Βαθιές αλλαγές στο τοπικό πολιτικό τοπίο: Παραίτηση Ασπρογέρακα

Μερικές από τις πιο έντονες πολιτικές στιγμές της τετραετίας έζησε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, με την παραίτηση τού Κώστα Ασπρογέρακα από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, αλλά και  επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες σε Δράση”.

Η απόφαση ήρθε μετά τις δραματικές εσωκομματικές διαδικασίες της δημοτικής κίνησης, κατά τις οποίες οι δύο νυν δημοτικοί σύμβουλοί της Κ. Ασπρογέρακας και Κ. Φουντούλης αποδοκιμάστηκαν από τη δημοτική ομάδα του ΣΥΡΖΑ.

  

Κοινή ήταν μέχρι τώρα η διαπίστωση σε όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι Ασπρογέρακας και Φουντούλης ήταν εξαιρετικά δραστήριοι και μελετημένοι στο δημοτικό τους έργο, φέρνοντας πολύ συχνά σε δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή, σε κρίσιμες αποφάσεις της, ενώ καίρια παραμένει η παρέμβασή τους στα μεγάλα, διαχρονικά προβλήματα της πόλης όπως η δημοτική περιουσία, η οικονομική διαχείριση κτλ. Η δημοτική αρχή Μαραβέλια πήρε μια βαθιά ανάσα, ενώ οι διάδοχοι των δύο μέχρι τώρα δημοτικών συμβούλων θα έχουν πολύ δρόμο να καλύψουν.

 
Ο ίδιος ο Κώστας Ασπρογέρακας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους συντρόφους του, μιλώντας για “στοιχήματα με γνωστό το αποτέλεσμα πριν την κλήρωση”, αλλά και για “δειλούς δούρειους ίππους”. Αρνήθηκε να κρατήσει τη θέση του δημοτικού συμβούλου, για λόγους ηθικής τάξης, αλλά άφησε ανοιχτή την πιθανότητα καθόδου του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
 

Η παραίτηση Ασπρογέρακα έγινε με την παρακάτω ανακοίνωση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου:

 
Κύριε πρόεδρε. Ύστερα από το αποτέλεσμα των εκλογών της δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι” της οποίας ήμουν επικεφαλής μέχρι στις 12 Ιουνίου δηλώνω ότι παραιτούμαι από δημοτικός σύμβουλος από σήμερα. Η παραίτησή μου στηρίζεται στο πραγματικό γεγονός της πολιτικής μου αμφισβήτησης, με την ψηφοφορία που διεξήχθη την πιο πάνω ημερομηνία, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκλογή μου στην τρίτη θέση, για τη θέση του επικεφαλής της πιο πάνω Κίνησης και κατά συνέπεια του υποψηφίου ως δημάρχου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
 
Θεωρώ σκόπιμο να υπογραμμίσω ότι ικανός αριθμός ψήφων, από το σύνολο που έλαβε η πιο πάνω κίνηση στις δημοτικές εκλογές του 2010, προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο των συνδημοτών μας, που δεν ανήκει στους κομματικούς μηχανισμούς, που στήριξαν την κίνηση μας στις πιο πάνω εκλογές. Γεγονός που μου δίνει το δικαίωμα να παραμείνω ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας.
 
Δεν το κάνω όμως, αφενός γιατί η αριθμολαγνεία των ψήφων (αυτοί είναι δικοί μου και αυτοί δικοί σας), δεν με ενθουσίαζε ποτέ και αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αφήσω ούτε υπόνοια σκιάς για σχετική πολιτική εκμετάλλευση, ότι διατηρώ δηλαδή τη θέση του δημοτικού συμβούλου, η εκλογή του οποίου έγινε κάτω από τη σημαία της συγκεκριμένης δημοτικής Κίνησης.
 
 
Ο “Κουβελισμός” (απ΄ το Φώτης Κουβέλης) δεν με είχε ποτέ σύμμαχο και οπαδό του. Θέλω να ευχαριστήσω από τη θεσμική θέση που μέχρι αυτή τη στιγμή έχω, το σύνολο των συνδημοτών μας που με τίμησε και τίμησε τη δημοτική Κίνηση, της οποίας ήμουν επικεφαλής στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.
 
Να τους πω ακόμη, ότι η πολιτική είναι σύγκρουση, αδιάφορο αν ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές καλές ή κακές προτιμήσεις μας.
 
Να δηλώσω ότι θα είμαι παρών στις όποιες εξελίξεις και πιθανότατα θα ξαναζητήσω την εκλογική εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας στις προσεχείς εκλογές.
 
Τέλος, και όσον με αφορά, παραμένω σταθερά προσηλωμένος στις θέσεις και τις αξίες μιας Αριστεράς προσανατολισμένης στον άνθρωπο και ό,τι αυτό σηματοδοτεί, και ποτέ δεν χρησιμοποίησα ή υπέκυψα σε ίντριγκες, προβοκάτσιες και “στοιχήματα” με γνωστό το αποτέλεσμα πριν την κλήρωση, τρόπους δηλαδή που αμαυρώνουν το λευκό και καθαρό στόχο που βάζουν και επιδιώκουν να πετύχουν με τα παραπάνω μέσα και μεθοδεύσεις.
 
 
Είναι φανερό ότι κάποιοι (και ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι), που μου πρόσφεραν το άλογο για να καλπάσουμε μαζί, δεν ήταν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από φοβισμένοι “δούρειοι ίπποι”.
Και αυτό είναι που μου προκαλεί τη μεγαλύτερη θλίψη, αναλογιζόμενος πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνουν κάποιοι ελάχιστοι σε μία μεγάλη υπόθεση, χρησιμοποιώντας πολιτικά ανήθικα και ασήμαντα μέσα, προσποιούμενοι ότι αγνοούν τον κορυφαίο ρόλο μιας ηθικής που πρέπει να χαρακτηρίζει και να αγκαλιάζει το σύνολο της πολιτικής πορείας και δράσης τους, ηθικής που υπήρξε σώμα και αίμα της Αριστεράς απ’ τη γέννηση της και μέχρι σήμερα”.
Ο νέος επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, παρακολουθεί την δήλωση παραίτησης του Κ. Ασπρογέρακα. Δίπλα του Κώστας Φωτεινάκης και Δημήτρης Σούκης.
 
Στο άκουσμα της παραίτησης του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Τάσος Λυμπέρης, δήλωσε πως αισθάνεται συγκλονισμένος και μάλιστα, όπως είπε, όταν τον είχε ενημερώσει νωρίτερα για την απόφαση του προσπάθησε να τον αποτρέψει. “Αν υπήρχε κάποιος οίκος αξιολόγησης που θα μπορούσε να αξιολογήσει την ποιότητα του Δημοτικού μας Συμβουλίου -ειλικρινά σας δηλώνω χωρίς καμία υπερβολή- ότι με την αποχώρησή του θα είναι χαμηλότερη”. Παράλληλα τόνισε πως είναι σχεδόν συνομήλικός του και έχει ζήσει πολλές στιγμές μαζί του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον χαρακτήρισε άνθρωπο του μέτρου και όχι της υπερβολής.
 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιαςείπε πως δεν θα μπει στον πειρασμό να βρει τους λόγους που ανάγκασαν τον κ. Ασπρογέρακα να προβεί σε παραίτηση. Θεώρησε πως η παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο -παρότι πολλές φορές είχαν σημαντικές πολιτικές διαφωνίες- έδινε έναν απίστευτο ρεαλισμό στα δημοτικά δρώμενα. “Το ζητούμενο είναι άνθρωποι σαν τον Κώστα Ασπρογέρακα να μπορούν να προσφέρουν στην πόλη τους και πιστεύω ότι θα είναι ενεργός στα δημοτικά δρώμενα της πόλης μας και εκτός της αίθουσας και θεωρώ ότι η άποψη του είναι πάντοτε ιδιαίτερα χρήσιμη.”
 
Ο Δημήτρης Τσατσαμπάς χαρακτήρισε την παραίτηση ως καθαρά προσωπική του επιλογή. Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στα τρία χρόνια της σημερινής δημοτικής θητείας, θεώρησε ότι οι δύο παρατάξεις (Πρώτα το χαϊδάρι και Πολίτες σε Δράση) συνεργάστηκαν πάρα πολύ καλά προς όφελος της πόλης και των δημοτών.
 
Ο Μιχάλης Σελέκος σημείωσε ότι επί πολλά χρόνια είχαν κοινή πορεία, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφασή του.
 

Σχετικές αναρτήσεις:

– Παραιτείται ο Ασπρογέρακας, συντριπτική επικράτηση κομματικών υποψηφίων στους Πολίτες σε Δράση