2.500 ευρώ σε συμπολίτη, για ηθική βλάβη-Απόφαση σταθμός του δήμου μας

Συγχαρητήρια στον συμπολίτη μας

Για την επιμονή του, να διεκδικήσει το νόμιμον και ηθικόν. Την αποζημίωσή του, κυρίως για τον τραυματισμό που υπέστη σε πεζοδρόμιο του δήμου μας. Την καταστροφή προσωπικών αντικειμένων εξαιτίας της πτώσης αλλά πρωτίστως την ταλαιπωρία στην υποία υπεβλήθη ακουσίως. Γιατί ο Δήμος συντηρεί εστίες επικινδυνότητας για όλους και όλες. Και η απόφαση αποζημίωσης **** συνιστά παραδοχή εκ μέρους του δήμου. Ευθύνη για την επισκευή πεζοδρομίων (αναφέρεται σε λακκούβα η απόφαση!στα οδοστρώματα υπάρχουν λακκούβες μόνον, για τα πεζοδρόμια αναφέρονται κακοτεχνίες και ορύγματα ), ύπαρξη εστιών κινδύνου και αποζημίωση για τις βλάβες. Και αποτελεί προηγούμενο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ

Επειδή ξεκίνησε μια ωραία πρωϊαν της 20ης Φλεβάρη του 2016 , για δουλειές ή βόλτα ή και τα δυό και κατέληξε τραυματίας, με χτυπημένο χέρι και γοφό. Και δεν ήταν μόνο αυτό. όταν ζήτησε το δίκιο του, βρέθηκε και κατηγορούμενος. Το αναφέρει η απόφαση άλλωστε * “γ)συνυπαιτιότητα του παθόντος, δ) την αμφιβολία ως προς το εάν η επιβάρυνση τηςψυχικής υγείας του παθόντος οφείλεται στο ατύχημα ή στη γενικότερη κατάσταση της υγείας δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα το αποτέλεσμα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης…”

Τότε το 2017, όταν ήταν δήμαρχος ο κ. Σελέκος

Τότε συνέβη το γεγονός. Τότε ο τυχερός ! συμπολίτης μας, επειδή δεν τραυματίσθηκε πιο σοβαρά. Και άτυχος συμπολίτης, επειδή το 2017 ήταν δήμαρχος ο κος Σελέκος. Επί 5 χρόνια λοιπόν, ο δήμαρχος που δεν αποφάσισε ανάπλαση ή επισκευή πεζοδρομίων. Αλλά και απλές εργασίες επισκευής, όπως υποχρεούται ο δήμος, από τον Νόμο. Γιατί πλέον είναι στην ευθύνη του δήμου και τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια. Και για την υπεράσπιση της υπόθεσης, θα έπρεπε να προστεθεί η απουσία υλικών ενεργειών πλέον της 20 ετίας, για το Δάσος Χαϊδαρίου (εκτός της Γ.Παπανδρέου) Είναι οι παρόδιοι ιδιοκτήτες υπεύθυνοι για τα πεζοδρόμια όπως λέει και η νομικός του δήμου μας, στην πρώτη απόφαση του δήμου μας, την απορριπτική. Αλλά ξέχασε να αναφέρει, μόνο αντέγραψε τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι οι δήμοι επισκευάζουν και ανακατασκευάζουν πεζοδρόμια και η δαπάνη μπορεί να βαρύνει τους παρόδιους. Αλλά αν επισκευασθούν από εντάξεις σε χρηματοδοτήσεις απο ΕΣΠΑ κλπ, δεν επιβαρύνεται ο δήμος ούτε οι δημότες. Πράγμα που δεν έκανε ο πρώην δήμαρχος. Και οι άλλες δύο αποφάσεις , το 2017, για την οδό Αγίας Παρασκευής , νο-61-63** και 34***, για υλικές ενέργειες του δήμου προς αποτροπή παράνομης στάθμευσης, αποδεικνύουν ότι ο δήμος κάνει διακρίσεις. Και αν θέλει μπορεί να αποτρέψει τους παραβάτες. Αλλά δεν θέλει!Η Πολιτική Βούληση λείπει σε διακοπές. Επ’αόριστον.

Τώρα το 2021, είναι δήμαρχος ο κος Ντηνιακός

Στα πεζοδρόμια τα επικίνδυνα, της πόλης μας. Τα κατειλημμένα από κάθε είδους εμπόδια, με σήμανση και αστικό εξοπλισμό χωρίς εκπόνηση της υποχρεωτικής τεχνική μελέτης. Εκτεταμένη και συνεχώς εντεινόμενη παράνομη στάθμευση, ανεξέλεγκτη κατάληψη από παρόδιους-δήμο-επισκέπτες.

Και αναλαμβάνει να αποζημιώσει τον συμπολίτη μας, τέσσερα χρόνια μετά. Βέβαια δεν ξέρουμε τι αποφάσισε το δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει ο παθών, μιας και η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ορισθεί στις 12 Απριλίου 2021. Και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής,**** την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 13 Απριλίου 2021 δεν αναφέρει τι ή αν αποφάσισε, τελικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Γιατί είναι εν επιδικία. Πάντως ο συμπολίτης αποζημιώθηκε, εκδόθηκε και το Χρηματικό Ένταλμα.*****

(Χρήσιμη είναι και η προσφυγή στη νομολογία που συνήθως απορρίπτει ένεκα έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης τις αγωγές που γίνονται σε βάρος του δήμου για την επισκευή των πεζοδρομίων αφού ο δικαστής θεωρεί ότι την ευθύνη έχει ο παρόδιος ιδιοκτήτης , ώστε δεν υπεισέρχεται καθόλου στην ουσία της διαφοράς αλλά η αγωγή απορρίπτεται ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ).

Ξεχάσατε δικηγόροι τρεις (Δήμαρχε-Αντιδήμαρχε και Νομικέ του Δήμου)

Ξέχασε τα παλιά, όμως ο κος Σελέκος, ο οποίος ψήφισε τώρα υπέρ, ως μέλος τώρα της Οικονομικής Επιτροπής. Ναι ομόφωνη η απόφαση και με την ψήφο Σελέκου! Επτά στα Επτά! Σύμπνοια όπως βλέπετε, τώρα.

Ξέχασες όμως Δήμαρχε και Αντιδήμαρχε Οικονομικών και Πρόεδρε Οικονομικής Επιτροπής (δικηγόροι και οι δυό). Παρά την επιμέλεια έκδοσης μιας νομότυπης απόφασης. Ξεχάσατε να επισημάνετε “την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΗΣ” στην απόφαση την ομόφωνη. Τώρα δηλαδή ο συμπολίτης αν δικαιώθηκε από το δικαστήριο, την προηγούμενη ημέρα της επίμαχης απόφασης για αποζημίωση; Ή αύριο θα αιτηθεί για τρίτη φορά; (άλλο οι απαιτήσεις για την ίδια υπόθεση, στο δήμο και άλλο η αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο).

Κινδυνεύουμε επειδή έτσι θέλουν στο δήμο

Ο Δήμος μας ζημιώνει, μας θέτει σε κίνδυνο. Και κάνει διακρίσεις. Στο Παλαιό Φάληρο υπάρχει Κανονισμός Πεζοδρομίων από το 1999 και τηρείται, αυτό κι αν είναι πρωτακουστο για το δήμο Χαϊδαρίου, κανονισμός ο οποίος τηρείται.

Αν λοιπόν σπάσουν πλάκες πεζοδρομίου από αλλογενείς αιτίες ( καιρικές συνθήκες, επέμβαση τρίτου που παρκάρει πάνω και προκαλεί ζημιά, μεταφορικές εργασίες, φθορά χρόνου, ρίζες δέντρων κτλ) τότε βαρύνεται ο παρόδιος ιδιοκτήτης.******

Αν η ζημιά  οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, οι ιδιώτες εργολάβοι ασφαλίζουν τα έργα τους για αστική ευθύνη, έτσι θα αποζημιωθείτε σχετικά εύκολα και σύντομα για την ζημιά που πάθατε, καθώς οι περιπτώσεις αυτές εκδικάζονται στα πολιτικά δικαστήρια.

Αν συμβεί το κακό …

1.Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.

2. Φωτογραφίστε το σημείο από το κινητό.

3. Παραστατικά απο νοσηλεία σε νοσοκομείο. Δηλαδή να επιβεβαιώνονται από δηµόσια έγγραφα (δελτίο ατυχήµατος της Τροχαίας, Ε.Κ.Α.Β., ιατρική γνωμάτευση δηµόσιου νοσοκομείου κλπ), όπως απαιτεί η πρόσφατη νοµολογία των διοικητικών δικαστηρίων.

4. Αυτόπτες μάρτυρες.

Εύχομαι ασφάλεια σε πεζοδρόμια και δρόμους…..για όλες και όλους.

*https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A93%CE%939%CE%A9%CE%973-%CE%9A%CE%913?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A4%CE%9A4%CE%A9%CE%973-%CE%9C%CE%A96?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8967%CE%A9%CE%973-3%CE%9C%CE%95?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A3%CE%98%CE%A9%CE%A9%CE%973-1%CE%97%CE%A0?inline=true

****https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9E%CE%99%CE%99%CE%A9%CE%973-%CE%A199?inline=true

*****https://diavgeia.gov.gr/doc/99%CE%A5%CE%92%CE%A9%CE%973-%CE%9D%CE%9A1?inline=true