To 11o Δημοτικό Xαϊδαρίου, διδάσκει Πολιτισμό

Η Οδική ασφάλεια είναι Πολιτισμός

Η ασφάλεια των πεζών μαθητών δεν αποτελεί μόνο θέμα του κάθε σχολείου, αλλά καθενός μέλους της κοινωνίας. Η πολιτεία οφείλει όχι μόνο να παίρνει ρυθμιστικά μέτρα, αλλά και να ενισχύει τη νομοθεσία, ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο ασφαλούς πεζής προσέγγισης των παιδιών στα σχολεία.

Σύμφωνα με το  με το με αρ. πρωτ. ΔΟΥ/4144/9540/07-09-2017 έγγραφο της Δ/νσης Οδικών Υποδομών του ΥΠΟΜΕΔΙ και  με “Οδηγία  κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον για την εφαρμογή τους σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων και περιοχές με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας”:

Οι διαβάσεις με οριζόντια διαγράμμιση (τύπου ZEBRA) δεν θα πρέπει να διαμορφώνονται μπροστά στην  είσοδο  του σχολικού συγκροτήματος, αλλά παραπλεύρως αυτής, ενώ θα πρέπει να συνοδεύονται και από οριζόντια σήμανση (διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας) εκατέρωθεν της διάβασης.

Ο ΚΟΚ , οι διαβάσεις,  τα STOP..

Δεν θα επανέλθω σε νομοθεσίες και εγκυκλίους και οδηγίες. Νομίζω ότι αυτά τα ξέρουμε όλοι! Σε μια χώρα που ο καθένας κάνει ο,τι του κατέβει στο κεφάλι, επειδή οι μηχανισμοί αποτροπής έχουν αυτοαναιρεθεί, για ποιόν νόμο να μιλήσω και τι να πω;

Θα μπορούσαμε απλά να επαναβάψουμε τις διαβάσεις μόνοι μας, ένα πρωινό ή όπως πράγματι έγινε, το απόγευμα του Σαββάτου. Στην οδό Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος και δύο μέλη του Συλλόγου  Γονέων  μαζί με  τον  κ. Φιλιππούση,  και εμένα, βάψαμε τη λευκή διαγράμμιση. Ωραία,πήγαμε μιάμιση ώρα, είπαμε και δυό αστεία και φύγαμε. Κάναμε το καθήκον  μας ή  τη καλή πράξη μας.  Αποτέλεσμα; Όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων έχει πει, οι διαγραμμίσεις θα σβηστούν, αλλά ο σεβασμός και η αλλαγή νοοτροπίας; Η εμπέδωση του μηνύματος για εφαρμογή  των σωστών πρακτικών για την ασφάλεια όλων μας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι για να μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς, όσο γίνεται, είναι να σταματήσουμε να είμαστε εγωιστές και ατομικιστές. Και αυτό είναι που έκανε τόσο σημαντική τη βαφή των διαβάσεων. Ότι αφιερώσαμε , ένα πρωινό, με κέφι για το κοινό καλό. Οι γονείς είχαν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Όσοι δεν είχαμε παιδιά μαζί μας, χαρήκαμε και πήραμε θετική ενέργεια. Και μέσα από τη γιορτή, από τη κοινή προσπάθεια διαδόθηκε το μήνυμα της οδικής ασφάλειας. Του σεβασμού στο νόμο που υπάρχει για το καλό όλων μας. Γιατί αυτή είναι η βούληση του νομοθέτη, όταν επιβάλλει την ύπαρξη διαβάσεων. Την ευδιάκριτη σήμανση. Και αυτό κάναμε.

Κάναμε τις διαβάσει πιο ευκρινείς, ώστε οι οδηγοί να σταματάνε. Είτε γιατί λυπούνται να πατήσουν εύκολα μια ωραία ζωγραφιά. Είτε γιατί αιφνιδιάζονται από την ξαφνική πολυχρωμία και διαφορετική σχεδίαση. Και μην μας πει κανείς ότι μπορεί να προκληθεί ατύχημα από τη ξαφνική αντίδραση του οδηγού,γιατί η κατακόρυφη σήμανση στα σχολεία, ορίζει ταχύτητα 30 χλμ. Όλα αυτά μαζί, στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τους οδηγούς και να σεβαστούν επιτέλους τους πεζούς συμπολίτες τους και ειδικά τα παιδιά!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=p5mF4kYQiK8&feature=emb_logo

Δεν έτυχε, πέτυχε

Για την ιστορία, να πούμε εδώ, ότι όλα άρχισαν από μια τηλεφωνική κλήση.

Ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας,k. Καρατζαφέρης, με κάλεσε ένα πρωινό. Ήξερε για τις δράσεις μας, για τη βαφή διαβάσεων σε άλλους δήμους.  Με ρώτησε αν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο και για τα σχολεία στο Χαϊδάρι.

‘Αλλο που δεν ήθελα

Κι έτσι άρχισαν όλα στη πόλη μας.  Το 11ο Δημοτικό δεν πήρε απλά το δρόμο στα χέρια του.

Απέδειξε ότι η ασφάλεια των παιδιών είναι προτεραιότητα τους. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Από τη  Διευθύντρια του Σχολείου μέχρι  τον Σύλλογο Γονέων, προθυμία για έργα  και  αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των παιδιών. Ο άξιος Σύλλογος, μετά από συναντήσεις με τις Mαμάδες+ στο δρόμο, χωρίς πολλά λόγια αλλά με υλικές ενέργειες συγκεκριμένες,  βάψαμε ξανά  τις διαβάσεις που είχαν σβηστεί και στις δυο εισόδους του σχολείου. Μπορεί να χρειαστήκαμε δύο μήνες περίπου, λόγω εορτών, για την απαραίτητη ενημέρωση και συντονισμό των υπηρεσιών, (ΟΑΣΑ-ΤΡΟΧΑΙΑ), αλλά τα καταφέραμε. Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ για την ακρίβεια, τα κατάφερε και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια.

Tυχαίο; δεν νομίζω

Το 11ο Δημοτικό είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό  ελληνικό σχολείο. Είναι ένα σχολείο που προσπαθεί και καταφέρνει να προσφέρει ουσιαστική πνευματική ενάργεια. Όχι, δεν είναι ένα κτίριο και μια διαδικασία στείρας απομνημόνευσης και παρκαρίσματος παιδιών.

Με δανειστική βιβλιοθήκη, έκδοση σχολικής εφημερίδας, θεατρικές παραστάσεις.

Oι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται στην καρδιά της σχολικής πρακτικής

Αυτές τις λίγες ημέρες, που επισκέφθηκα το σχολείο, στα πλαίσια των συνεννοήσεων για τη δράση μας. Διαπίστωσα ότι ο Σύλλογος Γονέων είναι πραγματικά  αρωγός στη σχολική  κοινότητα. Η Διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό, ουσιαστικοί παιδαγωγοί, με αγάπη και στοργή για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο τους. Τα παιδιά, οι οικογένειες με δεσμούς φιλίας συνδεδεμένοι. Γνωρίζονταν με τα μικρά τους ονόματα. Μου έκανε εντύπωση, η άνεση των παιδιών αλλά συγχρόνως και η σεμνότητα προς τους γονείς των συμμαθητών τους. Αλλά και η ευγένεια και το πραγματικό ενδιαφέρον, όταν ρώταγαν οι γονείς “είσαι καλά;”, τα παιδιά. Καλή συνέχεια 11ο Δημοτικό, είσαι πραγματικά σπουδαίο σχολείο.

Ευχαριστώ θερμά τα παιδιά,τους γονείς και εκπαιδευτικούς που βοήθησαν και ιδιαίτερα τη Διευθύντρια του σχολείου, κα. Δέσποινα Τσιλπιρίδου.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως,την Αντιδήμαρχο Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος κα Μόρφη Σάββα και τον Αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ.Βασίλη Καρατζαφέρη.

Ευχαριστώ θερμά το Δήμο Χαϊδαρίου για τη συμπαράστασή του καθώς και την Τεχνική Εταιρεία Περίαλλος που μας παρείχε τα πιστοποιημένα χρώματα διαβάσεων.

Ευχαριστώ θερμά το ΦΟΥΡΝΟ ΔΑΣΟΣ (ΖΩΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) και το ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ LUX, για τα αλμυρά και γλυκά, που προσέφεραν για τα παιδιά μας. Και μάλιστα με ιδιαίτερη προθυμία.

Ευχαριστώ θερμά τους υπαλλήλους του Δήμου στην Υπηρεσία Καθαριότητας,κ. Νίκο Συφοράκο και κ. Χρήστο Σερδάρη  και ιδιαιτέρως  τους κ.κ. Παντελή Αθανασίου και Ηλία Κλεισσά από την Τεχνική Υπηρεσία που καθ’όλη τη διάρκεια της δράσης παρέμειναν φύλακες-άγγελοι μας.

  https://elizabethboura.gr/έχω-ένα-όνειρο-οδική-ασφάλεια-για-όλα/

Oι διαβάσεις είναι για την Οδική Ασφάλεια, ακόμα και μια πάπια το ξέρει

έχε το νου σου στο παιδί..

https://www.antenna.gr/watch/1318098/odiki-asfaleia-mamades-zografisan-diabaseis-mazi-me-ta-paidia-toys-