Ο ελέφαντας στον πεζόδρομο Καραϊσκάκη, η συνεχής άνευ όρων παράδοση στα συμφέροντα

Όχι ο ελέφαντας του τίτλου, δεν είναι εκείνος της φωτογραφίας. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να υπάρχει σε παρτέρι και ειδικά στον ιστορικό πεζόδρομο Καραϊσκάκη, όπου η νομοθεσία είναι σαφής. Γιατί ο ιστορικός πευκόδρομος προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία. Δεν το λέω εγώ. Το λένε τα έγγραφα από το Δασαρχείο Αιγάλεω αλλά και ο ίδιος ο Δήμος.Για αυτό και χρειάζεται άδεια για την υλοτόμηση, από το δασαρχείο. Για αυτό και η σημερινή δημοτική αρχή, διατυμπάνιζε πριν ένα χρόνο, την συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Από τον Μάρτη του 2020 έχει υπογραφεί η σύμβαση συνεργασίας, μας είπαν. Και ακόμα 118 σημεία του Δήμου, “που μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας σειράς παρεμβάσεων με σημαντικό περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό αλλά ακόμα και κοινωνικό αποτύπωμα”*. έτσι μας έλεγε. Πέρσι, ήταν νέα και δυναμική η δημοτική αρχή. Φέτος με καθρεπτάκια προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια. ότι είναι μία από τα ίδια . Και έναν αντιδήμαρχο από τα πολύ παλιά. Παράδοση λοιπόν, άνευ όρων, στο παλιό σύστημα, το οποίο απορρίψαμε κατηγορηματικά, το 2014. Και τώρα επιστρέφει με την άδεια της νέας δημοτικής αρχής και μάλιστα ελέγχει τον κοινόχρηστο χώρο . Αυτό κι αν είναι πρόοδος, υγιής ανάπτυξη, τήρηση Κανονισμών για Ποιότητα Ζωής, Προστασία Περιβάλλοντος. “Και με το φως του κορωνοϊού, επανέρχονται” -για να δανειστώ ένα τίτλο μιας αγαπημένης μου συγγραφέως, της Ζυράννας Ζατέλη-

Στο κεντρικότερο σημείο τη Πόλης μας, υπάρχει εκτεταμένη κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα. όχι δεν φταίει η επαναλειτουργία μετά από 6 μήνες λόγω κορωνοϊού, αλλά γιατί ο δήμος αμελεί τα εκ του νόμου καθήκοντά του. Ακόμα και στα παρτέρια υπάρχει τοποθέτηση φωτιστικών, μεταλλικών αντικειμένων, βάσεις από τέντες και φύτευση. Στο κοινόχρηστο χώρο (και στους πεζόδρομους-πεζοδρόμια), ο οποίος ανήκει στο Δήμο, όλα τα παραπάνω απαγορεύονται. Και η φύτευση πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες οδηγίες, από το Δήμο και μόνον.

Εξαγγελίες μόνο για τις φωτογραφίες. Και η πραγματικότητα; Αυτό που βλέπουμε όλοι, με τα καλώδια πάνω στα πεύκα; Τα κλαδιά τα μαυρισμένα; Τους κορμούς τους χτυπημένους-ταλαιπωρημένους-σημαδεμένους.

Κάποια καταγραφή, απογραφή σχετικά με τις ενέργειες για κάθε δένδρο.Με ειδικό κωδικό και τις οδηγίες συντήρησης ξεχωριστά και κατά περίπτωση; Επιστημονική φροντίδα για τα δένδρα μας;

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι πέρασαν σε απομόνωση πάνω από έναν χρόνο και άρχισαν να ξαναβγαίνουν στους δρόμους, το πρώτο πράγμα που χρειάζονται είναι υγιές περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που σου φτιάχνει τη διάθεση και σου δίνει την εντύπωση ότι κάποιος ενδιαφέρεται για σένα, όχι ένα περιβάλλον που σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και εντυπώσεις εγκατάλειψης . Αυτά τα συναισθήματα ενισχύονται από την διαπίστωση ότι ο δήμος αμελεί τα εκ του νόμου καθήκοντά του. Από την αδιαφορία του για τους κατοίκους και την στοργή για τα καταστήματα που κυριολεκτικά καταλαμβάνουν συνέχεια όλο και περισσότερο χώρο, που δεν δικαιούνται σε καμία περίπτωση. Συνεχής παραβατικότητα με την ανοχή των αρμοδίων για έλεγχο.

το παρτέρι αυτό ανήκει στο δήμο, όπως και όλα τα άλλα. Δεν ανήκουν στους παρόδιους, δεν είναι πρασιά το τμήμα μπροστά στη προβολή τους, είναι δρόμος (παράδρομος ή πεζόδρομος) και ανήκει σε όλους εμάς

τα παρτέρια του πεζόδρομου, οι δύο όψεις

Γιατί τα παρτέρια που οριοθετούν τα τραπεζοκαθίσματα των καφέ είναι τόσο περιποιημένα με κηποτεχνικές εφαρμογές; Γιατί υπάρχουν γεφυρούλες και υλικά και κιγκλιδώματα στα παρτέρια αυτά; Ακόμα και δένδρα έχουν υλοτομηθεί, για να εξυπηρετήσουν προσβάσεις σε καταστήματα. Ποιος επέτρεψε την κατάληψη των παρτεριών που ανήκουν στο Δήμο , σε όλους εμάς; Για να προσελκύουν πελάτες στα καταστήματα; Δεν είναι ο κήπος τους και οι χώροι προβολής δεν είναι πρασιές τους. Έχουν καταλάβει τον πεζόδρομο.Αυτή είναι η αλήθεια.

Και αν έτσι γινόταν μέχρι τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζεται. Υπάρχει Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων, ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στα δένδρα και στα παρτέρια. Ρητά απαγορεύεται η ύπαρξη πακτωμένων εμποδίων που δημιουργούν τοίχους και οριοθετούν τα καταστήματα μεταξύ τους. Και υπάρχει και παράλληλη άσκηση καθηκόντων από υπαλλήλους του Δήμου, για έλεγχο. Με ευθύνη του Αντιδήμαρχου Πρασίνου. Ο μοιραίος άνθρωπος- Πράσινο και Κοινόχρηστος Χώρος. Ο ίδιος, ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, δεν εφάρμοσε ποτέ τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας, τον οποίο ο ίδιος έφερε προς ψήφιση το 2012. Ναι, στη Δημοτική Αρχή 2006-2014 η οποία δεν φρόντισε να εισπράξει τα μισθώματα στον Προφήτη Ηλία αλλά τώρα σε άλλη εταιρεία το ίδιο φυσικό πρόσωπο έχει καταλάβει μέρος του πεζόδρομου. Διευκόλυνση από όλες τις δημοτικές αρχές προς συγκεκριμένους επαγγελματίες. Αγάπη για τον ντίνο (φρεντο)καπουτσίνο και μπάμπη σπαλομπριζολάκη.

Αδιαφορία ή εγκληματική αμέλεια για το Τοπόσημο της πόλης μας;

Αδιαφορία και εγκληματική αμέλεια για γονείς με καροτσάκια, ηλικιωμένους,ΑμεΑ, χιλιάδες κατοίκους και για τα δένδρα. Αυτά τα ίδια δένδρα που εξαιτίας τους υπάρχει ο ιστορικός πεζόδρομος. Που είναι ο κανονισμός χρήσης και λειτουργίας πεζόδρομου. Με συγεκριμένες ώρες φορτο-εκφόρτωσης και όριο τραπεζοκαθισμάτων. Με σήμανση στο κάθε δένδρο, ειδικό αριθμό- περιποίηση -κλάδεμα κλπ. και υποχρέωση ακόμα και από παρόδιους για τη φροντίδα τους. Έπρεπε να είχε εκπονηθεί ειδικά, εδώ και χρόνια, είναι ο πεζόδρομος που αποτελεί Τοπόσημο . Και συνδέει τον αρχαιότερο δρόμο της Αττικής με το Παλατάκι. Μια Δημοτική Αρχή με την ελάχιστη αγάπη για τη πόλη, θα είχε φροντίσει πρώτα να αναδείξει, να προστατεύσει, να επεκτείνει τον πευκόδρομο. Με ε εργασίες, κατόπιν ειδικών μελετών- Pro bono – ναι αφιλοκερδώς. Υπάρχουν τόσα τεχνικά γραφεία στη πόλη μας, μπορούν να εκπονήσουν μια μελέτη. Τόσοι μηχανικοί ήταν υποψήφιοι στις εκλογές και σήμερα στη Δημοτική Αρχή. Ακόμα και με χρηματοδότηση από σύμπραξη δημοτών-εταιρειών-και κινήσεων πολιτών όπως είναι οι Φίλοι της Φύσης. Γιατί δεν μιλά κανένας για όλα τα παραπάνω; Γιατί δεν αντιδρά με διαβήματα προς Δημοτικό Συμβούλιο και Ανεξάρτητες Αρχές κλπ; Γιατί ;

καλώδια της ΔΕΗ, κλαδιά ξεραμένα, κορμοί σημαδεμένοι , καμία φροντίδα για τα πεύκα, από τα οποία κερδίζουν οι παρόδιες επιχειρήσεις

Πληρώσαμε χιλιάδες ευρώ για αόρατα φυτά και δενδρύλλια

Και τα 33.000 ευρώ; για δενδρύλλια και χώμα. Μόνο μέσα στον Μάϊο 2021 ** Με 7 χρηματικά εντάλματα Απριλίου και Μαϊου 2021 για Απευθείας Αναθέσεις για αρδευτικά υλικά, χλοοτάπητες, τύρφη, δενδρύλλια, φυτά κλπ. Γιατί ξοδεύτηκαν;Με απευθείας Ανάθεση. Γιατί όχι διαγωνισμός; Γιατί έπρεπε να αποκτήσουμε ειδικά, Αντιδήμαρχο Πρασίνου, ώστε να γίνει μια προχειροδουλειά με αναθέσεις χιλιάδων ευρώ; εκείνος ο χλοοτάπητας “ΑΤΛΑΝΤΑΣ”***ΜΕ 3.000 ευρώ, τελικά τοποθετήθηκε κάπου; Γιατί τα παρτέρια στη πλευρά της Καραϊσκάκη δεν έχουν φυτευθεί, με ειδικές κηποτεχνικές εργασίες; Γιατί μόνο χώμα εκεί; Γιατί είναι ακόμα οι δύο κάδοι στη στροφή λεωφορείου, πάνω στην γωνία του πεζοδρομίου; Απαγορεύεται και είναι επικίνδυνο για τους πεζούς, εμποδίζουν τη διέλευση και την ορατότητα. Πεζών και οδηγών.

Και αν ήταν καινούργιος χλοοτάπητας, ο “ΑΤΛΑΝΤΑΣ” που προμηθεύθηκε ο δήμος,στη Πλατεία Ηρώων, έχει μαυρίσει ήδη . Γιατί αν ήταν καινούργιος, δεν θα είχε κιτρινίσει στις άκρες, μπορείτε να το δείτε και στη Κριεζώτου και στη πλατεία, πόσο έχει αρχίσει να μαραίνεται. Με 5.000 ευρώ λέει ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου,τόσο κόστισε η φύτευση στη πλατεία Ηρώων.****Μήπως μαζί με το χώμα από το Α’ Αθλητικό, χρησιμοποιήθηκε και ο μεταχειρισμένος χλοοτάπητας, πεταμένος ένα χρόνο (στο γήπεδο volley, που θα γινόταν beach volley επί Μαραβέλια, αλλά πληρώθηκε επί Σελέκου και είναι σήμερα ένας χώρος συγκέντρωσης άχρηστων υλικών και στάθμευσης.)

υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού-Πυροπροστασία

Πως διασφαλίζεται η πυροπροστασία, με τόσα καταστήματα συνάθροισης κοινού; Υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός; πυροσβεστήρες σε απόσταση 50 μέτρων σε κάθε κατάστημα στον εξωτερικό χώρο;Εφόσον έχουν τοποθετήσει διαχωριστικά μεταξύ τους, τα οποία ρητά aπαγορεύονται, αν προκληθεί κάποια αναστάτωση ή από φωτιά ή άλλο αίτιο, πως θα διαφύγουν με ασφάλεια οι θαμώνες; Από τη στιγμή που έχουν επεκταθεί και στο δεύτερο τμήμα του πεζόδρομου, ειδικά από Πλαστήρα μέχρι Κερασούντος. Θα κατευθυνθεί ο κόσμος προς τη Καραϊσκάκη μέσα στη κυκλοφοριακή ροή; Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια τόσων ανθρώπων, σε ενδεχόμενη κατάσταση πανικού δίπλα σε δρόμο με διαμπερή κυκλοφορία, που συνδέει Λεωφόρο Αθηνών με Ιερά Οδό. ‘Εχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο από την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας; Γιατί έχουν καταλάβει το χώρο μπροστά στη προβολή τους, ο οποίος δεν είναι πρασιά.Οση πρασιά έχουν από το τμήμα Σάμου και Πλαστήρα, την ίδια πρασιά έχουν μετά από Πλαστήρα. Φυσικά και είναι παράδρομος, πιο στενός μετά τη Πλαστήρα, αλλά είναι δημόσιος χώρος. Και υπάρχει και πινακίδα στη Κερασούντος, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ, τοποθετημένη από το Δήμο. Αλλά ακυρωμένη από τα παρόδια καταστήματα.

Ο ελέφαντας είναι οι εκάστοτε Δημοτικές Διοικήσεις

Ο ελέφαντας είστε όσοι ζητάτε τη ψήφο μας για να τα αλλάξετε όλα και Μετά φέρνετε Αντιδήμαρχους τους Αποτυχημένους πρώην. Και με καθρεπτάκια διαφημίζετε το Τίποτα. Οι καιροί άλλαξαν, εσείς παραμένετε στο παρελθόν , κυριολεκτικά. Σημαία προεκλογικά η αλλαγή και μετά η συντήρηση του πλέον παλαιοκομματικού νεποτισμού.

Αποδείχθηκε τελικά, ότι τα αντανακλαστικά του Δημάρχου μας και του παλιού συστήματος είναι σε εγρήγορση για προστασία των παλιών συμφερόντων. Οι μάσκες των προεκλογικών υποσχέσεων έπεσαν, στις 15 Απριλίου 2021, ΄Όταν αντικαταστάθηκε αυταρχικά και συκοφαντικά η Αντιδήμαρχος κα Μπέλα Ελένη. Την ίδια ημέρα που καλούσε καταστηματάρχες-ισσες και δημότες -ισσες , σε συνεργασία, για μια Ανοιχτή και Ωραία Πόλη.

Γιατί η πόλη είναι όμορφη όταν όλοι μαζί την απολαμβάνουμε σε κάθε σημείο της. Όταν χαιρόμαστε το πράσινο και τους ανοιχτούς χώρους με Ευταξία, Ασφάλεια και χωρίς Εμπόδια! Για όλους και όλες, με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες”.ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΑ

https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%C

**https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A17%CE%A5%CE%A9%CE%973-%CE%A3%CE%91%CE%A7?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%93%CE%A0%CE%91%CE%A9%CE%973-%CE%95%CE%9C%CE%9F?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9A%CE%9A2%CE%A9%CE%973-%CE%A9%CE%9C%CE%9E?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A84%CE%9B%CE%A8%CE%A9%CE%973-0%CE%A30?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9B%CE%94%CE%9D%CE%A9%CE%973-8%CE%A12?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A63%CE%94%CE%A9%CE%973-59%CE%93?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%916%CE%A8%CE%A9%CE%973-375?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%94%CE%97%CE%A6%CE%A9%CE%973-%CE%A0%CE%9A%CE%A6?inline=true

****https://xaidarisimera.gr/i-ananeomeni-plateia-iroon-ta-kommena/