Διορισμοί ανέργων στο Δήμο: Υπάρχουν επίορκοι πολιτικοί;

Η εφημερίδα μας δέχεται τηλεφωνήματα εξοργισμένων αναγνωστών, που καταγγέλλουν ότι μέλη τής δημοτικής αρχής διορίζουν σε θέσεις του Δήμου πολιτικούς φίλους, μέχρι και συγγενικά τους πρόσωπα. Ακόμα κι αν οι καταγγελίες είναι υπερβολικές, η διοίκηση του Δήμου έχει σοβαρές ευθύνες, που επέτρεψε εδώ και ένα χρόνο περίπου, όσο κρατάει η “φάμπρικα” με τους διορισμούς μέσω ΜΚΟ, να υπάρχουν υπόνοιες και σούσουρο για ρουσφέτια και στεγανά. Τα γράψαμε πολλές φορές, κάναμε πρωτοσέλιδο με τίτλο “Πελατειακές σχέσεις στο Δήμο”, αλλά απάντηση και, κυρίως, εγγυήσεις διαφάνειας δεν δόθηκαν.

Λέγεται ότι το “κοσκινάκι” για να βρίσκουν δουλειά οι “επιθυμητοί”, είναι οι θέσεις που μένουν κενές, όταν κάποιος άνεργος που έχει επιλεγεί σε πρόγραμμα ΜΚΟ, αρνείται τον διορισμό του. Τότε, στη θέση του τοποθετείται αυθαίρετα άλλος, παρότι η πλήρωση χηρεύουσας θέσης απαγορεύεται από το νόμο. Μαθαίνουμε ότι μία ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται και την πόλη μας και έχει πολύ στενή σχέση με τη δημοτική αρχή, ελέγχεται από το ΑΣΕΠ ακριβώς γι’ αυτή την πρακτική και πάγωσαν οι διορισμοί της στο Δήμο τής Αθήνας.
  • Μήπως πρέπει να ελεγχθεί η δραστηριότητά της και στην περιοχή μας; 
  • Είναι αλήθεια ότι έμειναν κενές σχεδόν 100 θέσεις από διορισμούς μέσω ΜΚΟ, οι οποίες καλύφθηκαν παράνομα;
  • Αληθεύει ότι στελέχη τής δημοτικής αρχής τηλεφωνούν σε ανέργους, καλώντας τους να υποβάλουν αιτήσεις; Φρονούμε ότι αυτού του είδους η “κοινωνική πολιτική” έχει χαρακτήρα επιλεκτικότητας και παραπέμπει σε αδιαφανή σχέση με τους πολίτες. Αντίθετα, η ανοιχτή δημοσιοποίηση κάθε ανάλογης δράσης θα αποκαταστήσει την αναγκαία διαφάνεια στο θέμα των διαγωνισμών.
Η αντιπολίτευση οφείλει να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα των διορισμών, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να πάψουν οι ψίθυροι για ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις, που δηλητηριάζουν την πόλη.

Καλοστημένη “φάμπρικα” εκμετάλλευσης της δυστυχίας

Πανελληνίως, γύρω από τη “φάμπρικα” των άθλιων πεντάμηνων συμβάσεων των ανέργων, με αντίτιμο μόλις 600 ευρώ μισθό, έχει στηθεί ένα απαράδεκτο πολιτικό γαϊτανάκι. Η ανεργία έχει γίνει εμπόρευμα, που δίνει ισχύ σε μερικούς επίορκους πολιτικούς, οι οποίοι που δεν έχουν ηθικές αναστολές.

Η κεντρική πολιτική επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων να καταστούν οι Δήμοι όχημα μείωσης της ανεργίας, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας, αποδείχτηκε άστοχη, διότι:

  • Πρώτον, μετατράπηκαν σε εργαλείο συντήρησης των πελατειακών δομών που λειτουργούν εκμαυλιστικά  προς τους πιεσμένους από την κρίση πολίτες. Φυσικά, κερδισμένοι πολιτικά δεν είναι μόνο οι αυτοδιοικητικοί, αλλά και οι βουλευτές.  Αν είχαν στερηθεί αυτή τη δυνατόητα οι επίορκοι πολιτικοί, το πελατειακό κράτος θα είχε αποσυντεθεί σε μαγάλο βαθμό! 
  • Δεύτερον, οι θέσεις εργασίας είναι αντιπαραγωγικές και στην ουσία αφαιρούνται από την ιδιωτική οικονομία που ασθμαίνει μεταξύ απολύσεων και μαύρης εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδοτήσεις που λάμβαναν οι επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν ανέργους το 2009, όταν η ανεργία ήταν μόλις 11%, ήταν πολύ δελεαστικότερες από τις σημερινές, που η ανεργία ξεπερνάει το 25%! 

H Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής έχει καταγράψει με πόρισμά της ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο γύρω από τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ για 55.000 θέσεις εργασίας στους Δήμους.

Δεν τα βλέπουν αυτά οι Τροϊκανοί; Ή μήπως κάνουν “δωράκια” στους μηχανισμούς που θέλουν, δήθεν, να γκρεμίσουν;