Οι μαμάδες παίρνουν τους δρόμους στα χέρια τους

Η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών στους επικίνδυνους και με προβληματικά πεζοδρόμια δρόμους της Αθήνας, αποτελεί το σύγχρονο “άγιο δισκοπότηρο”.  Πόλη με τεράστιο πρόβλημα στην μετακίνηση μικρών και μεγάλων είναι και το Χαϊδάρι. Ενάντια σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση αναπτύσσεται το κίνημα των “Μαμάδων στο δρόμο”, που ήρθε και στην πόλη μας.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ήταν η μοναδική εφημερίδα που παρακολούθησε την πορεία των μαμάδων, μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των οδηγών και των δημόσιων αρχών. Έγινε στις 21 Μαΐου, πρωί Κυριακής, με συνθήματα “Είμαστε όλοι πεζοί”, “Όχι άλλα Θύματα”.

«Η ομάδα συγκροτήθηκε όταν συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθεί κανείς με παιδικό καροτσάκι. Θεωρούμε ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από τα πεζοδρόμια», μας είπε η εμπνεύστρια και ψυχή αυτής της δράσης, κ. Ίλια Ιατρού, που κατοικεί στον Βύρωνα. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση στο Χαϊδάρι είχε η συνδημότισσα κ. Ελισάβετ Μπούρα.

Το ραντεβού κλείστηκε, στη συμβολή των οδών Συνταγματάρχου Γιαννούλη και Ακρίτα. Μητέρες συγκεντρώθηκαν προβάλλοντας το αίτημα για μεγαλύτερα πεζοδρόμια. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν χρειάζεται καν να σημειώσουμε πως η βόλτα μαμάδων και επισήμων γινόταν αναγκαστικά στο… οδόστρωμα, ενώ συναντήσαμε πολλά αυτοκίνητα ανεβασμένα στα υπερβολικά στενά πεζοδρόμια.

“Μη σωπαίνετε”

Η κ. Ιατρού, ανέφερε πως το πρόβλημα της ασφαλούς κίνησης των πεζών δεν είναι προσωπικό ή οικογενειακό, αλλά αφορά την κοινωνία. «Το πρώτο μας βήμα είναι να ευαισθητοποιήσουμε κόσμο. Μη σωπαίνετε, όταν περνάτε δίπλα από παρκαρισμένο αυτοκίνητο πάνω σε πεζοδρόμιο. Μη σηκώνετε τους ώμους. Αφήστε ένα σημείωμα», τόνισε. Στον δήμαρχο είπε ότι δεν εξυπηρετεί τον κόσμο, όταν δεν μοιράζει κλήσεις. «Αν ξεκινήσουμε αυτή τη “χιονοστιβάδα των μαμάδων”, σε μερικά χρόνια θα έχουμε μια καλύτερη πόλη», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο θέμα της τήρησης του Κ.Ο.Κ.

«Πεζοδρόμια-λαιμητόμοι»

Η Χαϊδαριώτισσα Ελισάβετ Μπούρα παρουσίασε καθαρά το πρόβλημα: «Δεν είναι δυνατό να μην μπορούμε να περπατήσουμε πάνω στα πεζοδρόμια. Είναι πολύ στενά. Ο πεζός στο Χαϊδάρι αναγκαστικά κινείται στο οδόστρωμα και κινδυνεύει να χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Σε ένα τέτοιο τραγικό ατύχημα δεν θα βρει ποτέ το δίκιο του στα δικαστήρια».

Σελέκος: «Τα ζω και σαν παππούς»

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ομολόγησε ότι από τη θέση του παππού, που θα βγάλει βόλτα την εγγονή του με το καροτσάκι της, αντιλαμβάνεται καλά το πρόβλημα που βάζουν οι μαμάδες. Κατηγόρησε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που δε μερίμνησαν για κατασκευή πλατύτερων πεζοδρομίων και χώρων στάθμευσης. Χαρακτηριστικά, ανέφερε το παράδειγμα του Άνω Δάσους, το οποίο, αν και εντάχθηκε στο Σχέδιο πόλης το 1987, έχει τα μικρότερα πεζοδρόμια στην πόλη και στερείται κοινόχρηστων χώρων.

Δήλωσε στις μαμάδες ότι έλεγχος τήρησης του Κ.Ο.Κ δεν υπάρχει στην πόλη μας, επειδή καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Σε πολλές περιπτώσεις κάτοικοι και Δήμος καλούν την Τροχαία, η οποία όμως λέει πως δεν έχει περιπολικό να στείλει!

Πρόσθεσε πως δεν επιτρέπεται να φυτεύει κάποιος δέντρα στο πεζοδρόμιο, αν δεν πάρει πρώτα  άδεια από το Δήμο. Ο δήμαρχος τόνισε πως  η δημοτική αρχή έχει πάρει μέτρα, προκειμένου να μην γίνονται αυθαίρετες καταλήψεις χώρου στον πεζόδρομο της Στρατάρχη Καραϊσκάκη. Πρόσθεσε ακόμα ότι σχεδιάζεται μέσω του ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης), η δημιουργία ποδηλατόδρομου στην πόλη μας.

Ο κ. Σελέκος κάλεσε τις «Μαμάδες στο δρόμο» να συμμετάσχουν στον καθαρισμό σημάτων του Κ.Ο.Κ., που θα γίνει σε κάποια επόμενη Κυριακή.

Ευαγγελία Τσουβελέκη: «Θα ακουστούν οι απόψεις μας»
«Η ευαισθησία για τα πεζοδρόμια είναι σημαντικό  θέμα. Πριν από χρόνια έξω από το 14ο Δημοτικό ένα αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του. Αν το πεζοδρόμιο δεν ήταν υπερυψωμένο, θα θρηνούσαμε τότε δύο μικρά παιδιά. Ζητάω από το δήμαρχο να φύγουν οι κάδοι από τις γωνίες, γιατί μειώνουν την ορατότητα του οδηγού. Θα καλέσω όλους τους φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν στην επόμενη συγκέντρωση. Σιγά σιγά πιστεύω πως οι δράσεις μας θα βρουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στο Χαϊδάρι.»

Ειρήνη Μπούρα: «Να δραστηριοποιηθούμε» 

«Το θέμα της Οδικής Ασφάλειας, μας αφορά όλους. Στο Χαϊδάρι συναντάω απαράδεκτες εικόνες. Από την ασυνειδησία κάποιων οδηγών δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Ζήτω από το δήμαρχο μια άμεση λύση. Να κινητοποιηθούμε όλοι, αλλιώς δεν λύνονται τα προβλήματα.»

nbsp;