“Οδός βρομερή”! Η λαϊκή αγορά Γρηγορούσας εστία υποβάθμισης της συνοικίας

 

 
“Κρατάνε τη μύτη τους” στην οδό Αγίας Τριάδος
 
Στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στις οδούς Αγίας Τριάδος – Φαβιέρου και Τζον Κένεντυ, στη Γρηγορούσα, αναφέρθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Γιάννης Γεωργίου, που διατηρεί κομμωτήριο στην περιοχή, τόνισε πως αυτό το πρόβλημα τους ταλαιπωρεί για περισσότερο από δεκαέξι χρόνια!
«Κάθε Σάββατο γίνεται λαϊκή επί της οδού Αγίας Τριάδος, επί δεκαεπτά συνεχόμενα έτη. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει και άλλες λαϊκές, οι οποίες όμως δεν είναι σταθερές. Κάθε τέσσερις ή κάθε έξι μήνες, μετακινούνται. Στο δρόμο μας δεν υπάρχουν αποχετεύσεις. Τα νερά από τους πάγκους των ψαριών λιμνάζουν και παρακαλάμε να βρέξει ή παίρνουμε τα λάστιχα και καθαρίζουμε εμείς το δρόμο. Για να μην με θεωρείτε υπερβολικό μπορείτε κάποιο Σάββατο, μετά τον καθαρισμό του συνεργείου του Δήμου, να περάσετε να δείτε σε τι χάλι είναι αυτός ο δρόμος. Δεν υπάρχουνε αποχετεύσεις προκειμένου να φύγουν τα νερά, με αποτέλεσμα η δυσοσμία να είναι έντονη. Ο καθαρισμός είναι ελλιπής. Μένουνε σάπια φρούτα και σάπια ψάρια στο δρόμο και κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μας»

“Αφοδεύουν στην πλατεία!”

 
Ο κ. Γεωργίου περιέγραψε στη συνέχεια τριτοκοσμικές εικόνες: «Απέναντι μας είναι ένα πάρκο του Δήμου Περιστερίου, με μπασκέτες και παιδική χαρά. Επειδή σε αυτή τη λαϊκή δεν λειτουργούν χημικές τουαλέτες, κάθε Σάββατο υπαίθριοι έμποροι και εργαζόμενοι αφοδεύουν εκεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάμε ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας στο πάρκο. Εν κατακλείδι, περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια συνεχούς λειτουργίας της λαϊκής στο δρόμο μας, είναι πάρα πολλά. Απευθύνθηκα κατά καιρούς στον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χαϊδαρίου. Στη συνεχεία κατέφυγα στο Υπουργείο Εμπορίου (σήμερα Ανάπτυξης), για να δούμε πώς μπορεί να απομακρυνθεί αυτή η λαϊκή. Όπως μας είπαν, το μόνο που χρειάζεται είναι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που να προτείνει κάποιους άλλους δρόμους και τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει εκ μέρους του Δήμου σωστή καθαριότητα, δεν υπάρχει υδροφόρα του Δήμου να καθαρίσει το δρόμο και τα πεζοδρόμια μας, δεν υπάρχουν αποχετεύσεις».
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακόμα πως όταν λειτουργεί η λαϊκή, τα ασθενοφόρα πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να φτάσουν στο Αττικό Νοσοκομείο. «Αν δεν είμαι πιστευτός, ελάτε ένα Σάββατο να δείτε την κατάσταση από κοντά», επανέλαβε.

“Αν δεν βρούμε ισοδύναμη λύση, δεν μπορούμε να την καταργήσουμε”

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάριος Λιακόπουλοςισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν άλλες οδοί για να υποστηρίξουν το αντίστοιχο έργο. Είναι δρόμος μεγάλος σε μήκος και δεν μπορούν να καταργήσουμε αυτό το κοινωνικό αγαθό, σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, αν δεν βρούν κάτι ισοδύναμο που να το αναπληρώσει.
 Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεωργίου σηκώθηκε από την καρέκλα του προκειμένου να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κέντρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας, είπε πως εποπτεύει τον καθαρισμό της οδού Αγίας Τριάδος και πως ο Δήμος έχει υδροφόρα και τη χρησιμοποιεί εκεί που είναι χρήσιμη. «Αν ρίξω ένα βυτίο νερό, αφού δεν έχει αποχέτευση ο δρόμος, το νερό θα πάει στο Δήμο Περιστερίου», τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμα ανέφερε πως εκεί βρίσκεται το σχολείο -στο οποίο είναι διευθυντής- και με τα ψαρόνερα έχει πρόβλημα και το σχολείο του. «Οι υπάλληλοι καθαριότητας φεύγουν στις 19:30 για να αποδώσουν το δρόμο. Αν δεν γίνεται καλώς μια εργασία, να τη βελτιώσουμε». Ακόμα αναφέρθηκε στην παρακείμενη πλατεία (ανήκει στο Δήμο Περιστερίου), όπου οι έμποροι της λαϊκής πετάνε κάθε λογής σκουπίδια. «Εγώ δεν μπορώ να καθαρίσω και το Δήμο Περιστερίου», κατέληξε.

“Η επιδείνωση της καθαριότητας, έχει εξαγριώσει τους κατοίκους”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Τσατσαμπάς, τόνισε πως δεν είναι εύκολη η μεταφορά από την οδό Αγίας Τριάδος, γιατί ο δρόμος αυτός είναι ο μόνος από τους πέριξ που προσφέρονται, έτσι όπως είναι τα δεδομένα. Ο ίδιος διαπίστωσε από τις υπογραφές των κατοίκων που είδε ότι υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας και η επιδείνωσή τους έχει εξαγριώσει τους δημότες. Για το λόγο αυτό ζήτησε η αρμόδια υπηρεσία να φροντίζει περισσότερο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Βουρλούμης θεώρησε πως πρέπει να σεβόμαστε τους κάτοικους και τους δημότες, στους οποίους μπροστά στο δρόμο τους γίνονται λαϊκές αγορές. Ακόμα είπε πως πρέπει να μιλήσουν με τους εμπόρους, συμβουλεύοντάς τους να σέβονται τους κατοίκους και να αφήνουν το δρόμο καθαρό, όπως τον βρήκαν.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Σελέκος, ζήτησε να μιλήσουν η διοίκηση του Δήμου με το σωματείο της λαϊκής και να βρούνε μία εναλλακτική λύση. Να ζητήσουν από το σωματείο τους να λειτουργήσει χημικές τουαλέτες και να ασβεστώνονται οι χώροι που καταλήφθηκαν από πάγκους ιχθυοπωλών, προκειμένου να μειώνεται η δυσάρεστη οσμή.
Ο δημοτικός σύμβουλος Κίμων Φουντούλης ανέφερε πως περιμένει μια φορά να ενημερωθεί ότι τιμωρήθηκε κάποιος έμπορος της λαϊκής που δεν τήρησε τον κανονισμό.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αναστάσιος Λυμπέρης, κλείνοντας, είπε πως λαμβάνουν υπόψη το πρόβλημα, αλλά προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μετακίνησης της λαϊκής αγοράς από την οδό Αγίας Τριάδος.