Υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου ο Κώστας Ασπρογέρακας. Ανακοίνωση – ανοιχτή πρόσκληση

 

Φίλες και Φίλοι

Λίγους μήνες πριν της δημοτικές εκλογές του 2014, θεωρώ αναγκαία τη συγκρότηση μίας δημοκρατικής, προοδευτικής, συλλογικής και ριζοσπαστικής δημοτικής κίνησης, δίχως προκαταλήψεις και στερεότυπα, χωρίς μηχανισμούς, ενεργώντας πέρα και πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές και επιδιώξεις.

Η ιστορία και η πορεία, στον χώρο των δημοτικών πραγμάτων, του καθένα από εμάς, είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους σας.

Όσον με αφορά, έχοντας ενεργή συμμετοχή και διαδρομή στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας από το 1978, δίπλα στον αείμνηστο Δήμαρχο Δημήτρη Σκαμπά, και στη συνέχεια ως υποψήφιος δήμαρχος το 1998 και το 2002, με τις δημοτικές κινήσεις “Διαφάνεια- Ανάπτυξη- Δημοκρατία” και “Πολίτες σε Δράση” αντίστοιχα, επανήλθα το 2010 ως υποψήφιος Δήμαρχος με τους “Πολίτες σε Δράση- Οικολόγοι Πράσινοι”.

Στις εκλογές του 2010, ο πιο πάνω συνδυασμός πέτυχε να αποσπάσει το σημαντικότατο για το χώρο ποσοστό του 10,5 % του εκλογικού σώματος, εκλέγοντας δύο (2) δημοτικούς συμβούλους και έτσι να εκπροσωπηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ύστερα από 12 χρόνια απουσίας.

Δυστυχώς, και από την επόμενη της παρουσίας μας στο δημοτικό συμβούλιο, ο απόλυτος κομματισμός που κυριαρχούσε στον σκληρό πυρήνα της κίνησης, επέδειξε μια εντυπωσιακή και χαμαιλεόντεια δυνατότητα επιβίωσης, μετάλλαξης και γιγάντωσης, δίχως να αντιλαμβάνεται ότι τοπική αυτοδιοίκηση και κομματική πειθαρχία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και εχθρικές έννοιες που η μια αφαιρεί χώρο από την άλλη.

Ο πυρήνας αυτός δέσμιος απόλυτα κομματικών προθέσεων, ευτέλισε σε τέτοιο βαθμό οράματα όπως αυτοδιάθεση, αυτοδιαχείριση, αυτονομία και την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση ως έκφραση της άμεσης δημοκρατίας , ώστε να τρίζουν τα κόκαλα αυτών που τα οραματίστηκαν.

Αυτή όμως την «άμεση δημοκρατία» ίσως ανακαλύψουν κάποτε μουμιοποιημένη οι πολιτικοί αρχαιολόγοι του μέλλοντος, θαμμένη κάτω από τόνους σκουπιδιών και «λάσπης».

Παραμένοντας πιστός με συνέπεια και συνέχεια στα όσα είχα δεσμευτεί στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και απεξαρτημένος από τις παραπάνω «κομματικές επιλογές», αναγκάστηκα –και με ήσυχη την συνείδηση μου- να παραιτηθώ από δημοτικός σύμβουλος, κόντρα σ’ όλα τα παραπάνω, ώστε να διατηρήσω την πολιτική μου αξιοπρέπεια και το ξεχασμένο και εξαφανισμένο, για πολλούς που χαρακτηρίζονται προοδευτικοί και αριστεροί, ηθικό πλεονέκτημα.

Θα είμαι λοιπόν παρώνκαι στις επόμενες δημοτικές εκλογές ως Υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου, ζητώντας την στήριξη των δημοτών και όχι των «κομματικών επιλογών».

Θα είμαι παρών ως ενεργός πολίτης, στην καθημερινή ζωή της πόλης, για να συνεχίσουμε την μάχη όπως μέχρι πρότινος δώσαμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για όλα τα κοινωνικά θέματα της πόλης.

Η δημιουργία μίας νέας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης,ως συνέχεια της μέχρι σήμεραπορείας μας, στοχεύει στην επιμονή να αποκτήσει η Δημοτική Πολιτική νόημα διαφορετικό από αυτό που την διακρίνει μέχρι σήμερα, επιδιώκοντας την αναβάθμιση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της σημερινής ολοένα και πιο λίγο “τοπικής” και ακόμα λιγότερο “αυτοδιοίκησης”.

Μαζί με τις παραγωγικές δυνάμειςτης πόλης μας, με τον επαγγελματία, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία, τον εργάτη, που προσφέρουν στην πόλη σεβόμενοι τις ανάγκες των κατοίκων της, αλλά και με τον άνεργο και τον αδύναμο συνάνθρωπό μας.

Απέναντι στη δημοτική αρχή του κ. Μαραβέλια, που διοικεί με βάση ένα μοντέλο, που αφενός αδυνατεί να απαντήσει στις ανάγκες που επιβάλλει η εποχή μας, αφετέρου αδυνατεί να παρέμβει καίρια και αποφασιστικά σε θετική κατεύθυνση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. 

Απέναντι στους δήθεν «Ανεξάρτητους ή Ακομμάτιστους»συνδυασμούς που παρουσιάζονται ως ιεροκήρυκες, φρουροί της αρετής και τιμωροί της ηθικής εκτροπής, κατήγοροι του αποτελέσματος και όχι του αίτιου της πολιτικής μας κατάντιας. Όποιος στερείται καθρέφτη, μπορεί να υποδείξει με ευκολία 5-10 άλλους ως υπευθύνους και ενόχους. 

Απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες, κρυφές ή φανερέςστις οποίες απαντάμε με δημοκρατία, ηθική, τιμή και αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου.

Θα είναι τιμή και χαρά μου να σας βρω συμπαραστάτες.

Εσάς τους Χαϊδαριώτες δημοκράτεςπου αποστρέφεστε την λεηλασία του δημόσιου χρήματος, την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, που θέλετε να συμβάλλετε, να προσθέστε, να καθορίσετε με την προσφορά σας, μακριά από χίμαιρες, συμβιβασμούς ή φασιστικές πρακτικές, με μόνη μας εξάρτηση τηναπόφασή μας να παλέψουμε τίμια να αλλάξει το σκηνικό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Εσάς, το μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας,που σκέφτεται, που είναι οξυδερκές, που βασανίζεται και από την αντίρρηση και από την ευφυΐα του, αυτό το κομμάτι των ευαίσθητων της γειτονιάς,  που για τους «μηχανισμούς» δεν είναι «χρήσιμο», ενώ για εμάς αποτελεί την ραχοκοκαλιά της προσπάθειας μας.

Εσάς που δεν ανέχεστε την αναπαραγωγή της μετριότητας στην αυτοδιοίκηση και που κατανοείτεότι η αποχή από τα κοινά δεν είναι η λύση.

Φίλες και Φίλοι

Η προσπάθεια αυτή ελπίζω και πιστεύωνα κινητοποιήσει όλες εκείνες τις δυνάμεις, που μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της πόλης .

Σας καλώ να αγωνιστούμε μαζί γιατί η Ιστορία θα γραφτεί από τους παρόντες και όχι από τους απέχοντες.

Κώστας Ασπρογέρακας
Δικηγόρος
Υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου