Δεν φοβόμαστε τις ειδούς του Μαρτίου, αλλά Μένουμε Σπίτι για να είμαστε ασφαλείς

 

Οι Ειδοί του Μαρτίου, στα Λατινικά Idus Martii ή Idus Martiae ήταν αργία για τους Ρωμαίους αφιερωμένη στο Θεό Άρη και γι αυτό εκείνη τη μέρα τελούνταν στρατιωτικές παρελάσεις.Ο όρος “ειδοί” (έχει μόνο αιτ.: “τις ειδούς”) δεν προσδιόριζε μόνο τον Μάρτιο , αλλά τη 15η ημέρα του Μαΐου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και τη 13η μέρα των άλλων μηνών, πάντα κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Ο Καίσαρας αψήφησε τις προειδοποιήσεις. Να μην πάει στη Σύγκλητο μέχρι να περάσει η μέρα.

ο κακός οιωνός ..

Το πρωϊ της 15ης Μαρτίου 44 π.χ., Ο Καίσαρας αγνόησε την δεύτερη προειδοποίηση

Το πρωί της τραγικής μέρας, η γυναίκα του Καίσαρα Καλπουρνία, του διηγήθηκε πως το προηγούμενο βράδυ ονειρεύτηκε πως τον αγκάλιαζε όντας δολοφονημένος και είδε ότι κατέρρευσε η οροφή του σπιτιού. Ο Καίσαρας, αν και δεν συνήθιζε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τέτοιου είδους σημάδια ως προειδοποιήσεις, θορυβήθηκε εξαιτίας της ανησυχίας της γυναίκας του και κάλεσε οιωνοσκόπους να του εξηγήσουν τους οιωνούς εκείνης της μέρας. Όλοι συμφώνησαν πως οι θυσίες έδειξαν πως οι οιωνοί ήταν καθόλα αρνητικοί.

Να φοβάσαι τις ειδούς του Μαρτίου! Η πρώτη προειδοποίηση

Πριν από κάποιες μέρες, ο Σπουρίννας ο μάντης, είχε ανακοινώσει στον Καίσαρα έναν κίνδυνο όχι μετά από τις ειδούς του Μαρτίου. Αυτή ήταν η προειδοποίηση του μάντη προς τον Ιούλιο Καίσαρα εν όψει της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του από τους συγκλητικούς, όπως την παρουσιάζει ο Σαίξπηρ στο έργο του «Ιούλιος Καίσαρ» του 1601.

Ο Καίσαρας μέσα στον συνωστισμό…αγνόησε την τρίτη προειδοποίηση

Η προειδοποίηση του Έλληνα σοφιστή που αγνόησε ο Καίσαρας. Μέσα σε όλο αυτό το πανδαιμόνιο, ο Ελληνας σοφιστής και δάσκαλος ελληνικών Αρτεμίδωρος, ο Κνίδιος (γιός του Θεόπομπου από την Κνίδο) χάρη στον οποίο μετά την μάχη στα Φάρσαλα ο Καίσαρας ανακήρυξε την πόλη ελεύθερη, καταφέρνει να πλησιάσει τον Καίσαρα και του παραδίδει ένα σημείωμα που πληροφορούσε για τη συνωμοσία εναντίον του! Ο Αππιανός, αντίθετα με τον Πλούταρχο που παραθέτει την πιο πάνω πληροφορία, αναφέρει πως ο Αρτεμίδωρος έφτασε μετά τη δολοφονία του Ρωμαίου ηγέτη. Ο Καίσαρας μέσα στον συνωστισμό δεν πρόλαβε ποτέ να διαβάσει το σημείωμα και όταν μπήκε μέσα στην κουρία με τον Βρούτο, τον Κάσσιο, τον Κάσκα και τους άλλους συνωμότες, είχε το σημείωμα ακόμα μαζί του….

Ο Καίσαρας προ του τέλους … απλά κοκορευόταν

Μάλιστα, όταν η συγκεκριμένη ημέρα έφθασε, ο Καίσαρας, πορευόμενος προς τη Σύγκλητο, συνάντησε τον οιωνοσκόπο και του είπε ειρωνικά: «Έφθασαν οι ειδοί!», εννοώντας βέβαια ότι δεν του είχε συμβεί τίποτα απολύτως κακό. «Ναι, άλλα δεν πέρασαν…», του απάντησε ο οιωνοσκόπος.

και ο κορωνοϊός…

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πανδημία κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του, αυτό έγινε επειδή ο κορονοϊός Covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη.

«Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας έχει 13πλασιαστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Έχει επίσης τριπλασιαστεί ο αριθμός των χωρών στις οποίες έχει φτάσει ο κορωνοϊός Covid-19».

15 Μαρτίου 2020, Ιταλία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα κρούσματα κορωνοϊού στη γειτονική χώρα έφτασαν στα 21.157.

Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν την ζωή τους 175 ασθενείς και επιβεβαιώθηκαν 3.497 νέα κρούσματα. Πλέον, οι νεκροί έφτασαν τους 1.441 ενώ ιάθηκαν συνολικά 1.966 ασθενείς.

15 Μαρτίου  2020, Ελλάδα

Το σύνολο των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊoύ, μέχρι στιγμής είναι 331, με 4 νεκρούς. Επίσης, 11 κρούσματα έχουν ήδη ανακάμψει. Η επιδημία αναμένεται να έχει έξαρση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του.

Από τις 26 Φεβρουαρίου αναστάλθηκαν και ανακλήθηκαν όλες οι κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών σχηματισμών της χώρας. Από τις 9 Μαρτίου και έπειτα ανακοινώθηκαν προληπτικά μέτρα όπως η αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, η απαγόρευση συνεδρίων ανά την επικράτεια όπως, η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών και η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό για δύο εβδομάδες, τουλάχιστον. Επίσης, ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας όπως η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ. Στις 10 Μαρτίου έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, και τα φροντιστήρια, για δεκατέσσερις ημέρες. Για τους γονείς καθιερώθηκε άδεια ειδικού σκοπού 15 ημερών. 

Οι Λοιμωξιολόγοι μας έσωσαν

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων προειδοποίησε έγκαιρα την ελληνική κυβέρνηση. Ναληφθούν γρήγορα μέτρα με το κυριότερο, να περιοριστούμε όλοι στα σπίτια μας.

Με επικεφαλής τον  κ. Σωτήρη Τσιόδρα,  καθηγητή λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.” Ναι βρισκόμαστε σε πανδημία, παρά το γεγονός ότι η λέξη αυτή κρύβει μέσα της πανικό, είπε ο καθηγητής την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής συνάντησης με τους δημοσιογράφους. Ήταν όπως κάθε μέρα σοβαρός, μετρημένος και ολιγόλογος… Και η μόνη στιγμή που χαμογέλασε, ήταν όταν ανακοίνωσε ότι η μητέρα μαζί με το παιδί της που είχαν νοσήσει, έλαβε εξιτήριο στη Θεσσαλονίκη. Χαμογέλασε μόνο για λίγο και πάλι συννέφιασε, όταν άρχισε να απαριθμεί τα κρούσματα του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι είναι άνθρωποι, δεν είναι μόνο περιστατικά και όταν πεθαίνουν άνθρωποι θλιβόμαστε

Εμείς  Μένουμε Σπίτι , γιατί δεν θέλουμε να πάθουμε ότι και η Ιταλία

“Μείνετε σπίτι! Αυτό φωνάζουν εξαντλημένοι σωματικά κ ψυχολογικά γιατροί και νοσοκόμοι, αυτό λένε πλέον και τα επίσημα μέτρα. Αυτό θέλω να πω και σε εσάς εκεί, όσο είναι καιρός, μαζευτείτε, οργανωθείτε και μείνετε όσο γίνεται σπίτι. Τώρα! Μετά θα είναι αργά. Εδώ ήδη κάποιοι αφήνονται να πεθάνουν, δεν μπορούν να τους διασωληνώσουν όλους. Εδώ, στον πλούσιο Βορρά της Ιταλίας, που καυχιέται για το επαρκέστατο σύστημα υγείας. Σκεφτείτε τι θα γίνει εκεί. Πρόληψη, μόνο αυτό μπορεί να σας σώσει, μη φτάσετε στο σημείο που είμαστε εμείς. Αυτά με αγάπη».

Ας Μείνουμε  Σπίτι για λίγο καιρό και  θα περάσει κι αυτό!!ο κακός οιωνός και ο κορωνοϊός ..

«Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια/

Έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις, Τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμο έξω, Εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία, Αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο Κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα, Και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα, Είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν», Μη λείψεις να σταθείς/ μη λείψεις ν’ αναβάλεις Κάθε ομιλίαν ή δουλειά/ μη λείψεις τους διαφόρους Που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις (τους βλέπεις πιο αργά)/ ας περιμένει ακόμη Κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα γνωρίσεις Τα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμιδώρου». Κ. Καβάφης

http://www.mixanitouxronou.gr/i-idi-tou-martiou-o-ionos-pou-agnoise-o-gaios-ioulios-kesaras-ke-dolofonithike-me-27-macheries-apo-tous-sigklitikous-ke-omos-ton-ichan-proidopiisi/