230 δένδρα είναι πολλά για να θυσιασθούν στο κέντρο της Αθήνας. H απόφαση του ΣτΕ.

Σταματά τη κοπή των δένδρων για το εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

 Επειδή χρειάζεται έγκριση τεχνικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, ανέπεμψε την υπόθεση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να καταρτιστεί και εγκριθεί νέα μελέτη συμβατή με τη δασική νομοθεσία

ΣτΕ Ε΄ 2274/2023: Η επέμβαση επί του πρασίνου στο Πάρκο Ριζάρη στο πλαίσιο κατασκευής του σταθμού “Ευαγγελισμός” προϋποθέτει την κατάρτιση ειδικής μελέτης για την προστασία του.

” Ο πρώτος είναι ότι στον σταθμό αυτό προβλέπεται, κατά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πολύ μεγαλύτερη θυσία πρασίνου από ό,τι στους άλλους σταθμούς (πολύ περισσότερα από 100 – κατά άλλους υπολογισμούς περισσότερες εκατοντάδες – φυτά, μεταξύ των οποίων ακακίες, πεύκα, λεύκες, φοίνικες, αγριελιές, νεραντζιές, κουτσουπιές, ευκάλυπτοι και ιτιές). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα εν λόγω πολυάριθμα φυτά, πολλά από τα οποία αποτελούν δασικά είδη -εξ ου και η πρόβλεψη συμμετοχής των δασικών αρχών – έχουν, στην περίπτωση του συγκεκριμένου σταθμού, τη μορφή συμπαγούς πάρκου ή άλσους, διαφοροποιούνται δε ουσιωδώς από τη φυτοκάλυψη απλών κοινόχρηστων χώρων κατά την πολεοδομική νομοθεσία, (π.χ. πλατειών).”

Σύμφωνα :

1. με το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής **

Το ίδρυμα Πατέρα με χορηγία ύψους 300.000 ευρώ διαμόρφωσε το πάρκο των περίπου 15 στρεμμάτων, στο οποίο δημιουργήθηκαν 10 στρέμματα πρασίνου με 98 δέντρα, 406 θάμνους και 9 στρέμματα χλοοτάπητα.

Αυτός ο μικρός παράδεισος, όπως και άλλοι, έχει αποφασιστεί από την «Αττικό Μετρό» να μετατραπεί σε εργοτάξιο. Ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της «Αττικό Μετρό» για τη γραμμή 4 του μετρό.

«Μετά από συνεχείς επικοινωνίες πολλών μηνών με τον υπουργό αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό αντιλήφθηκα τελικά, τον Μάιο του 2022, πως δεν προτείνουν λύση, δηλαδή δεν έγινε ποτέ σοβαρή μελέτη, οπότε προσέφυγα στο ΣτΕ. Παράλληλα, επικοινώνησα και με το γραφείο του Πρωθυπουργού όπου τους παρακάλεσα να κοιτάξουν το συγκεκριμένο θέμα, διότι ξέρω πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι ίδιοι, αλλά και ο Δήμος της Αθήνας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον», ανέφερε ο Ν. Πατέρας.

2. το δημοσίευμα του iefimerida.gr

Το 2018 εκδόθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), κάτι που το δικαστήριο καταλογίζει στους προσφεύγοντες – ότι δηλαδή προσφεύγουν μία τετραετία μετά την έκδοση της διοικητικής πράξης. Όμως οι νομικοί παραστάτες του Νικόλα Πατέρα (γραφείο Φλογαΐτη-Σιούτη) υποστηρίζουν ότι πριν από την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων για την έναρξη των εργασιών δεν γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία του εργοταξίου, την οποίαν πληροφορήθηκαν όταν τους προσκομίσθηκαν στις 4 Απριλίου του 2022 τα στοιχεία της συμφωνίας (μνημονίου) της Αττικό Μετρό με τον Δήμο Αθηναίων.
Πηγή: iefimerida.grΠάρκο Ριζάρη: Η μετακίνηση του εργοταξίου, το κόστος και τα 230 δένδρα – iefimerida.gr

https://www.adjustice.gr/webcenter/portal/ste/pageste/epikairotita/apofaseis?contentID=DECISION-TEMPLATE1702539222795&_afrLoop=4215959729732790#!%40%40%3F_afrLoop%3D4215959729732790%26centerWidth%3D65%2525%26contentID%3DDECISION-TEMPLATE1702539222795%26leftWidth%3D0%2525%26rigthWidth%3D35%2525%26showFooter%3Dfalse%26showHeader%3Dtrue%26_adf.ctrl-state%3Dz6vejhuzd_282

**https://www.naftemporiki.gr/society/1442566/perivallontiko-egklima-sto-kentro-tis-athinas-apo-tin-kataskeyi-tis-grammis-4-toy-metro/