La Bella Elena, για τους παιδικούς σταθμούς και τα αθλητικά

Ελένη Μπέλλα
Η Ελένη μας, η Ελένη Μπέλλα. Η συνδημότισσα πριν τις εκλογές ζήτησε την ψήφο μας. Είναι  καθηγήτρια φυσικής αγωγής και  έτσι  μας μίλησε για τον αθλητισμό.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιβάλλουν σήμερα περισσότερο από ποτέ, την ενασχόληση των πολιτών, όλων των ηλικιακών ομάδων, με τον αθλητισμό, με σκοπό την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Βασική προτεραιότητα κάθε Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.”
Και εμείς την εμπιστευθήκαμε.
Η Ελένη μας, μετά τις εκλογές ορίσθηκε Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού, Παιδικών Σταθμών και Κοινόχρηστων χώρων*

Για τον Αθλητισμό, εγκαταστάσεις αρκετές

Αυτό σημαίνει ότι  ένα πολύ μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, της έχει ανατεθεί.
Από Το 1ο Αθλητικό Κέντρο το όποιο περιλαμβάνει: 1 (ένα) Γήπεδο Στίβου, 7 (επτά)
Ανοιχτά Γήπεδα τένις, 3 (τρία)Υπαίθρια Γήπεδα Μπάσκετ και [1 (ένα) Ανοιχτό
Γήπεδο beach volley αυτό χάθηκε επί Σελέκου]
 Το Κλειστό Γυμναστήριο «Ολυμπιονίκης Χρήστος Αγγουράκης
 Το Ανοιχτό Κολυμβητήριο πρέπει να λειτουργεί από τις 06:00έως 24:00
 Το Γήπεδο Ποδοσφαίρου «Τάκης Χαραλαμπίδης»
 Τα 2 (δύο) Ανοιχτά Γήπεδα Μπάσκετ και τα 2 (δύο) Γήπεδα Τένις («τρίγωνο Ιεράς
Οδού και Λεωφ .Αθηνών)
 Το Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ στην επί της Λεωφόρου Αθηνών & Αρεοπόλεως
(τοποθεσία «Προβατά»,  αχρηστεύθηκε επί Σελέκου με την στήριξη της “αόρατης” πεζογέφυρας)
 Το Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ (Ιερά Οδός και Πλαταιών) πρέπει να λειτουργεί από
τις 7:30 έως 23:30.
 Τα 3 (τρία) Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5Χ5 (Ρίμινι, δίπλα στο Αττικό Νοσοκομείο)
 Το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο (Αναγεννήσεως 5)
και το Ανοικτό Κολυμβητήριο με δύο (2) κολυμβητικές δεξαμενές. (Που είναι η φωτεινή σηματοδότηση και οι διαβάσεις που έχουν αποφασισθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 )
Και ναι, έγιναν επισκευές και αντικαταστάσεις χλοοτάπητα κλπ  και στο 1ο Αθλητικό και στο “Τάκης Χαραλαμπίδης”, έργα /που είχαν ξεκινήσει επί Σελέκου με χρηματοδότηση από Περιφέρεια και Υπουργείο αντίστοιχα. Η καθυστέρηση στοίχισε στην προηγούμενη δημοτική αρχή,  όπως και η έλλειψη διαφάνειας αλλά και σύννομων όρων παραχώρησης  σε σωματεία. Το άρθρο μου στς 19/8/2019, περιλαμβάνει όλες τις σύννομες διαδικασίες και αποφάσεις, μπορεί η Δημοτική αρχή να ενημερωθεί.
Ελένη Μπέλλα

Για τους παιδικούς Σταθμούς εν μέσω κορωνοϊού

Η Ελένη μας, το Πάσχα του 2020 με τους παιδικούς σταθμούς κλειστούς από 10 Μαρτίου 2020. Δεν ξέχασε τα παιδιά. Με τη βοήθεια  των υπαλλήλων και φίλων συγκέντρωσε δωράκια Πασχαλινά για τα παιδιά. Δουλειά αρκετών ημερών και για την συσκευασία, το διαμοιρασμό, την συγκέντρωση διευθύνσεων των παιδιών.Τα μοίρασε  η ίδια με την  παρέα της, τα κορίτσια της όπως μου είπε χαρακτηριστικά.

Την είχα καλέσει το απόγευμα  της Μεγάλης Τετάρτης για τα “Χρόνια Πολλά”. Μου απήντησε “δεν μπορώ να σου μιλήσω είμαι στο δρόμο και ψάχνω τις διευθύνσεις  των παιδιών. Μοιράζω τα πασχαλινά αβγά και  τις λαμπάδες τους”

Η αποστολή επετεύχθη, με τη συνεργασία όλων των δασκάλων. Οι άξιες υπαλληλοι φροντίζουν τα παιδιά μας καθημερινά. Δεν είναι κάτι νέο. όλοι ξέρουμε ότι οι Παιδικοί Σταθμοί στο δήμο μας έχουν στελεχωθεί με προσωπικό, επιστημονικά καταρτισμένο, αγάπη για τα παιδιά, σεβασμό στη τοπική κοινωνία και την κάθε μια οικογένεια ξεχωριστά. Ευτυχής συγκυρία λοιπόν. Το αποτέλεσμα, η επιτυχία για το κοινό καλό.

Ο Δήμος μας, στην  νέα ιστοσελίδα , αναφέρει 6 παιδικούς σταθμούς  

“Και Στόχος των  Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Χαϊδαρίου είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, μέσα σε ένα ασφαλές και φιλικό για τα παιδιά περιβάλλον.”

Τα παραπάνω είναι δύσκολο να επιτευχθούν σε παιδικούς σταθμούς με 180 παιδιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα  και με τον Κορωνοϊό πως θα διαφυλαχθεί η υγεία των παιδιών;  Γιατί κάποια στιγμή θα  ανοίξουν ξανά όλες οι δομές.  Οι παιδικοί με τόσα πολλά παιδιά δεν καλύπτουν τις νέες συνθήκες υγιεινής . Πρέπει σε κάθε γειτονιά, να υπάρχει ένας μικρός παιδικός σταθμός.

Ο Δήμος έχει κτίρια δημοτικά. Μισθώνει κτίρια για εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Ο Δήμος όταν θέλει μπορεί. Ακόμα και μικρά λεωφορεία να προμηθευθεί, ώστε τα παιδιά να μεταφέρονται με ασφάλεια. Υπάρχει πρόγραμμα ήδη σε άλλους Δήμους. Μπορεί ο Δήμος να δικαιολογήσει την σχετική μελέτη. Η Λεωφόρος Αθηνών που διαιρεί την πόλη μας, όπως και οι απομακρυσμένες και αποκομμένες συνοικίες όπως η Αφαία. Η έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας κλπ. Η διαμπερής κυκλοφορία που διευκολύνει τους όμορους δήμους αλλά υποβαθμίζει τη δική μας καθημερινότητα. Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση με καθε γονιό να μεταφέρει ένα παιδί καθημερινά, στους στενούς  δρόμους.

Ο Δήμος μπορούσε να επισκευάσει όλα τα σχολεία, έχει το  συνεργείο της Αυτεπιστασίας που ανήκει στη Τεχνική Υπηρεσία. Όπως ο Δήμος Αθηναίων, Περιστερίου, Αιγάλεω εκμεταλλεύθηκαν το παρατεταμένο κλείσιμο και προχώρησαν  σε ηλεκτρολογικές εργασίες,  επισκευή υαλοπινάκων, υδραυλικές εργασίες, βαφές και μικροεπισκευές σε φέροντες οργανισμούς των κτιρίων. Όλα είναι εκεί στο Διαύγεια.  Περιττό να τα παραθέτω συνέχεια. Ξέρετε ότι όταν γράφω κάτι, ισχύει. Τα αποτελέσματα  θα είναι ορατά όταν τα παιδιά επιστρέψουν στα θρανία. Πάλι θα λέμε γιατί, το Περιστέρι ή ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα κλπ και  όχι εμείς;

Και τέλος ο έλεγχος Κοινοχρήστων Χώρων

Εδώ Δήμε μου, θα σε στενοχωρήσω. Δεν μπορείς να αναθέτεις αρμοδιότητα που δεν υφίσταται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας σου, (Αριθμ. 8560/7470
Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου ΦEK 608 B-15-3-2013). Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των Κοινοχρήστων χώρων είχε ανατεθεί στην Δημοτική Αστυνομία. Και όχι μόνο του κοινοχρήστου χώρου, ήταν η άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν θεσπισθεί με το άρθρο 1 του Νόμου3731/2008*****. Και ήταν Υπηρεσία που υπαγόταν απευθείας στον Δήμαρχο, ως Αυτοτελές Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας . Ως γνωστόν  η Δημοτική Αστυνομία, δεν ανασυστάθηκε μετά την κατάργηση των θέσεων με τον Ν. 4172/2013. Ούτε Μεταφορά αρμοδιοτήτων αποφασίσθηκε από τον Δήμαρχο προς Αντιδημάρχους. Με την απόφαση 267 Θέμα «Λήψη απόφασης για παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4172/2013 εγκρίθηκε  η παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους του Δήμου, με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών*** Η συγκεκριμένη απόφαση ορίζει συγκεκριμένα αρμοδιότητες κατά περίπτωση ελέγχου.
Ανανεώνεται δε και ορίζει  συγκεκριμένους υπαλλήλους κατά περίπτωση, όπως η πρόσφατη απόφαση 18-10-2019, με Αρ.Πρωτ.: οικ. 23776**** Οι έλεγχοι δε, γίνονται με την Ελληνική Αστυνομία, γιατί απλά οι υπάλληλοι δεν έχουν την δικαιοδοσία να βεβαιώνουν κλήσεις ή πρόστιμα. Παράλληλα με την Αστυνομία δύνανται μόνον να ελέγχουν, γιατί οι αστυνομικοί έχουν προανακριτικές ιδιότητες.Στο άρθρο 81 παρ. 4 του ν. 4172/2013 προβλέπεται ότι: Αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί µε διατάξεις νόµων ή κανονιστικών πράξεων στη δηµοτική αστυνοµία, ασκούνται από 23.9.2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Με απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου µπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση µίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρµοδιοτήτων από υπαλλήλους του δήµου, κατόπιν ορισµού αυτών µε απόφαση του δηµάρχου. Με την ίδια απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου δύναται να καθορίζεται επίσης ο αριθμός των αναγκαίων υπαλλήλων, η διάρκεια άσκησης της αρμοδιότητας, οι ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά µε την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.”

Αν ήθελες Δήμε μου να ελέγξεις τους Κοινόχρηστους χώρους θα είχες ορίσει υπαλλήλους σύμφωνα με τον Κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου μας και συγκεκριμένα  το άρθρο 17** μαζί με ένα μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Και καλή μαμά

Η Ελένη μας, το Πάσχα του 2020 δεν ξέχασε τα παιδιά όλων μας. Γιατί έχει υπευθυνότητα όχι μόνο αρμοδιότητα.

Γιατί έτσι κάνει η καλή Μαμά και Νονά. Αγαπά όλα τα παιδιά της και φροντίζει να πάρουν το Πασχαλινό αβγό κι ας μην είναι τόσο εύκολο αυτό. Γιατί δεν είναι υποχρέωση και αγγαρεία η αυτοδιοικητική θητεία, είναι αγάπη και φροντίδα για όλες και όλους και ειδικά για τα παιδιά. Το μέλλον της πόλης μας.

(La Bella Elena = H ..Ωραία Ελένη Μπέλλα (μτφ. Ιταλικά)

*https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9327%CE%A9%CE%973-%CE%A5%CE%9B%CE%A5?inline=true

**https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9C0%CE%A5%CE%A9%CE%973-%CE%944%CE%9A?inline=true

***https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%9B%CE%98%CE%A9%CE%973-59%CE%95?inline=true

****https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%922%CE%9B%CE%A9%CE%973-%CE%97%CE%9B%CE%A1?inline=true

*****http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3731_08.