«Η σιωπή δεν κάνει λάθος»

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

ΜΙΚΡΑ, ΔΗΘΕΝ, ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ, ΥΠΟΓΕΙΑ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Η πρόσφατη ειδησιογραφία και αρθρογραφία περί το Χαϊδάρι έχει «αόρατο» ζουμί.

Ενώ η πόλη μας έχει αντιταχθεί στη λειτουργία λιμανιού στο Σκαραμαγκά, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) οργανώνει τη λεγόμενη Θαλάσσια Ιερά Οδό, που μάλλον ανίερη θα αποδειχτεί για το Χαϊδάρι.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας έχει κατά νου τη μεταφορά του λιμανιού στο Σκαραμαγκά από ετών. Πατώντας πόδι «για μια στάση» στο Σκαραμαγκά κατά τη θαλάσσια Ιερά Οδό, λειτουργεί ως διαχειριστής της λιμενικής εγκατάστασης και ντε φάκτο κάνει κουμάντο σε ιδιωτικοποιημένη πλέον ( όμιλος Προκοπίου) προβλήτα Νο 4 που διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Υπέρ της λειτουργίας λιμανιού η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία κωλοτούμπα δίχως 17ωρη διαπραγμάτευση, έχει από μηνών ξαναεκδηλωθεί διά του δημοτικού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου κ. Αλεξάκη ο οποίος εκφράζοντας και τον αγωνιστή δήμαρχο κ. Ντηνιακό, πρακτικά ως εκπρόσωπος τύπου της δημοτικής αρχής, το πρόβαλε εμφατικά.

Μα οι «Πολίτες σε Δράση» με το κ. Ντηνιακό; Ντροπαλά πλην σαφώς στην ουσία.

Έτσι ενώ η δημοτική αρχή προωθεί τη καταπάτηση έκτασης που προστατεύεται αυστηρά ως ζώνη προστασίας του Όρους Αιγάλεω, της Ανάσας μας. Για να κάνει άχρηστα στη θέση αυτή «Έργα Απορριμμάτων». Εμφανίζεται ο Πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτεινάκης για να αποκρύψει τη χρόνια παραβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά της τοπικής φεουδαρχίας γαιοκτημόνων που εκφράζει ο δήμαρχος. Αντί να αναδείξει τη προσβολή του περιβάλλοντος προτείνει άλλο έργο στο προς καταπάτηση τμήμα του βουνού.

«Στρίβειν διά του αρραβώνος» όπως έλεγε ο Στρατηγός στον Ηλιόπουλο, αλλά γη συζήτησης, αποπροσανατολισμός, φερετζές της συνεννόησης που προθύμως διένειμε ο δήμαρχος διά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, την ώρα που έκρυβε την τεκμηρίωση των παρανομιών.

καθολική σιωπή συμπολίτευσης και «αντιπολίτευσης».

Ναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στο Χαϊδάρι ξέρει από απορρόφηση πόρων και το διατυμπανίζει αλλά ακόμη δεν του αναγνωρίζεται. Που θα πάει θα τα καταφέρουν.

Το ίδιο διάστημα δημοσιεύονται δηλώσεις της αρμόδιας για τη περιοχή αρχαιολόγου κ. Παπαγγελή σχετικά με την ανάδειξη της διαδρομής της Αρχαίας Ιεράς Οδού και στο Χαϊδάρι ΔΙΧΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ στο μεγαλύτερο ανασκαμμένο τμήμα της, τα 270 μέτρα αρχαίου δρόμου στο Σκαραμαγκά.

Ουδείς το επισήμανε παρότι στο παρελθόν προωθήθηκε κατάχωση των αρχαίων, ενώ υπάρχει τρόπος προστασίας και ανάδειξης κα σήμερα τα λεφτά πέφτουν βροχή. Κανείς όμως από το δήμο μας δεν το θυμίζει δεν το απαιτεί. Κι αυτό ενώ μπορούν να αναδειχθούν μετά από έρευνα πέντε(5) χιλιόμετρα αρχαίου δρόμου.

Μα γίνονται αυτά;

Ναι στο Χαϊδάρι σήμερα γίνονται κι αντί να προσπαθήσουμε για αρχαιολογική έρευνα και προβολή, συζητιέται η δημιουργία μονοπατιού δίπλα στην Ιερά Οδό που δεν έχει ανασκαφεί, δηλαδή βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Που; Στο Χαϊδάρι σήμερα όπου αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί (κατά δήλωσιν τους) κάνουν πως νοιάζονται τη πόλη!

Φτάνει παιδιά, πάρτε μια ανάσα, νισάφι! Ας προσφέρουν κι άλλοι…

Να σημειώσουμε πως παρά την ανακάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος της Αρχαίας Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι, στο σχετικό απολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού (Γ΄ΕΠΚΑ) δεν υπήρχαν ούτε δύο λέξεις, όταν για το αντίστοιχο τμήμα στο Αιγάλεω υπήρχε πλήρης περιγραφή και σωστά υπήρχαν. Αντιστοίχως σε τουριστικό οδηγό για τη περιοχή μας που εκδόθηκε υπό την καθοδήγηση φιλίστορα συμπολίτη μας η αποσιώπηση των ευρημάτων ήταν ενδεικτική.

Ποιος θέλει να κρύψει τα αρχαία του Χαϊδαρίου; Άγνωστο. Αυτό που είναι φανερό είναι η καθολική σιωπή συμπολίτευσης και «αντιπολίτευσης».

«Η σιωπή είναι χρυσός», γνωστό ρητό.

«Η σιωπή δεν κάνει λάθος», αυτό το λιγότερο γνωστό ήταν σε πινακίδα στη «Κιβωτό του Κόσμου».

Λέτε να ζούμε σε ίδρυμα;

Η προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης στα ψυχιατρικά νοσοκομεία έχει δώσει θετικά αποτελέσματα αλλά χρειάζονται περισσότερα.

Οι «ζουρλές πολιτικές» (κατά Σαββόπουλο) απαιτούν τεκμηριωμένο ξεφώνημα, συμμετοχή, αλλαγή για επιβίωση πόλης και χώρας. Χρειάζονται πολίτες παραγωγοί, μέλισσες ανυπάκουες, συνεργατικές αλλά και αξιοπρεπείς.

Που είσαι Διογένη με το φανάρι σου…

Κίμων Ε. Φουντούλης