Ο καφές και η… δημοκρατία τους

Πριν κάποια χρόνια κυκλοφορούσε μια διαφήμιση: “Και ο καφές, Καφέλ”. Έτσι “πήρε η μπάλα” και τον κανονικό καφέ, ο τελευταίος προσβλήθηκε βάναυσα στα καφενεία, όπως και οι θαμώνες τους, που καθημερινά, ακουμπώντας το φλιτζάνι στα χείλη τους, ξεκίναγαν ατελείωτες συζητήσεις για την δημοκρατία που τους ταλάνιζε, προσπαθώντας -μάταια- να την διακρίνουν να ξεπροβάλει μέσα από τους λιγοστούς αχνούς του κανονικού καφέ, που έβγαινε απ’ τα φλιτζάνια τους. 
Του Κώστα Ασπρογέρακα *
Κάπως έτσι ένοιωσα, όταν πληροφορήθηκα ότι πέντε υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του δημοτικού συνδυασμού “Πολίτες σε δράση – Οικολόγοι Πράσινοι”, που ήταν στη σειρά εκλογής, μετά από τον παραιτηθέντα από τη θέση του δημοτικό σύμβουλο Κίμωνα Φουντούλη, “παραιτήθηκαν”, φαντάζομαι με τη θέλησή τους, πλην ενός, του Γ. Τερζάκη, που παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ηθικής τάξης και δεοντολογίας.
Και όλες οι παραπάνω “οικειοθελείς” παραιτήσεις επιδιώχτηκαν και υλοποιήθηκαν, προκειμένου ο “εκλεγείς” νέος επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, Θ. Σπηλιόπουλος, και ο δεύτερος “τη τάξει”, Κ. Φωτεινάκης, να καταλάβουν τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων, ύστερα από τις παραπάνω 5 παραιτήσεις.
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις μού έδωσε η “δήλωση Αρχών” του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (1-9-2013), ο οποίος περιγράφοντας τους άξονες του κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάφερε: “Προτείνουμε το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού (!), το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού (;), το έντιμο στη θέση τής σχεδόν θεσμοποιημένης ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ“.
Φαντάζομαι ότι, σαφώς εννοεί, πλην τής λειψής εντιμότητας στις κάθε είδους συναλλαγές, που είναι κοινός τόπος, και την όπαιας μορφής ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ… όπου κι αν αυτή φύεται και ευδοκιμεί, την οποία προφανώς και “πυροβολεί” δίχως καμιά επιφύλαξη.
* Πρώην δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι”