2022, οι Άθλιοι

Όταν η Δημοτική Αρχή Ντηνιακού, εμπαίζει έναν άστεγο, ο οποίος είναι και υπάλληλος του Δήμου Χαϊδαρίου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, (από 11/6/2022 η πρόσληψη του*). Τότε η αθλιότητα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όσα άκουσα με έκαναν να απορώ. Το ημερολόγιο δείχνει 2022.

Σε ποιά φούσκα ζουν όσοι μας διοικούν; Ζουν σε παράλληλο σύμπαν;

Αν δεν μπορεί ένας δήμος να περιθάλψει έναν τραυματία συμπολίτη, για οποιοδήποτε λόγο. To πολυδιαφημιζόμενο social hub*, το οποίο αφορά και σε υπηρεσίες  Κοινωνικής Φροντίδας και Ανοιχτής Ειδικής Φροντίδας και Προώθησης της Κοινωνικής Ένταξης των Ευπαθών Ομάδων του Δήμου Χαϊδαρίου; 1.000.000 ευρώ περίπου . Και ο δήμαρχος μας λέει, οτι περνά από το Δαφνί και “τα λένε” με τον άστεγο Χρήστο. Είναι κοντά στο λαό, βρε παιδί μου. Δήμαρχε, δεν ξέρεις ότι έχεις υποχρεώσεις ως Δημοτική Αρχή για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και υποχρέωση συνδρομής βοήθειας σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη; Απο ανθρωπιά και αλληλεγγύη και μόνο Δήμαρχε, για κάθε συμπολίτη;

Και ο Αντιδήμαρχος, της Κοινωνικής Συνοχής, δεν μπορώ να πω, ενδιαφέρθηκε μην παθει μόλυνση το πόδι του Χρήστου. Το είπε γιατί είναι γιατρός και ξέρει. Αλλά δεν είπε ότι θα μπορούσε να προσφέρει στο ιδιωτικό του διαγνωστικό κέντρο στο Χαϊδάρι, δωρεάν εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης και της προσωπικής του ευαισθησίας. Της ιατρικής δεοντολογίας; του όρκου του Ιπποκράτη;

Και η Αντιδήμαρχος, της Καθαριότητας είπε κάτι, πόσο λυπάται κλπ. Η ίδια είχε βρεθεί με γύψο πριν ένα χρόνο. Στην ίδια κατάσταση και καταλαβαίνει τι περνά ο Χρήστος. Ή μήπως όχι; Γιατί η ίδια έχει και την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον το οποίο την υποστηρίζει. Αλλά και ως υπαλληλος του πρώην ΙΚΑ, τη σχετική νομοθεσία δεν την ξέρει ;

Ο Χρήστος έχει μόνο ένα αυτοκίνητο στο Δαφνί και τη λύπηση όλων εσάς. Δεν φτάνουν αυτά όμως, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα πιεστικά, Υγείας και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οι καλοβολεμένοι εκλεγμένοι βλέπουν με υπεροψία τους λιγότερο τυχερούς, τον κάθε Χρήστο ο οποίος διεκδικεί δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Άθλιες Υπεκφυγές για να καλυφθεί η υπαιτιότητα αρμοδίων;

Ο λόγος για τον άστεγο Χρήστο, ο οποίος έχει προοσληφθεί με σύμβαση, στο τετράμηνο πρόγραμμα της Πυροσπροστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου.

Προσλαμβάνεται ο Χρήστος συνεχώς, σε προγράμματα του Δήμου. Οι ψυχοπονιάρηδες, διοικήσεις Μαραβέλια-Σελέκου-Ντηνιακού, προσφέρουν περιστασιακή εργασία. Έχουν ήσυχη συνείδηση και μπορούν να λένε ότι φροντίζουν για τους συνανθρώπους σε ανάγκη, προβάλλοντας το Χρήστο ως παράδειγμα. Ο Χρήστος είναι χρήσιμος, όσο τον χρησιμοποιούν. Και ανταποδίδει με υπακοή και συνεχή εργασία, γιατί “Παίρνουν σήμερα μ’ ευγνωμοσύνη το χριστουγεννιάτικο τους δώρο, που χωρίς αυτό θα ψοφούσαν της πείνας… (Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πολιτικά Κείμενα)

Προχθές όμως είχε ένα ατύχημα. Τραυματισμός μεταταρσίου στο αριστερό πόδι η γνωμάτευση και στο γύψο ο Χρήστος. Για μήνες λοιπόν, πως θα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, πως θα εξυπηρετείται στο ήδη προβληματικό περιβάλλον στο οποίο ήδη διαβιεί; Σε ένα όχημα στο Δαφνί.

Τραυματίσθηκε γιατί έπεσε σε φρεάτιο το οποίο ήταν καλυμμένο από ξερόχορτα. Πήγε κατόπιν εντολής υπηρεσιακού ή αιρετού του Δήμου Χαϊδαρίου. Δεν πήγε βόλτα, ήταν σε ώρα και σε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η σχετική συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της 30ης Ιουνίου 2022, με την παρουσία και την παρέμβαση του Χρήστου. Ο οποίος ζήτησε το δίκαιο και λογικό, να αναλάβει ο Δήμος την περίθαλψη του.

Δικαιολογίες Αθλίων, απόκρυψη και συγκάλυψη;

Οι δικαιολογίες της κας Σάββα, του κ. Θεοδωρακόπουλου και του Δημάρχου. Αλλά και η χλιαρή υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων του Χρήστου, από τον κ. Σελέκο και κ. Ασπρογέρακα.

Γιατί δεν δηλώθηκε ως εργατικό το ατύχημα του Χρήστου; Το έκρυψαν δηλαδή οι ίδιοι, που υπερασπίζονται τον ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δήμο. Τον Νόμο για ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, για δικαστικές αποφάσεις υπερ εργαζομένων δεν γνωρίζουν; Ο Τεχνικός Ασφαλείας του Δήμου, δεν έχει συμπεριλάβει στις οδηγίες τα σχετικά; Αυτά όφειλε να πει ο δικηγόρος δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι.

Ο Χρήστος δικαιούται σύμφωνα με τον Νόμο και περίθαλψη και φροντίδα νοσοκομειακή και αποζημίωση για βλάβη, καθώς συνδέεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Δήμο. Είτε είχε εντολή από την υπηρεσία Καθαριότητας, είτε από το τμήμα Πυροπροστασίας , είτε από άλλη υπηρεσία του Δήμου.

Γιατί ο Χρήστος είχε εργατικό ατύχημα.

Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή και το οποίο οφείλεται σε αιφνίδιο και βίαιο γεγονός, που συνεπάγεται ανικανότητα για εργασία ή ακόμα και θάνατο του εργαζομένου. Βίαιο γεγονός, σημαίνει να υπάρχει έκτακτη και αιφνίδια επίδραση εξωτερικού παράγοντα, που δεν έχει σχέση με την οργανική κατάσταση του εργαζόμενου. 

Οι σχετικές με τα εργατικά ατυχήματα διατάξεις καλύπτουν τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων:Κατά την εκτέλεση της εργασίας-Με αφορμή την εργασία–Από επαγγελματική ασθένεια

Ο εργαζόμενος δικαιούται:

α) Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή περίθαλψη:

  • Εάν ο εργαζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης υποχρεώνεται να τα πληρώσει ο εργοδότης.
  • Εάν ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, ο εργοδότης απαλλάσσεται από τα έξοδα αυτά και ο εργαζόμενος καλύπτεται από το ΙΚΑ για τις παροχές αυτές.

β) Εφάπαξ αποζημίωση οταν δεν είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ:Οι μη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ δικαιούνται, σύμφωνα με τον Ν. 551/1915, εφάπαξ αποζημίωση από τον εργοδότη, 

*https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9F%CE%981%CE%A9%CE%973-%CE%9C%CE%91%CE%97?inline=true