Ιδρώτας στην άμμο… Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη

“Καρφίτσα” δεν έπεφτε στην πλατεία του Δάσους.

“Μα τι κορμί έχει αυτή η Δραγούμη, 45άρα γυναίκα! Αλλά και οι άλλες, κούκλες! Όλη τη μέρα πιλάτες και σάουνα κάνουνε; Η Αλεξία, παρακολουθούσε από το “Forest” καρέ – καρέ το event στην Πλατεία του Δάσους και δεν έπαυσε στιγμή να σχολιάζει, με την πολυπληθή γυναικοπαρέα της, πρόσωπα,  ντυσίματα, κοιλιακούς φέτες και σμιλευμένους γλουτούς. Το “υλικό” άφθονο, από το λαμπερό και άκρως τηλεοπτικό σόου που παιζόταν στη γειτονιά μας. Αλλά και ο πολυπληθέστατος νεαρόκοσμος ήταν ολοφάνερα ενθουσιασμένος από μια γεμάτη λάμψη εκδήλωση.

“Ένα σκασμό λεφτά θα πλήρωσαν γι’ αυτά τα καμώματα. Αν ξαναπεί ο Μαραβέλιας ότι δεν κάνει τίποτε γιατί δεν υπάρχει χρήμα, θα τον πάρει και θα τον σηκώσει. Σ’ αυτά πώς μπορούν και τα καταφέρνουν;”, μονολογούσε ο κύριος Κώστας, ψηφοφόρος του δημάρχου, καθισμένος στο καφενείο τού “Αμερικάνου”, ενώ οι συνταξιούχοι γύρω του κουνούσαν τα κεφάλια τους…

“Δυο μέρες παίρναμε τηλέφωνο για να κάνει η γυναίκα μου, εγχειρισμένη στο στήθος, μια ψηφιακή μαστογραφία για πρώτη φορά στη ζωή της, αλλά δεν πιάναμε γραμμή. Μάς είπαν κάποια στιγμή ότι ήταν λάθος το τηλέφωνο στα φυλλάδια. Μα, αν είναι έτσι, πως κλείστηκαν όλα τα ραντεβού; Κι αντί να δίνουν τα λεφτά σε πανηγυρτζίδικες μ…κίες, γιατί δεν κάνανε περισσότερες μαστογραφίες;. Δεν θέλουμε ευαισθητοποίηση, μαστογραφία ψάχνουμε!”, διαμαρτυρόταν ο 50άρης Βασίλης, που παρακολουθούσε την εκδήλωση όρθιος στα “ορεινά”, με μια μπύρα στο χέρι. Βρίσκει μεροκάματο στη χάση και στη φέξη, ενώ η γυναίκα του είναι άνεργη, μάς είπε.

Οι ατάκες θεατών του beach volley που μόλις αναφέρθηκαν, περιγράφουν, σε γενικές γραμμές, την ανθρωπογεωγραφία τής κατάμεστης πλατείας του Δάσους και τη διχοστασία της σχετικά με το τουρνουά, αλλά και τις αμέτρητες τηλεπερσόνες που παρέλασαν, τη βράβευση της Έλλης Κοκκίνου για το φιλανθωπικό της έργο, τα “επώνυμα” καρφιά στην άμμο κτλ. κτλ.

Πάντως, η Κοινωνική Υπηρεσία με υπερηφάνεια έκανε στο δελτίο Τύπου της την “καταμέτρηση” της λαμπερής στρατιάς: Στέλλα Γιαμπουρά, Άννα Πρέλεβιτς, Σοφία Παθέκα, Ορθούλα Παπαδάκου, Μάντα Παπαδάκου, Ανίτα Ναθαναήλ, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Έλλη Αγγελιδάκη, Χρίστινα Βραχάλη (δημοσιογράφος), Κώστας Καραφώτης, Κώστας Φραγκολιάς, Βασίλης Οικονόμου, Φώτης Γιαννιώτης, Γιώργος Μανίκας, Γιώργος Κεραμιτζόγλου (δημοσιογράφος), Σάκης Τζαλαλής, Έλλη Κοκκίνου.

Για την ιστορία, το κύπελλο στο τουρνουά beach volley κέρδισε η ομάδα της Ναταλίας Δραγούμη, αποτελούμενη από τον Κώστα Γκρέκα και την Άντζελα Ευριπίδη. Η Κοινωνική Υπηρεσία επισημαίνει ότι «ηθοποιοί, τραγουδιστές και αστέρια του μόντελινγκ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας θέαμα στην άμμο. Αμέσως μετά η DJ Εύα Θεοτοκάτου έπαιξε δυνατή μουσική διασκεδάζοντας τον κόσμο, που έμεινε μέχρι αργά χορεύοντας σε καλοκαιρινούς ρυθμούς».

Στον αστερισμό των celebrities
Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 14
Όταν πριν λίγες μέρες το “Χαϊδάρι Σήμερα” χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό “τοπικά celebtities” για τον πυρήνα της δημοτικής μας αρχής, θέλοντας να ειρωνευτεί μερικές συμπεριφορές τους, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ξανασυναντήσει τον όρο “celebrities” στα ίδια τα κείμενα της δημοτικής αρχής, και μάλιστα για μια εκδήλωση με κοινωνικό περιεχόμενο.

Γιατί, μην ξεχνάμε, όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Δάσος έγιναν στο πλαίσιο τής “Εβδομάδας πρόληψης“. Τώρα, πώς η “αναγνωρισιμότητα” των συγκεκριμένων προσώπων που ήρθαν βοήθησε να περάσει το μήνυμα ότι «ο καρκίνος του μαστού μπορεί μέσα από την έγκαιρη πρόληψη να σώσει ζωές» (αδύνατο να κατανοήσουμε τη φράση αυτή!), όπως κατά λέξη γράφει στο δελτίο Τύπου της η Κοινωνική Υπηρεσία, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 15

Πρόκειται για ένα τυπικό πακέτο “glamour event + κοινωνικό μήνυμα”, όπου το Glamour πανεύκολα απορροφά το μήνυμα, στην αγωνία των εκάστοτε διοργανωτών να πετύχουν δυνατό επικοινωνιακό αποτέλεσμα, αλλά και τη μέγιστη δυνατή προσωπική προβολή των ενδιαφερομένων. Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, στα χρόνια της κρίσης οι σώφρονες διοργανωτές ανάλογων εκδηλώσεων φροντίζουν να χαμηλώσουν το glamour, για να μην προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που υποφέρει. Εδώ κοντεύει να τα εξαφανίσει η ιδιωτική τηλεόραση…

Αυτή την αυτοσυγκράτηση και το ένστικτο πολιτικής αυτοπροστασίας δεν τα διαθέτει η δημοτική αρχή του Χαϊδαρίου.

Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 16

Προηγήθηκε το All Star Βasket, για την ενίσχυση τού Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, με “αστέρια του αθλητισμού και της πολιτικής”,  όπου ο Δημήτρης Μαραβέλιας είχε την ευκαιρία να κάνει χάι φάιβ με τον Λοβέρδο και μερικούς ακόμη επιφανείς πολιτικούς και καλοζωισμένους αθλητές. Ακολούθησε τώρα το τουρνουά Beach Volley με τη μεραρχία των “επωνύμων” και των μοντέλων, όπου ο manager presentation Μάικ Φουντεδάκης είχε τη διαρκή ευκαιρία να εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του για την οικοδέσποινα, κ. Ελευθερία Τοκατλίδου…

Οι δύο αυτές μεγάλες εκδηλώσεις δείχνουν πώς θα πορευτεί προεκλογικά η δημοτική αρχή: άρτος και θεάματα για το λαό – κοινωνικές “πρωτοβουλίες” για τους αναξιοπαθούντες – χορηγίες από τα μαγαζιά για να πληρώνονται τα έξοδα.

Αν αυτή η συνταγή αποδειχτεί επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία ή καταστροφικό serial kitch, θα το δείξει η κάλπη. Πάντως ο δήμαρχος ελπίζει βάσιμα ότι με τον τρόπο αυτόν “θα το ανατρέψει το κλίμα”!

Τα οικονομικά του event 

Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 17

Πόσο κόστισε το τουρνουά Beach Volley και όλη η διοργάνωση; Για το θέμα αυτό η Κοινωνική Υπηρεσία λέει: “Ευχαριστούμε τους χορηγούς που κάλυψαν εξολοκλήρου το κόστος όλων των δράσεων χωρίς ο Δήμος Χαϊδαρίου να πληρώσει ούτε ένα ευρώ.”

Ας μην το προσπεράσουμε όμως τόσο εύκολα. Η δημοτική αρχή οφείλει να μάς πει αναλυτικά πόσο ήταν το κόστος του γηπέδου, των εκδηλώσεων κτλ. Ακόμη, να αναφέρει με ακρίβεια τα έσοδα από τις χορηγίες, τη συνεισφορά του ΑΣΔΑ κλπ. Και ο τελευταίος σύλλογος της πόλης κάνει έναν δημόσιο απολογισμό μιας εκδήλωσής του και αναφέρει τα ποσά των χορηγιών, γιατί “η γυναίκα του Καίσαρα…”.
Το θέμα των οικονομικών της εκδήλωσης αυτής συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίκαιρη αποδείχτηκε η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Κίμωνα Φουντούλη (Πολίτες σε Δράση) για το ύψος των συνολικών χορηγιών προς τον Δήμο Χαϊδαρίου, αλλά και για την έκδοση ή μη  σχετικών παραστατικών προς τους χορηγούς, καθώς και την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών έγκρισης χορηγιών από αρμόδια όργανα (Οικονομική Επιτροπή κτλ). Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάριος Λιακόπουλος εμφανίστηκε ανέτοιμος (!) να απαντήσει. Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 18

Στην ίδια συζήτηση του Δ.Σ., η μεγάλη εκδήλωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην Πλατεία του Δάσους παρουσιάστηκε από τον Κ. Φουντούλη ως “παράδειγμα απροσδιοριστίας του πραγματικού κόστους”.

Όπως μάς εξηγεί ο ίδιος, «στο  Δ.Σ. της 10ης Ιουνίου η Κοινωνική Υπηρεσία ζήτησε ποσό 2.200 € για τις σχετικές εκδηλώσεις , αλλά και ποσά 3.500 €
και 1.200 € και 1.500 € χωρίς ειδική αιτιολόγηση.
Δεν αναφέρθηκε όμως ότι τις σχετικές εκδηλώσεις επιχορηγεί και ο ΑΣΔΑ με
6.000 €, αλλά και ότι υπάρχουν περί τους 20 χορηγούς, με άγνωστο ποσό επιχορήγησης.
Επίσης, ενώ ανακοινώθηκε διοργάνωση Beach Volley για την προβολή του σκοπού της “Εβδομάδας πρόληψης”, δεν αναφέρθηκε ή ζητήθηκε κονδύλι για το στήσιμο του γηπέδου κ.ά. Προβλέφθηκε όμως σε άλλο κωδικό 
κατασκευή γηπέδου Beach Volley ύψους 21.000 € και αγορά άμμου 4.900 €. Εύλογα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα εάν έχει ενσωματωθεί το κόστος του “προσωρινού” γηπέδου στην πλατεία Δάσους στο κόστους του “οριστικού” γηπέδου στο Αθλητικό Κέντρο Δάσους.» 

Πολιτική γκρίνια
 Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 19

Από τα στελέχη τής ίδιας της παράταξης του Δ. Μαραβέλια σχολιάστηκε αρνητικά η επιλογή του να συμφάγει, μετά το τέλος του event, με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα σε παρακείμενο εστιατόριο. “Τραπέζι για εκλεκτούς”, το χαρακτήρισε μέλος της δημοτικής παράταξής του, συμπληρώνοντας: «Εμάς μάς έχουν μόνο για να ψηφίζουμε στο Δ.Σ. και να περνάνε τα θέματα που θέλουν; Πόσο έχει στενέψει πια αυτό το “περιβάλλον, και για ποιους λόγους;”».  Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία του Μάριου Λιακόπουλου, που αποδόθηκε σε πιθανή δυσαρέσκεια.  

Χριστιανόπουλος στον επίλογο
Όταν, πολύ αργά πια, έκλεισαν τα φώτα των προβολέων, αρκετός κόσμος που παρέμενε στην πλατεία ήταν σκεπτικός. Η αμφιθυμία μεταξύ του “ωραία περάσαμε” και του “πόσο αναγκαία ήταν όλα αυτά στις σημερινές συνθήκες”, δεν επέτρεπε να δοθεί εύκολα η απάντηση.
Ωστόσο Δασιώτης, τακτικός θαμών της πλατείας και γνωστός για την αθυροστομία του, “έκλεισε” με το δικό του τρόπο τη θρυλική βραδιά, απαγγέλλοντας στίχους του αγαπημένου του Ντίνου Χριστιανόπουλου:
Λογιών λογιών κουμάσια γύρω από το τζουκ μποξ:
άλλος μπανίζει, άλλος διπλαρώνει
κανείς δε νοιάζεται για τη μουσική  

Άλλος βλάσφημος κι αυτός…

Μ.Χ.
Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 20 Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 21 Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 22 Χαϊδάρι Σήμερα Ιδρώτας στην άμμο... Το λαμπερό τουρνουά beach volley και το παράπονο του Βασίλη 23

 

 

Φωτό: newsports.eu και Εκδόσεις Φηγός