Μάριος Λιακόπουλος: “Μυθεύματα” όσα λέτε για τα οικονομικά χάλια του Δήμου!

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Μάριος Λιακόπουλος, απαντά στο άρθρο μας με τίτλο “Άλμα στα χρέη του Δήμου, “δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω”, λέει ο Μ. Λιακόπουλος.”

Η αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου
Σε απάντηση του δημοσιεύματος σας σχετικά με την δήθεν αλματώδη αύξηση των οφειλών του Δήμου, προς αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού 31.12.2012, οι υποχρεώσεις του Δήμου προς τους προμηθευτές στις 31.12.2011 ανήρχοντο στο ποσό των 9.408.028,98 €, ενώ στις 31.12.2012 στο ποσό των 10.186.501,96 €. Δηλαδή διαφορά 778.472,98 €, ποσό το οποίο προήλθε από την ενσωμάτωση του Δ.Ο.Χ.Π.Ν.Α. στον Δήμο, ο οποίος σημειωτέον μετέφερε στον Δήμο μας ως καθολικό του διάδοχο, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ύψους 654.564,61 €, στοιχείο που ήταν επόμενο να εμφανίζεται στις υποχρεώσεις του Δήμου.
Επίσης στις υποχρεώσεις (προμήθειες) στις 31.12.2012 καταχωρήθηκε ποσό 52.602,11 € του προγράμματος «GOODWORKS», που ήταν εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο με ροή εισπράξεων των εσόδων του εν λόγω προγράμματος να πραγματοποιείται στις αρχές 2013.
Τέλος, στις υποχρεώσεις του Δήμου καταχωρήθηκαν λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ για το 1οΑθλητικό Κέντρο από 1.02.2005 έως 5.11.2012 ποσού 414.456,00 €, για το οποίο ο Δήμος μας έχει ήδη υποβάλει ενστάσεις λόγω αποδείξιμου λάθους καταμέτρησης της κατανάλωσης με σοβαρές ελπίδες διαγραφής του.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Δήμος μας κατά το οικονομικό έτος 2012 δεν δημιούργησε περαιτέρω υποχρεώσεις, απεναντίας τις μείωσε μέσα στη δυσκολότερη οικονομική συγκύρια που διέρχεται η χώρα μας. Αυτό, προφανώς, καταρρίπτει και την αυθαίρετη εισαγωγή του άρθρου που φιλοξενήσατε στην ιστοσελίδα σας για τη δήθεν αύξηση χρεών αφενός και την επίσης δήθεν φοροκαταιγίδα που θα επιβληθεί.
Αν βέβαια τα ανακριβή στοιχεία και σχόλια είναι αποτέλεσμα της αγωνίας του γράφοντος να αντιπαραθέσουμε στα μυθεύματα την πραγματικότητα και να θυμήσουμε στους αναγνώστες ότι τα δημοτικά τέλη στα οποία γίνεται αναφορά, έχουν μείνει αμετάβλητα για 4ηχρονιά.
Αυτά αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία, που είναι στη διάθεση του καθενός.
 
Απάντηση εφημερίδας
Αν και αναφέρει το ίδιο ακριβώς ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών με αυτό που αναγράφει και το άρθρο μας, ο κ. Λιακόπουλος χαρακτηρίζει τον μεν άρθρο ως “μύθευμα”, την δε οικονομική πραγματικότητα ως “καλή”. Φυσικά, έχει κάθε δικαίωμα να ερμηνεύει την κατάσταση και να υπερασπίζεται την οικονομική του πολιτική.
Δεν σχολιάζει όμως την ιδιαίτερης σημασίας αναφορά μας, παρότι περιλαμβάνεται στον τίτλο του δημοσιεύματος, ότι όταν ρωτήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από παριστάμενο δημοτικό συμβουλο της αντιπολίτευσης (Κίμωνα Φουντούλη) για το λόγο αύξησης του χρέους το 2012,  είπε “δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω”. Πότε; Την ημέρα έγκρισης έκθεσης ελέγχου και απολογισμού δημάρχου και αντιδημάρχων…
“Εξ απαλών ονύχων” περνάει ο κ. αντιδήμαρχος και το χρέος που φορτωθήκαμε από το Δ.Ο.Χ.Π.Ν.Α. (τι είναι αυτό, άραγε;). Μήπως δεν πρόκειται να ξεπληρώσουμε αυτά τα 654.564,61 ευρώ; Αλλά και το (νέο) υπέρογκο χρέος στην ΕΥΔΑΠ, πολύ αισιόδοξα το αντιπαρέρχεται ο κ. αντιδήμαρχος… Μήπως μπορεί να μάς ενηρώσει και πώς τακτοποίησε “φέσι” προς τον εργολάβο του νέου Δημαρχείου, ύψους άνω των 600.000 ευρώ; Μήπως δηλαδή θα το βρούμε και αυτό μπροστά μας;
 
Όσον αφορά το ειρωνικό ύφος του κ. Λιακόπουλου στο κλείσιμο της επιστολής του, τον βεβαιώνουμε ότι το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει πράγματι αγωνία. Πρώτον διότι έχει απλήρωτα τιμολόγια από τον Δήμο, από το μακρινό 2009 (μια συγγνώμη στους εκατοντάδες επαγγελματίες της πόλης που καταφεσώθηκαν από τη δημοτική αρχή δεν θα έβλαπτε). Δεύτερον, διότι αν “πέσει έξω ο Δήμος”, ο οποίος οικονομικά ισορροπεί ασταθώς πάνω σε ένα σκοινί, αναντιρρήτως “τη λυπητερή” θα την πληρώσουμε εξ ολοκλήρου εμείς οι δημότες, αφού αυτό προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι. Τρίτον, διότι στην απόγνωσή της η δημοτική αρχή να μειώσει τις δαπάνες κατάργησε πλήθος σημαντικών υπηρεσιών προς εμάς τους δημότες. Για να το κάνουμε πιο λιανά, αν η διοίκηση Μαραβέλια παραχωρήσει σε ιδιώτη ΚΑΙ την δημοτική καθαριότητα, θα περηφανεύεται ότι πέτυχε νέα μείωση δαπανών;
Λίγος σεβασμός στον δημότη δεν βλάπτει, λοιπόν…
ΥΓ. Με την ευκαιρία, μήπως ο κ. Μάριος Λιακόπουλος μπορεί να μάς ενημερώσει ποιο είναι το ακριβές ποσό των χορηγιών για το event του Beach Volley, και ακόμη αν και πότε πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή, αν και πότε ενημερώθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή, αν και πότε θα ανακοινωθούν δημόσια; Ενδιαφέρει και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που έβαλαν τον οβολό τους, αλλά και τους δημότες.
Για το θέμα αυτό επίσης ρωτήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. αντιδήμαρχος, από τον ίδιο δημοτικό σύμβουλο, αλλά επίσης απάντησε ότι είναι ανέτοιμος να απαντήσει. Μήπως ετοιμάστηκε τώρα;