κι εσύ τι έκανες, όταν ήσουν δήμαρχος, κυρ-Μιχελή;

Ο ρακοσυλλέκτης είχε όνομα και ήταν άνθρωπος κι αυτός

Ένας χρόνος πέρασε, από την ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο Δημητράκης (4/1/2020).  Με μια ζώνη και ένα σχοινί ήταν δεμένος ο 66χρονος ρακοσυλλέκτης, που βρέθηκε νεκρός το βράδυ του Σαββάτου στο Χαϊδάριενώ ο δράστης ή οι δράστες του κατάφεραν χτυπήματα στο πρόσωπο, τα οποία δεν αποκλείεται να ήταν αυτά που επέφεραν και τον θάνατο.

Ο 66χρονος βρέθηκε δολοφονημένος το Σάββατο από ενοίκους πολυκατοικίας στην οδό Δαβάκη, σε μία μικρή αποθήκη στο υπόγειο, στην οποία διέμενε.*

Ο τέως δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, που μένει στην ίδια περιοχή, μας μίλησε για έναν άνθρωπο ευγενικό και εργατικό: «Ήταν φιλικός και ευγενικός με όλους. Κάθε πρωί μας έλεγε καλημέρα. Πάλευε τίμια με τα παλιοσίδερα για να βγάλει το ψωμί του. Μας εξυπηρετούσε κιόλας, αφού ερχόταν και έπαιρνε τα παλιά ψυγεία από τα σπίτια της γειτονιάς. Όλοι εμείς που τον ξέραμε απορούμε: Γιατί τον σκότωσαν;». Μάς είπε επίσης ότι ποτέ δεν απευθύνθηκε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου για βοήθεια.**

Ξέχασες όμως να πεις, πρώην Δήμαρχε το όνομα του, το μικρό. Τον λέγανε Δημητράκη και έμενε απέναντι απο την πολυκατοικία σου. Το ξέχασες, πολύ βολικά.΄Ισως γιατί δεν ήξερες πως τον έλεγαν, καν. Τώρα το έμαθες το όνομά του. Ποτέ δεν νοιάστηκες πως ζει, σε ένα υπόγειο μόνος και ξεχασμένος, με μόνη συντροφιά σκουπίδια και μεταλλικά.

Ξέχασες να πεις ότι ως πέντε συναπτά έτη, ως δήμαρχος και γείτονας του Δημητράκη, θα έπρεπε να είχες ενδιαφερθεί. Να είχες στείλει κάποιον από τη Κοινωνική Υπηρεσία να τον ρωτήσει, να δει πως ζει. Μήπως χρειαζόταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Μπορεί να ήταν υγιής σωματικά και εύρωστος αλλά εκτός από το σώμα, υπάρχει και η ψυχή και το πνεύμα.

Ξέχασες να πεις ότι από τα προγράμματα για κοινωνικό φαρμακείο και ημερήσια υπνωτήρια, εσύ δεν ενδιαφέρθηκες να ενταχθεί ο δήμος σε κανένα.

Ξέχασες να πεις ότι για αυτό υπάρχει  η πρόνοια  και οι δομές για τη κοινωνική διοίκηση σε  τοπικό επίπεδο.”Η καταγραφή και η πρώτη αξιολόγηση των αναγκών, ως προϋπόθεση σχεδιασμού κοινωνικών πολιτικών, αλλά ιδίως η οργάνωση προσωπικών κοινωνικών υπηρεσιών και η εξατομικευμένη προσέγγιση των επιμέρους περιπτώσεων κοινωνικού αποκλεισμού αποτελούν προνομιακά πεδία για την ανάδειξη της σημασίας προώθησης της αποκέντρωσης στην κοινωνική πολιτική και διεύρυνσης του κοινωνικού ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ, 1995).

Η επικέντρωση των πολιτικών καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού στο τοπικό επίπεδο θεμελιώνεται εν πολλοίς ως προς τη διεύρυνση ή την άμβλυνση των εν λόγω φαινομένων (Φερώνας, 2004).”

Πού είναι τα οικονομικά βοηθήματα , σύμφωνα με τον Ν. 4623/2019 και  το άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 4625/2019 και παρ. 2 του άρθρου 37 του ν. 3801/09; Μετά από απόφαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου, έπρεπε να είχε συνταχθεί κατάσταση απόρων για οικονομικό βοήθημα.***

ήταν ένας άνθρωπος μόνος που δεν πάλευε με τα παλιοσίδερα. Πάλευε να ζήσει κύριε  κομματάρχα. Δεν είχε άλλους πόρους  και όταν βρέθηκε στο δρόμο, χωρίς οικογένεια και βοήθεια από συγγενείς έκανε αυτό  που μπόρεσε. Διάλεξε να είναι έντιμος σε έναν κόσμο ανέντιμων κομματαρχών .

Ξέχασες να πεις, ότι δεν είχε καμιά δουλειά με τα ψυγεία   και το scrap, γιατί απλά είναι παράνομο να συλλέγεις οτιδήποτε χωρίς άδεια. Γιατί είναι επικίνδυνο υλικό το υγρό των ψυγείων. Γιατί η εμπορία μετάλλων, εκτός από βρώμικη είναι και ανθυγιεινή δουλειά. Άν είχες ποτέ σηκώσει ένα παλιοσίδερο, από τα παλιά κάγκελα μιας περίφραξης μέχρι το καπό ενός αυτοκινήτου, θα ήξερες ότι εκτός από βαριά, είναι και επικίνδυνο, να γδαρθείς, να κολλήσεις οτιδήποτε, να μολυνθείς.

Ενα γρέζι να πεταχθεί, από τα χιλιάδες  της οξυγονοκοπής, ακόμα και δίπλα αν περνάς, από τον χειριστή. Στο μάτι ειδικά πονάει τόσο πολύ που σου τρυπά το μυαλό. Μέχρι να το βγάλει ο οφθαλμίατρος έγκαιρα. Αλλιώς αν μείνει για καιρό, η όραση καταστρέφεται.

Ξέχασες να πεις ότι ως δήμαρχος έπρεπε να είχες ενεργήσει, να φροντίσεις για το Δημητράκη.  Για τον κάθε Δημητράκη που ξέρεις οτι ζει στη πόλη σου, μόνος, χωρίς οικογένεια και σταθερό μεροκάματο. Χωρίς θέρμανση το χειμώνα, χωρίς ένα χέρι βοήθειας τη στιγμή που θα χρειαστεί, χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις για το που πρέπει να απευθυνθεί.

Να νοιαστείς, αυτό έπρεπε να είχες  κάνεις. Για τον κάθε ένα και κάθε μιά, αν είχες πράγματι έγνοια και ψυχή βαθιά.

“Το ‘ψυχή βαθιά’ το χρησιμοποιούσαν μόνο οι αντάρτες του κατοχικού ΕΛΑΣ και όχι οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Πιο συγκεκριμένα, η φράση αυτή είχε γίνει το ‘σλόγκαν’ μεταξύ των ανταρτών του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ της δεύτερης Μεραρχίας Αττικοβοιωτίας και μάλιστα από τότε που σαν 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρνασσίδας ανέλαβε τη στρατιωτική του διοίκηση ο ταγματάρχης Μιχάλης Παπαζήσης από την Κοζάνη. Ο Παπαζήσης είναι αυτός που πρωτοείπε τη φράση “ψυχή βαθιά”, (…) καβάλα στ’ άλογό του και κραδαίνοντας στο ένα του χέρι το αχώριστο παγούρι του με το τσίπουρο κι αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες εμψύχωνε στις μάχες τους μαχητές του ΕΛΑΣίτες βροντοφωνάζοντας: Εμπρός, παλικάρια μου, εμπρός παιδιά μου, ψυχή βαθιά.”

Κομματάνθρωπε κυρ Μιχελή, σκεύρωσες, σάπισες στο κόμμα
τη νιότη ξόδεψες και την ορμή για την ιδεολογία , για το χειροκρότημα των βολεμένων, δήθεν ομοίων, προλεταριατών δίπλα σου τ’ όνειρο, η ζωή και το φως μα εσύ στο Κόμμα σου κλεισμένος εντός

Κομματάνθρωπε κυρ-Μιχελή, έγινες δήμαρχος κάπου στην Αττική
με το παραμύθι  για κοινοκτημοσύνη εσύ με του  δημοσίου το σίγουρο μισθό, καθε μήνα ευρώ,  χιλιάρικα πολλά !

Τις Κυριακές πρωί στην καφετέρια της γειτονιάς
ορκίζεσαι στην κομματική πίστη και
Κομματάνθρωπε κυρ-Μιχελή
έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί
πολυκατοικία, λογαριασμούς στη Τράπεζα τρανταχτούς
ταϊζεις σανό στους οπαδούς, τροφή κομματική.

τι κι αν δίπλα σου υπάρχουν Δημητράκηδες σωρό, που ζουν μόνοι και αποκλεισμένοι στο υπόγειο το ψυχρό με μόνη  συντροφιά το μαύρο κενό και εμπορεύονται για δυό ευρώ.

δεν έχεις βιάση και έγνοια καμιά, τίποτα δεν σε αφορά εσύ είσαι κομματάρχης και έχεις μαζί σου το λαό

Με την ντουντούκα και τη προπαγάνδα βρήκες τη λαλιά,
“Κόμμα,  ψωμί και για όλους δουλειά ”
Κομματάνθρωπε κυρ-Μιχελή
τι κι αν στην πόλη υπάρχουν άστεγοι και στη γειτονιά σου

ένας ρακοσυλλέκτης , που δεν πρόλαβε να δεί τη νέα χρονιά, γιατί βρέθηκε νεκρός μετά  από  βασανιστήρια φρικτά.

βλέπεις κάθε μέρα, κόσμο, λαό πολύ να βασανίζεται,
με τα λεωφορεία στριμώχνονται να πάνε στη δουλειά
παιδιά και ηλικιωμένοι μέσα στο δρόμο κινδυνεύουν
εσύ όμως στο πεζοδρόμιο παρκαρισμένος
το αυτοκίνητο σου να’ναι καλά και το μαγαζάκι δίπλα να  φέρνει τον παρά. Με λόγια ψεύτικα και παραπλανητικά, βγήκες μπροστά και έτσι

ξεπούλησες τους Δημητράκηδες της γειτονιάς.

*ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr/news/ellada/story/203004/nekros-andras-sto-xaidari-synexizetai-i-aytopsia-ston-xoro-ta-senaria-poy-exetazoyn-oi-arxes

**ΠΗΓΗ https://xaidarisimera.gr/poios-mporei-na-ithele-na-skotosei-ton-dimitri/

https://www.larissanet.gr/2020/01/05/dolofonia-66chronou-rakosyllekti-sto-chaidari-ti-exetazei-i-elas/

***https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A90%CE%9E6%CE%A9%CE%97%CE%94-%CE%A5%CE%935?inline=true