Παναγιώτης Ανδρεάδης: Ένα διαμάντι του στίβου στο Χαϊδάρι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΪΔΑΡΙΩΤΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

Ο Παναγιώτης Ανδρεάδης είναι αθλητής των δρόμων ταχύτητας και ανήκει στον Γυμναστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου. Παράλληλα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Τμήμα Φιλολογίας

Θεωρείται ο πιο ταλαντούχος και εξελίξιμος Έλληνας σπρίντερ αυτή τη στιγμή, αφού ήταν ο μοναδικός που έκανε τρεις φορές εφέτος επίδοση κάτω από 10.40 στα 100 μ., οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να ενταχθεί στο σχεδιασμό της εθνικής ομάδας στίβου. Οι ειδικοί του αθλήματος μιλούν για ένα σπάνιο ταλέντο, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στη κατάρριψη του Πανελλήνιου ρεκόρ του Παυλακάκη που με 10.11 κρατάει από τον Αύγουστο του 1997!

Παναγιώτη, σε ποια ηλικία ξεκίνησες τον στίβο; Γενικότερα ποια ήταν η σχέση σου με τον αθλητισμό;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον στίβο πριν 3 χρόνια, σε ηλικία 20 ετών. Κάποιο ιδιαίτερο παρελθόν με τον αθλητισμό δεν είχα, πέρα από το γεγονός ότι έπαιζα με τους φίλους μου ποδόσφαιρο σε γήπεδα, καθαρά ερασιτεχνικά, στοπλαίσιοτης παρέας.
Τι ήταν εκείνο που σ’ έκανε να ασχοληθείς με το στίβο;
Προέκυψε εντελώς τυχαία. Ήθελα, πέρα από τις σπουδές μου στην Φιλολογία, να ασχοληθώ παράλληλα και με κάποιο άθλημα. Έτσι προτίμησα τον στίβο, καθώς επί σειρά ετών ήμουν φίλαθλος του κλασικού αθλητισμού. Πήγα στο δημοτικό στάδιο της πόλης, εκεί με είδε ο προπονητής μου και ξεκίνησα, στην αρχή βέβαια πολύ χαλαρά, τις προπονήσεις.

Σε κέρδισαν αμέσως τα sprint ή ξεκίνησες με κάποιο άλλο αγώνισμα;

Tasprintφυσικά. Αμέσως ο προπονητής μου διέκρινε ότι έχω φυσική ταχύτητα και μου πρότεινε να προπονούμαι συστηματικά.

Ποιο άλλο αγώνισμα του στίβου ξεχωρίζεις και θα ήθελες να ασχοληθείς;
Μ’ αρέσουν πολύ τα άλματα. Ειδικά το άλμα εις μήκος. Τώρα, αν θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ με κάποιο άλλο αγώνισμα, αυτό θα ήταν τα 400 μέτρα.

Τα sprint τι ξεχωριστή προπόνηση απαιτούν σε σχέση με τα άλλα αγωνίσματα και τι προσόντα χρειάζεται να έχει ένας καλός sprinter;
Τα sprintείναι ένα αγώνισμα νευρομυϊκό. Απαιτούν υψηλές εντάσεις, πολλά βάρη και τεχνική. Ένας καλός sprinterθα έλεγα ότι πρέπει να συνδυάζει την συχνότητα με τον διασκελισμό του. Φυσικά παίζει ρόλο και τι ταλέντο είναι.

Πού προπονείσαι και με ποιόν προπονητή;
Κάνω προπόνηση στο δημοτικό στάδιο της πόλης μας, στο Χαϊδάρι, ενώ την χειμερινή περίοδο, λόγω κρύου, στον Άγιο Κοσμά ή στο Ο.Α.Κ.Α. Προπονητής μου είναι ο Γιώργος Νούτσης, τον οποίο επίτη ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω για τη σημαντική του στήριξη και βοήθεια που μου παρέχει και το επίπεδο στο οποίο βρίσκομαι.

Το 2013 ήταν πετυχημένη χρονιά για σένα; Aν ναι ποιες επιτυχίες ξεχωρίζεις;

Θεωρώ ότι ήταν μια πετυχημένη χρονιά, πέρα από κάποιους μικροτραυματισμούς που είχα, καθώς βελτίωσα αισθητά το ατομικό μου ρεκόρ από 10.52’’ σε 10.38’’, ενώ ακόμη συμμετείχα με την Εθνική Ομάδα Στίβου σε διεθνείς διοργανώσεις στο εξωτερικό. Από επιτυχίες θα ξεχώριζα την στιγμή που πέτυχα το ατομικό μου ρεκόρ στα 100 μέτρα στο meeting “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ 2013”, στα Χανιά, και την κατάληψη της 2ηςθέσης με την Εθνική Ομάδα στην σκυταλοδρομία 4Χ100, στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Μερσίνη της Τουρκίας.

Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας ενός sprinter;
Hεπιτυχία και οι διακρίσεις σ’ έναν sprinterεξαρτώνται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες. Καταρχήν χρειάζεται ηρεμία και πάνω απ’ όλα καλή ψυχολογία, που είναι το Ακαι το Ω. Επιπλέον, εξυπακούεται ότι ένας sprinterοφείλει να κάνει υγιεινό τρόπο ζωής, να ξεκουράζεται και να ακολουθεί σωστή και υγιεινή διατροφή.

Τι έχεις να πεις για το φαινόμενο Bolt; Ποιος είναι το πρότυπο σου;
OBoltαυτή την στιγμή είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στον χώρο των sprint. Φοβερός αθλητής, έχει πετύχει πολλά. Προσωπικά μ’ αρέσει πολύ ο KimCollins. Είναι πολύ δυνατός στα πρώτα μέτρα, παρόλο που είναι 37 ετών, και συνεχίζει να είναι στους καλύτερους.

Πριν από τον αγώνα τι κάνεις; Έχεις κάτι που σε χαλαρώνει;
Συνήθως ακούω μουσική ή βλέπω κάποια ταινία και γενικά προσπαθώ να είμαι ήρεμος και χαλαρός.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις την επιστήμη σου με τον πρωταθλητισμό;
Eίναι αρκετά δύσκολο να συνδυαστούν το Πανεπιστήμιο με τις καθημερινές προπονήσεις και τον παράγοντα κούραση. Προσωπικά, έχω βρεί τις ισορροπίες και μπορώ να το διαχειριστώ φυσιολογικά. Το πιο δύσκολο βέβαια είναι η εξεταστική περίοδος, που συμπίπτει πάντα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η προετοιμασία σου για την περίοδο 2013-2014. Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος;
Δεν μ’ αρέσει να μιλάω για στόχους. Αυτό που επιθυμώ πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία και μετά η καθημερινή μου βελτίωση στις προπονήσεις.
Ατομικά ρεκόρ του Παναγιώτη Ανδρεάδη
60 μέτρα: 6.81′
100 μέτρα: 10.38′
200 μέτρα: 21.57′
Διακρίσεις για την περίοδο 2012-2013
2οςστο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2012, 60μ.
1οςστο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών 2012, 100μ.
2οςστο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών 2012, 100μ.
1οςστο Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2012, σκυταλοδρομία 4Χ100μ. Εσκί Σεχίρ, Τουρκία
2οςστο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2013, 60μ.
10οςστο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων (Bruno Jauli), 2013 σκυταλοδρομία 4Χ100μ, Gateshead, Great Britain
9οςστους Μεσογειακούς Αγώνες 2013, 100μ., Μερσίνη, Τουρκία

2οςστους Μεσογειακούς Αγώνες 2013, σκυταλοδρομία 4Χ100, Μερσίνη, Τουρκία