Οι αθλητικοί χώροι στο μικροσκόπιο: προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση

Το δημοτικό γήπεδο “Τάκης Χαραλαμπίδης”, στην Ιερά Οδό, αποτελεί ένα ολοζώντανο αθλητικό κύτταρο τής πόλης. Εκεί προπονούνται εκατοντάδες παιδιά κάθε μέρα, ενώ φιλοξενεί όλους τους εντός έδρας αγώνες τους. Ωστόσο το “Τ. Χαραλαμπίδης” έχει προβλήματα, με κύριο αυτό της ασφάλειας των αθλούμενων. 

Σπασμένα δοκάρια στο γήπεδο του Δήμου, δίπλα στο Αττικό Νοσοκομείο


Ρεπορτάζ Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Τοποθετήθηκε η υψηλή περίφραξη
Ανδρέας Μποζίκας
Ένα από αυτά ήταν ότι έλλειπε η υψηλή περίφραξη, με αποτέλεσμα να πέφτουν διαρκώς οι μπάλες στη Ιερά Οδό και να αναγκάζονται τα παιδιά και οι γονείς να τις κυνηγούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Ο πρόεδρος των Ακαδημιών του ΑΟΧ, Σπύρος Λάμπρου πήρε πρωτοβουλίες για κατασκευή της ειδικής περίφραξης, την οποία ανέλαβε τελικά ο ΑΣΔΑ, καθώς ο πρόεδρός του Ανδρέας Μποζίκας γνώριζε το πρόβλημα από “πρώτο χέρι”. Έτσι περιορίστηκε στο ελάχιστο ο κίνδυνος να αναγκάζονται τα παιδιά να βγαίνουν σε ένα δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας.

Γήπεδο “Τ. Χαραλαμπίδης”. Ανεκτή κατάσταση, αν και οι ανάγκες συντήρησης δεν λείπουν.
Τουλάχιστον μπήκε η ψηλή περίφραξη για να μην κυνηγούν τη μπάλα στην Ιερά Οδό.

Επικίνδυνη η πρόσβαση
Σπύρος Λάμπρου
Μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει στην άφιξη και αποχώρηση από το γήπεδο, καθώς δεν υπάρχουν ούτε καν προειδοποιητικές πινακίδες, που να ενηµερώνουν τους οδηγούς ότι επιβάλλεται να µειώσουν κατά πολύ την ταχύτητά τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η οριστική λύση του προβλήματος για την πρόσβαση αθλητών και φιλάθλων, που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια, είναι η κατασκευή πεζογέφυρας πάνω από την Ιερά Οδό. Όμως το έργο αυτό δεν κατασκευάστηκε όταν οι χρηματοδοτήσεις ήταν πιο εύκολες και τώρα μοιάζει με μακρινό όνειρο.
Η επόµενη πρωτοβουλία όσων ασχολούνται με τα ζητήματα ασφαλείας του γηπέδου στοχεύει ακριβώς στην επίλυση αυτού του πολύ σηµαντικού προβλήµατος. Ζητούν, λοιπόν, έστω να τοποθετηθούν ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες στο χώρο µπροστά από το δηµοτικό γήπεδο, από τους αρµόδιους φορείς.
Στα πλαίσιο αυτό ο Σπύρος Λάμπρου συναντήθηκε µε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήµου, Δηµήτρη Τσατσαµπά,  ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα φέρει το θέµα στο Δηµοτικό Συµβούλιο. Συναντήθηκε επίσης με την αντιδήµαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ελένη Καµπόλη, η οποία υποσχέθηκε ότι το σοβαρό αυτό πρόβληµα θα λυθεί άμεσα.
Ο “αγωνιστικός χώρος” στο κέντρο του γηπέδου στο Δάσος.
Και ο χαρακτηρισμός “χωράφι” τιμητικός είναι…
Τα προβλήματα των αθλητικών χώρων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημήτρης Τσατσαμπάς
Ο Δημήτρης Τσατσαμπάς πράγματι έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της ασφάλειας των αθλητικών χώρων της πόλης μας. Αφορμή στάθηκε και το πρόσφατο θλιβερό γεγονός σε αθλητικό χώρο στην Ηλιούπολη, όπου ένα παιδί καταπλακώθηκε από τα δοκάρια. Όπως είπε, η δημοτική αρχή πρέπει να το λάβει υπόψη, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης τέτοιων αναγκών και να προχωρήσει σε συντήρηση των αθλητικών χώρων.
Ακόμη, ο Δ. Τσατσαμπάς πρότεινε την ανέγερση πεζογέφυρας έξω από το “Τ. Χαραλαμπίδης”. «Τουλάχιστον δείτε τα θέματα των οδικών σημάνσεων», τόνισε και συνέχισε  «Σημαντικό είναι και το θέμα λειτουργίας κυλικείου, μια που στο συγκεκριμένο γήπεδο εδώ και τρία χρόνια παιδιά και γονείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε κατάστημα στην απέναντι πλευρά και περνάνε ανάμεσα από αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα». Ακόμα μίλησε για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αθλητικός χώρος δίπλα στο Αττικό Νοσοκομείο, που έχει φθαρεί και είναι χωρίς φύλαξη και συντήρηση. Έκανε λόγο για το Αθλητικό Κέντρο στο Δάσος, που και αυτό είναι εγκαταλειμμένο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια και προκαλούνται τραυματισμοί παιδιών λόγω των πλήρους καταστροφής του αγωνιστικού χώρου. «Οι κίνδυνοι είναι συνεχείς και οφείλετε να αντιμετωπίσετε άμεσα τα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Τσατσαμπάς.

Ενδεικτική “λεπτομέρεια” από το γήπεδο δίπλα στο Αττικό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας τόνισε πως η ασφάλεια των αθλητικών χώρων, απασχολεί το σύνολο της Αυτοδιοίκησης. Ανέφερε πως αναγκαστικά έχουν κλείσει πάρα πολλά δημοτικά γήπεδα, που είτε δεν έχουν τις νόμιμες άδειες είτε λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν γίνει οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν. «Θεωρώ πως με μεγάλη υπευθυνότητα οι υπηρεσίες του Δήμου διαφυλάσσουν τους χώρους. Προβλήματα υπάρχουν και στο γήπεδο του Δάσους και στο γήπεδο Σιδηρόπουλου, που θέλει αντικατάσταση τάπητα, όπως και τα γνωστά προβλήματα του γηπέδου στο Αττικό Νοσοκομείο. Γίνονται σιγά σιγά προσπάθειες από τον ΑΣΔΑ και την Περιφέρεια Αττικής, που έχουν υποσχεθεί πως θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών», σημείωσε. 

Για το θέμα της δημιουργίας κυλικείου στο γήπεδο «Τάκης Χαραλαμπίδης» δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν μπορεί κάποιος να πάρει άδεια στο συγκεκριμένο χώρο. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού, Σταύρος Μπαλοδήμας, που είπε πως στο παρελθόν είχαν μπει δοκιμαστικά αυτόματοι πωλητές και θα εξετάσουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν σε κανονική λειτουργία.
Η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Ελένη Καμπόλη,  ανέφερε πως υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια για αντικατάσταση του τάπητα στο “Τάκης Χαραλαμπίδης”. Ακόμα είπε πως πιστεύει ότι θα προχωρήσει η μελέτη, μέσω Περιφέρειας, προκειμένου να αντικατασταθούν πυκνωτές και μετασχηματιστές για να ηλεκτροφωτιστεί κατάλληλα το Αθλητικό Κέντρο. Υποσχέθηκε ακόμα πως θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες, που θα προειδοποιούν τους οδηγούς ότι εισέρχονται και εξέρχονται αθλητές και πως θα προσπαθήσει να εντάξει το θέμα της κατασκευής πεζογέφυρας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Ιεράς Οδού.