Tι θα παραδώσεις , re (reduse, recycle, reuse) στα παιδιά σου;

 

Οι θάλασσες , τα ποτάμια, τα δάση , οι δρόμοι έχουν γεμίσει σκουπίδια , από πλαστικά μιας χρήσης μέχρι ογκώδη και υλικά κατεδάφισης, αυτοκίνητα καμένα, παλιά ελαστικά και άλλα πολλά. Σκουπίδια παντού.

Πρόσφατα με το σύνθημα «Στο κυνήγι του χαμένου… πλαστικού»  μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικά 75 χιλιόμετρα ακτογραμμής συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 5 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους τα 880 κιλά ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).*

Στα 121.959 τεμάχια απορριμμάτων που συνέλεξαν οι εθελοντές περιλαμβάνονται από μικρά κομμάτια θρυμματισμένου πλαστικού μέχρι μεταλλική ψησταριά!

Εμείς στην Αττική και ειδικά οι όμοροι δήμοι , δηλαδή πάλι εμείς στο Χαϊδάρι , μαθαίνουμε ότι Υπόγεια περιβαλλοντική βόμβα για μια μεγάλη περιοχή του Νομού Αττικής και για τον Σαρωνικό Κόλπο αποτελεί πλέον η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Oι μετρήσεις που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών -με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Ευθύμιο Λέκκα- έδειξαν μόλυνση «στο κόκκινο». Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί -όλα προερχόμενα από τη χωματερή- έχουν διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων.

Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. Δυτικά της χωματερής (στην Ελευσίνα) βρέθηκαν μολυσμένα. Όπως αναφέρει στα «Νέα» ο κ. Λέκκας, «το… μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών –τα επικίνδυνα, δηλαδή, “κατακάθια” των απορριμμάτων- εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ώς τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο».

Φτάσαμε στο 2019 και ακόμα πληρώνουμε εκατομύρια ευρώ, πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές μας.

Το ποσό των 51,2 εκατ. ευρώ έχει δαπανήσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια το ελληνικό Δημόσιο για την πληρωμή προστίμων για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), που παραμένουν ενεργοί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Στα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για μη επεξεργασία των αστικών λυμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων συνολικού ύψους 61,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον , της περιβαλλοντικής υποβάθμισης από την ανεξέλεγκτη απόρριψη στο φυσικό περιβάλλον. 

Επιπλέον της συστηματικής οικονομικής μας αφαίμαξης ενώ βρισκόμαστε σε κρίση και πληρωμή τεραστίων ποσών σε πρόστιμα.

Επιπλέον  της υποβάθμισης που ζούμε στις γειτονιές από το κίνδυνο για την υγεία μας και τα εμπόδια  στα πεζοδρόμια .

Επιπλέον όλων αυτών , θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και χαράτσι -περιβαλλοντική εισφορά λέγεται , γιατί δεν κάνουμε Διαλογή στη Πηγή —reduse, recycle, reuse–

 

Μέχρι Σήμερα και την ΚΥΑ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης ΦΟΔΣΑ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 4496/2017, που προβλέπει ότι οι ΟΤΑ θα πληρώνουν περιβαλλοντική εισφορά δέκα (10) ευρώ (αντί των 35 ευρώ του φόρου ταφής) ανά τόνο μη επεξεργασμένων διατιθέμενων αποβλήτων, θα εφαρμόζεται από 1.7.2019 και αυξάνεται κάθε έτος κατά πέντε (5) ευρώ, αρχίζοντας από την 1.1.2021, έως τα 35 ευρώ ανά τόνο (αντί των 60 ευρώ του φόρου ταφής).

Όποιος δήμος επιμένει στη παλια νοοτροπία , θα πληρώνει και χαράτσι από πάνω, εκτός από τα ήδη περίπου 900.00 ευρώ που πληρώνουμε κάθε χρόνο σαν δήμος για μεταφόρτωση και ταφή στο ΧΥΤΑ. Συν δέκα  ευρώ, για κάθε τόνο απορριμμάτων, από το 2019 και προσαύξηση πέντε ευρώ την επόμενη χρονιά και ούτω καθεξής. Μόνο αν γίνει η διαλογή στη πηγή με κάδους σε κάθε κτίριο , και διαχωρισμό των υπολειμμάτων τροφών και πράσινων αποβλήτων από κήπους και κλαδέματα,  δηλαδή βιοαποβλήτων, μόνο τότε θα υπάρχει μείωση στη χρέωση ανα ΟΤΑ, μέχρι και 25% .Η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων (reduse), η χωριστή συλλογή για επαναχρησιμοποίηση (reuse) αλλά και η ανακύκλωση (recycling) θα απαλάσσουν τους ΟΤΑ από κόστη διαχείρισης.**Κυκλική Οικονομία λέγεται και η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει σαφώς την επιβράβευση των δήμων και δημοτών ,που θα προχωρήσουν στη Διαλογή στην Πηγή και μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

 

 

Δηλαδή αυτά που εφαρμόζονται για δεκαετίες στην Ευρώπη, κάδοι ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων σε κάθε κτίριο.  ‘Οποιος-α   έχει ζήσει ή επισκεφθεί την Ευρώπη, την βόρειο Αμερική, την Ιαπωνία ξέρει ότι είναι κανόνας, εδώ ακόμα προσπαθούμε αλλά δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Γιατί δεν προχωράμε λοιπόν στις καλές πρακτικές διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων, που εφαρμόζεται για δεκαετίες αλλού, με επιτυχημένα αποτελέσματα;

Γιατί δεν φροντίζουμε το περιβάλλον, τη πόλη ,την τσέπη μας, το μέλλον των παιδιών μας ;

“Με ένα σμπάρο πολλά τριγώνια” , θα πετύχουμε με τη Διαλογή στη Πηγή .

 Μείωση δημοτικών τελών για τη τσέπη μας, όπως προβλέπει η νομοθεσία από την μείωση των αποβλήτων για μεταφόρτωση και ταφή . Μείωση δρομολογίων απορριματοφόρων που συνεπάγεται λιγότερα κόστη για τη λειτουργία τους και προσωπικό που δεν κινδυνεύει στους δρόμους, τη νύχτα. Τα Πράσινα Σημεία, θα έχουν προσωπικό από το δήμο, για τα ογκώδη και συσκευές που θα μεταφέρουν οι ίδιοι οι δημότες και θα πληρώνονται -pay as you throw κλπ, οπότε δεν χάνουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι.  Αντίθετα γίνεται ευκολότερη η εργασία στη καθαριότητα και οι δημότες επιβραβεύονται για την ανακύκλωση .

Απαλλαγή της πόλης από την ρύπανση και τον κίνδυνο βλάβης για τη δημόσια υγιεινή.

Αισθητική αναβάθμιση και Ποιότητα Ζωής , για τους δημότες και επισκέπτες. Όμορφη και ελκυστική πόλη για όλους.

Απελευθέρωση ζωτικού χώρου στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, προς διευκόλυνση της βάδισης, ασφάλεια των πεζών  και στάθμευσης οχημάτων αλλά και της οδικής ασφάλειας .

Φυσικό περιβάλλον  χωρίς ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών αποβλήτων και επικίνδυνων σε πολλές περιπτώσεις για πυρκαιά ή μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν αξίζουμε το καλύτερο εμείς και τα παιδιά μας ; Γιατί δεν το διεκδικούμε;

Αυτό που ωφελεί το περιβάλλον, τις επόμενες γενιές , τη τσέπη μας είναι η Διαλογή στη Πηγή.

Δύο χρόνια πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 , σε θέλουν ακόμα ραγιά. Δημότης και Πολίτης εξουθενωμένοι από τη ρύπανση, την βρωμιά, την ασχήμια, την επικινδυνότητα, το χαράτσι για ανύπαρκτη καθαριότητα, υπηρεσίες που δεν προσφέρονται αλλά υπερτιμολογούνται.

Διαλογή στη Πηγή  ζητάμε, ζήτα, στείλε μέιλ στο δήμο και στους υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές. Ζήτησε κάδο βιοαποβλήτων για το σπίτι σου και ανακύκλωσης. Οι επικείμενες εκλογές αφορούν το μέλλον σου και των παιδιών σου, τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, της χώρας. Εσύ αποφασίζεις πως θέλεις να ζεις, ραγιάς ή ευρωπαίος;

Όλα γίνονται αν εσύ το θελήσεις , δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, είναι  η ΖΩΗ η δική σου , του παιδιού σου, των μελλοντικών γενεών, της πατρίδας μας.

Με την  υπ’ αριθμ. 245/2015  (ΑΔΑ:7ΓΜ2ΩΗ3-ΨΙΛ) Απόφαση Δ.Σ. Χαϊδαρίου,  έχει εγκριθεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Χαϊδαρίου” μετά από τη σχετική απόφαση 86/2015 της επιτροπής Ποιότητας  Ζωής, σύμφωνα με τις αρχές της μείωσης , επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αποβλήτων και τις σχετικές οδηγίες  της ΕΕ. .

Εδώ είναι βαλκάνια δεν γίνονται αυτά , σου λένε και σε κοιμίζουν.

Δύο χρόνια πριν την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 , σε θέλουν ακόμα ραγιά, εσύ θα υπακούσεις ή θα επαναστατήσεις για το καλό σου και όλων μας, για να έχουμε μέλλον στη χώρα μας.

 

*ΠΗΓΗ  http://greenagenda.gr/%ce%bc%ce%ac%ce%b6%ce%b5%cf%88%ce%b1%ce%bd-5-%cf%84%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9/

**ΠΗΓΗ http://greenagenda.gr/%ce%ad%ce%ba%cf%80%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1/

φωτογραφία greenagenda

φωτογραφια απο greenagenda