Ο επίμονος ΨευτοΚηπουρός

Με στόχο το Χαϊδάρι να αποτελέσει τον πρώτο δήμο που υιοθετεί κι επίσημα τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για την αειφορία, με 118 χώρους Πρασίνου, μας έλεγε ο δήμαρχος κος Ντηνιακός στις 5/6/2020.

Δύο χρόνια μετά, το Πράσινο επίτευγμα του, είναι μερικα λουλουδάκια και χλοοτάπητες μπροστά στο σπίτι του μπαμπά του. Στην πλατεία Ηρώων. Και ένα πάρκο Τσέπης το οποίο είναι δωρεά-κατασκευή της “ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ” με 32.850 ευρώ, σε ένα οικοπεδάκι 60 τ.μ. ή και μικρότερο, μέρος ιδιωτικής έκτασης, δίπλα σε ένα καφέ.

Στην Ιερά Οδό είναι τα φυτά, πολύ φτηνά ή και δωρεάν

Για προμήθειες δενδρυλλίων και φυτών χιλιάδες ευρώ σε φυτώρια στο Μαραθώνα και αρδευτικά. Σχεδόν 23.000 ευρώ, (14.570 ευρώ+8,232,95) για πανσέδες, λιγούστρα, κερκέτιες, πευκάκια κλπ. Στη δεύτερη σύμβαση δεν είχε κυκλάμινα (400 γλαστρες=860 ευρώ) αλλά τριανταφυλλιές (200 γλάστρες=980 ευρώ). Δύο συμβάσεις (Καταχωριστέο στο ΚΗΜΔΗΣ Χαϊδάρι 21/12/2020 Αρ. πρωτ.: 236041 και 26862/24/12/2021 ) Κάτι σαν χριστουγεννιάτικο δωράκι; Και αρδευτικά υλικά ακόμα 10.000 ευρώ περίπου.

Γιατί ο Δήμος μας αγοράζει φυτά, θάμνους και δενδρύλλια από ιδιώτες;

Όταν εδώ στα Δυτικά υπάρχει ένας Κήπος, ο μεγαλύτερος της Ανατολικής Μεσογείου. Λίγα χιλιόμετρα από το Δημαρχείο Χαϊδαρίου, με τα πόδια να πας θα κάνεις μισή ώρα περίπου, στην Ιερά Οδό. Και έχει φυτά και σπόρους. Φυτώρια να δουν τα μάτια και θερμοκήπια και όλα τα Πράσινα καλούδια. Γιατί ο Δήμος δεν επιδιώκει να συνεργασθεί με την διοίκηση του Διομήδειου Κήπου και το επιστημονικό προσωπικό; Να έχει έναν χώρο όπου θα καλλιεργεί συγκεκριμένα φυτά, τα οποία θα μεταφυτεύει στις πλατείες και τα πάρκα. Να επισκέπτονται τα σχολεία, να υπάρχουν ώρες και ημέρες συγκεκριμένες, ενταγμένο στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. . Από τα Νηπιαγωγεία έως τα Λύκεια. Μικροί κηπουροί και εξερευνητές της Φύσης. Μαθήματα εκτός τοίχων, κάτω από τον γαλανό ουρανό και διαπαιδαγώγηση σε ήρεμο και πανέμορφο περιβάλλον. Πόσα χρήματα χρειάζονται για αυτά; Καθόλου χρήματα, μόνο Όραμα και Όρεξη για δουλειά. Και μετά να δημιουργηθούν μικρά φυτώρια και στα σχολεία.

Τι εξυπηρετεί το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο; Κι αυτό στη γειτονιά του Δήμου μας βρίσκεται. Και το Γεωπονικό διαθέτει φυτά σε προσιτές τιμές, από το φυτώριο στην Ιερά Οδό αρ.75. Ζήτησε ο Δήμος μας, να αγοράσει από το Γεωπονικό, αντί να δαπανά χιλιάδες ευρώ σε ιδιωτικά φυτώρια;

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης έχουν Πράσινη Ομάδα και δωρεάν φυτά για τους δημότες

Γιατί έχει δημιουργήσει ένα Φυτώριο Δημοτικό, ο δήμος των 3Β. Ο επίμονος κηπουρός του Δήμου, ο Δημήτρης Κομπορόζος έχει αναλάβει το μεγάλο σύγχρονο θερμοκήπιο, με περίπου 4.000 κίτρινους κατιφέδες. Ο Δήμος αγοράζει τους κατιφέδες αλλά και χιλιάδες άλλα εποχιακά λουλούδια ως σπορόφυτα, αναλαμβάνοντας να τα μεγαλώσει στις δικές του εγκαταστάσεις. Εδώ βρίσκεται και όλη η πρωτοτυπία του εγχειρήματος που έχει πρωταρχικά ένα πολύ σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.

Το σπορόφυτο κοστίζει 17 λεπτά, το έτοιμο λουλούδι που αγόραζε μέχρι το 2014 ο Δήμος κοστίζει 3-3,5 ευρώ.

Άλλη μία επιτυχία της “ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ” του δήμου, είναι είναι η παραγωγή που κατάφερε να κάνει η Γεωπόνος του Δήμου η Ανέττα Ρούσσου, από μποχίνιες, το δέντρο με τις ροζ ορχιδέες. Με παραγωγή πλέον 150 δένδρων, του πολύ σπάνιου αυτού φυτού, το ζητάνε και από άλλα φυτώρια.

Το δικό του φυτώριο δημιούργησε ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου, Γιάννη Κωνσταντάτου, το φυτώριο 1000 δασικά δέντρα και 3.000 για τις πλατείες και τα πάρκα του Δήμου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία φύτευσης. Ακόμη, το φυτώριο είναι ανοιχτό για τους πολίτες, ώστε να προμηθεύονται φυτά δωρεάν.

Και πολλοί άλλοι δήμοι όπως Νίκαια-Αγ. Ι.Ρέντης, Κηφισιά,Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Στο Χαϊδάρι μόνο Απευθείας Αναθέσεις σε ιδιωτικά φυτώρια. Γιατί δεν γίνονται διαγωνισμοί;

.

και η προηγούμενη δημοτική αρχή του ΚΚΕ Σελέκου, αγόραζε από ιδιώτες

Το Χαϊδάρι μας μπορεί να γίνει η Πόλη Πρότυπο για το Πράσινο και το Περιβάλλον. Μια Πόλη για Παιχνίδι, για ελεύθερη Μελέτη και Εκπαίδευση στη Φύση. Η ζωή δεν είναι γύρω από τα καφέ και μέσα σε τοίχους. Είναι στις πλατείες και στους ελεύθερους χώρους. Και ο δήμος πρέπει να φροντίσει να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική συνείδηση. Φροντίζοντας να περιποιείται καθημερινά τους χώρους Πρασίνου. Γιατί σε ένα δήμο με 118 σημεία Πρασίνου παρατημένα και βρώμικα όπως βλέπουμε όλοι και όλες, είναι τουλάχιστον προκλητικό να αποδέχεται δωρεά-κατασκευή ο δήμος αντί 32.850 ευρώ, για “ιδιωτικό” κήπο και να διαφημίζει ως έργο θαυμαστό και περιβαλλοντικό.

Πάρκο Τσέπης 32.850 ευρώ, δωρεά-κατασκευή “ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ” δίπλα σε καφέ…..Όσα δαπάνησε ο Δήμος από το 2017, για φυτά και δενδρύλλια και ακόμα τόσα, για 20 δενδράκια και δυό παγκάκια…’Εργο Μοναδικά….Βαθιά …για Γέλια πολλά.. Τίνος είναι αυτό το ρουσφετάκι;

Δεν έχει νόημα να τοποθετείς απλώς οποιαδήποτε φυτά μέσα σε κουτιά, μερικά παγκάκια και μπόλικο τσιμέντο ή πολλά χαλίκια.

Ως ατομικό δικαίωμα, το δικαίωμα στην απόλαυση του περιβάλλοντος ανήκει σε όλους. Με άλλα λόγια όλοι έχουν αυτό το δικαίωμα στο μέτρο που δεν αποστερούν το ίδιο δικαίωμα από τους υπόλοιπους συμπολίτες. Και όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε και να διασφαλίζουμε το πλούτο της φύσης για τις επόμενες γενιές. Για να εκπαιδευθούμε όλοι στην Προστασία του Περιβάλλοντος της Πόλης μας Πρέπει να Αρχίσουμε από τα Βασικά. Πως δημιουργείται ένα φυτό και πως φροντίζουμε να αναπτυχθεί μέσα στις πλατείες, τα άλση και τα πάρκα.

Οι πολύ χαμογελαστοί στη φωτό, για την υπογραφή του μνημονίου με Γεωπονικό, ξέρουν να μας πουν κάτι; Οι κ.Καρατζαφέρης και Καλογράνας, Μηχανικός και Γεωπόνος αντίστοιχα ή πρέπει να ρωτήσουν πρώτα τον Δήμαρχο; Να τους πει, τι επιτρέπεται να μας πουν..




https://www.imerazante.gr/2020/06/05/230794
https://dimosiografos.com/dimos-ola-ta-louloudia-na-anthisoun/3068/

https://www.iefimerida.gr/ellada/118-prasina-simeia-sto-haidari-oi-stohoi-toy-dimoy