Οι δάσκαλοι καταγράφουν τα προβλήματα των σχολείων του Χαϊδαρίου

Οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι όλα είναι έτοιμα στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πέφτουν στο στο κενό. Τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Χαϊδάρι επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τής πόλης μας, που εντοπίζει σημαντικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες, παρά την κτιριακή αναβάθμιση με τα έργα που δρομολόγησε ο ΟΣΚ σχεδόν σε όλα τα δημοτικά. 
Να τι κατέγραψαν οι δάσκαλοι σε ανακοίνωσή τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς:     
Στην πόλη μας έχουμε την πιο παράδοξη εικόνα.
Το πρόγραμμα της αισθητικής αναβάθμισης των σχολείων άλλαξε εντυπωσιακά την εικόνα των δημοτικών σχολείων. Τα σχολεία μας έγιναν ομορφότερα και πιο λειτουργικά. Έτσι που θα `πρεπε να είναι τα σχολεία όλης της χώρας. 
– Την ίδια ώρα, όμως, λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία.
Η καθαριότητα των σχολείων δεν έχει ακόμη διασφαλιστείκαι οι συμβάσεις με τις καθαρίστριες δεν έχουν υπογραφεί. Κανείς δε γνωρίζει αν με την έναρξη των μαθημάτων οι καθαρίστριες θα είναι στα σχολεία.
Στα νηπιαγωγεία δεν έχει γίνει καμία εργασία συντήρησης, παρά τις υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής, μετά την περυσινή νεροποντή, ότι με την έναρξη του σχολικού έτους θα έχουν γίνει όλες οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
Η ίδια ανακοίνωση του Συλλόγου των δασκάλων περιγράφει το γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο βασανίζει τις οικογένειες και δημιουργεί προσκόμματα στο εκπαιδευτικό έργο, κυρίως στην στελέχωση των σχολείων, την λειτουργία ων ολοήμερων: 
Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει μέσα σε ζοφερό κοινωνικό περιβάλλον. 
Με την ανεργία να διαλύει τον κοινωνικό ιστό και εκατομμύρια συμπολίτες μας στα όρια της απελπισίας και της απόγνωσης. Μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης είναι τα ίδια τα παιδιά μας.
Η κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας εκπαίδευσης δε διαφέρει καθόλου από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημόσια Υγεία και Πρόνοια και κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Οι σχεδόν μηδενικές προσλήψεις αναπληρωτών, η καθυστέρηση των αποσπάσεων, και τα δεκάδες κενά στα σχολεία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.
Το Ολοήμερο σχολείο, ένας θεσμός που στηρίζει τους μαθητές και τις οικογένειες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, τίθεται σε αμφισβήτηση. Κανείς δε γνωρίζει ακόμα αν σε πολλά σχολεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα Ολοήμερα σχολεία.
Πρώτη μέρα στο σχολείο και πολλοί μαθητές ακόμα δεν θα γνωρίσουν το δάσκαλο της τάξης τους.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών, η κατάργηση ολόκληρων τομέων της Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι συγχωνεύσεις σχολείων και οι συμπτύξεις τμημάτων υποβαθμίζουν δραματικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, οδηγούν τους μαθητές στην ιδιωτική παραπαιδεία και χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία.
Μ` αυτές τις σκέψεις το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαϊδαρίου καλωσορίζει τους μικρούς μαθητές στα σχολεία και εύχεται καλή δύναμη στο δύσκολο έργο γονιών και εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας ότι ο χώρος τής εκπαίδευσης βρίσκεται σε περίοδο κινητοποιήσεων:
Εμείς δεσμευόμαστε ότι με οποιεσδήποτε συνθήκες θα κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.
Γνωρίζετε όλοι ότι η Εκπαίδευση, όπως και οι περισσότεροι κοινωνικοί χώροι, βρίσκονται σε αγωνιστική δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Ο Αγώνας αυτός είναι Αγώνας για το μέλλον των παιδιών μας, για τη ζωή μας και για τη δυνατότητα μας να ζήσουμε σαν άνθρωποι.
Ο Αγώνας αυτός είναι κοινός και όλοι μαζί θα τον δώσουμε. Καλή σχολική χρονιά σε όλους.