πάμε “ΚΑΤΕΡΙΝΑ”, γιατί το θερινό σινεμά και το καλοκαίρι δεν τα βαριέσαι ποτέ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ’ταν μια σταγόνα καθαρού νερού

Στην παιδική του ηλικία ο ήλιος. Από κει ο τρόπος που λάμπει

Στα ματοτσίνορα· και το δρόσο που κρατά στους τοίχους με

Τις αγιογραφίες, Ιούλιο μήνα, το καταμεσήμερο.

(«Μύρισε το άριστον», Ο μικρός ναυτίλος ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ )

όταν η Άνοιξη χαμογελά και ο ήλιος λάμπει καθημερινά

Μόλις η Άνοιξη ξεκινά και η μέρα μεγαλώνει , περιμένω να ανοίξει η αγαπημένη μου. Η επιστροφή της αγαπημένης “ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ”, ο θερινός κινηματογράφος της πόλης μας, σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού.

Δεν προλαβαίνει να περάσει το Πάσχα και περιμένω με ανυπομονησία πότε θα ανοίξει ο θερινός μας κινηματογράφος. Η παρέα για χρόνια η ίδια, περίπου. Αδέλφια, φίλες , τα παιδιά μας . Καλοκαιρινό ραντεβού. για ένα δίωρο ταξίδι με εικόνες, με το βραδυνό αεράκι, ανάμεσα σε κισσό, μπουκαμβίλιες και γιασεμιά, κάτω απο τα αστέρια.

Η κινηματογραφική ταινία είναι η δικαιολογία, αυτό που αναζητάμε είναι αυτή η ξεγνοιασιά των νεανικών χρόνων.

τα καλοκαίρια, ήταν όλα απλά

Ταξίδι πίσω στα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν η “Κατερίνα” ήταν η μοναδική μας διασκέδαση στο Χαϊδάρι. Τότε που τα πράγματα ήταν τόσο απλά.

Δύο γεύσεις παγωτό, βανίλια ή κακάο , MELO και ΙΟΝ σοκολάτα γάλακτος, βανίλια υποβρύχιο.

Η παιδική μας ηλικία είναι η πατρίδα μας, λέει το ρητό. Τότε, τα πράγματα ήταν απλά, όπως συμβαίνει με όλα τα παιδιά. Η μέρα που παίρναμε το αποδεικτικό ήταν η επίσημη αρχή του καλοκαιριού και της ξεγνοιασιάς. Τώρα τέρμα τα τετράδια , μετράμε παγωτά, βουτιές στη θάλασσα, κόμικ, βόλτες και ποδήλατο και ατέλειωτα μεσημέρια με τα τζιτζίκια. Τα καλοκαίρια στη πόλη μας, για όσους δεν είχαμε χωριό, ήταν μπάνιο στο Σκαραμαγκά (ναι !!μην γελάτε οι νεότεροι) και το παγωτό απο το συνοικιακό ψιλικατζίδικο . Τώρα πιά ελάχιστα μας θυμίζουν τα παιδικά μας καλοκαίρια. Η “Κατερίνα”, “το τελευταίο οχυρό” έχει απομείνει να μας τα θυμίζει .

 

Δύο «αιωνόβια» σινεμά

 

Washington Iowa State Theater (ΗΠΑ)

Ο δημοτικός κινηματογράφος λειτουργεί ακατάπαυστα εδώ και 120 χρόνια, από τις 14/5/1897. Οι πρώτες κινούμενες εικόνες που προβλήθηκαν εκεί προέρχονταν από μια παριζιάνικη κινηματογραφική μηχανή και τα εισιτήρια κόστιζαν από 15 έως 35 σεντς.

Pionier Cinema (Πολωνία)

Το μικρό αυτό σινεμά βρίσκεται στην πόλη Στέτιν και λειτουργεί επίσημα από τις 26/9/1909, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως άνοιξε δύο χρόνια νωρίτερα. Φιλοξενεί δύο αίθουσες, πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα, στις οποίες προβάλλονται κυρίως σινεφίλ ταινίες.

το παλαιότερο θερινό σινεμά στην Αθήνα

Το παλαιότερο, μάλιστα, θερινό σινεμά της Αθήνας είναι ακόμα ανοιχτό και όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει να απολαύσει ταινία. Μιλάμε φυσικά για την «Αίγλη» στο Ζάππειο που ξεκίνησε να λειτουργεί το1903. Πρώτη ταινία που παρακολούθησαν οι Αθηναίοι κάτω από τα αστέρια ήταν η γαλλική «Δέκα γυναίκες κυνηγούν έναν άντρα».** https://www.eleftherostypos.gr/istories/101789-ta-therina-sinema-stin-ellada-kai-i-istoria-toys/

και στο Χαϊδάρι η Κατερίνα μας

Με ταινίες α’ προβολής και το περιποιημένο και πεντακάθαρο περιβάλλον με το πράσινο και την ησυχία της γειτονιάς μας. Το ιδιαίτερα φροντισμένο περιβάλλον αλλά και η ευγένεια των εργατικών ανθρώπων που έχουν εκμισθώσει την “ΚΑΤΕΡΙΝΑ”, την φέρνουν πρώτη στη προτίμηση όλων .

Ειδικά το προηγούμενο καλοκαίρι (2018) με προσφορά του Δήμου μας, κάθε Δευτέρα ελεύθερη είσοδο.

Οι πολυθρόνες ανακαινίσθηκαν , μπλε και λευκό πανί , για ταξίδια καλοκαιρινά σε εικόνες και ήχους α’ προβολής!

Μόνο που την έχει κτυπήσει, όπως και όλη την πόλη, ο»ιός» της αδιαφορίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Είναι δημοτικό κτίριο και πρέπει να συντηρηθεί και να επισκευασθεί όπως και το πεζοδρόμιο , άλλωστε όλα τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι ανήκουν στο δήμο.

Χρειάζεται άμεσα επισκευή το πεζοδρόμιο μπροστά στο κινηματογράφο. Η καταστροφή του υλικού επίστρωσης είναι εμφανής. Είναι τουλάχιστον προσβλητική προς όλους τους δημότες, η αδιαφορία για τον χώρο εξωτερικά του κινηματογράφου. Η εκρίζωση του κορμού, απο το περασμένο χειμώνα, το παρτέρι περιμένει την φύτευση νέου δένδρου όπως έχει δημόσια ο ίδιος ο δήμαρχος υποσχεθεί, αντικατάσταση για κάθε δένδρο που έχει κοπεί, από οποιαδήποτε αιτία.

Με την 9083/9-5-2019 απόφαση του Δημάρχου μας, για διενέργεια της συντήρησης και επισκευής των Αθλητικών κτιρίων, των Πολιτιστικών κέντρων & των κτιρίων Κοινωνικής πολιτικής, ενδεικτικού προϋπολογισμού €17.500,12. Μήπως απο αυτά τα χρήματα διατεθεί κάτι για την μόνωση, έχει γεμίσει υγρασία το μικρό κτίριο. Για ένα τόσο μικρό κτίριο, ελάχιστα χρειάζονται για μόνωση και αν ανατεθεί στη αυτεπιστασία, μόνο τα υλικά είναι τα έξοδατου Δήμου.

Στο Δήμο Ελευσίνας αναθέτουν τις επισκευές σε εργολάβο ή με αυτεπιστασία στο Δήμο Περιστερίου , Δήμο Αιγάλεω.

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικό , είναι και θέμα ασφάλειας. Είναι κτίριο συνάθροισης κοινού και βέβαια πολλά μικρά παιδιά, όπως τη Παρασκευή 7/6/2019 που είχε “θέατρο Σκιών” το πρόγραμμα. Ακόμα πρέπει να δημιουργηθεί ράμπα πρόσβασης στο πεζοδρόμιο, ώστε να ανεβαίνουν τα αμαξίδια και τα παιδικά καροτσάκια. Είναι χώρος συνάθροισης κοινού και θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί προσβάσιμη διαδρομή στο πεζοδρόμιο γύρω απο τη ‘ΚΑΤΕΡΙΝΑ” αλλά και στα άλλα κτίρια του Δήμου.

Είναι Δημοτικό κτίριο και τοπόσημο η ΚΑΤΕΡΙΝΑ και έχει υποχρέωση ο δήμος να το συντηρήσει, σήμερα

ο δήμος τα λεφτά μας σκορπά

ο Δήμος νοικιάζει γι α τους εθνικοτοπικούς συλλόγους της πόλης μας στέγη εξασφαλισμένη των Θεσσαλών , Ποντίων, Ηπειρωτών,κλπ, 300 ευρώ γι α το κάθε μισθίο , κάθε μήνα. Δεν βρήκε όμως χρήματα και χρόνο να μισθώσει ο δήμος ένα χώρο στάθμευσης για τους δημότες και επισκέπτες , η μεγαλύτερη γάγγραινα της πόλης η παράνομη στάθμευση και η δημοτική αρχή δεν νοιάστηκε ποτέ να βρεί μια προσωρινή λύση έστω σε μια περιοχή της πόλης. Αλλοι δήμοι απο χρόνια προσπαθούν, Αγ. Δημήτριος, Βάρη-Βούλα -Βουλιαγμένη κλπ.

Ανάθεση για φυλλάδια και πανό για το καλοκαιρινό camp και λοιπά , μουσαμάδες , εκδηλώσεις για το κολυμβητήριο αλλά και διαφημιστικό υλικό (;) απο τη Κοινωφελή του Δήμου μας, μόνο για το πρώτο εξάμηνο 2019 σύνολο 8.752,00 ευρώ. Από το Δήμο για πανό για τις εκδηλώσεις στις 9,10 κ 11/3/2019, ΧΕ 723–ΧΕ 548 12, 13, & 14/12/2018 –σύνολο 3.660,00 ευρώ.

Ακόμα μια ανάθεση προμήθειας πανό για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου από 24 έως 30 Ιουνίου 2019, όπως ειδικότερα περιγράφεται στο υπ΄ αριθμ. πρωτ. 187/07-06-2019 Πρωτογενές Αίτημα της Δ/νσης Νεολαίας, Αθλητικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών, συνολικά 29 πανό και ο λογαριασμός 3.380,24.

Ακόμα μια ανάθεση προμήθειας αφισών και φυλλαδίων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου από 24 έως 30 Ιουνίου 2019, όπως ειδικότερα περιγράφεται στο υπ΄ αριθμ. πρωτ. 187/07-06-2019 Πρωτογενές Αίτημα της Δ/νσης Νεολαίας, Αθλητικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών, συνολικά 1350 τεμάχια και ο λογαριασμός 1.088,10 ευρώ.

Και ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δίνει ο Δήμος μας για θεάματα και εκδηλώσεις, για τη διαφήμισή τους, την ίδια στιγμή περικόπτει ακόμα και τα 500 ευρώ για τη συντήρηση των δένδρων. Παρακάτω αναλυτικά η τελευταία (3η) αναμόρφωση του προϋπολογισμού και το Τεχνικό πρόγραμμα (τροποποίηση) :

Αναμόρφωση προϋπολογισμού (3η)

Για Κατασκευή έργων οδοποιϊας αρχικά από 135.000,00 τώρα μόνο 9.000,00 ευρώ.

Επίστεψη φρεατίων ομβρίων από 15.000,00 τώρα μόνο 2.000,00 ευρώ

Ειδική εργασία για το κλάδεμα υψηλών και επικίνδυνων δένδρων από 500 ευρώ, τώρα 000 ευρώ.

Απολυμάνσεις – μυοκτονίες Πλατειών & Κ.Χ. από 500 ευρώ, τώρα 0000 ευρώ.

Υλικά συντήρησης και επισκευής κτιρίων αρχικά 500 ευρώ, τώρα 000 ευρώ.

Συντήρηση και επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων πλατειών &
κοινοχρήστων χώρων αρχικά από 12.000,00, τώρα 2.000,00 ευρώ

Τη στιγμή που έχει έσοδα για επιχορήγηση ΟΑΕΔ για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα 770.000 ευρώ , ο Δήμος μας λέει ότι δεν έχει προσωπικό!

Και μια πίστωση που δημιουργήθηκε :Επιχορήγηση για το »Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄& β΄ βαθμού», ενισχύεται με 90.000 ευρώ ! (από 000 στον ΚΑ 1219.0011) και με 100.000 ακόμα ( 000 στον ΚΑΑ 1325.0001). Η επιχορήγηση προέρχεται απο το Υπουργείο Εσωτερικών, με αριθ. πρ. 29013/17-4-2019 και αφορά συνολικά 190.000 ευρώ, χρήματα που ζητήθηκαν απο το δήμο μας, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο με τα 24225/3-12-2018 και 5898/21-3-2019. Λοιπόν ποιές ήταν οι θεομηνίες, γιατις οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούμε και γιατί τα χρήματα έχουν ξεχωριστούς κωδικούς στον προϋπολογισμό Δήμε μας και πως θα διατεθούν;

Kαι μια μεταφορά πιστώσεων από Έργα στο Αποθεματικό, σύμφωνα με το
άρθρο 49 του ν. 4483/2017. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ αρ. αποφάσεως 131/12-6-2019,το ποσόν των 47.500 ευρώ μεταφέρθηκε από τις επενδυτικές δαπάνες στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστούν δαπάνες των οποίων η αναγκαιότητα υλοποίησης κρίνεται απαραίτητη (αποζημίωση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης).

Καλό καλοκαίρι…