Για τα ανίψια και όλα τα παιδιά μας στο Χαϊδάρι

γράφει η Ελισάβετ Μπούρα

– “Γιατί παιδιά; Γιατί κάθεστε μέσα, αφού δεν έχετε διάβασμα και  ο καιρός καλός; Ευκαιρία να βγείτε να παίξετε στο παρκάκι και στην παιδική χαρά.”

Η απορία στα πρόσωπα των τριών ανηψιών, μεταφράστηκε από τη μαμά τους. -«Καλά τώρα, μας δουλεύεις εσύ, πού να πάμε, πες. Η παιδική χαρά με δυο κούνιες, μπαίνει όποιος και ό,τι θέλει. Μέχρι να φτάσουμε πεζοδρόμιο δεν υπάρχει. Πού να βαδίσουμε; Τα σκουπίδια παντού, οι κάδοι βρόμικοι και τα φρεάτια βρωμάνε. Όχι ευχαριστούμε, καλύτερα στους τέσσερις τοίχους»!

– “Έλα καλέ, μια βόλτα γύρω-γύρω δεν μπορεί εδώ κάποτε έπαιζαν τόσα παιδιά, μαζί με τα δικά μου.”

– «Να σου πω, πώς να βγω από την πόρτα; Οι δύο κάδοι μόνιμα ξέχειλοι και τα κλαδέματα πάνω στο πεζοδρόμιο, πώς να περάσω τη διασταύρωση σ’ αυτόν τον στενό δρόμο, με τρία παιδιά, πώς θα φτάσω στο παρκάκι περπατώντας μέσα στη μέση του δρόμου και να πρέπει να χωνόμαστε ανάμεσα στα παρκαρισμένα, τέσσερα άτομα, όποτε περνά αυτοκίνητο και περνά με πολύ μεγάλη συχνότητα γιατί έρχονται από το Αιγάλεω, λόγω των έργων στη Λεωφόρο Αθηνών. Γι’ αυτό έχει και τόσο μεγάλη κίνηση η Καραϊσκάκη, έρχονται μέσα από την Εδέσσης και Ακρίτα και Θερμοπυλών και έχουμε γίνει λεωφόρος εδώ».

– «Όχι, δεν πάμε πουθενά, μας κλείσανε μέσα. Στη φυλακή  καλύτερα παρά στον κίνδυνο και να βλέπουμε και να μυρίζουμε την αθλιότητα»

Κολυμβητήριο, παιδική χαρά, πεζόδρομος. Η χαρά του διαβάτη…

Παρακινημένη από τα λόγια  απελπισίας, αλλά και από τις  φατσούλες των μικρών ανιψιών, που στερούνται το αυτονόητο δικαίωμα στο παιχνίδι μαζί με φίλους στην παιδική χαρά, ψάχνω στις αποφάσεις του Δήμου για να προχωρήσω σε κάποιο έγγραφο. Δεν μπορεί, θέματα που αφορούν τα παιδιά μας κάποιον θα κινητοποιήσουν.

Απογοήτευση οικτρή, τι το ’θελα να δω  τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, απελπισία…

Οδός Σωκράτους – άλμα επί κοντώ.

Για να δούμε πώς αποφασίζει ο Δήμος μας, το Δημοτικό Συμβούλιο που έχουμε ψηφίσει και όχι μόνο η δημοτική αρχή μας, τι είχε προϋπολογίσει και τι ΘΑ διαθέσει στο τέλος –προς το παρόν –[1]γιατί πού ξέρεις πόσες αναμορφώσεις ΘΑ υποστεί ακόμα.

  • Απαλλοτρίωση χώρου επί της οδού Σωκράτους & Παλαμά, Ο.Τ. 212, από 20.000 τελικό 0000.
  • Διορθωτικές παρεμβάσεις στην περιφερειακή οδό Προφήτη Ηλία, από 12.000 τελικό 00000.
  • Επισκευές οδικού δικτύου σε όλη την έκτασης της πόλης από 10.000  τελικό 00000000000.
  • Εκτεταμένες επισκευές  αποκαταστάσεις σε πεζοδρόμια της πόλης  από 10.000,00 στο  τελικό 0.
  • Επίστεψη φρεατίων ομβρίων από 30.000 τελικά  15.000 ευρώ (εδώ να σημειώσουμε την  ανυπόφορη οσμή σε ολόκληρη τη πόλη από τα βουλωμένα φρεάτια, ειδικα στη Στρ. Καραϊσκάκη ή στο Δημαρχείο ή στη Χίου και αλλού).
  • Προμήθεια ελαστικού δαπέδου ασφαλείας για τις παιδικές χαρές του Δήμου, από 3.000,00 σε 1.000.
  • Λειτουργική αποκατάσταση δαπέδων εξωτερικών χώρων Νηπιαγωγείων από 14.000 σε 5.000 τελικά.
  • Κατασκευή έργων οδοποιίας από 100.000 σε 20.000 ευρώ.
Ελισάβετ Μπούρα
Με γεια μας το νέο πεζοδρόμιο.

Ας ξεχάσουμε το οικόπεδο στην Παλαμά, που θα μπορούσε να γίνει οργανωμένος δημοτικός  χώρος στάθμευσης, σε μια περιοχή με σοβαρό πρόβλημα παράνομης στάθμευσης[2]. Οι  διορθωτικές παρεμβάσεις στον Προφήτη Ηλία δεν ξέρω αν είναι απαραίτητες, με τις  νεροποντές όμως που εκδηλώνονται πώς διασφαλίζεται η αποτροπή των πλημμυρικών   φαινομένων; Είδομεν…

Βρε κουτά, δεν υπάρχει ανάγκη για  επιδιόρθωση πεζοδρομίων, πεζοδρόμια δεν έχουμε οπότε  δεν χρειάζεται να χαλάμε χρήματα. Είναι δυνατόν για κάτι που δεν έχουμε να προϋπολογίζουμε χρήματα; Ναι, γιατί θα τα μεταφέρουν μετά εκεί που θέλουν να τα διαθέσουν.

Επισκευές οδικού δικτύου; Ελάτε τώρα, 10.000 δεν φτάνουν ούτε για την Αγ. Στρατοπέδου, για την οποία υπάρχει έγγραφο της Τροχαίας για την επικινδυνότητα για ατύχημα λόγω της κατάστασης οδοστρώματος, οπότε τα διαγράφουμε και το πρόβλημα ΠΑΕΙ!!!

Ελισάβετ Μπούρα
Κάτι από κούνιες στην παιδική χαρά.

Παιδικές χαρές έχουμε; Δεν έχουμε; Α μπε μπα μπλομ, είχαμε, κάποιες τις ξηλώσανε (στη Δαβάκη), άλλες τις κλειδώσανε (Ιερά Οδός – ΝΟΥΝΟΥ) και όλες οι υπόλοιπες ασυντήρητες, με όργανα έως και επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών, βρωμιά και βέβαια ζωάκια με συνοδούς που δεν φροντίζουν για  τα αναμνηστικά των εκκρίσεών τους. Και άλλα πολύ μεγαλύτερα παιδιά, που δεν σέβονται το χώρο. Να μην ξεχάσω την παιδική χαρά στο Κολυμβητήριο με τη παράνομη στάθμευση στο πεζόδρομο και το περίπτερο, ένα κανονικό πεζοδρόμιο στο οποίο, αφού επέτρεψε τη χωροθέτηση  του η δημοτική  μας αρχή και απέκλεισε τον διάδρομο όδευσης πεζών, κλειστό για χρόνια, αλλά παραμένει να αποκλείει την πρόσβαση σε όσους κατευθύνονται στο Κολυμβητήριο, στην παιδική χαρά, στη λεωφόρο, στα παρακείμενα καταστήματα και ιατρικό κέντρο.

Κατά τ’ άλλα θα εγκαταστήσουν φωτεινή σηματοδότηση, ενώ μια διάβαση δεν έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν ακόμα για τόσα παιδιά που διασχίζουν ένα κεντρικό δρόμο με παράνομη στάθμευση, απέναντι στη στάση λεωφορείου, στη διασταύρωση, στη λεωφόρο και στην Αγίας Λαύρας και στην Κορυτσάς… και μείωση πλάτους οδοστρώματος.[3]

Ελισάβετ Μπούρα
Μείον μια πόρτα.

Στην Πλατεία Ηρώων μια διάβαση έχετε αποφασίσει πότε θα τη σχεδιάσετε;[4](Είναι αίτημα του 7ου Γυμνασίου δημοτική μου αρχή, για τα παιδιά μας και όλους τους πεζούς).

Λειτουργική αποκατάσταση δαπέδων εξωτερικών χώρων στα νηπιαγωγεία… Ελάτε τώρα, να μένουν μέσα τα παιδάκια, δεν χρειάζεται να βγαίνουν έξω, γι’ αυτό φροντίζουμε να απολαμβάνουν σύνδεση, θα δώσουμε για WI-FI 23.000 €, αντικατάσταση εξοπλισμού (από πλατίνα θα είναι!). Σύνδεση παντού, ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!

Ελισάβετ Μπούρα
Ξηλωμένα δάπεδα. Αν χτυπήσει ένα παιδί;

Οδική ασφάλεια επίσης δεν έχουμε, αφού τα οχήματα είναι οι κυρίαρχοι, μπορούν να τρέχουν, να σταματούν, να παρκάρουν όπου θέλουν, όποτε θέλουν, ε μερικές λακκούβες και ανωμαλίες οδοστρώματος δεν πειράζουν, λεφτά έχουν (οι δημότες). Η δημοτική μας αρχή, η οποία τόσο εύκολα αποφασίζει για τόσα ψηφίσματα, για διεθνή θέματα από Συρία έως θέματα κεντρικής κυβέρνησης, λειτουργία ψυχιατρείων, αλλά τόσο φειδωλή για θέματα αρμοδιότητας, δέσμιας αρμοδιότητας.

Όπως η προστασία του πεζού με δημιουργία αλυσίδας προσβασιμότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων και ελεύθερο πεζοδρόμιο κατ΄ελάχιστον 1,50 μέτρο, το οποίο η ίδια αναιρεί, όταν δίνει άδεια στις εταιρείες για διέλευση δικτύων, όπως και στην απόφασή της για τον καθορισμό τελών για τραπεζοκαθίσματα. 0,80 εκατοστά τα πεζοδρόμια κατά κτηριοδομικό κανονισμό από το 1989 (Κωδικας ΒΠΝ ΑΡΘΡΟ 367, πεζοδρόμια) είναι το ορθό, γιατί έχει κωδικοποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Εδώ απευθύνομαι στον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών -κατ’ όνομα- γιατί για υπηρεσίες και αποφάσεις επιπέδου εκθέσεων δημοτικού… Ο κανονισμός που έχει και ισχύ νόμου[5] , τίποτα; Γιατί τον ψηφίσατε ;

Από 346.581 προϋπολογισμένα, θα διαθέσουν 77.581 και στο. « Β. Επίσης, προτείνονται οι ακόλουθες μεταφορές πιστώσεων από το αποθεματικό κεφάλαιο του δημοτικού προϋπολογισμού στους κάτωθι κωδικούς, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δεν είχαν προβλεφθεί» και αναφέρουν εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν καταλαβαίνω, αυτά πώς πρέπει να ενισχυθούν, όλο λένε ότι δεν έχουν προσωπικό, τι δεν μας λένε εδώ; Οι μισθοί του προσωπικού είναι έκτακτες δαπάνες; Ο καθαρισμός του Δημαρχείου εξωτερικά 6.200 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να γίνει δωρεάν, σύμφωνα με πρόταση του κ.Β. Καρατζαφέρη, ενώ η παροχή υπηρεσιών για τη προστασία προσωπικών δεδομένων 24.800 ευρώ; Απορία ψάλτου βηξ…

Ελισάβετ Μπούρα
Στίβος μάχης για πεζό.

Αποφάσεις “ευέλικτες”, αποφάσεις που ανακαλούνται, “πτυσσόμενες”, χρήματα που αλλάζουν κωδικούς, συμβούλια για να βρισκόμαστε μια στο τόσο για να μην χαθούμε -“ορίστε εφαρμόζουμε το Καλλικράτη” για τη μηνιαία σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση οικονομικών αποφάσεων, “να είμαστε εντάξει και με τον ελεγκτή νομιμότητας, την αποκεντρωμένη διοίκηση”, “ουφ κουραστήκαμε δημότη, τι άλλο θέλεις από μας”; Πόσα να κάνουμε ακόμα για σένα – χωρίς εσένα; Κεράστε τους μια ΑΜΣΤΕΛ, έπιασε και η ζέστη…

It ain’t over till  the fat –so fat indeed-(a complexed person with a sex toy ) lady sings

https://xaidarisimera.gr/blog-post_36-5/

https://xaidarisimera.gr/diamartyries-gia-ta-skoypidia-provlimata-kai-exo-apo-scholeia/

ΥΓ. Για τα ανίψια μου στην οδό Αιγίνης: Μαριανίκη, Αποστόλη, Αντωνία και Κωνσταντίνο, αλλά και τα μεγαλύτερα Ελένη, Κατερίνα, Αγάπη, Αθηνά, Βάσια, Κατερίνα, Παναγιώτη, Στάθη, Στέλιο, Σεραφείμ, Γεωργία, Στράτο.

[1] https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΑΦ8ΩΗ3-Η5Ρ?inline=true

[2] https://xaidarisimera.gr/na-pate-sto-dimotiko-parkingk-klimakonete-kynigi-tis-paranomis-stathmefsis-sto-chaidari/

[3] https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΓΣΩΩΗ3-772?inline=true

[4] https://diavgeia.gov.gr/doc/Ω2ΒΓΩΗ3-ΝΕΔ?inline=true

[5] https://diavgeia.gov.gr/doc/ΩΜ0ΥΩΗ3-Δ4Κ?inline=true