Το 8ο Δημοτικό, φωτίζει τον δρόμο των παιδιών

διάβαση πεζών

Την πιο φωτεινή μέρα του χρόνου

Ο Ήλιος «στέκεται», κάθε 21 του Ιούνη, στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό, όπως τον παρατηρεί κάποιος από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Το θερινό ηλιοστάσιο  είναι η μεγαλύτερη μέρα του έτους, για τη χώρα μας. Επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο αστρονόμος Μέτωνας, παρατηρώντας από τον λόφο της Πνύκας στην Αθήνα την κίνηση του Ήλιου κατά τη διάρκεια του έτους, υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια τη διάρκεια των εποχών. Το όργανο που χρησιμοποίησε ονομάζονταν ηλιοτρόπιο, του οποίου διασώζεται η βάση του και μπορεί κανείς να τη δει στον λόφο της Πνύκας.

ο δρόμος πριν την δράση…μια εικόνα …χίλιες απογοητεύσεις για την ασφάλεια όλων…

Το 8ο Δημοτικό φώτισε την Ηρώων Πολυτεχνείου

Την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, διάλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και η  Πρόεδρος  η κα Εύη Σταμάτη. Για να σχεδιάσουμε τη διάβαση πεζών, δίπλα από το Σχολείο, επί της Ηρώων Πολυτεχνείου. Για να δημιουργήσουμε μια ασφαλή διαδρομή προς το σχολείο.

Πρώτοι ήρθαν οι δυο Αστυνομικοί μας από το ΑΤ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Και οι δύο Βαγγέληδες, απέκλεισαν το δρόμο, ως άλλοι καλοί (ευ)-άγγελοι, μας προστάτευσαν σε όλη τη διάρκεια της δράσης μας.

Ο κος Καλογράνας, από  την Καθαριότητα, μας έφερε τα χρώματα. Τα οποία μας εξασφάλισε ο κος Καρατζαφέρης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ο οποίος επίσης ήταν εκεί, μαζί με δύο υπαλλήλους του Δήμου.Ο κος Φιλιππούσης, η ψυχή της ομάδας μας ήταν ήδη εκεί, για να τους υποδεχθεί και να ελέγξει τις λεπτομέρειες.Υλικά, σκούπισμα του χώρου κλπ.διάβαση πεζών

Μετά ήρθε η Πρόεδρος  και τα μέλη, η κα  Φρένια Παπαθανασίου, η κα  Δήμητρα Κλάδη και ο κος Κώστας Ντούλας  ….Αργότερα ήρθε και η Διευθύντρια του Σχολείου η κα Θάνια Κατσαρού. Και βέβαια τα μεγαλύτερα παιδιά που έβαψαν τις διαβάσεις.  Αναστασία, Παναγιώτης, Κλάιντι, Βίκυ, Όλγα, Μιχάλης, Στέλλα.

Ο Δήμος μας, θέλει όλους τους δρόμους, φωτεινούς

Τα πιό μικρά η Γεωργία και ο Αλέξης, επέμεναν να βάφουν, αφού είχε περατωθεί  η δράση. Ο κος Καρατζαφέρης δεν μπορούσε να τους χαλάσει χατήρι.διάβαση πεζών

Η συντεταγμένη βούληση του Δήμου, για δημιουργία ασφαλών διαδρομών με διάβαση πεζών είναι ήδη εκπεφρασμένη. Δυό δρόμους πιο πάνω, στις 2/2/2020  ζωγραφίσαμε διαβάσεις στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου. Μια δράση, η οποία υλοποιήθηκε χάρις στη συνεργασία Δήμου Χαϊδαρίου-ΑΤ Χαϊδαρίου και του Συλλόγου Γονέων του 11ου Δημοτικού.Για άλλη μια φορά να πω ένα ευχαριστώ και ένα μπράβο στο Σύλλογο του 11ου Δημοτικού. Και τις δύο δράσεις συντόνισε η κα Δώρα Παπαγιάννη, η γραμματέας του Δημάρχου μας. Πάντα με προθυμία. ‘Ολες τις λεπτομέρειες και τα προβλήματα τα έλυσε, έτσι απλά. Τον αποκλεισμό της οδού-ΟΑΣΑ. Την συνεννόηση με ΑΤ Χαϊδαρίου. Την συνεργασία Τεχνικής Υπηρεσίας με την Καθαριότητα.

Το ίδιο συνέβη και τούτη τη φορά. Χωρίς όμως τη συμμετοχή όλων των παιδιών και των γονέων, λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης. Ναι, ο Covid-19 μας ανάγκασε να αλλάξουμε τη Δράση. Χωρίς ζωγραφιές και όλη τη γιορτή για τη βιωματική μάθηση για την οδική ασφάλεια, για τα παιδιά. Με τη συμμετοχή και των γονιών αλλά και της γειτονιάς, όλων των παροδίων. Για να γίνει η Οδική Ασφάλεια, γιατί είναι δικαίωμα όλων, υπόθεση όλων μας.

Περιμένουμε λοιπόν, σύντομα την εκπόνηση της μελέτης. Ώστε όλες οι οδοί, δίπλα στα σχολεία να είναι προσβάσιμες. Μια αλυσίδα προσβασιμότητας που θα ξεκινήσει από  τα νηπιαγωγεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και σύντομα να επεκταθεί παντού. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ειδικά για το σημείο,πρέπει να καταργηθεί η εσοχή των κάδων, να μεταφερθούν σε άλλο σημείο. Οι διαβάσεις είναι όδευση πεζών στο οδόστρωμα και πρέπει να παραμένουν ανεμπόδιστες για τα παιδιά ειδικά και όλους τους χρήστες της οδού. Αλλιώς  τι διαβάσεις είναι; Διαδρομές χωρίς εμπόδια για τους πεζούς. Χρειάζεται να δημιουργηθούν και κίτρινες διαγραμμίσεις για αποτροπή στάθμευσης γιατί σύμφωνα με τον ν. 4530/2018 (φεκ 59 β’)ΑΡΘΡΟ 24 “Οι παράγραφοι 1 έως 9 του άρθρου 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αντικαθίστανται ως εξής:«1. Οι σημάνσεις των οδοστρωμάτων με διαγραμμίσεις ή αναγραφή λέξεων ή απεικόνιση συμβόλων χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ή για την προειδοποίηση ή καθοδήγηση αυτών που χρησιμοποιούν οδούς είτε μόνες είτε σε συνδυασμό με πινακίδες σήμανσης ή σηματοδότες για να τονιστεί ή να διευκρινιστεί η σημασία αυτών. Όταν χρησιμοποιούνται για ρύθμιση της στάθμευσης, σε συνδυασμό με ανάλογες πινακίδες, υπερισχύουν των πινακίδων στάθμευσης. ”

Και ακόμα ένα πρόβλημα που βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά

Η Ηρώων Πολυτεχνείου, δρόμος με διπλή κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστική διαγράμμιση   των δύο λωρίδων κυκλοφορίας και με διαδρομή λεωφορείου. Όχι μόνο μιας γραμμής, αλλά τρεις λεωφορειακές γραμμές.  Μερικά μέτρα από το πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Δάσους Χαϊδαρίου.

Στο σημείο υπάρχει φούρνος, γύρω πολυκατοικίες. Στάθμευση παντού. Ο,τι βλέπουμε παντού σε κάθε νεοελληνική πόλη. Κτίρια, δραστηριότητες, πεζοί και οδηγοί όλοι μαζί. Πουθενά χωροθέτηση νόμιμων χώρων στάθμευσης και διάβαση πεζών, μέχρι σήμερα. Και ακόμα ένα πρόβλημα ειδικά για το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου. Η λαϊκή αγορά κάθε Πέμπτη.

Η Λαϊκή έχει όρια και καμία δουλειά την καθημερινή που κάνουν μάθημα τα παιδιά

Η Λαϊκή αγορά έχει όρια!  Υπάρχει  σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με το ν.4497/2017 αρ.31.( 329/2018/5404/β/3-12-2018)Το οποίο προβλέπει  χωροθέτηση σε κατάλληλους δρόμους, ελλείψει πλατειών, ειδικών χώρων οργανωμένων για λαϊκή. Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με εγκεκριμένες αποφάσεις και σε χώρους που δεν θα παρεμποδίζεται η είσοδος και η λειτουργία σχολείων…. (ν.4497/2017(Φ.Ε.Κ. Α’ 171/13.11.2017).

Κε Πατούλη, έχετε υποχρέωση ως Περιφερειάρχης να εφαρμόσετε τον Νόμο. Ο Κανονισμός Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής είναι ένα σχέδιο, το  οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι. Να εκπονηθούν αντίστοιχα κανονισμοί για κάθε Δήμο, αλλά εξειδικευμένα και συγκεκριμένα. Η αοριστία του σχεδίου Κανονισμού της Περιφέρειας σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή από τους Δήμους, έχει δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.  Αντί να δώσει λύσεις. Λύσεις ζητάμε για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας αλλά και εύρυθμης λειτουργίας όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Όλοι ωφελούνται από την τήρηση των κανόνων. Μια όμορφη και λειτουργική πόλη είναι υποχρέωση και κέρδος. Για τους ίδιους τους δημότες και τους επισκέπτες.  Ποιότητα Ζωής για όλους και όλες.

Ενεργοί Δημότες για την ασφάλεια όλων

Βάψαμε τις διαβάσεις και δόθηκε η ευκαιρία σε τόσους δημότες να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν, για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η ευθύνη είναι δική μας. Ας μην γκρινιάζουμε και μεμψιμοιρούμε. Εμείς είμαστε το πρόβλημα, εμείς και η λύση. Διεκδικούμε, συμμετέχουμε, προτείνουμε λύσεις. Όλοι μαζί. Η Οδική Ασφάλεια, είναι υπόθεση όλων μας.

ΥΓ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την κα Μόρφη Σάββα, την Αντιδήμαρχο που φροντίζει πάντα πριν τις δράσεις, να πλυθεί και να  καθαρισθεί ο δρόμος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την βαφή των διαβάσεων.