.6) που αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η επιτροπή που προτείνει τη καταστροφή πρέπει να αποτελείται από τρία μέλη , δυο δημοτικούς συμβούλους , ο ένας από τη μειοψηφία και ένα δημοτικό υπάλληλο. Δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη επιτροπή δημοτικός σύμβουλος από τη μειοψηφία,  τα δύο μέλη είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι  κος Βορέας και κος Θεοδώρου και οι δύο εκλεγμένοι με το συνδυασμό της πλειοψηφίας. 

Πραγματικά απορώ, υπάρχει κάποιος-α στο δημοτικό συμβούλιο που να γνωρίζει το νόμο ή  να τον σέβεται, να σέβεται το θεσμό που εκπροσωπεί και τον έλεγχο που οφείλει να τηρεί; Ρητορική ερώτηση, έχει ήδη απαντηθεί.

**Οι τόκοι για το 2019, προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων :

https://diavgeia.gov.gr/doc/68ΝΛΩΗ3-ΡΛΗ?inline=true 26.000

https://diavgeia.gov.gr/doc/9ΠΤΗΩΗ3-ΒΓΑ?inline=true 110.337

https://diavgeia.gov.gr/doc/62ΩΜΩΗ3-Κ0Δ?inline=true 266.251

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΑΡΑΣ στη φωτογραφία από σκηνή της ταινίας   ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ , 1965 της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ.