You did it, Kamala!

Τα κατάφερες Kamala Harris!
Είσαι η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Democracy isn’ t a state . It’s an act

“Η Δημοκρατία δεν είναι κατάσταση, είναι Πράξη. Πράξη η οποία δεν τελειώνει την ημέρα των εκλογών”. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του βουλευτή των Δημοκρατικών, John Lewis (έφυγε στις 17-7-2020) o οποίος για 60 χρόνια, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Με τα ίδια λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Και συνέχισε ” Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ στα 19 της, ίσως δεν περίμενε ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, Αφροαμερικανές, Λατίνες, Λευκές, Αυτόχθονες γυναίκες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία.
Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Γυναίκες που πάλεψαν και δούλεψαν σκληρά για αιώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία και Ισότητα για όλους. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους.

Η σημερινή ημέρα είναι ο αντικατοπτρισμός, είναι όλες οι προηγούμενες γενεές γυναικών, από την ημέρα που δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες των ΗΠΑ πριν 100 χρόνια. Μέχρι την Πράξη του Δικαιώματος Ψήφου πριν 55 χρόνια”.

Harry Burn (12/11/1895-19/2/1977)

Be a good boy! -100 χρόνια πριν

O Αύγουστος του 1920 στο Tennessee των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν ένας αποπνικτικά ζεστός μήνας. Υγρασία τα βράδια και ένας ανελέητα καυτός ήλιος την ημέρα. Ο Harry T. Burn, σκεφτόταν πότε θα επιστρέψει στη δροσιά του σπιτιού του, στην μικρή του πόλη, sto Mouse Creek (σημερινή Niota). Επί 10 ημέρες, προσπαθούσαν να επικυρώσουν την τροποποίηση για την ψήφο των γυναικών( suffrage). Η Γερουσία είχε εγκρίνει την πρόταση με άνετα περιθώρια αλλά οι νομοθέτες στο Σώμα έβρισκαν προφάσεις και καθυστερούσαν την τελική ψηφοφορία. Μέχρι τα μέσα του 1920, συνολικά 35 πολιτείες, είχαν ψηφίσει για την επικύρωση της τροποποίησης. Το πρόβλημα ήταν ότι χρειάζονται 36 πολιτείες και απομένει μόνο μία πολιτεία, όπου θα μπορούσε να διεξαχθεί ψηφοφορία αυτήν τη χρονιά.

Το Τennessee, είναι η πολιτεία η οποία αποφάσισε να συζητήσει την 19η τροποποίηση(amendment). Η πόλη του Τennessee, είχε συγκεντρώσει ανθρώπους από όλες σχεδόν τις αμερικανικές πολιτείες. Για την κρίσιμη ψηφοφορία, για την ψήφο των γυναικών. Οι υποστηρικτές και από τις δύο πλευρές στρατοπέδευσαν σε ένα ξενοδοχείο στο Nashville και άρχισαν έντονες προσπάθειες πίεσης σε αυτό που έγινε γνωστό αργότερα, ως ο πόλεμος των τριαντάφυλλων. Οι υποστηρικτές της ψηφοφορίας, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών (suffrage) οι συμπαραστάτες, φορούσαν κίτρινα τριαντάφυλλα δημόσια. Οι αντί-συμπαραστάτες φορούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα.

Ο Harry, χαιρέτισε αφηρημένα μια παρέα, καθώς έμπαινε στο μπαρ για να πιει μια παγωμένη μπύρα. Φορούσε στο πέτο του ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Το ίδιο και κάποιοι μέσα στο μπαρ. Ο μπάρμαν τον ρώτησε με χαμόγελο πλατύ “το συνηθισμένο Mr Burn”? Ο Harry ένευσε καταφατικά και έβαλε στη τσέπη του την επιστολή, την οποία ο ταχυδρόμος του είχε δώσει πριν λίγο, βγαίνοντας από το γραφείο του. Θα την διάβαζε αργότερα, τώρα έπρεπε επειγόντως να πιει κάτι δροσερό. Και να τον δουν οι φίλοι και υποστηρικτές του ότι ήταν εναντίον της ψήφου των γυναικών. Ο πολλά υποσχόμενος, μόλις 24 ετών πολιτικός είχε τελειώσει τις σπουδές του και πριν δύο μόλις χρόνια είχε εκλεγεί στο Nομοθετικό Σώμα της πολιτείας του Tennesse και ήταν ο συνεχιστής της μακράς πολιτικής και υπερ-συντηρητικής οικογενειακής παράδοσης.

Οι αντί-συμπαραστάτες είχαν πιέσει τον Ηarry, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το πώς θα ψηφίσει. Ήταν οι επικείμενες εκλογές το φθινόπωρο που ανησυχούσαν τον Ηarry. Αν ήθελε να διατηρήσει τη θέση του, οι ψηφοφόροι, του είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελαν την 19η τροποποίηση. Και ως το νεότερο μέλος, ο πολλά υποσχόμενος πολιτικός, με το βέβαιο μέλλον, αρκεί να ψήφιζε για το σωστό στρατόπεδο.

O Harry ήπιε τη τελευταία γουλιά , άφησε με δύναμη το μεταλλικό ποτήρι στο πάγκο και γύρισε να φύγει. Έπρεπε να βιαστεί για την τελική ψηφοφορία. Αλλά, η επιστολή στην αριστερή εσωτερική τσέπη του λινού σακακιού του, ήρθε στο μυαλό του. Τι ήταν τόσο σημαντικό, για το οποίο η μητέρα του αναγκάστηκε να του γράψει; Πριν ένα μήνα ήταν μαζί του στο Nashville αλλά έπρεπε να γυρίσει στη μικρή πόλη τους, να φροντίσει τα μικρότερα αδέλφια του και τον πατέρα του. Έφερε στο νου του με νοσταλγία το πατρικό του, το κτήμα, την οικογένεια του. Η μικρόσωμη φιγούρα της μητέρας του, δασκάλα στο επάγγελμα και το κέντρο της οικογένειας. Αεικίνητη και πάντα πρόθυμη να φροντίσει, να εξηγήσει, να καθαρίσει, να μαγειρέψει, να διαβάσει τα παιδιά, να δώσει μια μεγάλη αγκαλιά. Ο πρωτότοκος Harry , είχε αναλάβει από πολύ μικρός, επίσημος βοηθός της μητέρας. Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά και μητέρα εργαζόμενη στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν μια πολύ ζόρικη υπόθεση. Και όπως υπενθύμιζε συχνά, ο μπαμπάς στον Harry “always listen to your mother Son-she is a wise woman, the soul of our family!” -(να ακούς την μητέρα σου γιέ μου, είναι μια σοφή γυναίκα, είναι η ψυχή της οικογένειας μας) -με την παρότρυνση “be a good boy“!

Ο Harry άνοιξε τον φάκελο και άρχισε να διαβάζει την επτά σελίδων επιστολή της μητέρας του.

Febb King Ensminger,η μητέρα του ΗARRY (1873-1945)

Χρειάστηκαν πάνω από δέκα λεπτά να διασχίσει το δρόμο και να περάσει στο εσωτερικό του κτιρίου στο οποίο γινόταν η τελική ψηφοφορία. Σε λίγο όλα θα είχαν τελειώσει. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα ήταν τόσα πολλά μέσα στην αίθουσα. Ο νομοθέτης, είχε μόλις υποβάλλει την πρόταση για κατάθεση ή καθυστέρηση οποιασδήποτε ψήφου επικύρωσης. Φαινόταν σαν οι αντί-συμπαραστάτες να έχουν αρκετές ψήφους για να καθυστερήσουν την ψηφοφορία της 19ης τροπολογίας. Αρκούσε να καθυστερήσει η ψηφοφορία, για να μην δοθεί ψήφος στις γυναίκες. Στην αίθουσα τα NAY- (ΝΟ ) είναι τώρα όσα και τα ΑΥΕ (ΥΕS). Ισοψηφία. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στον τελευταίο, στον νεαρό Harry. O νομοθέτης τον ρωτά αν ψηφίζει υπέρ της τροποποίησης. Όσοι φορούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα, γέλασαν και άρχισαν τα συγχαρητήρια μεταξύ τους. Ο Harry ήταν δικός τους. Οι γυναίκες έπρεπε να περιμένουν πολύ ακόμα για να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου.

Ο Harry σηκώθηκε απότομα και γυρνώντας το εσωτερικό του σακακιού του, φανέρωσε το κίτρινο τριαντάφυλλο. Οι επευφημίες των αντί-συμπαραστατών πάγωσαν. ΄Το “ΑΥΕ ” , “YES” του Ηarry έκανε την αίθουσα ολόκληρη να σιωπήσει για λίγο, ώσπου οι συμπαραστάτες να καταλάβουν ότι νίκησαν. Τα κίτρινα τριαντάφυλλα εκσφενδονίζονται στην οροφή με ζητωκραυγές και οι γυναίκες ορμούν στην αίθουσα, με ιαχές θριάμβου, ενώ οι δημοσιογράφοι έχουν απομονώσει τον Harry, τον εμποδίζουν να φύγει. Τον ρωτούν, τον πιέζουν, ατέλειωτες ερωτήσεις στον νεαρό που έκοψε τον γόρδιο δεσμό. Τι τον έκανε να στρέψει την πλάτη στο προσωπικό συμφέρον, να δει μπροστά και να επιτρέψει πολιτική δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία στις μανάδες , στις αδελφές, στις κόρες του Έθνους. Στην ψυχή της αμερικάνικης, της κάθε οικογένειας.

To φύλλο της τοπκής εφημερίδας -18/8/1920 suffrage -το κίνημα για την ψήφο των γυναικών-υπερισχύει στην πολιτεία του TENESSEE

“Βe a good boy!” ακούστηκε να ψιθυρίζει ο νεαρός Ηarry, κρατώντας σφιχτά στο χέρι την επιστολή, τα λόγια της μητέρας του, αποχωρώντας από την αίθουσα. Στην επιστολή η μητέρα του τον παρότρυνε να ψηφίσει υπέρ των γυναικών, να υψώσει το παράστημα του και να μην ξεχάσει να είναι ένα υπάκουο παιδί. Παρακάτω το απόσπασμα:

Dear Son, . . . Hurray and vote for Suffrage and don’t keep them in doubt. I
noticed Chandlers’ speech, it was very bitter. I’ve been waiting to see how you stood but have not seen anything yet. . . . Don’t forget to be a good boy, and help Mrs. “Thomas Catt” with her “Rats.” Is she the one that put rat in ratification, Ha! No more from mama this time. With lots of love, Mama…”

Tennessee Ratification of the 19th Amendment 1920

Από το 1920 έως το 1965

Παρά την έγκριση της τροποποίησης και τις δεκαετίες συμβολών των Μαύρων γυναικών για την επίτευξη της ψηφοφορίας, οι δημοσκοπήσεις, οι τοπικοί νόμοι και άλλοι περιορισμοί συνέχισαν να εμποδίζουν τις έγχρωμες γυναίκες να ψηφίσουν. Οι μαύροι και οι γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης εκφοβισμό και συχνά εμποδίστηκαν βίαια στις εκλογές ή όταν προσπάθησαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Θα χρειαστούν περισσότερα από 40 χρόνια για να επιτύχουν όλες οι γυναίκες την ισότητα των ψήφων.

Voting Rights Act of 1965

Ο νόμος για τα δικαιώματα ψήφου του 1965 είναι ορόσημο της ομοσπονδιακής νομοθεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις κατά την ψηφοφορία. Υπογράφηκε σε νόμο από τον Πρόεδρο Lyndon B. Johnson κατά τη διάρκεια του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στις 6 Αυγούστου 1965, και το Κογκρέσο αργότερα τροποποίησε την πράξη πέντε φορές για να επεκτείνει τις προστασίες της. Σχεδιασμένη για την επιβολή των δικαιωμάτων ψήφου που κατοχυρώνονται από τη δέκατη τέταρτη και δέκατη πέμπτη τροποποίηση του συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η πράξη εξασφάλισε το δικαίωμα ψήφου για τις φυλετικές μειονότητες σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά στον Νότο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η πράξη θεωρείται το πιο αποτελεσματικό κομμάτι της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί πολιτικών δικαιωμάτων που έχει θεσπιστεί ποτέ στη χώρα.*

Είναι η Πρώτη και θα ακολουθήσουν Πολλές, 100 χρόνια μετά

Στο τέλος της νικητήριας ομιλίας της η Kamala Harris, αναφέρει : ” Και τι κουράγιο ήθελε για τον Biden, να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη σε αυτή τη θέση , αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» Και προέτρεψε όλα τα παιδιά : “Ονειρέψου με φιλοδοξία”, “Μπες μπροστά με αυτοπεποίθηση” , “Σχεδίασε το μέλλον σου, όπως εσύ το θέλεις και όχι όπως οι γύρω σου επιθυμούν για σένα, γιατί απλά δεν βλέπουν όσα εσύ βλέπεις για τον εαυτό σου”

Ένας θάλαμος ψηφοφορίας από το 1968 βρίσκεται στην οθόνη στο “Ratified !”, ένα νέο έκθεμα που εκτίθεται σχετικά με το Κίνημα Δικαιωμάτων των Γυναικών στην πολιτεία του Tenessee στο Κρατικό Μουσείo.


*https://www.greelane.com/el/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/voting-rights-act-of-1965-3368220/

https://edition.cnn.com/2020/08/11/politics/harris-indian-roots/index.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_T._Burn

https://prologue.blogs.archives.gov/2017/08/01/putting-the-rat-in-ratification-tennessees-role-in-the-19th-amendment/

Μετάφραση Ελισάβετ Μπούρα