Αmerica first, η θλιβερή πρωτιά του κ. Trump

America First (policy) “a policy and slogan used by United States Presidents Woodrow Wilson, Warren G. Harding, and Donald Trump”. Nαι δεν ήταν πρώτος ο κος Trump, που έκανε προεκλογική σημαία του το “Η Αμερικη πρώτη”

Το προεκλογικό συνθημα του κ. Trump. “Η Αμερική πρώτη”

Τον Σεπτέμβρη του  2019, στην ομιλία του ο κος Trump.   Ενδυναμώνοντας το σύνθημα συνέχισε,  το μέλλον δεν ανήκει στους παγκοσμοιοποιητές. Ανήκει στους πατριώτες– Αmerica first”

Πατριωτισμός λοιπόν, η επιλογή του σημερινού Προέδρου με τις USA closed. Περίκλειστη οικονομία. Αρνείται πεισματικά συνεργασίες με άλλες χώρες . Δεν υπολογίζει συμμάχους παραδοσιακούς. Αλλά τείνει χέρι φιλίας στον Βορειο Κορεάτη  πρόεδρο ο οποίος τρομοκρατεί απειλώντας με τα υποτιθέμενα πυρηνικά οπλοστάσια του. Χείρα φιλίας και στον Τούρκο πρόεδρο που απειλεί όχι μόνο τη χώρα μας. Αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, με όπλο τους δυστυχισμένους πρόσφυγες.

Trump  vs ΠΟΥ- (high and dry)

Αιφνίδια σταμάτησε να χρηματοδοτεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εν μέσω πανδημίας αφήνει ξεκρέμαστο =high and dry (αμερ. αργκό),  τον ΠΟΥ. Τη στιγμή που χρειάζεται κάθε σέντ διαθέσιμο και η παγκόσμια κοινότητα έχει στηρίξει τις ελπίδες, εν μέσω τηςπρωτοφανούς παγκόσμιας Υγειονομικής κρίσης.  Με την δικαιολογία ότι φταίνε όλοι οι άλλοι για τα θύματα της πανδημίας, στη χώρα του.

Who is  the WHO

Ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ιδρύθηκε  επίσημα το 1948  και εδρεύει στη Γενεύη. Αποτελεί μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Development Group). Ο προκάτοχός του, ο Οργανισμός Υγείας, ήταν υπηρεσία της Κοινωνίας των Εθνών. Το «σύνταγμα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει υπογραφεί από 61 χώρες στις 22 Ιουλίου 1946 (wikipedia).

O Oργανισμός εργάζεται διεθνώς για μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένεις, τρόπο ζωής, φροντίδα  τραύματος και χειρουργική, νεογνολογία και φροντίδα κύησης. Ο οργανισμός προωθεί τη χρήση των τεκμηριωμένων εργαλείων, προτύπων και προδιαγραφών για την υποστήριξη των κρατών μελών ώστε να ενημερώνονται για τους στόχους της πολιτικής υγείας και να τους εφαρμόζουν. Επιβλέπει την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού και δημοσιεύει μια σειρά από ιατρικές ταξινομήσεις.

το 1948 ξεκίνησε το μαζικό κίνημα για τον εμβολιασμό . Το 1955 ξεκίνησε το πρόγραμμα εξάλειψης της ελονοσίας και το 1965 έγινε η πρώτη αναφορά σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη και η δημιουργία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο στα κτίρια του οποίου μετακόμισε ο Π.Ο.Υ. το 1966. Το 1976, ξεκίνησε ένα διευρυμένο πρόγραμμα πάνω στην ανοσοποίηση , Ειδικό Πρόγραμμα για την έρευνα και την Εκπαίδευση στις Τροπικές Ασθένειες τέθηκε σε εφαρμογή.  Πρόληψη της αναπηρίας και την αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μιας κοινωνίας φροντίδας. Η πρώτη λίστα με τα βασικότερα φάρμακα καταρτίστηκε το 1977, και ένα χρόνο αργότερα εκφράστηκε ο φιλόδοξος στόχος του οργανισμού «υγεία για όλους». Το 1986, ο Π.Ο.Υ. ξεκίνησε το πρόγραμμα σχετικά με το αυξανόμενο πρόβλημα του AIDS και ακολούθησαν δύο χρόνια με ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη των διακρίσεων εις βάρος των πασχόντων. το 1988  Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας.

Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της ευλογιάς καθώς 2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από ευλογιά κάθε χρόνο στην ΕΣΣΔ]Το 1967, προσπάθεια για την παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς, συμβάλλοντας 2,4 εκατομμύρια $ ετησίως. Το 1979 τελικά ανακοινωσ ετην εξάλειψη της.

Το 1998, επέκταση της παιδικής επιβίωσης με μείωση της παιδικής θνησιμότητας και αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς και των μειωμένων περιστατικών ασθενειών που μάστιζαν την τότε κοινωνία όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα. Ο Η χολέρα και η ελονοσία έχουν παραμείνει προβλήματα από την ίδρυση του Π.Ο.Υ. αν και βρισκόταν σε παρακμή για ένα μεγάλο διάστημα την περίοδο αυτή.

death and sickness first

Οι ΗΠΑ,  παρότι  κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο σε σχέση με τον νέο κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να πάρει μέτρα αποστασιοποίησης και κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων Μέχρι που ήταν πια πολύ αργά. Κα οι οι USA πλέον είναι σταθερά η πρώτη χώρα σε θανάτους, απο covid-19.

Σήμερα 9 Μαϊου 2020, ακόμη 1.635 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό στη χώρα σε 77.178 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Στις ΗΠΑ καταμετρώνται πλέον πάνω από 1,28 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, ακόμα 29.079 σε 24 ώρες. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.

Business as usual

Παρά τις επικλήσεις του ΠΟΥ, αλλά και του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για λήψη μέτρων. Παρά τις καλές πρακτικές από άλλες χώρες. Ο Επιχειρηματίας Trump ανησυχεί και φροντίζει για την Οικονομία. Να συνεχιστούν όλα όπως πριν, αρκεί η Οικονομία να μείνει “ζωντανή”, επέμενε στις αρχές του Μάρτη.

Στην αρχή, τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας 12 Μαρτίου,ανήγγειλε  την αναστολή πτήσεων   από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες.

Και ενώ είχε πάρει μέτρα κλεισίματος, αμέσως ο ίδιος τα αναιρεί όταν στις 23 Μαρτίου στο twitter εκφράζει αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα”.

Στις 2 Απριλίου απήλλαξε από τα καθήκοντα του, τον κυβερνήτης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt. Ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ,απηύθυνε έκκληση με επιστολή του σε δραματικό τόνο να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που είχαν  μολυνθεί από τον κορωνοϊό.  Περίπου εκατό μέλη από τα 4.000 και πλέον μέλη του πληρώματος του Ρούζβελτ που είχαν μολυνθεί, αποβιβάσθηκαν μετά την δημοσιοποίηση.

Η εικόνα του ΠΝ των ΗΠΑ είχε υποστεί βαρύ πλήγμα το 2017, εξαιτίας δυστυχημάτων με 17 νεκρούς που κρίθηκε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εγείροντας ανησυχίες για την εκπαίδευση, το αξιόμαχο, τον τρόπο και τον ρυθμό που εκτελεί επιχειρήσεις. Πολλοί αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Επίσης έχουν αυξηθεί, οι καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά, σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις εντός του στρατεύματος.

Ενθάρρυνε μέσω του Twitter τους διαδηλωτές που ζητούν εσπευσμένη άρση των μέτρων στις πολιτείες τους με μία σειρά μηνυμάτων «Ελευθερώστε» το Μίσιγκαν, την Μινεζότα και την Βιρτζίνια…Και οι τρεις έχουν δημοκρατικούς κυβερνήτες.

all talk and no action

στο TWITTER, οι απαντήσεις στον Πρόεδρο, ότι είναι φαφλατάς =all talk and no work or no action. Aπτόητος ο κος Τrump, συνεχιζει, οπως ξεκίνησε από την προεκλογική περίοδο.

Σκεπτικιστής για τους εμβολιασμούς,  ακόμα και διάγνωση έκανε, ότι ο αυτισμός οφείλεται σε εμβολιασμούς! Η κλιματική αλλαγή μια κομπίνα των Κινέζων για να πλήξουν τον αμερικανικό κατασκευαστικό κλάδο!Γνωρίζει περισσότερα γιατο Ισλάμ από οτι οι ίδιοι. Εκπλήσσει τους στρατηγούς με τις εξειδικευμένες στρατιωτικές γνώσεις του. Εκπλήσσει τους επιστήμονες, σε όλους τους κλάδους  με την βαθιά και εμπεριστατωμένη άποψη γι ακάθε επιστημονικό κλάδο! Ξέρει ακόμα και το φάρμακο γιατον κορωνοϊό, Σολάριουμ ή πιείτε χλωρίνη…εις υγείαν MR PRESIDENT , CHEERS!!

Ο λαϊκιστής βλάπτει γενικά

Να γιατί εμείς είμαστε τυχεροί. Η μικρή Ελλάδα, άφησε έκπληκτο όλο τον κόσμο.  Πρωτιά της χώρας μας με τα ελάχιστα θύματα λόγω της έγκαιρης λήψης μέτρων. Αλλά και την υπακοή σε αυτά από όλους και όλες. Στα 2.691  κρούσματα  και 150 θάνατοι, ο μακάβριος απολογισμός.

‘Oπως αναφέρει και το  spiegel”Ένας γερασμένος πληθυσμός, μια αδύναμη οικονομία ένα ανεπαρκές σύστημα υγείας: στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σοβαρή διασπορά του κορωνοϊού”.

Αλλά ευτυχώς σε αυτή την συγκυρία  είχαμε στο τιμόνι της χώρας, σοβαρούς ηγέτες που ακούν τους επιστήμονες. Αποδέχονται ότι δεν τα ξέρουν όλα. Αλλά ξέρουν ότι ο άνθρωπος και η υγεία, έρχεται πρώτος. Αλλά ξέρουν ότι οι επιστήμονες δίνουν τις λύσεις. Αλλά ξέρουν ότι για να ακολουθήσει ο κόσμος, πρέπει κάποιος να του δείξει  το δρόμο, το σωστό δρόμο που εξυπηρετεί την πρόοδο όλων.  Και όπως λένε και οι Κινέζοι “άμα βγεις στο δρόμο, θα βρεις και το κάστρο”.

 

ΥΓ Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 271.780 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, ενώ τα καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.896.790,  σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Σχολιάστε

thirteen + 18 =