Μετωπική Λυμπέρη – Τσατσαμπά, για ανείσπρακτα νοίκια και δημοτική περιουσία

Τάσος Λυμπέρης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο πρωτοσέλιδό μας στο φύλλο του Μαΐου γράψαμε ότι το πολιτικό κλίμα στην πόλη “θερμαίνεται”, καθώς οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο από σήμερα (25 Μαΐου 2014). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει ο Τάσος Λυμπέρης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επιστολή – καταγγελία προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Τσατσαμπά, στην οποία απαντά σε δύο μεγάλα θέματα που έθιξε ο τελευταίος στο Δημοτικό Συμβούλιο: την μη είσπραξη των ενοικίων από τα αναψυκτήρια του Δήμου, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, καθώς και την ανέγερση του 4ου Λυκείου στη Γρηγορούσα. 


Για το πρώτο, ο κ. Λυμπέρης υποστηρίζει ότι όσο ήταν ο ίδιος πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης εισπράχτηκαν όλα τα οφειλόμενα ποσά. Για το δεύτερο αποδίδει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα προστασίας της Δημοτικής Περιουσίας, το οποίο θεωρεί σκάνδαλο πρώτης γραμμής και προαναγγέλλει προσφυγή στον Εισαγγελέα.   
 
Δημήτρης Τσατσαμπάς,
επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτεσης

Δεν στερείται πολιτικής σημασίας το γεγονός ότι ο Τάσος Λυμπέρης “παίρνει πάνω του” το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Δ. Τσατσαμπά, αν και διατηρεί τον υπερ-παραταξιακό ρόλο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή -και για τόσο σοβαρά θέματα ο ίδιος ο δήμαρχος- μπορούσε και ώφειλε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της αντιπαράθεσης. Η προθυμία του κ. Λυμπέρη να το κάνει, δικαιώνει την πολιτική εκτίμηση της εφημερίδας μας ότι δεν έχει βγάλει από το μυαλό του το όνειρο να ηγηθεί της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Δημήτρης Μαραβέλιας από τα δημοτικά πράγματα του Χαϊδαρίου.

Η επιστολή του Τ. Λυμπέρη προς τον Δ. Τσατσαμπά είναι η εξής:
Αγαπητέ Δημήτρη,
Με αφορμή τον επικείμενο Δημόσιο Απολογισμό του Δήμου και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλοι από τις λαϊκίστικες και μονότονα επαναλαμβανόμενες θέσεις, που κατά καιρούς δημοσιεύεις και με το δεδομένο ότι έχει αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις Δημοτικές Εκλογές του επόμενου έτους (και οι τόνοι φυσιολογικά θα ανέβουν), θα ήθελα να σου συστήσω να είσαι πιο προσεχτικός στις μελλοντικές δημόσιες τοποθετήσεις σου.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναφέρεσαι σε πρόσωπα, των οποίων η κοινωνική διαδρομή είναι γνωστή στην Τοπική μας Κοινωνία.
1. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι σε κάποιες, περίεργες και ανεδαφικές απόψεις που εξέθεσες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου μας, οι οποίες ήταν καθαρά προσβλητικές για το πρόσωπό μου και συκοφαντικές, βέβαια, για την μονοετή θητεία μου, ως Πρόεδρος της Κοινωφελούς μας Επιχ/σης.
Αντιγράφω λοιπόν, από τα πρακτικά της 16ηςσυνεδρίασης του Σώματος, τα λεγόμενά σου: «Αυτά λοιπόν τα νούμερα δεν αμφισβητούνται και ξέρετε και το’ χω καταγγείλει πολλές φορές εδώ μέσα, τι κρυβόταν πίσω από τις απαιτήσεις με το τεράστιο νούμερο των οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων, που έφθασε πλέον τα 2.000.000 €, όπου για δύο χρόνια, έναν προεκλογικό χρόνο πριν, πριν έχουμε τις εκλογές και έναν μετά, δεν εισπράττατε σχεδόν καθόλου ενοίκια, για να γίνετε αρεστοί, να κάνετε τους καλούς, για να μπορέσετε να πετύχετε τον σκοπό σας. Τον πετύχατε βέβαια, αλλά η πόλη καταστρέφεται».
Ξεκαθαρίζω λοιπόν, ευθύς εξ αρχής, ότι ποτέ δεν φιλοδοξούσα να γίνω αρεστός στο “πόπολο”, όπως διατείνεσαι, αλλά να είμαι απλά χρήσιμος, για την πόλη και τους κατοίκους της.
Πρέπει λοιπόν να σε διαβεβαιώσω πως κατά τον χρόνο της θητείας μου στην Κοινωφελή Επιχείρησηση (η οποία, σημειωτέον, δεν είχε εμπορικές δραστηριότητες), εισπράχθηκαν όλες οι οφειλές, που προέρχονταν τόσο από τα αναψυκτήρια (Έποψις, Αίθριο, Ιστορικό, περίπτερο -στο Θεαθήναι μόνο υπήρξε ρύθμιση), όσο και από τις διαφημίσεις, καθώς και από το ενοίκιο του σινε-Κατερίνα.
Και όταν λέω όλες, εννοώ τις οφειλές που εκκρεμούσαν μέχρι 31-12-2009. Μετέπειτα όλες αυτές οι δραστηριότητες μεταβιβάστηκαν στο Δήμο.
Όλα αυτά μπορείς να τα διαπιστώσεις, άλλωστε, με μια απλή επικοινωνία με το λογιστήριο της Κοινωφελούς μας Επιχείρησης.
2. Παράλληλα, παρά το ότι αποφεύγω συστηματικά (λόγω και του θεσμικού μου ρόλου), να εμπλέκομαι στις αντιπαραθέσεις των Δημοτικών Παρατάξεων, δεν μπορώ να μην σχολιάσω δυσμενώς την καθ’ όλα όψιμη και κυρίως φαρισαϊκή θέση σου και το υποκριτικό ενδιαφέρον σου για την ανοικοδόμηση του 4ου Λυκείου στην Αγ. Γρηγορούσα.
Είναι φανερό ότι με την τοποθέτησή σου αυτή, προσπαθείς έντεχνα να συγκαλύψεις αφενός τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης Διοίκησης, της οποίας ήσουν πρωτοκλασάτο στέλεχος, και να αποκρύψεις αφετέρου ζητήματα ηθικής τάξεως, που αναφύονται από την αποδέσμευση παρακείμενης ιδιοκτησίας, που θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενήσει εκεί τα δύο νηπιαγωγεία (και να αποζημιωθεί η ιδιοκτησία αυτή από τον ΟΣΚ), για να κτισθεί στο χώρο των δύο νηπιαγωγείων, το 4ο Λύκειο.
Ας δανειστούμε λοιπόν πάλι από τα πρακτικά της ίδιας συνεδρίασης, τι ακριβώς είπες: «Τελικά το έργο (για το 4ο Λύκειο) γίνεται, αλλά δυστυχώς η ποιότητα της εκπαίδευσης και των σχολικών χώρων χάνεται, για τη συγκεκριμένη περιοχή μια για πάντα, γιατί θα μπορούσε και το Δημοτικό, να είχε την αυτονομία του και τους χώρους του και θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφερθεί πλησίον του Χριστοδούλειου Ιδρύματος».
Ως παλαιός λοιπόν, Δημοτικός Σύμβουλος σου θυμίζω, πως όταν μας απασχόλησε το ζήτημα της ανέγερσης του 4ου Λυκείου όχι μόνο δεν υποδείξατε, ως Διοίκηση του Δήμου τότε, τη λύση αυτή που προανέφερα, αλλά εντελώς κυνικά και προκλητικά σπεύσατε να αποδεσμεύσετε την ιδιοκτησία Δεληνικόλα και δολίως αποκρύψατε από το Δημοτικό Συμβούλιο το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο υπήρχε Δημοτική Περιουσία (μεγαλύτερη του ενός στρέμματος, που ήταν αγορασμένη μάλιστα από τον ίδιο Δήμαρχο!), η οποία μαζί με την παραπάνω ιδιοκτησία, θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει τα δύο νηπιαγωγεία, για να κτιστεί στον εν λόγω χώρο το 4οΛύκειο και να μην συμπέσουν τώρα, σε περιορισμένο χώρο όλα τα κτίρια της εκπαίδευσης (4ο Δημοτικό, 4οΓυμνάσιο, 4ο Λύκειο, καθώς και τα δύο νηπιαγωγεία)!
Όμως θα πρέπει να επισημάνω πως οι ενέργειες αυτές, καθώς και οι παραλείψεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που προανέφερα, δεν απέβησαν μόνο εις βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τις περιοχής γενικότερα.
Από μία ενδελεχή έρευνα που έκανε αρμόδιος «παράγοντας» του Δήμου και υπεύθυνος για τη Δημοτική Περιουσία αποδείχθηκε πως η προσπάθεια που κατέβαλλε τότε η Δημοτική Αρχή, για να αποκρύψει την ύπαρξη της Δημοτικής Περιουσίας στην περιοχή, μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού η αγορά αυτή όχι μόνο δεν ήταν νομότυπη, αλλά ούτε επωφελής ήταν για το Δήμο, διότι το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης, της φερόμενης αυτής ιδιοκτησίας, στην πραγματικότητα ήταν δρόμος (αγοράσαμε δηλαδή, ως Δήμος, Δημοτική Περιουσία)!
Και επειδή δεν στρογγύλεψα ποτέ τα λόγια μου για ζητήματα ηθικής τάξεως, η υπόθεση αυτή πρέπει να οδηγηθεί ως σκάνδαλο πρώτης γραμμής στον Εισαγγελέα, για τα περαιτέρω.
Κλείνοντας, θέλω να σε διαβεβαιώσω, πως αντιμετωπίζω πλέον τα γεγονότα με αντικειμενικό μάτι και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης με ιδιαίτερο σεβασμό. Όμως σε διαβεβαιώνω παράλληλα πως δεν πρόκειται να σιωπήσω και πολύ περισσότερο να συγκαλύψω ανομήματα, από όποια πολιτική πλευρά και αν προέρχονται αυτά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

                     ΤΑΣΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ