Θα είμαστε αμείλικτες!

Για όσους επενδύουν στη σιωπή μας. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένες, δυνατές και αμείλικτες. Γιατί όλοι θα πρέπει να είναι ασφαλείς στα σπίτια τους, στις στενές προσωπικές σχέσεις τους, στον χώρο εργασίας τους, στους δημόσιους χώρους και στο διαδίκτυο. Γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, σε όλη την πολυμορφία τους, θα πρέπει να είναι ελεύθερα να εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους και να χαράζουν την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία που επιλέγουν χωρίς τους περιορισμούς των στερεοτυπικών έμφυλων προτύπων.

Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη (2014)

Αναλαμβάνοντας τον ηγετικό του ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε τη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αναγνωρίζεται ευρέως ως η πιο μεγαλεπήβολη νομική πράξη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας ως παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Τέθηκε σε ισχύ το 2014, δηλαδή τρία μόλις έτη μετά την υιοθέτησή της, καταδεικνύοντας έτσι τόσο την ανάγκη των κρατών μελών να δεσμευθούν νομικά με μία συνθήκη που θα καθοδηγεί τις προσπάθειές τους να δώσουν τέλος στη βία με βάση το φύλο όσο και την πολιτική τους δέσμευση να τηρούν τις αρχές και τις αξίες που κατοχυρώνονται στη σύμβαση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής


Η Ένωση οφείλει να προωθεί την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες τις δραστηριότητές της που απαιτούνται από τις Συνθήκες. Η ισότητα των φύλων συνιστά βασική αξία της ΕΕ, θεμελιώδες δικαίωμα 1 και κεφαλαιώδη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων 2 . Αντανακλά την ίδια μας την υπόσταση. Αποτελεί επίσης ουσιώδη προϋπόθεση για μια καινοτόμο, ανταγωνιστική και ακμάζουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Στις επιχειρήσεις, την πολιτική και την κοινωνία στο σύνολό της μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας μόνο αν εκμεταλλευθούμε όλα τα ταλέντα και την πολυμορφία μας. Η ισότητα των φύλων συνεπάγεται περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη παραγωγικότητα 3 —δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε, καθώς ενστερνιζόμαστε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και ανταποκρινόμαστε στις δημογραφικές προκλήσεις μας.

Η Ευρώπη πρωτοστατεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί παγκοσμίως σε θέματα ισότητας των φύλων: Οι 14 από τις 20 χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο όσον αφορά την ισότητα των φύλων είναι κράτη μέλη της ΕΕ 4 . Χάρη στη στέρεη νομοθετική και νομολογιακή βάση που έχει διαμορφωθεί για την ίση μεταχείριση 5 , τις προσπάθειες για τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου 6 σε διάφορους τομείς πολιτικής, καθώς και τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων ανισοτήτων, η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, κανένα κράτος μέλος δεν έχει επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων και η πρόοδος εξακολουθεί να συντελείται με αργούς ρυθμούς. Κατά μέσο όρο, τα κράτη μέλη έλαβαν 67,4/100 βαθμούς στον δείκτη ισότητας των φύλων της ΕΕ για το 2019 7 , βαθμολογία η οποία έχει βελτιωθεί κατά μόλις 5,4 βαθμούς από το 2005.

Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων –EIGE

Στατιστικά Στοιχεία:

1) μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών

2) πενήντα γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας

3) το 75% των γυναικών έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό τους   βίο

4) το ετήσιο κόστος από την έμφυλη βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνάει το αστρονομικό ποσό των 225 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελένη Τοπαλούδη δεν θυσιάσθηκε άδικα

Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε την Ελένη. Η βίαιη κακοποίηση της, η δολοφονία της. Δημιούργησε ένα πάνδημο ισχυρό κοινωνικό αίτημα. Ισχυρότερη προστασία για όλα τα κορίτσια. Αποτροπή και διαπόμπευση των δραστών. Όχι των θυμάτων, όπως μέχρι τώρα είχε παγιωθεί, η αντιμετώπιση από τον κοινωνικό περίγυρο. Δυστυχώς ως κοινωνία , είμαστε ακόμα πίσω. Για αυτό τα παιδιά μας φεύγουν.όχι μόνο για τον βιοπορισμό. Αλλά για να ζήσουν σε ανοιχτές κοινωνίες. Να προοδεύσουν και να κατακτήσουν το ΕΥ ΖΗΝ. Αυτό ξεχάσαμε μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Ακόμα ραγιάδες στον Δήμαρχο, τον Παπά , τον Αστυφύλακα. Ακόμα ο πατέρας -αφέντης καιο δάσκαλος-τιμωρός.

Θύματα της σποράς του Κάϊν

Η μαρτυρία της Σοφίας, για το βιασμό της από κραταιό παράγοντα του Αθλητισμού. Αλλά και των φοιτητριών, η παρενόχληση τους από καθηγητή στο ΑΠΘ. Βρισκόμαστε μακριά ακόμα από τον στόχο. Την εξάλειψη της έμφυλης βίας . Αλλά τι κάνει το Κράτος; Πως προστατεύει τα νέα παιδιά; Πως τα καθοδηγεί και πως τα ενημερώνει; Που είναι οι στρατηγικές και οι πολιτικές οι οποίες πρέπει να χαραχθούν; Δεν αρκεί η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. Χρειάζεται πρόληψη. Χρειάζεται οι κοινωνίες οι τοπικές, να αλλάξουν, χθες, τα στερεότυπά τους. Η Κοινωνία πρέπει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ώστε οι “κάποιοι άλλοι” να  σταματήσουν, πριν φτάσουν να εγκληματήσουν .Να γίνονται μαθήματα στα σχολεία , από το νηπιαγωγείο αλλά και συμβουλευτική για τους γονείς. Όσο οι κοινωνίες ανέχονται  “αθώα” σεξιστικά αστεία και φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό , όσο μεγαλώνουμε με διακρίσεις ανάλογα με το φύλο, μέσα στις οικογένειές μας, στα σχολειά , στις παρέες , στις γειτονιές. ‘Όσο το ξύλο ακόμα δυστυχώς αποτελεί μέσο διαπαιδαγώγησης , όσο  οι λεκτικές συγκρούσεις με προσβλητικές και υποτιμητικές εκφράσεις  θεωρούνται “φυσιολογικές” ακόμα και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης .Όσο οι κοινωνίες σιωπούν .’Όσο οι ίδιες οι γυναίκες ανεχόμαστε από τους ¨δικούς¨ μας  αυτή τη συμπεριφορά , εναντίον άλλων γυναικών. Εσύ που σήμερα γελάς ή προσπερνάς , ποιος ξέρει ,αύριο μπορεί να  είσαι ο στόχος τους.  Γιατί οι κάποιοι άλλοι, απλά είναι  “αδέρφια από τη σπορά του Κάϊν”.

Η Πολιτεία έχει ευθύνη ..ας την αναλάβει έστω και τώρα. Η Σοφία είναι και πάλι νικήτρια . Και η Ελένη, το  αθώο κορίτσι, σύμβολο.   Όπως και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αλλά και ο Άλεξ, παιδιά τα οποία πάντα έχω στη καρδιά μου, αθώα θύματα, απροστάτευτα και οι θύτες τους ελεύθεροι, προστατευμένοι.

Θα είμαστε αμείλικτες, δεν ξεχνάμε, είναι παιδιά μας ..αθώα θύματα όλων αυτών που είναι αδέρφια από τη σπορά του Κάϊν