Το ΜΠΛΟΚ 15 είναι ιστορικό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και μόνο η Κεντρική Είσοδος του αξίζει!

Σοβαρά κε Ντηνιακέ; Είσοδος από τη πίσω πλευρά του στρατοπέδου; Εκεί που έχει δημιουργηθεί δημοτική αποθήκη με σκουπίδια και άχρηστα υλικά, συνεργείο αυτεπιστασίας το λέει ο Δήμος. Μια επικίνδυνη χωροθέτηση δίπλα στο δάσος βλέπουμε εμείς. Πάνω από το Α’ Αθλητικό Kέντρο.

Αυτά θέλετε να βλέπουν πρώτα οι επισκέπτες;

Πως θα έρχονται λεωφορεία και επισκέπτες; Που θα σταθμεύουν; Τι θα βλέπουν πριν να μπουν από τη πίσω πόρτα; Πως θα διοχετεύεται η κίνηση στους ήδη κορεσμένους δρόμους;

Με συσσώρευση μπαζών και άχρηστων υλικών, με απεριποίητο πράσινο, με πεταμένα τα λάστιχα του αυτόματου ποτίσματος , με σπασμένο οδόστρωμα και χωρίς πεζοδρόμιο. Με δρόμους στενούς, πλάτους 5 -7 μέτρων, δηλαδή θα έπρεπε να είναι ήδη,οδοί ήπιας κυκλοφορίας. Με ανεξέλεγκτη στάθμευση, χωροθέτηση αστικού εξοπλισμού χωρίς μελέτες. Με παρόδιους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν καταλάβει κάθε σπιθαμή πεζοδρομίου ακόμα και δρόμο. Για τα πολύτιμα οχήματα, φορτηγά επαγγελματικά, μέχρι και βάρκες έχουμε δει στη Σωκράτους. Χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες, κρυμμένη η ήδη κυκλοφοριακή μελέτη που έχουμε πληρώσει. Και με το υπό μελέτη σχέδιο αστικής βιώσιμης κινητικότητας, να παίρνει παράταση για το Φεβρουάριο του 2022.

Μπλοκ 15-Τόπος Μαρτυρίου και Ιστορικής Μνήμης

 O χώρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι τόπος μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης. Θεωρείται για την Ελλάδα χώρος αντίστοιχος με τα στρατόπεδα Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Νταχάου, που όμως, σχεδόν αμέσως μετά τη συντριβή των δυνάμεων του Άξονα, ανακηρύχθηκαν ιστορικά μνημεία και με σειρά ενεργειών εξασφαλίστηκε η ανάδειξη και η προβολή τους. 

Όταν η Γερμανία, δημιούργησε στο Άουσβιτς, ολόκληρο μουσείο με εκθέματα ανά κατηγορία σε Μπλόκ 4 και Μπλόκ 5 . Με τα τεκμήρια των εγκλημάτων των ανθρωπόμορφων τεράτων, της ίδιας χώρας. Από τους δύο τόνους γυναικείων μαλλιών (Τα μαλλιά αυτά συσκευάζονταν σε σακιά και πωλούνταν σε γερμανικές εταιρείες ως υλικό τρίχινων και τσόχινων υφασμάτων). Μέχρι προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που πέθαναν εκεί στοιβαγμένα σε δωμάτια είτε σε φωτογραφίες από τις αποθήκες που πάρθηκαν μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Όταν η ίδια Πύλη Εισόδου, παραμένει αναλλοίωτη και αποτελεί το πρώτο έκθεμα στο Άουσβιτς.

Πύλη Εισόδου Άουσβιτς

Και εδώ στο Χαϊδάρι ακόμα συζητάμε για την είσοδο στο Μπλόκ 15; Η Πύλη του Στρατοπέδου, έπρεπε να είναι η κύρια είσοδος. Το Υπουργείο πρέπει πρώτα να ορίσει και να πληροφορήσει το κοινό. Με ανάλογη πινακίδα και συγκεκριμένες οδηγίες. Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον Δήμο. Κυρίως με το Δήμο Χαϊδαρίου και τον ΑΣΔΑ. Ακόμα και σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία συντηρεί το κτίριο στην οδό Κοραή, τη Kommandatur, χώρο ιστορικής μνήμης. Το οποίο συνδεόταν άμεσα με το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Λύσεις και Φορείς οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν την εξασφάλιση εισόδου κεντρικής και βιώσιμης συντήρησης του Μπλόκ 15, υπάρχουν.

Οι συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έπρεπε να είχαν θέμα τον ορισμό ημερών και ωρών προσέλευσης κοινού. Από την είσοδο του Στρατοπέδου. Με απόφαση του το Υπουργείο, να ορίσει συγκεκριμένη διαδρομή αλλά και προσωπικό για συνοδεία και έλεγχο του κοινού. Είναι στους σκοπούς και την αποστολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η διαφύλαξη και ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης και Κληρονομιάς.

Μουσείο Μακεδονομάχων 2020

Μέσα στο 2020 εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Μακεδονομάχων, η οικία του ΗΡΩΑ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, στη Κηφισιά. 116 χρόνια μετά τη θυσία του για τη πατρίδα μας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, παρέδωσαν ανακαινισμένο ως Μουσείο. Το σπίτι από το οποίο βγήκεο Παύλος Μελάς το 1904,για να πολεμήσει για τα δίκαια της Μακεδονίας μας, γνωρίζοντας ότι δεν θα επιστρέψει ξανά .

Και από το Μπλοκ 15, έφυγαν 200 πατριώτες το 1944. Ξέροντας ότι δεν θα επιστρέψουν ξανά ζωντανοί. Εκτελέσθηκαν τα ξημερώματα της 1ης Μαϊου στην Καισαριανή. Η οδός Σουκατζίδη, στο Δάσος μας υπενθυμίζει την ηρωική θυσία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και του Γιάννη Βαρθολομαίου, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη διερμηνέα και θα μπορούσαν να αποφύγουν την θανάτωση, όπως τους είχε προτείνει ο Διοικητής, Karl Fischer.

Μπλοκ 15

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου(3/9/1943–27/9/1944)

Συνολικά 21.000 κρατούμενοι πέρασαν από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στον ένα χρόνο, κατά τον οποίο οι Γερμανοί οδηγούσαν εδώ, τους συλληφθέντες σε μπλόκα ή από την Γκεστάπο . Μετά τους οδηγούσαν στη Κομαντατούρα στην οδό Μέρλιν* για ανάκριση ή βασανιστήρια. Εκεί συντάσσονταν και οι διαταγές φυλάκισης για το Χαϊδάρι ή οι εκτελέσεις.

Το Χαϊδάρι ακόμα, ήταν κυρίως κέντρο μεταγωγών των κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης και λειτουργούσε με βάση τους κανονισμούς που ίσχυαν σε όλα τα ναζιστικά κολαστήρια. Στο Μπλοκ 15, την πτέρυγα απομόνωσης, οδηγούνταν οι μελλοθάνατοι και οι Εβραίοι από διαφορετικούς τόπους προέλευσης.

Η πρώτη γυναίκα, η Ηλέκτρα Αποστόλου φυλακίστηκε στο θάλαμο 11 του Μπλοκ 15 . Αργότερα και άλλες γυναίκες όπως και η Ηρώ Κωσταντοπούλου.

Πάουλ Ραντόμσκι

Μεγάλος αριθμός αναπήρων, μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι, κατά το πογκρόμ των αναπήρων πολέμου. Το Νοέμβρη του 1943, τα τάγματα ασφαλείας μετέφεραν από τα νοσοκοκομεία της Αθήνας, τους ανάπηρους στρατιώτες και 283 από αυτούς θανατώθηκαν.

  Η πρώτη μεγάλη αποστολή Εβραίων που φεύγει από την Αθήνα για το Άουσβιτς την Κυριακή 2 Απριλίου αριθμεί περίπου 1.900 κρατούμενους του Χαϊδαρίου, κλεισμένους σε καμιά τριανταριά φορτηγά βαγόνια. Καθ’ οδόν μεγαλώνει: Εβραίοι της Χαλκίδας, της Λάρισας, 2.400 αιχμάλωτοι από τον Βόλο, τα Τρίκαλα, και κυρίως από τα Ιωάννινα. Πρόκειται για έναν τερατώδη συρμό, με 5.200 ανθρώπους, σε συνθήκες φριχτού συνωστισμού και ασφυξίας. Μαρτυρείται πως μια άλλη μεγάλη μεταφορά 700-1.000 κρατούμενων έγινε τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου του 1944, και από αυτούς ο «άγγελος του θανάτου», γιατρός του Άουσβιτς Γιόζεφ Μένγκελε, επέλεξε 320 άνδρες και 328 γυναίκες για ψευδοϊατρικά πειράματα. (ΠΗΓΗ *)

Γνωρίζοντας και από τις αφηγήσεις του πατέρα μου, του κυρ-Μιχάλη Μπούρα . Τα παιδιά του ΧαΙδαρίου, μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου , με αυτοσχέδια φορεία και καρότσια, πλησίαζαν στο χώρο του στρατοπέδου και μετέφεραν τα άψυχα κορμιά των εκτελεσμένων πατριωτών σε κεντρικά σημεία, ώστε να τους παραλάβουν οι οικείοι τους. Γιατί ο Γερμανός διοικητής Πάουλ Ραντόμσκι , είχε δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας και οι φρουροί πυροβολούσαν όποιον πλησίαζε, εκτός από τα παιδιά. Ακόμα θυμάται ο πατέρας μου , τις φωνές των στρατιωτών αλλά και του Διοικητή, όταν πλησίαζε κάποιος στη περίμετρο. Τους πυροβολισμούς, τις συνεχείς ριπές,τη μυρωδιά του καμένου. Μέσα στο σκοτάδι, τις λάμψεις από τα όπλα και τις εκπυρσοκροτήσεις. Τις επίμονες έρευνες με τους μεγάλους φακούς του Στρατοπέδου, στην παραμικρή ύποπτη κίνηση.

Σκοπευτήριο Καισαριανής μνημείο με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου

Κι εσείς νέα δημοτική αρχή, αντί να διορθώσετε τα προβλήματα των προηγούμενων, προσθέτετε ακόμα ένα

Παραμυθία ….Κοροϊδία…Ανεπάρκεια…Ασέβεια …

Την “Καμπούλ”, όπως είπε ο κος Καρατζαφέρης ότι παραλάβατε, εσείς συνεχίζετε να συντηρείτε και μάλιστα θέτοντας υπό διωγμόν τους ενεργούς δημότες, που επίμονα ενεργούν για το κοινό καλό, μέσω σύννομων ενεργειών. Αντί να σηκώσετε τα μανίκια από την πρώτη μέρα, την οποία αναλάβατε τη διοίκηση του δήμου, για να περιορίσετε την παραβατικότητα. Εσείς συντηρείτε με υλικές ενέργειες αλλά και ενθάρρυνση συγκεκριμένων ομάδων συστηματικών καταληψιών της πόλης μας με τη συνεργασία συγκεκριμένων υπαλλήλων του δήμου.

Ευτυχώς για εσάς, που ο κυρ-Μιχάλης γέρασε και δεν έχει πια κουράγια. Γιατί μόνο με τη βρεγμένη όπως έλεγε κι ο μπαρμπα- Μήτσος, ο παππούς μου, κάποιοι μόνο βάζουν μυαλό, για να κάνουν το σωστό.

ΠΗΓΗ * https://www.occupation-memories.org/Gedenken/Erinnerungsorte/Chaidari/index.html