Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας διατυπώσαμε τον προβληματισμό μας για το κατά πόσο είναι σύννομη η εκλογή της κ. Ελευθερίας Τοκατλίδη στη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Τοκατλίδη αναδείχτηκε πρόεδρος του Σώματος στις 11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η διαδικασία “πάσχει”, καθώς εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία με 16 ψήφους σε σύνολο 33, δηλαδή ποσοστό κάτω από 50%, ενώ δεν ακολούθησε δεύτερη ή ακόμα και τρίτη ψηφοφορία, όπως επιβάλει ο Καλλικράτης (αρ.64, &2).
Σε δημοσίευμά μας στις 30 Σεπτεμβρίου διατυπώσαμε την άποψη ότι αν ισχύει ο προβληματισμός μας σχετικά με τη διαδικασία, κινδυνεύουν άμεσα τα συμφέροντα του Δήμου, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη στιγμή η κ. Τοκατλίδη, που θα την υπογράφει, δεν έχει εκλεγεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που επιτάσσει ο νόμος. Ασφαλώς η πλειοψηφία μπορούσε να εκλέξει τον πρόεδρο τής αρεσκείας της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τηρεί το τυπικό εκλογής.
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” απευθύνθηκε στην ίδια την πρόεδρο του Δ.Σ. Σε ολιγόλεπτη κατ’ ιδία συνάντηση (επικαλέστηκε φόρτο εργασίας), που είχε μαζί της ο ρεπόρτερ μας, στο Δημαρχείο τής έθεσε σχετικό ερώτημα. Η κ. Τοκατλίδη μάς απάντησε πως δεν διηύθυνε η ίδια τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου και συνεπώς δεν γνώριζε τον συγκεκριμένο κανονισμό. Για το θέμα αυτό μάς παρέπεμψε στους αρμόδιους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ ακόμα μάς είπε πως η εκλογή της μάλλον ήδη έχει εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η κ. Τοκατλίδη, λοιπόν, δεν διέψευσε όσα γράφουμε και κατά την προσφιλή της τακτική, όταν κάτι δεν πάει καλά, παραπέμπει στους υπαλλήλους, ενώ το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό.
Δεν πρόκειται περί τυπολατρίας, όπως θα μπορούσε σε πρώτη ανάγνωση να πει κανείς. Ήδη αναφερθήκαμε στον κίνδυνο κατάρριψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Δήμο. Από την άλλη το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, καθώς στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρίσκονταν 17 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μαραβέλια, όσοι χρειάζονταν δηλαδή για την εκλογή της νέας προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία, ωστόσο κάποιος από αυτούς δεν την ψήφισε κατά τη μυστική ψηφοφορία. Η ψήφος του είχε σαφώς πολιτικό περιεχόμενο, αλλά πετάχτηκε στην κάλαθο των αχρήστων, κατά παράβαση της διαδικασίας!
Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Περιμένης, που έχει αποχωρήσει από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας θέτει ακόμη μία πολιτική παράμετρο: “Τίθεται θέμα ισονομίας, και σεβασμού στον πολίτη: πώς του ζητάς να σέβεται τους νόμους τής χώρας, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο κάνεις ό,τι γουστάρεις;”.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν μια εικόνα προχειρότητας -στην καλύτερη περίπτωση-, άγνοιας των νόμιμων διαδικασιών ή ακόμα και περιφρόνησης τους. Οφείλει η δημοτική αρχή να επανέλθει και να πραγματοποιήσει την εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με οδηγό το νόμο και τις διαδικασίες που αυτός επιβάλλει.